Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

można i bez rurek. Zrób sobie pręta zagiętego w kształt podobny do błyskawicy. Dolny zakład, ma mieć długość równą grubości płyty. Zakład środkowy, pokaże Ci ile musisz dodać betonu lub zebrać. Zważ jednak, że jak będziesz miał nierówne podłoże, to góra płyty również wyjdzie nierówna.

Najlepiej zamówić kogoś kto się zna na tym, i wyleje prostą płytę ez żadnych dodatkowych instrumentów.

Ewentualnie pożycz sobie w wypożyczalni laser. Osobiście polecam, sprawdziłem. DO lasera zawsze wyjdzie Ci prosto.

Mam laser co daje płaszczyznę, ale na zewnątrz w świetle dnia nie da się nic zobaczyć. Domyślam się że chodzi o jakiś inny laser, ale nie wiem o jaki. Możesz podesłać link do jakiegoś obrazka?

W sumie mam kilka możliwości:

1) Wszystko robi moja ekipa, czyli leje beton, wyrównuje, zaciera zacieraczką na gładko. Problem w tym, że nigdy wcześniej nie mieli zacieraczki w ręku. Lali wcześniej płytę, ale wygładzali zwykłą deską, różnice w poziomach nie przekraczały 1 cm.

2) Moja ekipa wyleje beton, wyrówna jak potrafi (pewnie listwą wibracyjną bo łatwiej), ale nie będzie zacierać. Natomiast później w całym domu zrobię wylewkę samopoziomującą. Zaletą tego rozwiązania jest raczej 100% równa i gładka powierzchnia (choć można i to spieprzyć), a wadą dodatkowy nie mały koszt wylewki.

3) Moja ekipa wyleje beton, a do zacierania wynajmę człowieka z zacieraczką, co takie rzeczy robi na co dzień. Zaleta jest taka, że jest większa szansa że będzie zrobione lepiej niż w przypadku 1, ale jak zacieraczkowy spieprzy, to i tak będę musiał robić samopoziomującą.

No i co Waszym zdaniem z tego wybrać?

chodzi o laser z czujką. Ona wskazuje poziom bez względu na natężenie światła i doskonale działa w słoneczne dni.

Jeśli ekipa nie zacierała nigdy betonu zacieraczką, to im nie dawaj tego do ręki. Zacieranie betonu musi wykonać ktoś kto wie jak to się robi. Inaczej będzie źle lub bardzo źle.

Najlepiej wylej beton, zatrzyj tylko łatą wibracyjną i zdecyduj się później na wylewki. To optymalne rozwiązanie.

thomas cos napominal, ze rozne poziomy to troche problem, moze zeby to wszystko nie zjechalo..

poza tym pomyslalem sobie, ze taka konstrukcja za jednym zamachem nie bylaby najgorsza i moze cenowo taniej niz 2 plyty (salonowa ocieplana wtedy). tylko dobrze to rozegrac logistycznie..

No i tak i nie. Oczywiście da się to zrobić. Trzeba by było najpierw zrobić dolna plyte, potem scianke, albo wylewana albo z bloczkow, a na końcu gorna plyte, która poczywa na ta scianke. Tylko, ze z względu na wysokość raczej tego się nie robi jednym zamachem, a wtedy taka plyta ma "wade w cenie" względem innych plyt, których się robi w trakcie 5 dni. :)

chodzi o laser z czujką. Ona wskazuje poziom bez względu na natężenie światła i doskonale działa w słoneczne dni.

Jeśli ekipa nie zacierała nigdy betonu zacieraczką, to im nie dawaj tego do ręki. Zacieranie betonu musi wykonać ktoś kto wie jak to się robi. Inaczej będzie źle lub bardzo źle.

Najlepiej wylej beton, zatrzyj tylko łatą wibracyjną i zdecyduj się później na wylewki. To optymalne rozwiązanie.

100% zgoda :)

Laser z odbiornikiem rozwiazuje te wszystkie problemy. Można oczywiście co 2 m w każdym kierunku wbic prety i wszystkich ustawić na celowa wysokość (najlepiej laserem :D).

Firmy od zacieranie (przeważnie ci od posadzek przemyslowych) maja przeważnie kosmyczne ceny, szczególnie jeśli chodzi o stosunkowo male powierzchnie, wiec, to może nie jest najlepszym pomysłem. A tu Vega ma racje, komus dac ćwiczyć na moja plyte bym nie chciał, problem jest, ze naprawa tego jest klopotliwa i ma się tylko jedna probe :D

Gdzie wykonawca popełnił błąd ze beton (b25) tak siadł wylewając płytę? Zbyt słaba wibracja? Czy to jest normalne? Przejmować sie tym?

[ATTACH=CONFIG]261916[/ATTACH]

raczej się przejmować. Górne zbrojenie na wierzchu. To nie jest przez złą wibrację. Ale też nie wiem, co mogło spowodować coś takiego (niezagęszczona podbudowa?). Włos na głowie staje na ten widok.

Gdzie wykonawca popełnił błąd ze beton (b25) tak siadł wylewając płytę? Zbyt słaba wibracja? Czy to jest normalne? Przejmować sie tym?

[ATTACH=CONFIG]261916[/ATTACH]

Za bardzo uginające sie górne zbrojenie, "odbiło" w górę, kiedy ekipa z niego zeszła.

Generalnie, o ile otulina na odpowiednią grubosć i nie spęka podczas wiazania (a traci wilgoć szybciej, niz reszta powierzchni płyty), to nie ma problemu.

Może póżniej, jeśli będziesz na tym układał styropian - może klawiszować.

Edytowane przez fotohobby

No i tak i nie. Oczywiście da się to zrobić. Trzeba by było najpierw zrobić dolna plyte, potem scianke, albo wylewana albo z bloczkow, a na końcu gorna plyte, która poczywa na ta scianke. Tylko, ze z względu na wysokość raczej tego się nie robi jednym zamachem, a wtedy taka plyta ma "wade w cenie" względem innych plyt, których się robi w trakcie 5 dni. :)

no wlasnie tak sobie to wyobrazalem. dodatkowo wydaje sie, ze dwie plyty moga miec tendencje do skladania sie ??..

czyli rozumiem, ze plyta przechodzaca w fundament to dobre rozwiazanie w takim ukladzie? zaoszczedze przynajmniej 0.5m na kopaniu nawet plytkiego z opaska pod czescia garazowa. chociaz nad drobna opaska pionowa i tak bym sie zastanawial przy plycie.

czyli gdybym u Ciebie chcial zrobic projekt to co optymalnie bys proponowal na takie posadowienie?

Tylko, ze z względu na wysokość raczej tego się nie robi jednym zamachem, a wtedy taka plyta ma "wade w cenie" względem innych plyt, których się robi w trakcie 5 dni. :)

Ne wiem jak wygląda płyta robiona w 5 dni, ale w przypadku mojej płyty w to nie uwierzę.

U mnie pracuje ekipa dwóch osób i ja, z tym że ja czysto rekreacyjnie dla przyjemności. Cztery dni to sama praca koparki, wożenie materiału na podbudowę, zagęszczanie podbudowy.

- 30 kwiecień - zaczęli wozić kamień do wykonanego już wykopu

- 6 maj - gotowa podbudowa z drenażem, odprowadzeniem wody z rur spustowych, otokiem z bednarki itp.

- 15 maj - ułożona kanaliza, aroty pod kable elektryczne i wszelkie przepusty. Częściowo nawieziono taczkami drobnej frakcji piasku łamanego do ostatecznego wyrównania podłoża.

- 20 maj - podbudowa równiutka jak stół, rozprowadzone w niej rury zimnej wody użytkowej.

- 21 maj - układanie elementów pionowych ze styroduru (wcześniej te elementy trzeba było posklejać z trzech warstw styroduru - 10cm/5cm/10cm)

- 24 maj - elementy brzegowe już są na miejscu, przed ulewą ekipa zdążyła położyć jeszcze cztery płyty styroduru na podbudowie.

A gdzie kręcenie zbrojenia, układanie rurek do podłogówki, betonowanie i mnóstwo innych rzeczy nie branych pod uwagę a zabierających sporo czasu?

Moi wykonawcy się nie opierdzielają, pracują cały czas ale robią to dokładnie. Jestem na budowie codziennie od 14:30 do 19;00, a oni od 7:30 do 17:00 więc wiem jak oni pracują, sam też pracuję. Zaznaczam, że nie płacę im na godzinę, tylko mamy ustaloną zapłatę za cały stan surowy otwarty.

Tak więc można między bajki włożyć płytę w tydzień. Może jak są proste warunki gruntowe, może jak podbudowa z piasku a nie kamienia (robienie rowków pod kanalizę w kamieniu to masakra). może jak płyta max. 100 m2 po obrysie prostokąta bez podcieni i wykuszy, i dodatkowo ekipa 10 osobowa, to może przy odpowiedniej pogodzie się uda w tydzień. U mnie będzie to trwało przynajmniej miesiąc.

A oto stan na obecną chwilę:

20140523_192628_Unisław Śląski.jpg20140524_161029.jpg

Edytowane przez Horher

100% zgoda :)

Laser z odbiornikiem rozwiazuje te wszystkie problemy. Można oczywiście co 2 m w każdym kierunku wbic prety i wszystkich ustawić na celowa wysokość (najlepiej laserem :D).

Firmy od zacieranie (przeważnie ci od posadzek przemyslowych) maja przeważnie kosmyczne ceny, szczególnie jeśli chodzi o stosunkowo male powierzchnie, wiec, to może nie jest najlepszym pomysłem. A tu Vega ma racje, komus dac ćwiczyć na moja plyte bym nie chciał, problem jest, ze naprawa tego jest klopotliwa i ma się tylko jedna probe :D

Tmann i Vega, macie rację. Lepiej zrobić samopoziomującą na końcu o mieć doskonały efekt końcowy. Raczej tak zrobię. Dzięki.

Mam zapytanie odnośnie ocieplenia XPS-em ściany płyty fundamentowej: mam zrobioną płytę, obłożoną pionowo XPS - ale w niektórych miejscach, zaczęła odchodzić folia między płytą żelbetową a XPS-em i trochę odstaje, a że nie mam zrobionej jeszcze fasady to zacieka tam woda...Chcę to naprawić, moje zapytanie czy lepiej pozostawić tę folię i na początku kleić folię do płyty, a później XPS do folii, czy wyciąć folię i kleić bezpośrednio XPS do płyty?

imagesCANHVES6.jpgPo przeczytaniu tego wątku to każdy tak robi, może Ja źle napisałem: mianowicie jest to czarna folia budowlana 0,5mm. Został ułożony na podbudowie piaskowej XPS-24cm i z niego również zrobiono szalunek na bokach, w taką "wannę" ułożyłem właśnie tę folię, wywijając ją również na boki do góry i w tym zostało ułożone zbrojenie i zalane betonem. A chodzi mi dokładnie o warstwę (ścianę) pionową płyty - ZAZNACZYŁEM NA ZDJĘCIU. Edytowane przez Hanss