Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra Pany dostałem projekt czy możecie zabrać głos, Płyta liczona pod EPS w projekcie jest chudziak 10cm ale nie był uwzględniony do obliczeń projektant twierdzi że mam wolną rękę. Dylatacja tylko przez płytę. Powierzchnia 164m2

kilka rysunków

http://i.imgur.com/6FJP1Ql.png?2

http://i.imgur.com/sr4enWp.png?3

http://i.imgur.com/jg3VK8o.png

W celu powiększenia prawy myszy i pokaż obraz

Edytowane przez kwasniak

Nikt mi nie odpowie?

I przy okazji - wykonawcy zaczęli kręcić zbrojenie, ale nie kręcą tego takim specjalnym wytrychem, ale cęgami. Powiedzieli, że jak kiedyś pracowali na budowie w Czechach, to jak czeski kierownik budowy zobaczył że kręcą wytrychem, to ich zwymyślał - że podobno to ogromny błąd w sztuce - i kazał kręcić cęgami. Od tej pory stosują tylko cęgi. Faktycznie to ma znaczenie?

cęgami taniej i szybciej.

Dobra Pany dostałem projekt czy możecie zabrać głos, Płyta liczona pod EPS w projekcie jest chudziak 10cm ale nie był uwzględniony do obliczeń projektant twierdzi że mam wolną rękę. Dylatacja tylko przez płytę.

......

projekty wyglądają znajomo ;) widzę że masz obciążenia nie duże, nawet mniejsze niż u mnie. Ale za to dali Ci EPS300 ?? Trzeba dać hydrofobowy co kosztuje coś koło 350 zł, ja dałem za XPS synthos prime s 380 zł brutto. Z chudziaka też zrezygnowałem. Ale jak patrze na te metry zbrojenia to aż mnie kieszeń boli $$ ;) u mnie z resztą niedużo mniej tego będzie...

EDIT: a tak z ciekawości ile zapłaciłeś za projekt tak "zmodyfikowanej" płyty? Jeśli to poufne to napisz mi proszę na priv'a.

Edytowane przez sebcioc55

Ponawiam prośbę Kolegi.

Mam dokladnie ten sam problem. Moj HST ważący 300 kg ma dodatkowe poszerzenie u dolu. Tez musze je wrzucic w plyte, bo nie chce miec drzwi z progiem.

Pozdrawiam

Potrzebuję szybkiej podpowiedzi jak przygotować płytę pod HST Veka slide monterzy od oknoplastu mówią że można ją postawić bezpośrednio na płycie (w założeniach mam brak wylewki tylko płytki+ klej) lub zastosować poszerzenie 4cm i wpuścić je w płytę.

Wcięcie w płycie miało by głębokość 4cm i szerokość 16cm okno ma być wysunięte 3-4 cm za lico

Znalazłem w necie taki rysunek :

http://i.imgur.com/rfKkA5U.png

Projekt płyty zlecony, konstruktor czeka na wytyczne. Zastosowanie wcięcia prawdopodobnie zwiększy grubość płyty o 2 cm, jak to zrobić żeby miało ręce i nogi.

Pytałem się w dziale okna ale nie dostałem odpowiedzi.

Gość Arturo72
Ponawiam prośbę Kolegi.

Mam dokladnie ten sam problem. Moj HST ważący 300 kg ma dodatkowe poszerzenie u dolu. Tez musze je wrzucic w plyte, bo nie chce miec drzwi z progiem.

Pozdrawiam

Wyrzucić poszerzenia.

Ponawiam prośbę Kolegi.

Pozdrawiam

Moja płyta została pogrubiona do 23cm właśnie z powodu tego wycięcia na poszerzenie do HST. Wycięcie głębokie na 4cm szerokość 16cm długość 375cm.

Tak więc do ceny okna muszę doliczyć 5m3 betonu.

Moja płyta została pogrubiona do 23cm właśnie z powodu tego wycięcia na poszerzenie do HST. Wycięcie głębokie na 4cm szerokość 16cm długość 375cm.

Tak więc do ceny okna muszę doliczyć 5m3 betonu.

Nie rozumiem za bardzo problemu, być może dlatego, że dopiero zaczynam zgłębiać sprawy stolarki okiennej, ale na moje oko nawet jak będą poszerzenia, to skoro okno będzie obsadzone w warstwie ocieplenia, to ich wysokość nie ma znaczenia. Przecież całe okno będzie poza płytą. Dobrze mówię czy nie?

HST w warstwie ocieplenia ? :confused:

montują, mi też proponowali. Niestety cena zabija, a efekt nigdy tego nie zrefunduje.

BTW: o ile więcej proponujecie zamówić betonu na płytę? Na samą płytę pójdzie mi 27,5m^3, zbrojenie zajmie 0,3m^3 więc wydaje mi się że jak zamówie 28 to powinno wystarczyć, górka to 0,8m^3

Kolejna sprawa, czy ktoś z was wylewał płyte bezpośrednio z gruchy?? Zastanawiam się czy nie oszczędzić 500zł i nie brać pompy. Mam dobry dojazd z każdej strony, tylko kwestia z jakiej max. odległości sama grucha może lać beton i czy takie lanie jest OK w przypadku wylewania płyty?

montują, mi też proponowali. Niestety cena zabija, a efekt nigdy tego nie zrefunduje.

BTW: o ile więcej proponujecie zamówić betonu na płytę? Na samą płytę pójdzie mi 27,5m^3, zbrojenie zajmie 0,3m^3 więc wydaje mi się że jak zamówie 28 to powinno wystarczyć, górka to 0,8m^3

Kolejna sprawa, czy ktoś z was wylewał płyte bezpośrednio z gruchy?? Zastanawiam się czy nie oszczędzić 500zł i nie brać pompy. Mam dobry dojazd z każdej strony, tylko kwestia z jakiej max. odległości sama grucha może lać beton i czy takie lanie jest OK w przypadku wylewania płyty?

Jak masz gdzie potem zrzucić nadmiar to możesz zamówić więcej ale większego sensu w tym nie widzę, grucha po wylaniu musi zostać pusta. Co do odległości to z 3 metry zyskasz jak rozłoży rynnę.

Właśnie spojrzałem HS waży 390 kg. Ale rzecz jest w tym że nie będzie u mnie wylewki a rama + poszerzenie to minimum 8 cm więc miałbym niezły próg, technolog z Vetrexu twierdzi że można bez poszerzenia ale nie zaleca a firma (autoryzowana) od której biorę okna nie podejmie się montażu bez dokładki.

W przypadku gdyby ekipa nie zrobiła równej płyty to dam ze trzy centymetry więcej i zamiast oszczędności będą dodatkowe koszty 1000zł za 5m3 metrów betonu.

Gość Arturo72
Ale rzecz jest w tym że nie będzie u mnie wylewki a rama + poszerzenie to minimum 8 cm więc miałbym niezły próg, technolog z Vetrexu twierdzi że można bez poszerzenia ale nie zaleca a firma (autoryzowana) od której biorę okna nie podejmie się montażu bez dokładki.

Bzdura i próba naciągnięcia klienta na dodatkową kasę za poszerzenia za które oczywiście płaci się dodatkowo.

Poszerzenie ma służyć tylko i wyłącznie jako bardziej "ciepłe" rozwiązanie przy konieczności podwyższenia okna ze względu na wylewkę,niż montaż na kotwach czy cegłach jak to robią papraki,do niczego więcej.

Chyba,że te poszerzenie wg was to zwykła listwa podparapetowa ale z tego co czytałem ona nie jest konieczna przy montażu.

Edytowane przez Arturo72

Bzdura i próba naciągnięcia klienta na dodatkową kasę za poszerzenia za które oczywiście płaci się dodatkowo.

Poszerzenie ma służyć tylko i wyłącznie jako bardziej "ciepłe" rozwiązanie przy konieczności podwyższenia okna ze względu na wylewkę,niż montaż na kotwach czy cegłach jak to robią papraki,do niczego więcej.

Nie przy HST.

Są firmy, które nie zamontują HST bez poszerzenia, albo nie daja na taki montaż gwarancji.

Chyba,że te poszerzenie wg was to zwykła listwa podparapetowa ale z tego co czytałem ona nie jest konieczna przy montażu.

Napisz to w dziale o oknach to chłopaki ze śmiechu popadają.