Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy HST 2 mm różnicy poziomu na szynie to porazka. Trzeba wyjątkowej staranności i ilości kotew, by przy tym ciężaże to uzyskać (na lata) a jak szczelność z czasem sie pogorszy, to cały montaż w ociepleniu bedzie na nic, z uwagi na infiltrację powietrza. Zresztą HS to nie jest zbyt energooszczędne rozwiązanie.

Do tego koszt, ktory NIGDY się nie zwróci.

W przypadku PSK jest łatwiej, tam szyna jest mocowana i podpierana w inny sposób.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy HST 2 mm różnicy poziomu na szynie to porazka. Trzeba wyjątkowej staranności i ilości kotew, by przy tym ciężaże to uzyskać (na lata) a jak szczelność z czasem sie pogorszy, to cały montaż w ociepleniu bedzie na nic, z uwagi na infiltrację powietrza. Zresztą HS to nie jest zbyt energooszczędne rozwiązanie.

W przypadku PSK jest łatwiej, tam szyna jest mocowana i podpierana w inny sposób.

Rozumiem. A jeśliby zastosować rozwiązanie jak na rysunku poniżej? Będzie to sztywne jak cholera i na wieki. Przy okazji tańsze niż konsole. Zamiast stalowego kątownika można się pokusić o kantówkę drewnianą odpowiednio zaimpregnowaną - mniej trwałe ale cieplejsze.

Montaż w warstwie ocieplenia.jpg

Edytowane przez Horher

MOWO jest fajne, ale cena zabija.

Staranne wykonanie z kantówki lub kątowników powinno być równie dobre i przy okazji tanie..

Chyba kszhu montował HST na kantówce, ale trzeba by go osobiście pytać, bo mogę się mylić.

Jak jest różnica czy rozszczelni się w murze czy w ociepleniu?

Można nabyć HST z U bodajże. 0,82W/(m2K), więc całkiem niezłe.

PSK pod względem szczelności, awaryjności i energo są ponoć lepsze.

Jednak dobrze zamontowany HST jest praktycznie bez progu i przesuwa się bez użycia siły.

wybory... wybory...

Edytowane przez grzes124

Gość Arturo72
Napisz to w dziale o oknach to chłopaki ze śmiechu popadają.

Tak ?

Ja staram się zazwyczaj wspominać klientowi, że jest taka możliwość jak poszerzenie (profil bazowy), ale kierowany doświadczeniem nigdy nie naciskam na ich stosowanie..

I jeszcze raz na koniec dodam: popieram TEST` - profil bazowy to nie tylko dobre uszczelnienie. To TAKŻE dobre mocowanie.

.

Rozumiem. A jeśliby zastosować rozwiązanie jak na rysunku poniżej? Będzie to sztywne jak cholera i na wieki. Przy okazji tańsze niż konsole. Zamiast stalowego kątownika można się pokusić o kantówkę drewnianą odpowiednio zaimpregnowaną - mniej trwałe ale cieplejsze.

[ATTACH=CONFIG]264229[/ATTACH]

A gdyby konstruktor ci zaprojektowal odpowiednie poszerzenie samej plyty fundamentowej zamiast takiego katownika? Okno mialoby stabilne podparcie i ryzyko rozszczelnienia z uplywem lat duzo mniejsze. Moze nie byloby to tak cieple jak MOWO, ale kosztowo chyba sporo tansze. Zreszta czy MOWO mozna przyklejac do betonu ?

Edytowane przez karolek75

Jak jest różnica czy rozszczelni się w murze czy w ociepleniu?

Można nabyć HST z U bodajże. 0,82W/(m2K), więc całkiem niezłe.

W ociepleniu musi być naprawdę starannie zamontowane, źeby sie nie rozszczelniło. Na płycie można to zrobić latwiej.

U=0.82 ? Ładnie.

A przy jakiej klasie szczelności ?

Przypominam, że o szczelności rozmawiamy.

U=0.82 ? Ładnie.

A przy jakiej klasie szczelności ?

Przypominam, że o szczelności rozmawiamy.

Proszę link do HST:

http://www.schueco.com/web/asset/pl/privatkunden/fenster_und_tueren/produkte/schiebetueren/kunststofffschiebetueren/15697882/p3849_broszura_thermoslide_02_2013.pdf

Nie wiem jaka to jest klasa szczelności, ale jest suwanka z przeznaczeniem do domów pasywnych, więc teoretycznie powinna mieć dobrą klasę szczelności.

W ociepleniu musi być naprawdę starannie zamontowane, źeby sie nie rozszczelniło. Na płycie można to zrobić latwiej.

Sądzę, że można zrobić to równie dobrze zamontowane w warstwie ocieplenia.

Tak czy inaczej okno nie jest zamocowane w ociepleniu, tylko w murze/płycie, poprzez odpowiednie kątowniki, płaskowniki, kantówki itp.

A gdyby konstruktor ci zaprojektowal odpowiednie poszerzenie samej plyty fundamentowej zamiast takiego katownika? Okno mialoby stabilne podparcie i ryzyko rozszczelnienia z uplywem lat duzo mniejsze. Moze nie byloby to tak cieple jak MOWO, ale kosztowo chyba sporo tansze. Zreszta czy MOWO mozna przyklejac do betonu ?

Płyta jeszcze nie wylana więc wszystko można zrobić. Można dorobić taki "balkonik" pod drzwi i nawet straty ciepła nie będą zbyt duże. Szerokość elementu brzegowego to u mnie 25 cm, więc spokojnie można te 10 cm podciąć, zazbroić i wylać jako monolit z płytą. Problem w tym, że nie wiem, czy będzie to 10 cm, 14, czy może 12,5. Przewaga rozwiązania typu MOWO (kantówka, kątownik) jest taka, że można to zrobić kiedykolwiek później i dostosować szerokość. No chyba, że wy mi doradzicie teraz. Myślę sobie, że takie coś można zrobić od razu na drzwi wejściowe.

Proszę link do HST:

http://www.schueco.com/web/asset/pl/privatkunden/fenster_und_tueren/produkte/schiebetueren/kunststofffschiebetueren/15697882/p3849_broszura_thermoslide_02_2013.pdf

Nie wiem jaka to jest klasa szczelności, ale jest suwanka z przeznaczeniem do domów pasywnych, więc teoretycznie powinna mieć dobrą klasę szczelności.

Teoretycznie :)

Ładnie to wyglada na prospekcie producenta profili.

Tylko, ze póżniej dochodzi jeszcze ekipa produkująca, oraz montująca, czyli tak zwana praktyka.

Mnie ten temat już nie interesuje, ale warto przed zakupem poprosić o DWU wybranego rozwiązania.

Ładnie to wyglada na prospekcie producenta profili.

Tylko, ze póżniej dochodzi jeszcze ekipa produkująca, oraz montująca, czyli tak zwana praktyka.

To dotyczy nie tylko okien. Jak chcesz mieć coś dobrze zrobione to trzeba tego dopilnować.

Widziałem tą suwankę na targach w Bielsku, robi dobre wrażenie.

Mnie ten temat już nie interesuje, ale warto przed zakupem poprosić o DWU wybranego rozwiązania.

Co oznacza skrót DWU?

Edytowane przez grzes124

Na wycenie Veka slide trzy szyby master therm 6-12-6-12-6 powierzchnia 8,25 m2 Współczynnik Uw 1,25 (W/2k) dla porównania drugie okno balkonowe zwykłe Uw 0,75 ale jest mniejsze o 1m2.

Panowie jeżeli już zdecyduję sie na EPS200 to jakiej firmy wybrać, muszę kupić w tym tygodniu bo od 1 lipca startujemy . Znalazłem http://www.neotherm.pl/neoaqua-max.html piszą że wytrzymałość 60 kN/m2 cena około 310zł/m3,

Genderka hydrostyr 200 cena ta sama i mam jeszcze ofertę na STYROFOAM XPS 300 kPa 405zł/m3 ale ty różnica w cenie już 3500zł

Czy taka rura do podłogówki Wavin 16x2MM PEX/AL/PE Tigris będzie dobra ?

A może taka http://allegro.pl/rura-pex-herz-pe-hd-al-pe-rt-16x2-200m-kielce-i4277543163.html

Edytowane przez kwasniak

To dotyczy nie tylko okien. Jak chcesz mieć coś dobrze zrobione to trzeba tego dopilnować.

;)

Jak masz taką wiedzę, aby dopilnować montażu HSa w warstwie ocieplenia na kotwach, tak, aby nie traciło to swoich właściwości przez lata to gratuluje ;)

Widziałem tą suwankę na targach w Bielsku, robi dobre wrażenie.

Jakiego producenta ? O DWU nie zapytałeś , jak sadzę ?

Jestem ciekaw parametrow przepuszczalności powietrza i wodoszczelności...

Edytowane przez fotohobby

;)

Jak masz taką wiedzę, aby dopilnować montażu HSa w warstwie ocieplenia na kotwach, tak, aby nie traciło to swoich właściwości przez lata to gratuluje ;)

.

A o co dokładnie Ci chodzi? Montaż HS to wiedza tajemna? Poprawnie zamontowane okno nie może się rozszczelnić?

Jest to chyba normalne, że z czasem każde okno traci na szczelności.

;)

Jakiego producenta ? O DWU nie zapytałeś , jak sadzę ?

Jestem ciekaw parametrow przepuszczalności powietrza i wodoszczelności...

Taką sama jak wklejałem link powyżej.

Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji, proponuje skontaktować się z producentem.

Jak już poznasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, to proszę podziel się tymi wiadomościami.

Taką sama jak wklejałem link powyżej.

Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji, proponuje skontaktować się z producentem.

Jak już poznasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, to proszę podziel się tymi wiadomościami.

Oglądałeś na tych targach okna wyprodukowane przez Schueco, czy na profilu Schueco ?

Raczej to drugie, prawda ? Dlatego pytam o producenta.

A producenci moga być różni - jeden wyprodukuje z danego profilu okno o klasie przepuszczalności 4, inny Z TEGO SAMEGO profilu 3.

Przy czym ten drugi moze nawet z lepszym U, co w tym przypadku i tak mu nie pomoże, ale marketingowo dobrze brzmi, bo kto patrzy na klasy szczelnosci ?

Tak więc sprawdż to sobie.

Ja okna mam, DWU otrzymałem (zresztą przed zakupem sprawdziłem parametry na stronie producenta)

Co do montazu HS...

Szacun dla Ciebie, jeśli "pilnując" montażu HS w warstwie ocieplenia jesteś w stabnie ocenić, czy ekipa robi wszystko zgodnie ze sztuką, czy nie.