Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy zbrojenie płyty może być tą kratą wyrównawczą? nigdy nie było o tym zbyt wiele, zrobiłem jak proponowali dwaj elektrycy. mam dwie płyty - jedna izolowana, druga nieizolowana. wokół nich bednarka połączona w narożnikach ze zbrojeniem płyt. stosujecie piorunochrony ze względu na izolację pod płytą? u mnie brak, ale sąsiad 30 m ode mnie ma (jego dom nie stoi na płycie).

najwazniejsze zeby prad mial gdzie uciec... jesli jest bednarka wogol plyty to ok, najgorsze co mozna by bylo zrobic to uziom fundamentowy w plycie na styropianie...

najwazniejsze zeby prad mial gdzie uciec... jesli jest bednarka wogol plyty to ok, najgorsze co mozna by bylo zrobic to uziom fundamentowy w plycie na styropianie...

moim zdaniem w ogóle uziomu ani instalcji odgromowej nie powinno się łączyć ze zbrojeniem płyty, uziom otokowy powinien wszystko załatwić.

Szukam kogos kto jest w stanie zrobic mi projekt zastepczy tradycyjnych fundamentow na plyte fundamentowa. Dom parterowy o powierzchni zabudowy 260m2. Warunki gruntowe dobre. Prosze o przeslanie oferty na priv.

Prosze moderatorow i administratorow o nie usuwanie postu.

szukałeś na necie? https://www.google.pl/search?q=projekt+p%C5%82yty+fundamentowej&oq=projekt+p%C5%82yty+fundamentowej&aqs=chrome..69i57j0l3.5702j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=projektowanie+p%C5%82yty+fundamentowej&start=10 - jak odpalisz link to kliknij jeszcze raz na "lupę" bo po przekierowaniu z FM wyniki robią się jakieś dziwne :rolleyes:

biuro projektowe które mi robiło projekt tak łatwo się nie wyszukuje, widocznie nie inwestują w pozycjonowanie, ale masz ich tutaj

Edytowane przez sebcioc55

W artykule który czytałem pisze, że przy pełnej izolacji od gruntu powinno się zrobić dwie kraty wyrównawcze wielokrotnie z sobą połączone. Pierwszą pod izolacją w gruncie, a drugą w płycie fundamentowej. Ma to służyć odprowadzeniu ładunków elektrycznych które potencjalnie mogą "zbierać się" w płycie i ze względu na ciągłą izolację nie mogą samoczynnie "odpłynąć" do gruntu jak przy zwykłym fundamencie. Jak ktoś chce mogę przesłać artykuł na maila - ale wg. mnie to dotyczy dużych obiektów.

Bednarka do głównej szyny wyrównawczej i tak wchodzi do do budynku przez płytę, więc ładunki nie nazbierają się w betonie, bo odpłyną tą bednarką do uziomu otokowego. Można jeszcze pokusić się o połączenie tej bednarki ze zbrojeniem płyty, ale ja bym tego nie robił, bo wystarczy trochę wilgoci, zrobi się ogniwo i ocynk bednarki zniknie.

czy zbrojenie płyty może być tą kratą wyrównawczą? nigdy nie było o tym zbyt wiele, zrobiłem jak proponowali dwaj elektrycy. mam dwie płyty - jedna izolowana, druga nieizolowana. wokół nich bednarka połączona w narożnikach ze zbrojeniem płyt. stosujecie piorunochrony ze względu na izolację pod płytą? u mnie brak, ale sąsiad 30 m ode mnie ma (jego dom nie stoi na płycie).

Ja będę miał instalację odgromową. Dom stawiam w szczerym polu i na górce i to jest powód stosowania odgromówki a nie sposób posadowienia budynku.

Dom sąsiada, wysokie drzewa czy słupy energetyczne nie są żadną ochroną. Może być tak (i niejednokrotnie było), że walnie nie w wysoki dom, a w mały wychodek tudzież budę na narzędzia. A jak już walnie, i nie ma odgromówki, to straty są spore - dużo większe niż nakłady na odgromówkę.

Dzięki

Ja też z grubsza konsultowałem temat z okniarzami. Czerwony element to podkład PCV pod okno (zamiast murka), który opiera się na płycie i 3cm na izolacji.

Bo zastanawiałem się po co to wcięcie w płytę, ale rozumiem że to z powodu styro na płycie który jest u mnie (10cm) a u Ciebie brak. Zgadza się?

plyta i okno.jpg

No, ja w końcu po prawie dwóch miesiącach walki z nienośnym gruntem, kiepską pogodą itp. wylałem płytę :D. Nie jest zbyt urodziwa więc zdjęć nie zamieszczam, ale i tak się cieszę.

Odchyłki od poziomu sięgają prawie 2 cm, a jak wykonawcom to pokazałem to beton był już lekko twardy. Zaczęli drapać górkę grabiami więc porobili bruzdy, które następnie chcieli zatrzeć zwykłymi pacami, ale było już za późno i teraz płyta nie dość że ma górki i dolinki, to jeszcze wygląda jak po ospie. Dobrze, że i tak miałem zamiar dać wylewkę samopoziomującą, ale i tak jest mały niesmak. Najpierw jednak wszystkie te górki muszą mi ładnie zeszlifować i tu pytanie do Was - po jakim czasie można zacząć szlifować beton szlifierką diamentową?

Właśnie, a jakie odchylki od poziomu są dopuszczalne/tolerowane przy juz wydanej płycie? Chodzi mi o takie które niczemu nie zaszkodzą np murowaniu ścian itp. Czy wyraża się je w mm czy może kilku cm. Pytam bo w niektórych miejscach u mnie różnica xpsa od poziomu"0" wynosi +/- 1 cm.

dopuszczalne odchyłki na konstrukcjach żelbetowych.jpg

...należy pamiętać że na konstrukcjach żelbetowych dopuszcza się większe odchyłki niż na pracach wykończeniowych np. tynkach, w praktyce najlepiej ustalić przed wykonaniem danego zakresu prac dopuszczalne przez Inwestora odchyłki czyli np. normowe lub indywidualne...

Ja wymyśliłem sobie automatykę na sterowniku PLC więc u mnie będzie trochę kabli, a więc i przepustów. Zrobiłem to na kanałach kablowych Arota:

1) Zasilanie główne - fi 75 mm

2) Brama wjazdowa 2 x fi 50 mm - jeden kanał na 230V drugi na 24V. W pierwszym mogę puścić zasilanie bramy, oświetlenie przy bramie, a w drugim kable sterujące, domofon, telefon itp.

3) Garaż - 2 x fi 50 mm - 230 V (400 V) i 24 V

4) Oczyszczalnia i studnia chłonna - 2 x fi 50 mm

5) Studnia zasilanie 230 V - 1 x fi 50 mm

6) Ogród - 2 x fi 50 mm - 230 V i 24 V

Dodatkowo:

- 2 x 160 mm - DZ pompy ciepła

- Kanalizacja

- 1 x 110 mm (Arot) - przyłącze wody ze studni

- 1 x 110 mm (Arot) - Wyprowadzenie wody do ogrodu.

Jakbym miał robić jeszcze raz, to przepusty do wody zrobiłbym z rury PE niebieskiej fi 50mm a nie z Arota 110mm.

Dzięki za odpowiedź.

A weszła by PE 40 w PE 50 ? Nie za mała szczelina? Ja myślę o PE 63 jako przepust.

3) Garaż - 2 x fi 50 mm - 230 V (400 V) i 24 V - możesz uścislić ? tzn skąd dokąd mają prowadzić te przepusty ?:)

Właśnie, a jakie odchylki od poziomu są dopuszczalne/tolerowane przy juz wydanej płycie? Chodzi mi o takie które niczemu nie zaszkodzą np murowaniu ścian itp. Czy wyraża się je w mm czy może kilku cm. Pytam bo w niektórych miejscach u mnie różnica xpsa od poziomu"0" wynosi +/- 1 cm.

+ - 1 cm jest bardzo dobrym wynikiem, w zasadzie zeby zrobic na ''0'' to mega ciezko przy rozprowadzaniu betonu

Dzięki za odpowiedź.

A weszła by PE 40 w PE 50 ? Nie za mała szczelina? Ja myślę o PE 63 jako przepust.

3) Garaż - 2 x fi 50 mm - 230 V (400 V) i 24 V - możesz uścislić ? tzn skąd dokąd mają prowadzić te przepusty ?:)

To są przepusty z szafy rozdzielczej w domu do garażu, który kiedyś zostanie zbudowany (garaż wolno stojący). Jak już wspomniałem, będę robił automatykę w domu, i nie chcę, żeby przewody od czujników czy sterownicze (24 V) szły w jednym arocie z zasilającymi (230 V). Dlatego są dwa osobne aroty na różne napięcia.

A czy fi 40 wejdzie w fi 50? Jak się popieści, to się pomieści :). Wszystko też zależy na jakim odcinki będziesz chciał przepychać. Faktycznie chyba pewniej dać na przepust PE 63.

Pierwszą warstwę bloczków zawsze układa się na warstwie wyrównującej, więc nie ma się czym przejmować. Gorzej, jak jest tak jak u mnie - górki i dolinki na całej powierzchni płyty. Największa odchyłka ma 3 cm i to już jest realny problem, bo u mnie to już prawie ostateczna podłoga. Jeśli się nie mylę, to w Twoim przypadku będzie szedł na pytę styropian i wylewka więc nawet jak płytę nie równo wyleją to luzik.

W przyszłym tygodniu będą mi frezować płytę. zobaczymy jak to im wyjdzie.

Na koniec rada dla potomności - jak ekipa będzie miała lać komuś z Was płytę, to żeby nie wiem co, dopilnujcie aby umocowali rurki do ściągania betonu, albo całe mnóstwo reperów, bo inaczej wyjdą fale Dunaju. I nie ma co słuchać, że jakoś sobie poradzą. Nie mówię, jak ekipa mega doświadczona jak np. od Thomasa to może można im te rurki odpuścić, ale na to na własne ryzyko :D. Jak ekipa taka jak u mnie, to trzeba wymóc kolanem, żeby później nie było drapania się w głowę.

Edytowane przez Horher

w zasadzie, to jak już pisałem wcześniej. Dobra ekipa powinna mieć niwelator laserowy i używać go do lania betonu. Rurki to tzw. przeżytek .

Pytałem w wypożyczalni o taki niwelator, ale nie było. Ale nawet jakby był to nie wiem czy by pomógł. Moja ekipa miała niwelator normalny, tradycyjny i też by dał radę jakby z niego korzystali. Olali sprawę a teraz będą niestety ponosić koszty. Dla mnie dobre jest tylko to, że rozumieją błąd, nawet nie próbują się tłumaczyć i biorą na siebie doprowadzenie tej płyty do akceptowalnego przeze mnie stanu. Dobrze że nie muszę się użerać jak by to było z niektórymi.