Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z tymi latającymi rurkami czy latającym zbrojeniem to też nie będzie aż tak źle ,bo przykręcisz je na dolne zbrojenie ,które jest raczej stabilne i nic ci tam nie lata więc spokojnie

To nie jest dobry pomysł. Na rurkach powinno być ok 4-5cm betonu, a dając je na pierwszym zbrojeniu topisz je na około 15cm.

Aby były te 5cm pod powierzchnią należy podpiąć je do górnej siatki.

No właśnie w płycie nie ma wielkiego znaczenia gdzie są. One mają nagrzać beton. Spotkałem sie z opinią że w płycie im niżej tym lepiej. Tak twierdzą panowie od kabli elektrycznych elektra czy jakoś tak.

I ja też tak uważam , że w pycie raczej nie gra roli czy u góry czy na dole, a na pewno dużo łatwiej i prościej na dole

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie nie !HenoK pisał na jakiej zasadzie płyta oddaje ciepło do mieszkania. On osobiście niestety płyty nie ma czego żałuje,tak pisał,
Płyty fundamentowej nie mam, ale moje ogrzewanie pracuje na bardzo zbliżonej zasadzie jak przy ogrzewanej płycie fundamentowej.

No właśnie w płycie nie ma wielkiego znaczenia gdzie są. One mają nagrzać beton. Spotkałem sie z opinią że w płycie im niżej tym lepiej.

Ja nie zaryzykuję i zrobię 4-5cm pod betonem. Kawałek dywanu w salonie chcę mieć, więc niech źródło ciepła będzie jak najbiżej niego.

To samo dotyczy paneli.

Ale pamiętaj że zanim to ciepło będzie promieniować do pomieszczeń to i tak najpierw nagrzejesz całą plytę bo beton łatwiej przyjmuje ciepło niż dywan czy panele, które są jakimiś tam izolatorami żeby które przegrzać ciepłem z podłogi potrzeba dodatkowo trochę czasu.Nie utrudniaj sobie roboty :wink: Pozdrawiam

Nie nie !HenoK pisał na jakiej zasadzie płyta oddaje ciepło do mieszkania. On osobiście niestety płyty nie ma czego żałuje,tak pisał,
Płyty fundamentowej nie mam, ale moje ogrzewanie pracuje na bardzo zbliżonej zasadzie jak przy ogrzewanej płycie fundamentowej.
Wiem, wiem! Gratuluję dobrego osiągu kosztu zużycia energi el. na ogrzewanie swojego domu.Jak ten wynik przewidywany przez Ciebie na cały sezon się potwierdzi no to nieźle.Czy twoja pompa ,przy dzisiejszych mrozach pracuje tylko na II taryfie czy musi jeszcze pracować też w I taryfie? A wodę też grzejesz pompą? bo nie pamiętam

Czy twoja pompa ,przy dzisiejszych mrozach pracuje tylko na II taryfie czy musi jeszcze pracować też w I taryfie? A wodę też grzejesz pompą?
Pompa ciepła pracuje obecnie przez cała II taryfę i w miarę potrzeb także w I taryfie. Oczywiście pracuje z priorytetem ciepłej wody.

To nie jest dobry pomysł. Na rurkach powinno być ok 4-5cm betonu, a dając je na pierwszym zbrojeniu topisz je na około 15cm.
Te 4-5cm to minimalna otulina rurek od góry.

Jakoś dużo wydaje mi się tej otuliny... :roll:

No wiesz tej otuliny na podłogówkę nigdy za dużo :roll: Napisz jak chcesz ogrzewać swój dom.

Czy twoja pompa ,przy dzisiejszych mrozach pracuje tylko na II taryfie czy musi jeszcze pracować też w I taryfie? A wodę też grzejesz pompą?
Pompa ciepła pracuje obecnie przez cała II taryfę i w miarę potrzeb także w I taryfie. Oczywiście pracuje z priorytetem ciepłej wody.
Jaki duży zasobnik CWU? Czy chłodząc dom pasywnie pracuje tylko pompka obiegowa dolnego żródła i podłogówki bez włączania pompy?

Witam,

mam pytanie ws. fundamentów. Przymierzamy się do domu pasywnego (jak sie uda), ale jest mały problem, bo zaprojektowano na zwykłe fundamenty z bl. betonowych+ Isomur (nie wierzę w to). Chciałbym płytę fund. jednak pojawi nam sie spory mostek termiczny pomiędzy domem a ogrodem zimowym (właśnie poprzez plytę). Odrębnych płyt nie chce robić, bo ogród zimowy jest zespolony i domem i ma wspólny dach (normalny).

Pytanie, czy można wykonać ścianki fundamentowe z BK i skutecznie je zaizolować (wody nie mam nawet na 4 metrach i jest piasek). Dzięki.

Ps. Jeśli zastosowałbym normalny fundament to bedzie miejsce na gruntowy akumlator ciepła.

Napisz jak chcesz ogrzewać swój dom.

PCi z gruntowym poziomym, podłogówka wszędzie, w łazienkach drabinki z grzałkami, w salonie kominek z zamkniętym paleniskiem.

Mam silne przyzwyczajenie do palenia w piecu :wink:

No to jak będziesz dawał te rurki?Ja przyzwyczajeń do palenia w piecu nie mam bo teraz grzeje olejem opałowym a w ogień miło popatrzeć ale żeby od razu z tego powodu robić kotłownie w salonie to raczej nie dla mnie, są inne rozwiązania na to żeby się pogapić w ogień bez potrzeby budowy komina :wink: a tak na marginesie ile taki grzejnik do łazienki drabinkowy na prąd pobiera go?Jaka duża chałupa?

Witam,

Jestem calkowitym laikiem, a chcialabym posadowic swoj domek na plycie fundamentowej, jednak nurtuje mnie problem:

Przy wykonywaniu plyty, jak mam rozwiazac problem ze slupami podtrzymujacymi strop dla pietra? Jak to zrobic, by pracowalo z calym domem?

linki pokazujcae problem:

http://dzialkowa46.pl/dom/dom_rzut_zaznaczenie_plyta.jpg

oraz dom:

http://dzialkowa46.pl/dom/dom_front.jpg

http://dzialkowa46.pl/dom/dom_tyl.jpg

Macie rozwiazanie tej kwestii? Jak to sie robi?

Napisz jak chcesz ogrzewać swój dom.

PCi z gruntowym poziomym, podłogówka wszędzie, w łazienkach drabinki z grzałkami, w salonie kominek z zamkniętym paleniskiem.

Mam silne przyzwyczajenie do palenia w piecu :wink:

No to jak będziesz dawał te rurki?Ja przyzwyczajeń do palenia w piecu nie mam bo teraz grzeje olejem opałowym a w ogień miło popatrzeć ale żeby od razu z tego powodu robić kotłownie w salonie to raczej nie dla mnie, są inne rozwiązania na to żeby się pogapić w ogień bez potrzeby budowy komina :wink: a tak na marginesie ile taki grzejnik do łazienki drabinkowy na prąd pobiera go?Jaka duża chałupa?

Nastawiam się na zalanie podłogówki w płycie.

Był problem ze znalezieniem gostka, który zrobi płytę, teraz to samo z podłogówką w płycie - szukam rozgarniętego instalatora, który zrobi mi to za rozsądne pieniądze i nie podejdzie do tematu jak pies do jeża.

Do ogrzania 147m2, po podłodze 174m2, płyta 150m2.

Ile prądu w drabinkę? Zależy od grzejnika. Zobacz np. tu:

http://www.allegro.pl/item891010318_grzalka_elektryczna_grzejnik_lazienkowy_okazja.html

Fundament pod słupem będzie głęboko i nie powinno mieć to wpływu na pracę. Płyta dookoła też ma opaskę styro i grunt nie przemarza. pozdr adam

Ta jasne, idealna konstrukcja aby ładne pękało. Posadownie domu na syropinie i słupów na innej głebokości bezpośrednio na gruncie to proszenie sie o problemy.

Jeżeli syro siądzie to co ze słupem jak go zmussic aby tez siadł ?