Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ja tam się nie znam, ale czy beton (w locie) tego pexa nie poszarpie, wiszącego sobie tak między górnym a dolnym zbrojeniem? Ja bym jednek podwieszał lub kładł na siatce (górnej / dolnej).

Też się nie znam ale wg mnie nie poszarpie ;)

pex czy jakiekolwiek inny materiał do podłogówki jest na tyle mocny że wytrzyma zalewanie nawet jak jest luźny.

Zalewanie płyty to nie wodospad,to leci konkretnie aczkolwiek przewidywalnie i ja osobiście nie obawiałbym się poszarpania czy zniszczenia rurek.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sebcio, gratuluje, plyta wygląda fajnie, powierzchnia na układanie styropianu zupełnie wystarcajaco gladka :)

Co do pielęgnacji betonu, jak masz zakryte folia, to tylko zapewnić, ze plyta caly czas mokra, wtedy nie ma co się martwic. Folia skutecznie zatrzymuje proces wyparowania wody, wiec, jest to dobry sposób. Za dużo wody nie może być, beton tez dojrzewa pod woda.

Pozdrawiam

Dzięki, ale Twoje płyty wyglądają znacznie lepiej ;P

Wczoraj wieczorem jak poszedłem zobaczyć to pod folią było mokro. Jedyne miejsca gdzie było sucho to tam gdzie już folii zabrakło lub tam gdzie podwiewało. Dzisiaj rano jak byłem to było identycznie. Jak długo mam utrzymywać taki stan? Tzn kiedy mogę ściągnąć folię i może się powtarzam, ale kiedy można już postawić palety z BK na płycie?;)

Sporo osób rozkłada materiały dopiero po tygodniu, co prawda, na stropach, ale ja bym zaczekał te kilka dni.

Płyta wygląda gładko, woda równo stoi, ręcznie bez wiatraków lepiej się nie zrobi, musiałby ktoś mieć naprawdę dryg do tego.

Super gładko nie jest, ale myśle że jak na początkujących to poszlo nam dobrze ;)

Jedna paleta BK 600 wazy 1200kg, a bedzie ich chyba z 20. Zamowie sobie transport na czwartek, bedzie to 6 dzien po wylaniu płyty, chyba powinno byc ok. Potem jeszcze wjada palety z silka na dzialowki ale wtedy nie bede sie juz raczej martwil o płytę.

Chyba nie bardzo, bo mniejsza delta będzie wówczas. Trochę dziwne, żeby 45m rury oddawało więcej ciepła, niż 75m

Mam 45 metrów odpadu z pierwszego krążka do położenia tylko garaż w którym mam mieć góra +10 powierzchnia 21m2 zrobić z tego kawałka czy na począć nową rolkę 200m. Nie zaburzy ona pracy całego ogrzewania skoro inne pętle są od 65-75 jedna 80m?

Chyba nie bardzo, bo mniejsza delta będzie wówczas. Trochę dziwne, żeby 45m rury oddawało więcej ciepła, niż 75m

Racja trochę źle wytłumaczyłem. Chodzi mi o to, że przy tej samej prędkości przepływu, nastąpi szybsza wymiana wody w krótszej pętli.

Jeżeli pętla będzie 2x krótsza to w tym samym czasie przejdzie przez nią dwa razy więcej wody. To chyba też ma wpływ na ilość oddanej energii.

Dwie pętle po 40m będą efektywniejsze, niż jedna po 80m, ale oprócz prędkości wody w rurze na ilość oddanej energii ma wpływ czas, w jakim przepływa, więc nie uzyskasz większej energii w podłodze z jednaj krótszej pętli. Będzie wypływać z niej z mniejszą deltą, nie oddawszy pomieszczeniu całej swej energii. Edytowane przez fotohobby

Mam 45 metrów odpadu z pierwszego krążka do położenia tylko garaż w którym mam mieć góra +10 powierzchnia 21m2 zrobić z tego kawałka czy na począć nową rolkę 200m. Nie zaburzy ona pracy całego ogrzewania skoro inne pętle są od 65-75 jedna 80m?

Spokojnie. Nawet 10m pętlę z grzejnikiem drabinkowym wyregulujesz tak, aby nie zakłócała przepływów.

Przecież pętlę możesz zdławić nawet do zera. Jeśłi tylko ta długość, przy przepływie takim, jak w innych pętlach, da Ci odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu, to możesz dać mniej.

Panowie jak duże różnicę w długości pętli idzie wyregulować na rozdzielaczu podłogówki?

Dobrze myślę, że im krótsza pętlą przy tej samej prędkości przepływu, tym moc oddawana przez pętlę większa?

Jeśli tak, to krótsza pętla np. w łazience była na plus.

teoretycznie tak. Jednak, pomysl plyty grzewczej jest inny, a wg mnie trzeba się w takiej technologii pozegnac z możliwości sterowania strefami. Plyta grzewcza powinna mieć rownomierna temperaturę, najlepiej mniej więcej przez caly rok. Jeśli chcesz wyzsza temperaturę w łazience, to trzeba tam np. wsadzić grzejnik promieniowy, sa nawet takie w kształcie i wyglądu lustra, i to zalatwia problem.

Generalnie, najlepiej działa, jeśli wszystkie petly maja te same dlugosci i sa równomiernie poukładane na calosci powierzchni.

Na jutro został garaż i rozprowadzenie wody do drugiej łazienki, wrzucam te zdjęcia bo sam szukałem wykonania ogrzewania w płycie ale jakoś sieć jest w takie fotki uboga (mam nadzieję że komuś pomogę oczywiście nie twierdzę ze jest to super-duper wykonanie ale zawsze można coś podpatrzeć)

http://i.imgur.com/ECDfFPm.jpg

teoretycznie tak. Jednak, pomysl plyty grzewczej jest inny, a wg mnie trzeba się w takiej technologii pozegnac z możliwości sterowania strefami. Plyta grzewcza powinna mieć rownomierna temperaturę, najlepiej mniej więcej przez caly rok. Jeśli chcesz wyzsza temperaturę w łazience, to trzeba tam np. wsadzić grzejnik promieniowy, sa nawet takie w kształcie i wyglądu lustra, i to zalatwia problem.

Zgadzam się w 100%.

Thomas ty robisz zawsze rozstaw 15cm, czy w zależności od wyliczeń OZC.

Na wątku z liczeniem podłogówki są przykłady gdzie dają z rozstawem 25cm (o ile się nie mylę to kolega piczman tak ma) czy nawet 30cm, i nie mają żadnego problemu czy dyskomfortu w związku z takim rozstawem.

Niby rurka droga za metr nie jest, ale jak metrów sporo to i różnica spora wychodzi, plus większy/dodatkowy rozdzielacz, mocniejsza pompka itp.

@grzes124:

My projektujemy plyty tak, ze wychodzi 8-10mb rur na m², to w praktyce nawet czasami rozstaw 5cm. Obliczeniowo średnio wychodzi rozstaw10-12,5cm na calosc. Może się wydaje trochę dużo, ale przez to mamy gwarancje, ze rozkład temperatur jest jak najbardziej równomiernie i ze mamy wystarczająco duża powierzchnie do przekazania ciepla. Stosujemy w dodatku rury fi 17x2 PEx-c z difustopem,, układane na cieplo (ok 75°C), które tez maja nieco lepsze parametry niż tzw alupexy. Maja przede wszystkiem mniejszy opor przepływu, ale i tak, na pompe nie ma co oszczedzac, musi być wydajna.

Edytowane przez tmann*

Pytanie do tych co maja dodatkowo EPS na plycie: jak rozwiazaliscie sprawe pod kominkiem: 20cm EPS200 + 7cm wylewki utrzyma kominek czy tez podmienic EPS200 na XPS w tym miejscu? Miejsce pod kominek musi byc z dylatacja?

pozdrawiam,

mx

A ile waży Twoj kominek ? Bo mój jakieś 150kg. Na powierzchni 0,7m2

Mam tym 10cm EPS80 (o ile dobrze pamietam nośność 1,6tony na m2 przy 10% ugięciu). Przy 2% jakies 500kg/m2

EPS 200 wystarczy z naddatkiem.

Dylatację mam.