Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

EPS się nadaje. Jest to produkt gorszy od XPS (choćby ta minimalnie większa nasiąkliwość).

No cos... nasiakliwsc w przypadku EPS 2%, ale tylko wobec wilgoci, nie ma mowe o wody napierajace lub nawet dlugotrwalym zanurzeniem, XPS natomiast 0,2% przy dlugotrwalym zanurzeniem. Staram się naprawdę lagodnie sformulowac swoje zdanie na ten temat i nie zaczynać od nowa z tym cyrkiem (nie ja mecze ten przykład z tego innego watku, ponieważ po prostu wiem jakie sa sily pod plyta na izolacje), ale nie jest az tak rozowo jak mówisz :)

Ile czasu się już bawimy w tym temacie? Ile razy ci którzy propagują EPS już pokazali tutaj odpowiedne aprobaty, badanie i inne dowody, ze ten material na pewno się nadaje? Ja żadnych plikow tego typu nie widziałem, czytam tylko takie same teorie bez zadnych twardych podstaw. Natomiast twardym argumentem sa normy, które mowia, ze dlugotrwaly nacisk na EPS może być nie wyższy niż 30% wytrzymalosci nominalnej wg CS(10), wiec, dla EPS100 30kPa, dla EPS200 60 kPa. Majac z tym do czynienia codziennie, mogę smialo powiedzieć, ze rzadko, bardzo rzadko trafiają na moje biurku projekty, gdzie nie przekraczamy te parametry, jeśli nie projektujemy "pancerna" plyte. A taka plyta by tyle więcej kosztowala, ze taniej będzie budowac od razu na XPS.

:)

A tym chyba nikt nie powiedział, że jest coś takiego jak XPS:

https://www.youtube.com/watch?v=zoTkaRm26S0

Sprawa taka, ze tu sa obciążenie krotkotrwale, wiec, zupełnie inna zabawa. Poza tym, jeśli taka droga sobie trochę osiada, to nikogo nie rusza. Czas planowanego "zycia" takiej konstrukcji do następnej naprawy jest o wiele krótszej niż w przypadku domu.

Kiedys tereny portow, lotnisk itd. zostały tak projektowane, ze po prostu powierzchnie betonowe zostały praktycznie bez przerw naprawione, to bylo taniej niz "porzadna" konstrukcja. Filozofia byla taka, ze, skoro i tak predzej czy pozniej sie popsuje, to po co zrobic drogie konstrukcje. Teraz koncepcje trochę się zmieniają, ponieważ ze względu na większy ruch te naprawy sa bardziej kosztowne. Co raz więcej robi się np. takich powierzchni z wloknami stalowymi, aby mieć lepsza trwalosc.

W pokazanym przykładzie izolacyjność np. raczej nie gra role, tak samo jak nasiakliwosc. Takie filmiki sa efektowne, ale do naszego tematu jakos mało maja miarodajności

Edytowane przez tmann*

A tym chyba nikt nie powiedział, że jest coś takiego jak XPS: :)

https://www.youtube.com/watch?v=zoTkaRm26S0

Dopuszczalny nacisk w przypadku drogi to 50kPa, przy czym jest to nacisk chwilowy, co w przypadku EPS ma decydujące znaczenie. Pełzanie jest procesem powolnym, więc w przypadku drogi warunki do jego wystąpienia nigdy nie mają miejsca.

Horher, gdyby nie ta różnica w cenie pomiędzy XPS i EPS nikt by się nawet nie zastanawiał. Niestety, EPS 100 jest 3x tańszy od XPS, dlatego kusi.

Dokładnie. Dlatego napisałem, że trzeba porównać koszty, oszacować ryzyko i podjąć decyzję. Dlatego dobrze, że taka dyskusja się odbywa, bo wejdzie tu "świeży" inwestor i będzie miał materiał do przemyśleń. Najgorzej żyć w nieświadomości.

Styrodur Basf kosztował mnie 25000 zł. Pewnie że chciałbym taniej, ale szacując ryzyko doszedłem do wniosku, że w razie coś się będzie dziać z płytą, to cała reszta którą wybuduję póżniej, nie będzie miała sensu. Cała reszta to kasa w błoto. Być może niepotrzebnie wydałem tą kasę, bo wystarczył by EPS - tego nie wiem na pewno. Oszacowałem ryzyko na podstawie wiedzy, którą posiadam.

Podejmując jakąkolwiek decyzję, nigdy nie wiemy, czy okaże się słuszna. Casami odpowiedź przyjdzie za jakiś czas, a czasami nigdy.

Czytam to forum, i często widzę, jak inwestor chcę wybrać co można najtaniej, nie zastanawiając się z czego ta taniość wynika. No cóż, nie zawsze, ale często wynika z kiepskiej jakości. A niestety "tanie mięso psi jedzą". Budowa domu kosztuje i trzeba się z tym pogodzić. Jak mi kiedyś powiedział jeden wykonawca: "jak inwestor nie ma kasy, to dupa nie inwestor. Niech siedzi w mieszkaniu 40 m2 i ogląda taniec z gwiazdami". Brutalne, ale prawdziwe.

Jak mi kiedyś powiedział jeden wykonawca: "jak inwestor nie ma kasy, to dupa nie inwestor. Niech siedzi w mieszkaniu 40 m2 i ogląda taniec z gwiazdami". Brutalne, ale prawdziwe.

Ciekawe co to za wykonawca. Skąd wiesz, że on w ogóle się na czymkolwiek zna ? Z definicji każdy wykonawca będzie tak twierdził, bo to z korzyścią dla niego. Zadałbym mu jedno pytanie, czy wie czym się rożni XPS od EPS. Jeśli nie wie, to za powyższe stwierdzenie wyjeb.... bym go z budowy.

OK Thomas, wszystko jasne.

Co do modułu odczytującego temp. z czujników ds18b20 to wyczytałem, że moduł Binary Sensor systemu fibaro pozwala podłączyć 4 czujniki na szynie 1-wire. Cena to ok. 170zł za ten moduł. Ktoś, kto planuje Fibaro do domu to dołączenie tego modułu i odczyt temperatur będzie bardzo dobrą alternatywą dla powyższych rozwiązań.

Witam serdecznie. Może lekko off, ale mam pytanie dotyczące sposobu pomiaru temperatury pod płytą , w ścianach itp. Jak to .... wykonać. Są jakieś gotowe systemy, czy tylko dla osób trzymających lutownicę w ręku? Sama idea dość ciekawa, ceny czujników podanych przez Was bardzo przystępne, tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Pozdrawiam

ps. Płyta 195m2 ma powstać na początku maja.

Edytowane przez Szklara

Witam serdecznie. Może lekko off, ale mam pytanie dotyczące sposobu pomiaru temperatury pod płytą , w ścianach itp. Jak to .... wykonać. Są jakieś gotowe systemy, czy tylko dla osób trzymających lutownicę w ręku? Sama idea dość ciekawa, ceny czujników podanych przez Was bardzo przystępne, tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Pozdrawiam

ps. Płyta 195m2 ma powstać na początku maja.

A po co ci to? :) Daj spokój! Nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. Co da ci informacja, że masz pod płytą np 15 oC? To dla pasjonatów a myślę nawet i oni szybko o tym zapominają.

Ciekawe co to za wykonawca. Skąd wiesz, że on w ogóle się na czymkolwiek zna ? Z definicji każdy wykonawca będzie tak twierdził, bo to z korzyścią dla niego. Zadałbym mu jedno pytanie, czy wie czym się rożni XPS od EPS. Jeśli nie wie, to za powyższe stwierdzenie wyjeb.... bym go z budowy.

Nie wyraziłem się dość jasno: to nie był wykonawca płyty, tylko jakiś robotnik z budowy, nawet nie mojej. Słyszałem przez przypadek jak to mówił. Powiedziane to zostało w mało elegancki sposób, ale zgadzam się z tym, że jak się buduje, to nie można przyjmować wszędzie najniższych możliwych cen. Budowa domu kosztuje, a nie wszyscy przyjmują to do wiadomości, bo sądzą że można wybudować z byle czego, byle taniej. Ja już kilka razy dostałem nauczkę, że jak kupi się gówno, to będzie się miało gówno i mniej pieniędzy. Przy budowie domu nie chcę popełnić tego błędu.

Perm: Dla siebie. Celuję w trochę cieplejszy dom, Aktualnie zleciłem OZC by zobaczyć ile jeszcze można wydoić jednak z anty-pasywnej rozległej parterówki. Planuję zrobić stronkę w necie (cel edukacyjno informacyjny) z aktualnymi pomiarami temperatur, i o ile to nie jest dla mnie problemem, to niestety cała infrastruktura elektroniczna to już black magic. temat może na przyszłość, ale po wylaniu płyty będę o nim musiał zapomnieć, lub robić odwierty, a po co ranić dobrze działający organizm :)?

To pierwszy dom, czyli dla wroga. Płyta nie grzewcza, z 10 cm izolacją, garaż oddzielony dylatacją nieogrzewany i bez ocieplenia, oddzielony od domu izolacją styro. Temperatury jasno powiedzą czy był to błąd, czy jednak ciepło ziemi istnieje i ogrzeje garaż.:) Kolejny dom będzie już lepszy.

Wrzucę moje kalkulacje dla fundamentów: Dom parterowy 181 m2.

materiały fundament 34 685,15 zł.

wylewka stan zero: 7 076,04 zł

RAZEM: 41 761,20 zł

Robocizna:12 tyś.

Generalnie pomiędzy płytą a fundamentami daję remis pod względem kosztów, oczywiście tylko w moim przypadku.

Płyta będzie w tych samych kosztach, choć dodatkowo będzie drenaż opaskowy i w sumie masa kłopotów mniej na starcie (działka w tej porze roku lubi być mokrawa, wykopki w niej kończą się powstawaniem jeziorek.Nie bez znaczenia jest termin murarki na 15 dni od daty wylania płyty. Z fundamentem bym po prostu nie zdążył.

Pozdrawiam

Perm: Dla siebie. Celuję w trochę cieplejszy dom, Aktualnie zleciłem OZC by zobaczyć ile jeszcze można wydoić jednak z anty-pasywnej rozległej parterówki.

Jeśli planujesz parterówkę bliską pasywności to zajrzyj na ten projekt:

http://www.dom-pasywny.com/projekty-pracowni/dom-pasywny-w-bielawie/

Wg mnie jest jeden z lepszych projektów pasywnych parterówek osadzony na płycie fundamentowej.

Jeśli planujesz parterówkę bliską pasywności to zajrzyj na ten projekt:

http://www.dom-pasywny.com/projekty-pracowni/dom-pasywny-w-bielawie/

Wg mnie jest jeden z lepszych projektów pasywnych parterówek osadzony na płycie fundamentowej.

Heh, gdzie mi tam do pasywniaka. Założenia były tanio i ciepło. Skończy się zapewnie niezbyt tanio i niezbyt ciepło. Niestety Warunki zabudowy narzucone przez architekturę. (w sumie przez jedną osobę, która nie wiem jakim cudem siedzi na stołku w architekturze w gminie i dzielnie odstrasza inwestorów z miasta) zniszczyły wszystkie plany. Odwróciła kalenice (odwróciła cały dom, garaż od południa, salon od północy), narzuciła 35 stopni kat dachu, jednocześnie zminimalizowała ścianę frontową, określiła 8 metrowe linie nieprzekraczalne zabudowy i po serii rozmów i walk, trzeba było zrezygnować. Żeby pogodzić wszystkie parodie z WZ ze sobą skończyło się na indywidualnym w kształcie litery T. Projektant też tradycyjny i fundamenty i fundamenty. Ok, zrobił, a obecnie zmieniam na płytę wraz z wykonawstwem, by nie płacić 2 raz za projekt. Generalnie u nas kłopot z energo, gdy wkoło ludzie grzeją się plastikiem, a u producenta okien pan robi duże oczy i mówi :"Panie, pan masz 3 szyby to po co pan pytasz o ramkę. Ja mam dwie szyby i jest ciepło." Wykonawcy, jak widzą wielkośc izolacji to górują stawki bo energooszczędny (choć tylko np. murują dom!) - "Panie taki dom to 60 tyś, ooo.. Pan masz 20 cm izolacji uuu... to będzie trochę drożej. No ale Pan tylko murujesz! - No to co, jak masz energo dom, to trza się bardziej przyłożyć i cena idzie w górę:).

Dom z linku 35 cm izolacji, ja mam 20, a i tak większość się puka w główkę. Może dałbym i więcej teraz, ale OZC prawdę powie czy warto. W sumie jestem na starcie i zamieniłem fundamenty na ocieploną płytę, to pierwszy krok do likwidacji mostków. Aha, na płycie 15 cm (na razie bez OZC) EPS.

Jerry: Nie mam jeszcze rys. projekt w opracowaniu. Generalnie 20cm płyty ocieplonej 10 cm XPS. Dylatacja 5 cm styro podparta fundamentem - obie płyty oparte w miejscu dylatacji na warstwie 10 cm xps-a. Płyta garażowa nieocieplona. Czy mam obawy o nierównomierne osiadanie? Mam. Wykonawca zapewnia, że będzie OK. Czytam i konsultuję i jestem dobrej myśli, choć obawy mam bo jak czegoś nie wiem to myślę i myślę o tym.

Edytowane przez Szklara

"Panie taki dom to 60 tyś, ooo.. Pan masz 20 cm izolacji uuu... to będzie trochę drożej. No ale Pan tylko murujesz! - No to co, jak masz energo dom, to trza się bardziej przyłożyć i cena idzie w górę.

Dziady i papraki!!! A jak nie dopłacisz to zrobią normalnie czyli byle jak? Z takim podejściem to wywalił bym i jeszcze buta na ryj dał!