Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... a tak udało mi się ogarnąć wyjście 9 obwodów na rozdzielacz. Może nie wygląda to profesjonalnie, ale powinno "zagrać". Dokładniej wymierzone i spięte będzie do prętów, jak pojaw się w poniedziałek-wtorek górne siatka zbrojenia. Oczywiście wszystko jest rozpisane, co gdzie leci, włącznie z długościami pętli.

tn_P1080814.JPG

tn_P1080808.JPG

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś wykonał płytę na 10cm warstwie xps następnie zbrojenie i beton,eps, wylewka z podłogówką i instalacjami. Pytam bo ostatnio zacząłem się zastanawiać nad takim rozwiązaniem tylko nie wiem jak to się ma do kosztów oraz izolacji w stosunku do 20 cm warstwy xps i umieszczenia w płycie ogrzewania podłogowego. Żona zasiała mi ziarenko niepewności co do ewentualnej awarii podłogówki i jej ewentualnej naprawy usunięcie takiej awarii w płycie jest praktycznie niemożliwe ale awaria podłogówki też mało prawdopodobna ale nie niemożliwa. Tylko czy użycie 10cm xps w dostateczny sposób odizoluje płytę/ściany od gruntu.

Wydaje mi się że im więcej czytam tym mniej wiem:???:

Płyta już prawie gotowa.

Czekamy aż upały trochę ustąpią, zbroimy i zalewamy :D

DSC_0935.JPG

ktos ma tanio załatwic XPS pod płytę ?

potrzebuję ok 30m3 najlepiej 10 lub 12

lokalizacja Ełk - warmińsko - mazurskie

Mi zostało sporo XPS-a ale jestem z lubelskiego - jeśli jesteś zainteresowany daj znać.

A możesz napisać jaki miałeś spadek terenu?

Ile cię kosztował sam piach? 27 wywrotek po 25t?

Spadek gdzieś około 70cm, do tego zdjęty humus z całej powierzchni no i wyszło trochę tego piachu. Wywrotki po ok. 18 ton, 250 zł za sztukę - niepłukany pach/żwir. Świetnie się zagęszczał.

Spadek gdzieś około 70cm, do tego zdjęty humus z całej powierzchni no i wyszło trochę tego piachu. Wywrotki po ok. 18 ton, 250 zł za sztukę - niepłukany pach/żwir. Świetnie się zagęszczał.

Hejka. U mnie wyszło też sporo, spadek 70-90 cm. Dom parterowy więc zdjętego humusu całe mnóstwo. Uratowało mnie nieco obniżenie poziomu zero -30 cm :). Ile p[iasku, nie pamiętam już w sumie i mogę skłamać, ale coś ok. 250-280 ton.

Rydzadam nie ma ryzyka, że piach z czasem wlezie pomiędzy żwir i porobią się pustki? U mnie był sam piach na zagęszczenie, obecny wykonawca stanu otwartego twierdzi, że lepszy sam żwir bo woda nie wypłuka go spod domu. Pomimo różnic w opiniach, żaden z nich nie zalecał łączenia piasku ze żwirem.

Pod płytą mam sam piasek, drenaż tuż przy pionowym ociepleniu płyty, opaska piaskowa na 1,5 w dół i szer. ok 40-50 cm od płyty. Sprawdza się to dobrze, nawałnice co przeszły pozostawiły jeziorka na części rozkopanej działki, ale wokół domu suchy piasek - drenaż działa. Przy rozplantowaniu ziemi trzeba tylko pilnować by koparkowy nie obsypał płyty/piasku ziemią z gliną. Plantowaniem zrobiłem lekkie spadki od domu, przed garażem tylko jest spad w stronę garażu, ale tam wyląduje listwa odwadniająca (od drogi dom stoi 18 metró więc nie było sensu podnosić go do poziomu drogi). DO tej pory nie wiem tylko jak obsypać płytę. Całą ją obsypac piaskiem - wtedy grunt będzie przy bloczkach bet komórkowego co średnio wyjdzie im na dobre. Czy pozostawić jakieś 10 cm nieobsypanej płyty (oczywiście przykrytej styro). Jakoś nie mogę tego rozkminić.

Co dajecie pod ściany działowe? Papa, folia? nic?

Edytowane przez Szklara

Rydzadam nie ma ryzyka, że piach z czasem wlezie pomiędzy żwir i porobią się pustki? U mnie był sam piach na zagęszczenie, obecny wykonawca stanu otwartego twierdzi, że lepszy sam żwir bo woda nie wypłuka go spod domu. Pomimo różnic w opiniach, żaden z nich nie zalecał łączenia piasku ze żwirem.

Z tego co czytałem w tym wątku, kruszywa o różnej frakcji rozdziela się włókniną aby właśnie tego uniknąć.

Jakiś czas temu pisałem o niechlujnym zawibrowaniu płyty fundamentowej oraz stropu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa&p=6890610&viewfull=1#post6890610. Chodziło u muldy o wysokości ok. 1,5-3 cm, które powstały na krawędziach łaty wibracyjnej. Złożyłem reklamację u dostawcy betonu, który również zawibrował dostarczony beton. Reklamacja została uznana. Przyjechało dwóch gości ze szlifierką i tarczą do szlifowania betonu i wyrównali wszystkie muldy. Teraz strop i płyta wyglądają dużo lepiej. Może nie jest idealnie, ale jest wystarczająco równo, żeby kłaść normalny styropian bez kombinowania ze styropianem akustycznym, czy wycinaniem rowków w styropianie. Tak więc czasami warto złożyć reklamację.

01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg

Hejka. U mnie wyszło też sporo, spadek 70-90 cm. Dom parterowy więc zdjętego humusu całe mnóstwo. Uratowało mnie nieco obniżenie poziomu zero -30 cm :). Ile p[iasku, nie pamiętam już w sumie i mogę skłamać, ale coś ok. 250-280 ton.

Pod płytą mam sam piasek, drenaż tuż przy pionowym ociepleniu płyty, opaska piaskowa na 1,5 w dół i szer. ok 40-50 cm od płyty. Sprawdza się to dobrze, nawałnice co przeszły pozostawiły jeziorka na części rozkopanej działki, ale wokół domu suchy piasek - drenaż działa. Przy rozplantowaniu ziemi trzeba tylko pilnować by koparkowy nie obsypał płyty/piasku ziemią z gliną. Plantowaniem zrobiłem lekkie spadki od domu, przed garażem tylko jest spad w stronę garażu, ale tam wyląduje listwa odwadniająca (od drogi dom stoi 18 metró więc nie było sensu podnosić go do poziomu drogi). DO tej pory nie wiem tylko jak obsypać płytę. Całą ją obsypac piaskiem - wtedy grunt będzie przy bloczkach bet komórkowego co średnio wyjdzie im na dobre. Czy pozostawić jakieś 10 cm nieobsypanej płyty (oczywiście przykrytej styro). Jakoś nie mogę tego rozkminić.

Co dajecie pod ściany działowe? Papa, folia? nic?

Nie znam się szczególnie na nazewnictwie - czy to piasek, czy żwir, czy to coś jeszcze innego, ale pod spodem jest przepuszczalny, nośny rodzimy piasek z kamieniami na to coś podobnego wysypałem, tyle że bez kamieni. Zagęścili, geotechnik powiercił, powiedział (i napisał), że jest cacy, więc musi być dobrze. Nic się nie wypłucze. Co do obsypania boków płyty - będzie to samo - czyste, przepuszczalne, bez gliny, trochę zagęszczone, a wokół pod spodem nie drenaż, tylko rury z odprowadzeniem deszczówki z rynien. Drenaż tradycyjny u mnie nie sensu, bo gleba jest jak sito, żadnej wody ani w zimie, ani w lecie. Woda jest dopiero na ok. 80-100 metrach !!!

jaką taśmę używacie do łączenia foli na xps-ie?

sklejaliście pianką/klejem boki płyty(pionowe) z płytami poziomymi(dnem)płyty?

czy warto kupować dechy i boki płyty podpierać przy laniu betonu czy może wystarczy obsypać piachem?-jak piachem to ile go nasypać-do około górnej krawędzi ale ile nasypać poza pionowy bok płyty żeby beton tego nie ruszył?

przepusty mam na kominek, prąd wejście+ ewentualne wyjście brama/ogród, kanaliza, jedno dodatkowe na rurę jakbym w garażu chciał kiedyś zrobić kotłownie jeszcze z jeden pusty fi 75 planuję zostawić czy może o czymś zapomniałem?

jaką taśmę używacie do łączenia foli na xps-ie?

sklejaliście pianką/klejem boki płyty(pionowe) z płytami poziomymi(dnem)płyty?

czy warto kupować dechy i boki płyty podpierać przy laniu betonu czy może wystarczy obsypać piachem?-jak piachem to ile go nasypać-do około górnej krawędzi ale ile nasypać poza pionowy bok płyty żeby beton tego nie ruszył?

przepusty mam na kominek, prąd wejście+ ewentualne wyjście brama/ogród, kanaliza, jedno dodatkowe na rurę jakbym w garażu chciał kiedyś zrobić kotłownie jeszcze z jeden pusty fi 75 planuję zostawić czy może o czymś zapomniałem?

Piony do poziomu - klejem do styro w piance, tak na wszelki wypadek. Taśmy do łączenie folii żadnej, zakład powinien wystarczyć. Dechy koniecznie, chyba, że zagęszczony piach do samej góry XPS-a, ale to bez sensu. Lepiej dechy, a obsypać i zagęścić potem. Przynajmniej wymiar płyty nie poleci na boki przy laniu. Przepusty - u każdego inaczej, więc przemyśl je sam pod kątem późniejszych potrzeb. Nie zapomnij o wodzie ogrodowej. Ja mam x2.

"przepusty mam na kominek, prąd wejście+ ewentualne wyjście brama/ogród, kanaliza, jedno dodatkowe na rurę jakbym w garażu chciał kiedyś zrobić kotłownie jeszcze z jeden pusty fi 75 planuję zostawić czy może o czymś zapomniałem?"

Wszystko zależy co będziesz miał :) Nie widzę natomiast w zestawieniu podejścia wody, niektórzy robią jeszcze dodatkowe dwa przepusty na PC (może kiedyś za 20 lat technologia stanieje i będzie opłacalna), ktos inny ma GWC i też przepust w płycie na to rezerwuje. Osobiście mam wodę, prąd, kanalizę, kominek, oraz 2 wyjścia w kotłowni na PC. Mnie to wystarczy.

"przepusty mam na kominek, prąd wejście+ ewentualne wyjście brama/ogród, kanaliza, jedno dodatkowe na rurę jakbym w garażu chciał kiedyś zrobić kotłownie jeszcze z jeden pusty fi 75 planuję zostawić czy może o czymś zapomniałem?"

Wszystko zależy co będziesz miał :) Nie widzę natomiast w zestawieniu podejścia wody, niektórzy robią jeszcze dodatkowe dwa przepusty na PC (może kiedyś za 20 lat technologia stanieje i będzie opłacalna), ktos inny ma GWC i też przepust w płycie na to rezerwuje. Osobiście mam wodę, prąd, kanalizę, kominek, oraz 2 wyjścia w kotłowni na PC. Mnie to wystarczy.

Jesli dom o niskim zapotrzebowaniu, to zrob 4 przepusty na PCi - nie ma sensu robic studzienki na zew., a moze bedziesz robil 2 odwierty ?

jeszcze jedno pytanie, zlew w kucni, w łazience, zmywarkę kibelek będę miał przy jednej ścianie-czy praktykuje się wyjście rurkami kanalizacyjnymi spod w/w urządzeń poza obrys domu i łączenie ich do zbiorczej rury pod opaską płyty?

Moim zdaniem bez sensu dziurawić to wszystko. Jeśli wykonanie płyty to umożliwia to lepiej to zrobić nad płytą. Mam ocieplenie 15 cm plus wylewki na płycie więc spokojnie odpływy ze zlewu umywalek łączę z odpływem głównym np spod wc. (jeśli są blisko siebie) Tylko nie wiem, czy ty chcesz wyjść poza obrys budynku, czyli przez ścianę? Mostki, mostki, mostki. Lepiej połącz pajęczynę wewnątrz budynku nad płytą (to co się da, te bliskie łącz ze sobą, żeby jak najmniej dziurawić samą płytę) i główne wyjścia wpuść w jeden główny ciąg pod płytą i jego dopiero wyprowadź poza obrys.

szklara nie zrozumiałeś mnie- odejścia od zlewów pionowo w dół pod płytę tam kolano 90* i rurką 50/75 wyjść poza obrys budynku i dopiero wpinać np do odpływowej 110 -tki o to mi chodziło, ale już wiem że to głupi pomysł także nie było pytania.

A pionowo w dół, to inna sprawa. Ja mam główna rure idącą przez cały dom pod płytą i do niej są wpinane piony. Można połączyć ze sobą tylko te najbliższe odpływy. Ja mam w garażu 2 odpływy - w połowie garażu i drugi z umywalki i brodzika połączonych razem bo były blisko. w małej łazience mam 2 odpływy - 1 z brodzika, drugi łączony wc z umywalką, w dużej łazience mam 3 odpływy - 1wc, 2 umywalka z wanna, 3 umywalka z pralką, w kuchni 1 odpływ zlew połączony z technicznym odpływem.

Co się da to łącz.

Jedyne co to chyba te kolanka 90 stopni to za ostro. Ale tu może już fachowcy się wypowiedzą.

eee tam kolana 90* będą ok i tak odpływy ze zlewu są mniejsze niż fi 50 i jest syfon, jak ma coś stanąć to stanie pod umywalką.

Byłem na składach stali zbrojeniowej i we Włocławku nie wiedzą co to jest wąż adae i nikt tego nie sprzedaj...może macie namiar na jakąś firmę co wysyłkowo sprzedaje lub komuś zostały?