Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już się sama przekonałam,że moja wiedza jest niewystarczająca w porównaniu do starych nawyków i wyrobionych opinii.

Z tą glebą to zależało mi na szybkiej wiedzy a badania raczej będę robić w najbliższym czasie.

Architekt, który przy okazji ukończył konstrukcję, nie ma pojecia o płycie. przy wyliczeniu porównawczym kosztów płyty i ław, za ławy wyszło mu ok 13 tys.

za płytę 30 tys.

Jakoś te wyliczenia dla mnie są z kosmosu (jeśli płyta wyszła mu jeszcze jakoś w miarę to ławy raczej za tyle nie zrobię).

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szpece porównują fundamenty bez ocieplenia i posadzki z płytą ocieploną i przygotowaną do położenia podłogi - nie porównując cech tych fundamentów.

Po pierwsze zwykłe fundamenty będą ściagać ciepło do ziemii ze ściany wykonanej z ceramiki, silki, gęstego betonu komórkowego - szpece temu też będą zaprzeczać. Ale pamietaj, że zwykłymi fundamentami stworzysz MEGA mostek, który ma istotne znaczenie w domu energooszczędnym.

Po drugie zrób badania geotechniczne.

Po trzecie; może być tak, że najpierw będziesz miała glinę, później piasek gliniasty a następnie czyściuteńki piasek (u mnie tak jest), więc zrób GWC (glikolowe, rura) pod płytą (ca. -2m) i odwróć te warstwy. Czyli na rurki wrzucisz glinę, pozniej piasek gliniasty. Od granicy przemarzania gruntu (-1m, - 0,8m) zaczniesz sypać piasek.

Nic nie musisz wywozić, nic przywozić. Cały surowiec masz na miejscu. Tylko koparka i koparkowy, który posegreguje warstwy podczas kopania i w odpowiedniej kolejności zasypie nimi dół.

Ps. Możesz mieć GWC żwirowe, bo lepszy. Wtedy wykop dziurę pod dom i posegreguj warstwy. Nasyp żwiru na GWC i zasyp piaskiem, który Ci zostanie. Z gliną musisz coś zrobić - np. garnek ;)

A tak z innej beczki, ale nawiązując do szkła piankowego.

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

http://images38.fotosik.pl/259/9110bf485ab1480a.jpg

J-J tak zrobił, pisze o tym w swoim dzienniku. Szkło piankowe w płytach kosztuje ok 3 000 za 1 m3. Ta warstwa wyjdzie dosyć drogo. J-J zdaje się żałuje że nie ma płyty :).

ka_em - niech Ci architekt policzy ile kosztuje zwykły fundament do etapu, w którym możesz rozpocząć kładzenie podłogi (deski, płytki, co tam chcesz).

i wtedy porównaj to z płytą fundamentową izolowaną np. XPS.

Styropian sie stosuje, choć ma pewne wady i można go nie lubić.

Ja mam trudny przypadek, bo planuje dom z ogrodem zimowym pod wspólnym dachem i płyta będzie tworzyć mostek. Taki sam mostek się utworzy, jesli garaż bedzie połączony z domem (zbudowany na wspólnej płycie).

Wniosek: jeśli budujesz dom samodzielny - stawiaj go na płycie ze styropianem XPS. Wcześniej wymień grunt (ew. odwróć warstwy), tak żeby do -1m był piasek/żwir.

tarraammm,

został Ci fundament z cemokrzemporu albo eksperyment, który ja przeprowadzę. Wcześniej podawałem przekrój płyty na rysunku - teraz go troche modyfikuje ale idea podobna.

Albo zwykły fundament i jeden wiersz ze szkła spienionego (ale wysoki 20cm). Jeśli nie planujesz żadnych wynalazków pod budynkiem to zwykłe fundamenty będą pod względem technicznym ok - ceny nie znam.

Widzę panowie, że zastanawiacie się nad płytą fundamentową, najlepsza jest w technologi sundolitt, Są to gotowe L elementy które się układa i łączy się ze sobą na wcześniej przygotowanym podłożu, proste, tanie a przy tym bardzo energooszczędne rozwiązanie. Izolacja taka ma prawie zerową przenikalność. Wszystkie informacje są na stronce http://www.sundolitt.com.pl zdjęcia porady, opis techniczny .

Widzę panowie, że zastanawiacie się nad płytą fundamentową, najlepsza jest w technologi sundolitt, Są to gotowe L elementy które się układa i łączy się ze sobą na wcześniej przygotowanym podłożu, proste, tanie a przy tym bardzo energooszczędne rozwiązanie. Izolacja taka ma prawie zerową przenikalność. Wszystkie informacje są na stronce http://www.sundolitt.com.pl zdjęcia porady, opis techniczny .

Dzięki za reklamę 8)

Jestem toche zmartwiona bo dostałam wstępną wycenę od projektantapłyt: Koszt budowy płyty to od 320-400zł brutto za m2. W tej cenie mieści się wszystko czyli robocizna, materiały i sprzęt. Roboty ziemne, płyta, izolacje, kanalizacja, podejścia wodne, podejścia pod grzejniki, przepusty instalacyjne, Opaska przeciw wysadzinowa, drenaż.

Niby ma to być ok 20%taniej niż normalny fundament. Ale wydajemi się to drogo; przy płycie ok 180m2 to koszt w okolicach 60 000. Czy fundament na ławach to koszt 75 000? Liczyłam raczej na stan"0" w okolicach 50 000 i to tak z nadwyżką.

I jeszcze jedno: w wątku czytałam wyliczenia tych co robili płytę w zeszłym roku i z ogrzwaniem wychodziła ona w okolicach 250zł/m2. To skąd ta cena i to bez ogrzewania? :o

Witajcie, jestem zupełnie nowym budowniczym własnego wymarzonego domku :D Po przeczytaniu wszystkiego co zdołałam znaleźć chcę zrobić płytę fundamentową, jako izolację planuję dać to:

http://building.dow.com/europe/pl/proddata/xps/dane/sm_iba.htm

czy to coś ma odpowiednie parametry na ściskanie itp, nie potrafię rozgryźć tej tabelki, wybaczcie niewiedzę i doradźcie ile cm tego wystarczy , bedzie równe 20 cm styropianu . Zgóry dzięki za wszelkie uwagi