Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, jestem zupełnie nowym budowniczym własnego wymarzonego domku :D Po przeczytaniu wszystkiego co zdołałam znaleźć chcę zrobić płytę fundamentową, jako izolację planuję dać to:

http://building.dow.com/europe/pl/proddata/xps/dane/sm_iba.htm

czy to coś ma odpowiednie parametry na ściskanie itp, nie potrafię rozgryźć tej tabelki, wybaczcie niewiedzę i doradźcie ile cm tego wystarczy , bedzie równe 20 cm styropianu . Zgóry dzięki za wszelkie uwagi

20 cm wystarczy w zupełności. Parametry wytrzymałościowe ma ok. To znany juz na rynku xps. Poszukaj na allegro, mozna kupić już od 350 zł/m3. Pod płytę fundamentową idealny.

Widzę panowie, że zastanawiacie się nad płytą fundamentową, najlepsza jest w technologi sundolitt, Są to gotowe L elementy które się układa i łączy się ze sobą na wcześniej przygotowanym podłożu, proste, tanie a przy tym bardzo energooszczędne rozwiązanie. Izolacja taka ma prawie zerową przenikalność. Wszystkie informacje są na stronce http://www.sundolitt.com.pl zdjęcia porady, opis techniczny .

Dzięki za reklamę 8)

Jestem toche zmartwiona bo dostałam wstępną wycenę od projektantapłyt: Koszt budowy płyty to od 320-400zł brutto za m2. W tej cenie mieści się wszystko czyli robocizna, materiały i sprzęt. Roboty ziemne, płyta, izolacje, kanalizacja, podejścia wodne, podejścia pod grzejniki, przepusty instalacyjne, Opaska przeciw wysadzinowa, drenaż.

Niby ma to być ok 20%taniej niż normalny fundament. Ale wydajemi się to drogo; przy płycie ok 180m2 to koszt w okolicach 60 000. Czy fundament na ławach to koszt 75 000? Liczyłam raczej na stan"0" w okolicach 50 000 i to tak z nadwyżką.

I jeszcze jedno: w wątku czytałam wyliczenia tych co robili płytę w zeszłym roku i z ogrzwaniem wychodziła ona w okolicach 250zł/m2. To skąd ta cena i to bez ogrzewania? :o

Firmy wyspecjalizowanej w tym która zrobiłaby ci taniej gotową płytę z instalacjami raczej nie znajdziesz. Wszystkie te "znane" mają podobne ceny. Koszt płyty robionej systemem gospodarczym powinien się zamknąć w 200 zł/m2. Wszystko co ponad to w ofercie takich firm to marża + podatki. Myślę że znajdziesz bez problemy wykonawców którzy zrobia to samo za ok 200 zł/m2.

Grzegorz PN - ceny porównywałem przy takich samych założeniach a nie tam full wypas a tu full bieda :)

Perm nie sądzę aby udało się zejść do 200. Dla przykładu 100 m2 płyty to:

1. styropian EPS100 pod płytę, na cokół i opaskę to 30m3 x 140 = 4200 + czasami cięcie na wymiar nietypowy

2. zbrojenie komplet- 7000pln

3. beton b 20 - 20cm- 20m3 x 250pln = 5000

4. robocizna 5000-7000pln

5. piach czy inna pospółka jeszcze nie wiem ile

czyli tylko z grubsza licząc ponad 200pln/m2. Będzie taniej jak ktoś sam sobie zrobi ze szwagrami :) pozdr adam

Poziom podłogi w domu, z tego co widze na projekcie, ma być 30cm ponad poziomem gruntu. Czy słupy żelbetowe to duży problem?

Zadzwoń ws. cemokrzemporu. Jak bedzie za drogo albo co... kup szkło piankowe.

Słupy zelbetowe dochodzą do ławy - czyli mostek. U ciebie są w wewnętrznych scianach, dlatego nie będzie to chyba aż taki duży kłopot.

mam już projekt płyty systemu cezbud,w maju startuję,dowiedziałem się przy tym wielu wskazówek,co i jak odnosnie budowy,nie tylko z zakresu płyty fund.

w sprawach płyty nie odbywało się to na zasadzie "mamy cię",było troche wątpliwości,mam wrażenie ,że nie chwytają klienta na siłę.Wysłali na działkę swojego geologa-moje opracowanie było zrobione chyba pod różdżkarza jak sie okazało - bez istotnych informacji.Przeraża mnie osobiście jak słyszę od kogoś - nie ma sprawy,szczególnie jeśli chodzi o mój dom.Takie coś już słyszałem,powiedzieli mi w jednej firmie,że nawet zaprojektują bez badań geologicznych bo ich produkt jest uniwersalny/dzisiaj juz powiem - zgroza/.

na tym etapie mogę polecić firmę -zobaczymy co w wykonawstwie.

aby do maja

mam już projekt płyty systemu cezbud,w maju startuję,dowiedziałem się przy tym wielu wskazówek,co i jak odnosnie budowy,nie tylko z zakresu płyty fund.

w sprawach płyty nie odbywało się to na zasadzie "mamy cię",było troche wątpliwości,mam wrażenie ,że nie chwytają klienta na siłę.Wysłali na działkę swojego geologa-moje opracowanie było zrobione chyba pod różdżkarza jak sie okazało - bez istotnych informacji.Przeraża mnie osobiście jak słyszę od kogoś - nie ma sprawy,szczególnie jeśli chodzi o mój dom.Takie coś już słyszałem,powiedzieli mi w jednej firmie,że nawet zaprojektują bez badań geologicznych bo ich produkt jest uniwersalny/dzisiaj juz powiem - zgroza/.

na tym etapie mogę polecić firmę -zobaczymy co w wykonawstwie.

aby do maja

jak cezbud rozwiąże problem garażu w bryle budynku, to też bedzie ok.

Grzegorz PN - ceny porównywałem przy takich samych założeniach a nie tam full wypas a tu full bieda :)

Perm nie sądzę aby udało się zejść do 200. Dla przykładu 100 m2 płyty to:

1. styropian EPS100 pod płytę, na cokół i opaskę to 30m3 x 140 = 4200 + czasami cięcie na wymiar nietypowy

2. zbrojenie komplet- 7000pln

3. beton b 20 - 20cm- 20m3 x 250pln = 5000

4. robocizna 5000-7000pln

5. piach czy inna pospółka jeszcze nie wiem ile

czyli tylko z grubsza licząc ponad 200pln/m2. Będzie taniej jak ktoś sam sobie zrobi ze szwagrami :) pozdr adam

Taniej liczyłem zbrojenie ale to jest kwestia projektu. Robociznę miałem ofertę z płytą 160 m2 - 5000. Te 200 za metr to faktycznie chyba zbyt optymistyczne. Samemu tak ale zlecając będzie ciężko.

mnie wyszło po rabacie za większy fundament /180 m2/ 270 zł m2 z projektem,ale bez grzewczej płyty,na wierzch daję na podłogówkę wylewkę anhydrytową 4 cm też od Cezbudu,tak chciałem zamiast wygrzewania 15 cm w płycie ,wolę 4 cm ,łatwiej reaguje na pogodę po podłączeniu do sterownika pogodowego,jak będzie tańsza pompa ciepła to sobie ją zainstaluję,

aby do wiosny

ka-em ,z tego co rozmawiałem z gościem z cezbudu to ze słupami przy płycie jest problem,ja miałem podobnie w projekcie i przerobiłem to,można było.Powiedział mi,że projektowanie słupów zelbetowych przy ścianie np z solbetu,jesli nie ma szkód górniczych ,tak jak u nas na Ślasku,to jest wariactwo i nie ma żadnego uzasadnienia,spytaj o to najlepiej jakiegoś innego konstruktora /tak jak z lekarzami i diagnozą/,drugim argumentem z jego strony było to,że tynk na słupie pracuje inaczej niż na bloczku i będzie pękał /to na moja prostą wiedzę zrozumiałem/powodzonka

Niestety ale musze zrezygnować z płyty :(

Mężuś nie ma za dużo czasu aby się w tym wszystkim orientować i w sumie w budowie będziemy opierać się na kierowniku. Na spotkaniu powiedział nam wprost,że on nadzorował tylko jedną (ale robioną tak, że ocieplenie było na górze) i w sumie decyzja należy do nas ale on się na tym nie zna. Jak weźmiemy ekipę, która to zrobi to wtedy się pod tym podpisze. Natomiast w niczym nam nie doradzi. Zwykłej ekipy, która to robi nie znaleźliśmy, a te wymieniane na forum, dały nam wysokie ceny. Sami jej nie będziemy robić, bo na budowie znamy się tyle co na biologii molekularnej :roll:

Tak to już jest w życiu... Moze następny domek będzie na płycie. Wtedy może ta technologia będzie normą w budownictwie.

Życzę wszystkim powodzonka i gratuluję odwagi wyłamania się tradycjonalistom :wink: