Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Większość pisze o płytach dla domów nie podpiwniczonych mnie interesuje wykonanie , koszty płyty w porównaniu z tradycyjnymi fundamentami domu podpiwniczonego.

Czy ktoś budował / buduje dom podpiwniczony ma płycie oczywiście ocieplonej i izolowanej od wilgoci od spodu podzieli się swoimi uwagami

Robię przymiarki do budowania swego domu ,pytałem trzech projektantów co i jak , dało się wyczuć znikomą wiedzę na ten temat .

Będę budował na terenie występowania szkód górniczych . Myślę że powinno wyjść taniej jak z tradycyjnymi fundamentami np. odpada w piwnicy wylewka na posadzkę .

pozdrawiam

Projekt płyty wykonał projektant/konstruktor z wieloletnią praktyką w projektowaniu i nadzorze wykonawstwa płyt fund. Więc nie dyskutowałem na temat rozwiązania. Podyktowane zostało złymi warunkami nośności gruntu i płytę zalecił geolog. Myślę, że 30 cm też byłoby wystarczająco, ale przecież nie będę poprawiał po ekspertach.

Zazwyczaj wystarcza 20cm B20, bez żadnego podkładowego. Twój projekt generuje znaczne koszty i moim zdaniem mija się z celem (wyjdzie znacznie drożej niż fundament).

Kolejny dzień przy płycie zainteresowanie wzrasta nową techniką budowy fundamętów nawey interesowała się uczenica drukiego roku wydziale projektanckim i o takich fundamętach nic ich nie uczą ale nic straconego nauczy się o demnie i skończy się monopol na tradycyjny fundamęt.

Ma problem na czym wygiąc stal fi 12

IMG_0426.jpg

IMG_0427.jpg

IMG_0425.jpg

IMG_0424.jpg

IMG_0423.jpg

Edytowane przez rysioz

Ikolejne wydatyi oczywiscie sial projektant się pomylił za mało policzył 490 zł ale jeszcze brakuje trzeba domówić a rozwiązanie jest tu http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=11246 a projektanci za ich niewiedze płacimy my przykład FOKUS PARK W BYDGOSZCZY do remontu.

Rurki do ogrzewania podłogówki otulinki 1225 zł.

Zamieszczę tu za zgodą przedstawiciela firmy informację, które otrzymałem. Może komuś się przydadzą.

1. Kalkulacją zużycia włókien Dramix:

"Projekty to nie problem, jeśli są dane obciążenia ścian na poziomie fundamentu. W Państwa danych tego

nie ma więc muszę przyjąć na podstawie rodzaju konstrukcji. Przyjmuję więc szacunkowo:

- dla domów drewnianych parterowych z poddaszem użytkowym:

ściany zew. – max 50 kN/m, ściany wewn. – max 80 kN/m

- dla domów drewnianych piętrowych z poddaszem użytkowym:

ściany zew. – max 60 kN/m, ściany wewn. – max 90 kN/m

- dla domów murowanych parterowych z poddaszem użytkowym:

ściany zew. – max 80 kN/m, ściany wewn. – max 110 kN/m

- dla domów murowanych piętrowych z poddaszem użytkowym:

ściany zew. – max 90 kN/m, ściany wewn. – max 120 kN/m.

Wszystkie powyższe bez podpiwniczenia. Projektowane zbrojenie przy założeniu odsadzki płyty

fundamentowej min 5cm wynosi:

Obciążenie Grubość płyty betonowej Klasa betonu Dozowanie zbrojenia Dramix Dopuszczalny jednostkowy odpór gruntu

[kN/m]................. [cm].............................. [-] .............................. [kg/m3] ............................ [kN/m2]

zewn. wewn.

55.... 100................20 .............................C 20/25 ............................ 20..................................... 150

65.... 110................20 ............................ C 20/25 ........................... 20......................................150

75.... 130................20 .............................C 25/30 ............................ 26..................................... 150

85 ....150................25 ............................ C 25/30 ............................ 23..................................... 150

95 ....160................25 ............................ C 25/30 ............................ 25......................................150

105...170................30 .............................C 25/30 .............................26..................................... 150

115 ..180................30 .............................C 25/30 ............................ 39..................................... 150

Z takiej tabeli będzie Panu już łatwo korzystać przy każdej okazji nawet zanim ja dla Pana zrobię pełny

projekt. Konstruktorzy może nie udostępniają wyników obliczeń statycznych inwestorowi, ale przeważnie te

dane posiadają, bo z głowy nie za bardzo można budować. Zwracam też uwagę na to, że poprawa jakości

gruntu znacznie wpływa na minimalne wymagania a przecież spotyka się współczynnik qf >= 200 kN/m2

Strony z opisem:

http://www.elastoplastic.com/english/products.htm

http://www.elastoplastic.com/pdfs/BarChip60_email.pdf

http://www.elastoplastic.com/pdfs/BarChip54_email.pdf

http://www.elastoplastic.com/pdfs/BarChip48_email.pdf

A ja tyle stali utopie w betonie to wiąże się z kosztami i czasem a dramiks leży w garażu rozmawiałem projektantami jednym co mi adoptował dom i drógi co mi robił płyte ale oni mają monopol na stal aby podnosić koszty budowy bo to nie ich pieniązde i czas oni chba projektuja według szablonu

OK kończe jade kręcić druty

IMG_0442.jpg

IMG_0441.jpg

IMG_0440.jpg

IMG_0439.jpg

IMG_0438.jpg

Ze względu na wysoki poziom wód gruntowych i III kat.szkód gorniczych budujemy dom na płycie ale z podpiwniczenie

nasza płyta wg projektu:

podsypka 30cm

chudy beton 10cm

2x papa

przepona B20 zbrojona siatką fi 10 10x10cm w dwóch poziomach

2x papa lub folia

styropian 15cm

folia

podkład cementowy zbrojony siatką Rapitza 4 cm

Posadowienie płyty poniżej poziomu 150cm - 50cm (budujemy na spadku terenu)

ten skos wycinałem ręcznie piłką do drewna tak miałem w projekcie a wycięty skos styropianu poszedł na straty za który zapłaciłem bo ze skosem nie robią steropianu

czy masz jakąś odsadzkę płyty względem posadowienia ścian,tak z ciekawości zawodowej?bo jeśli nie,to sciana nośna może działałać na część styropianu na ścinanie,tak tylko pytam.