Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiej firmy i jaki model rurek do ogrzewania podłogowego zatopionego w płycie możecie polecić ?

To dość istotna sprawa, żeby te rurki były bardzo wytrzymałe na mój gust.

Wiem, że ta informacja jest gdzieś w temacie, ale ma ponad 600 stron... Żeby nie było: próbowałem, ale nie znalazłem :)

Panowie pomóżcie ...

Dziś był u mnie KB i wykonawca. Były pewne rozmowy na temat pewnych zmian w konstrukcji ...

U mnie płyta fundamentowa jest "dziwna" bo z pretów fi12 co 25cm. Wykonawca by chciał z siatki fi8 co 15cm (gotowej) lub fi10 co 15cm ...

Płyta ma mieć wymiary 18m x 8m , choć nie do końca , bo jeden bok będzie bardziej "wycięty' wiec tak naprawdę będzie płyta o kilka materów mniejsza , ale do wyliczeń łatwiej mi dać 18 x 8 m ...

Więc liczę na 18 x 8 ...

Wykonawca jakoś wyliczył że jakby było z prętów fi12 i wyszło mu że potrzeba do płyty około 3,7 tony stali ??? Stal fi12 będę miał za 2000zł.

Wyszło mu prawie 8000zł , wieć siatka fi8 wyglądała "okazyjnie" ...

Proponował aby zrobić z siatek fi8 gotowych po 160zł za sztukę czyli razem było by około 5000-5200zł.

Tyle że albo ja źle liczę albo już sam nie wiem, bo licząc siatkę z prętów fi12 co 25cm 18 m x 8m , wychodz imi że potrzeba 32 prety fi12 18m i 72 pręty fi12 8m. Czyli po wpisaniu wagi wyszło mi że jedna siatka by ważyła 1,02 tony czyli 2 sztuki 2,04 tony , więc duuużo mniej niż "wyliczył" wykonawca ...

A 2,04 tony stai to około 4000zł ...

Ale oczywiscie pójdzie wiecej , bo bedą odpady i nie ma prętów fi12 18m , ale stal przecież i tak później wykorzysta się do dalszej budowy a dodatkowo płyta nie ma wymiarów 18x8 a jest troszkę materażowo mniejsza (chyba 6m2) wiec też pójdzie trochę mniej stali ...

Czy może ktoś przeliczyć czy ja dobrze to policzyłem , czy może wykonawca dobrze policzył ?

Niestety jak zdecyduje się na wykonanie płyty z pretów to bedę musiał dopłacić 1000zł za dodatkową robociznę ...

Ale jak nawet bym dodał dodatkowy koszt robocizny do ceny stali na pręty to i tak cena końcowa by mi wyszła podoba jakbym użył gotowych siatek fi8 , więc sumarycznie na to samo by wyszło ???

Bo pręty fi12 powiedzmy 4000zł + dodatkowa robocizna 1000zł = 5000zł.

Gotowe siatki fi8 - 5000-5200zł ...

A jednak przy prętach fi12 będzie jednak chyba dużo mocniejsza płyta ?

Bardzo proszę aby ktoś przeliczył czy dobrze wyliczyłem ilośc stali na płytę , więc że będzie jeszcze więcej bo zapewne dojdą jakieś innne "wzmocnienia" zapewne :( ale te wzocnienia były by także przy siatce fi8 ...

Mi wychodzi 2304 m czyli około 2,05 t stali (0,89 kg na m). Nie wiem czy masz jakieś dodatkowe wzmocnienia pod ścianami itp ale licz 2,5 t stali.

Czyli stal około 5 000 PLN. WYkonawca chce jak najprościej bo nie ma siatek z fi 12....

Siatka co 15 cm z fi 8 wychodzi 3 840 m (0,4 kg m) wychodzi około 1,5 t stali czyli zdecydowanie mniej stali a cena taka sama. Ja bym sie nie odważył to zmienić i ryzykować najważniejszą cześć konstrukcji domu z powodu wykonawcy, które chce pójść na łatwiznę.

Trochę to dziwne, bo WYkonawcy dostają projekt i podają cenę....powinien podać cenę dla płyty z fi 12.

Wykonawca jest kiepski z matematyki - bardzo kiepski ..cdn

Nauka radziecka nie stawia znaku równości między fi 12 co 25 , a fi 8 co 15 cm bo to nie jest matematycznie równe.

:bash: jeden pręt fi 12 ma pole przekroju poprzecznego = 113mm2 a jedne fi 8 50mm2

fi 12 jest 4 na mp(metr poprzeczny przekroju) a tych ile całe 6 z groszem - przyjąć 6 = ...

to daje w pierwszym przypadku 452mm2 i w drugim przypadku 301 mm2 .. to powiedzcie mi czy nie "wróżył" (wróżenie jest obrazą Bożą).

Aby wyszło na to samo pręty fi 8 muszą być co 11,1 cm.

Tak że szukaj Waść siatki fi 8 10x10cm oczko i masz ciut więcej stali niż fi 12 ..

ale -jest to z punktu widzenia wytrzymałości lepsze rozwiązanie.

Edytowane przez מרכבה

Ze Śląska jestem :) słabo szukałem może...

Siatki fi 12 można znaleźć, ale 15cm. Nie ma siatek 25 cm, a jeśłi ktoś się pokusi o zrobienie to jak piszesz w okolicach 3000 zł za tonę...czyli sporo, bo chyba teraz tona jest po 2 000 zł netto (tak strzelam bo 3 miesiące temu kupowałem)

Edytowane przez Marcin34_Śl

Trochę to dziwne, bo WYkonawcy dostają projekt i podają cenę....powinien podać cenę dla płyty z fi 12.

Nie do końca ...

Jak robiłem "casting" to nie miałem jeszcze projektu bo czekałem na poprawione WZ i bałem sie zamawiać projekt jak nie będę pewny że będę mógłten projekt użyć , zatem podawałem stronę producenta projektu i tam dostępne informacje ...

Wiec wycena była bez projektu ...

Po prostu wykonawca przyznał się że ofertę dał mocno "promocyjną" ze względu na to że inwestycja będzie bardzo blisko niego (więc koszty transportu sprzętu (koparki i itd i koszty dojazdów) i myślał że płyta będzie na gotowych siatkach i nie będzie zbytnio zbrojeń (dom parterowy , bez poddasza , strop drewaniany) a okazało się że jest to bunkier a płyta z prętów a nie z siatek ...

Chciał negocjować cenę , bo było mnóstwo zbrojeń , ale dziś mój KB (ma uprawnienia konstruktora i sporą wiedzę i doświadczenie) zgodził sie na pewne zmiany.

Ale ja nie zgodziłem się na siatki , bo jakoś nie do końca byłem przekonany , bo jednak było by mniej stali w płycie a cenowo by to samo wyszlo , więc jaki miałbym w tym interes ? To że wykonawca będzie miał mniej roboty ???

Czyli reasumując , moje wyliczenia wychodzi że jednak jest to 2,05 tony stali (waga 2 siatek łącznie) ...

Oczywiście bez żadnych "odpadów" i dodatkowych "łączeń" prętów ...

Edytowane przez kaszpir007

Wykonawca jest kiepski z matematyki - bardzo kiepski ..cdn

Nauka radziecka nie stawia znaku równości między fi 12 co 25 , a fi 8 co 15 cm bo to nie jest matematycznie równe.

Tak że szukaj Waść siatki fi 8 10x10cm oczko i masz ciut więcej stali niż fi 12 ..

ale -jest to z punktu widzenia wytrzymałości lepsze rozwiązanie.

A ja myślę że nie jest kiepski tylko to była "kreatywna matematyka" , tak aby wykazać wyższość gotowej siatki nad prętami ...

Myślę że cena miała pokazać że warto "porzucić" myśl o robienia płyty z prętów fi12 na rzecz tańszej i szybszej siatki fi8 ...

Tyle że jak byłem przygotowany i wyliczyłem ilośc stali , znalazłem dostawcę stali i jakoś inna cena mi wyszła i cały misterny plan wykonawcy prysnął ...

Nie chce siatek , bo nie widze żadnego sensu ekonomicznego ...

Albo zapłacę za robociznę w cenie gotowych siatek , albo zapłacę dodatkowy koszt za wykonannie siatki na budowie ..

Taniej dla mnie jest zapłacić wykonawcy za dodatkową pracę , niż płacić firmie która robi gotowe siatki i tyle ...

Nie, za gotowe, ale dać takie zbrojenie które ma sens.

fi 12 co 25 jest wg mnie za "rzadko" oczywiście spełnia minimum normowe, ale

ze względu na współpracę - beton stal .. drobniej i gęściej jest lepiej.

Waga ta sama, a praca i wytrzymałość lepsza.

Dom ma być parterowy , strop drewniany , warunki gruntowe bardzo dobre.

Szczerze jak dla mnie te zbrojenie to jest aż nadto , tym bardziej że będą 2 siatki ...

Sądze że ta płyta i tak jest mocno "przewymiarowana" zarówno pod względem stali i betonu ...

Sądze że ta płyta i tak jest mocno "przewymiarowana" zarówno pod względem stali i betonu ...
30cm dobrze pamiętam grubość ?

to faktycznie za gruba, stal

Wykonawca jakoś wyliczył że jakby było z prętów fi12 i wyszło mu że potrzeba do płyty około 3,7 tony stali ??
przy 4 prętach łącznie 16 prętów na m2 daje 14 i coś kg prętów na m2 .. przy płycie 8x18 daje 144m2 i to jest 2057 kg stali z prętów fi 12. to jest tyle sam co 9 prętów fi 8 oczko 11 x11cm

gęsto i dużo wiązania... lub fi 10 cm 15 cm troszkę więcej niż pozostałe przypadki ..

Jak robiłem "casting" to nie miałem jeszcze projektu bo czekałem na poprawione WZ i bałem sie zamawiać projekt jak nie będę pewny że będę mógłten projekt użyć , zatem podawałem stronę producenta projektu i tam dostępne informacje ...

Wiec wycena była bez projektu ...

Całkiem bez projektu? No, mistrzostwo świata.

Mnie odsyłali bez projektu. Bez adaptacji też nie chcieli się przykładać do wyliczeń i co najwyżej z grubsza podawali zastrzegając, żeby podesłać projekt po adaptacjach, to dopiero podadzą wiążącą wycenę.

A Ty masz umowę, czy "będzie pan zadowolony"? Czy jak się opłaci, to popracują. A jak nie, to sobie odpoczną albo wezmą innego klienta?

Ja bym się tak bał. Zwłaszcza, jak wykonawca jest sam sobie kierbudem.