Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stan 0 zakończony koszt materiałów+robocizna zrurkami do ogrzewania i drenażu to23453 zł +27m szeciiennych betonu beton 500zł.w promocji .

Następny etap to stan surowy zamknięty podpisana umowa za 66000 tyś+wat7% rozpoczecie montażu wtorek sroda dom przyjedzie w częsciach według projeky domu http://www.pro-arte.pl/projekty-domy/432/obrot/ 1600zł .

Czym izolować płyte fundamętową a podwalinę scian szkieletowych?

IMG_0551.jpg

IMG_0550.jpg

Edytowane przez rysioz

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kosztorys fundamentu oto przykład

"Kampala"

Kosztorys inwestorski

Wartość

netto

1 Stan zerowy

1.1 Roboty ziemne

1.1.1 Usunięcie warstwy ziemiurodzajnej (humus) przy pomocy spycharek, grubość warstwy do 15·cm 224,00m 2- Wartość jednostkowa0,37zł netto 82,88zł

1.1.2 Wykopy oraz przekopy wykonywane koparkami podsiębiernymi, grunt kategorii I-II 97,07m3 Wartość jednostkowa7,62zł 739,67zł

1.1.3 Zasypywanie wykopówspycharkami,przemieszczanie na odległość do 10·m, grunt kategorii I-III 97,07m3 Wartośćj ednostkowa 1,77zł netto 171,81zł

Podsumowanie elementu Razem Ogółem Roboty ziemne 994,36zł

1.2 Fundamenty, ściany fundamentowe

1.2.1 Podkłady, betonowe na podłożu gruntowym, beton podawany taczkami lubjaponkami, zwykły 2,08m3 Wartość jednostkowa 349,27zł netto 726,48zł

1.2.2 Ławy fundamentowe żelbetowe, prostokątne,szerokość do 0.6·m,transport betonu taczkami,

japonkami 9,05m3 Wartość jednostkowa 421,83zł netto 3 817,56 zł

1.2.3 Montaż zbrojenia ław i stóp fundamentowych; pręty o śr.6mm 0,04 t Wartość jednostkowa

3 723,66 zł netto148,95zł

1.2.4 Montaż zbrojenia ław i stóp fundamentowych, ; pręty o średnicy 12·mm 0,18 tWartość

jednostkowa 3 201,94zł netto 576,35zł

1.2.5 Izolacje przeciwwilgociowe powierzchni poziomych, papą na lepiku na zimno,1·warstwa 16,82m2 Wartość jednostkowa13,94 zł netto 234,47 zł

1.2.6 Izolacje przeciwwilgociowe powierzchni poziomych, papą na lepiku na zimno, dodatek

za każdą następną warstwę m2 16,82 Wartość jednostkowa11,28zł netto 189,73zł

1.2.7 Fundamenty z bloczków betonowych na zaprawie cementowej m3 10,53 Wartość jednostkowa 460,61zł netto 4 850,22zł

1.2.8 Izolacje pionowe ścian fundamentowych, z folii kubełkowej, bez gruntowania powierzchni m2 43,19Wartość jednostkowa 3,85zł netto 166,28zł

1.2.9 Izolacje pionowe ścian fundamentowych, z płyt pianki polistyrenowej, na klej m2 43,19 Wartość jednostkowa 36,58 zł netto1 579,89zł

1.2.10 Izolacje przeciwwilgociowe powłokowe bitumiczne pionowe - wykonywane na zimno, roztwór asfaltowy,1·warstwa m2 43,19 Wartość jednostkowa 5,32zł netto 229,77zł

Podsumowanie elementu Razem

Ogółem Fundamenty, ściany fundamentowe 12 519,70zł

1.3 Roboty ziemne, podłoga na gruncie

1.3.1 Usunięcie warstwy ziemi urodzajnej (humus) przy pomocy spycharek, grubość warstwy do 15·cm m2 104,33Wartość jednostkowa 0,47zł netto 49,04

1.3.2 Usunięcie warstwy ziemi urodzajnej (humus) przy pomocy spycharek, dodatek za każde dalsze 5·cm grubości m3 104,33 Wartość jednostkowa0,47zł netto 49,04zł

Ogółem Roboty ziemne, podłoga na gruncie 98,08zł

1.4 Podłoga na gruncie

1.4.1 Podkłady, z ubitych materiałów sypkich na podłożu gruntowym, piasek m3 31,30 1Wartość

jednostkowa 26,86zł netto 3 970,72zł

1.4.2 Podkłady, betonowe na podłożu gruntowym, beton podawany taczkami lub japonkami, zwykły m3 10,43Wartość jednostkowa 349,27zł netto 3 642,89zł

1.4.3 Izolacje przeciwwilgociowe powierzchni poziomych, papą na lepiku na gorąco,1·warstwa m2 104,33 Wartość jednostkowa 14,26zł netto1 487,75zł

1.4.4 Izolacje przeciwwilgociowe powierzchni poziomych, papą na lepiku na gorąco, dodatek za każdą następną warstwę m2 104,33 Wartość jednostkowa 8,64zł netto 901,41zł

1.4.5 Izolacje cieplne i przeciwdźwiękowe z płyt styropianowych, izolacje poziome na wierzchu

konstrukcji, na sucho,1·warstwa gr 10 cm m2 83,09 Wartość jednostkowa44,47zł netto 3 695,01zł

1.4.6 Izolacje przeciwwilgociowei przeciwwodne z folii polietylenowej szerokiej,izolacja pozioma

podposadzkowa m2 104,33 Wartość jednostkowa 20,59zł netto 2 148,15zł

1.4.7 Warstwy wyrównawcze pod posadzki, z zaprawy cementowej grubości 20·mm,

zatarte na ostro - dom m2 104,33 Wartość jednostkowa 13,57zł netto 1 415,76zł

1.4.8 Warstwy wyrównawcze pod posadzki, dodatek lub potrącenie za zmianę grubości o 10·mm - dom m2 4,5 104,33 Wartość jednostkowa 20,01zł netto 2 087,64zł

Ogółem Podłoga na gruncie 19 349,33zł

Podsumowanie rozdziału Razem 32 961,47zł

Wartość rozdziału netto: 32 961,47zł

VAT 7 251,52zł

Wartość rozdziału brutto: 40 212,99zł fundameny tradycyjny

A płyta mnie koszyowała 23453 tys brutto to znacz zaoszczędziłem 16757.99zł i płyta jest lepsza i cieplejsza i mniejsze będe zurrzycie energi na ogrzewanie

Edytowane przez rysioz

Kolejny dzień przy płycie zainteresowanie wzrasta nową techniką budowy fundamętów nawey interesowała się uczenica drukiego roku wydziale projektanckim i o takich fundamętach nic ich nie uczą ale nic straconego nauczy się o demnie i skończy się monopol na tradycyjny fundamęt.

Ma problem na czym wygiąc stal fi 12

Co za masakra. FUNDAMENTY są pod domem nie fundamęty.

Witam

Jestem po zalaniu płyty fundamentowej,podzielę sie doświadczeniami.

Dom 144m +42m garaż ,parterowy,dom cały podpiwniczony,garaż bez piwnic.

Koszty:

pwierzchnia płyty 260 mkw (dom+garaż +taras) ,grubość płyty 30 cm zbrojona drut żebrówka 12,siatka górna i dolna druty co 25 cm,płyta posadowiona 1,5 m poniżej poziomu gruntu,beton z dodatkiem na wodoszczelność

Koszty

Fadroma -wybranie ziemi-4000

stal- ok 3,5 tony-8750

beton-78 m sześciennych-21000

majster-4300

folia i papa- 1200

Całość-39,250

Powody dla których zdecydowałem się na płytę:

1.wody gruntowe na poziomie -1,5 m

2.po wybraniu ziemi przez fadromę okazało się że po piasku który jest na dole a który podszeł wodą chodzi się ja po łóżku wodnym

3.inspektor nadzoru powiedział że to jedyne rozwiązanie

4.Majster pan Henryk stwierdził że lepiej wydać więcej a spać spokojnie

5.sam stwierdziłem że przecież robiąc ławy fundamentowe musiałbym robić wylewki w piwnicach a tak mam gotową posadzkę

Generalnie jestem zadowolony

W razie pytań odpowiem

Robert

1.3.3. Izolacja pozioma

Wszystkie drewniane elementy konstrukcji budynku, w szczególności podwaliny ścian, tak zewnętrznych jak i wewnętrznych, należy odizolować od bezpośredniego kontaktu z podłożem betonowym. Jako izolację należy stosować materiały izolacyjne w formie papy izolacyjnej lub folii budowlanej. Izolację należy wykonać z podwójnych pasków materiału izolacyjnego szerokości nie mniejszej niż szerokość podwaliny.

Papę pierwszą warstwę położyłem czy na drugą warstwe może być folia budowlana czy musi być papa?

1.3.4. Uszczelnienie

Celem uszczelnienia podwaliny na przewietrzanie, pomiędzy izolację poziomą ścian zewnętrznych a podwalinę, należy dodatkowo układać piankę polietylenową. Pianka winna być grubości min. 5 mm i szerokości równej szerokości podwaliny.

Czym piankę polietylen przykleić?

translator

Edytowane przez rysioz

Beton B20W4,

pod płytą 3 warstwy folii grubej budowlanej z dużym ponadmetrowym zakładem (folia w rolce 6x33 m) na to połozona papa najtańsza izolacyjna- 2 warstwy bardziej w celu zabezpieczenia folii przed uszkodzeniem w trakcie wiązanania zbrojenia

http://lh5.ggpht.com/_jbm4AEZxMAU/S9ShUATc1uI/AAAAAAAAAHg/xRfBDMw5Nks/plytazbrojenie.jpg

http://lh6.ggpht.com/_jbm4AEZxMAU/S9ShPMr5L_I/AAAAAAAAAHc/PpcmNWJvHYc/plyta.jpg

Edytowane przez gieroma

Jak słysze SUNDOLITT to mnie krew zalewa ! ! !

Firma http://www.sundolitt.com.pl to jakaś kpina ! ! !

Zero wiedzy budowlanej

Zero realizacji w polsce

Brak polskich norm budowlanych

Brak badań ITB

Panowie Kamiński i Hejman wciskają takie brdury ze głowa boli jak ktoś jest w branży

Nie posiadają biura projektowego co oznacza dodatkowe koszty

Kalkulacja jest robiona bez dodatkowych informacji więc skąd wiefdzą ile kruszywa i jakiej ziarnistości ! !

Trzeba pamiętać ze płyta fundamentowa to nie jest to samo co ława i zmieniają sie obciążenia a co za tym idzie trzeba bardzo dobrze je przeliczyć i dostosować styropian ale skąd ten facet wziął te obliczenia z tego rysunku to juz chyba tylko on wie.

Takie kardynalne błędy będą owocowały wieloma nieprzyjemnymi niespodziankami w trakcie budowy

NA NICH TRZEBA UWAŻAĆ

Witam

Dla mnie ( jako potencjalnego inwestora) im wiecej firm - tym lepiej.

Obie sprawiaja solidne wrazenie.

Przydaly by sie Certyfikaty ISO !

Pozdrowienia

... i próby izotopem węgla...i nagroda TERAZ POLSKA...nie przesadzaj kolego,robiłem aprobatę w ITB Warszawa,koszt astronomia...każde badanie parametrów statycznych robione np. na Politechnice kosztuje krocie i te są potrzebne aby wiedzieć na czy ma stanąć chałupa,no i po to ,żeby konstruktor miał wiedzę pod czym sie podpisuje,podobnie z badaniami geologicznymi,nasi konstruktorzy nie ruszą projektu płyty bez badań .Klienci narzekaja,że to dodatkowe koszty,ale takie mamy standardy.zawsze jest jakieś ale..

Witam

Kosztowne, ale jak ladnie wygladaja papiery !

Znam to z autopsji, co prawda branza troche inna, ale pokrewna ( Konstrukcja I&C, glownie w Elektrowniach ).

Praktycznie, kazda z liczacych sie firm na rynku, posiada Certyfikat ISO, tutaj nie ma raczej wyboru.

Mialem do czynienia z firmami budowlanymi posiadajacymi takowe,

glownie na gruncie zawodowym,

wyroznialy sie jakoscia i terminowoscia ( co bylo widac, slychac i czuc ).

Prywatnie, jako poczatkujacy amator/hobbysta budowlaniec,

glownie dzieki informacjom/inspiracjom plynacym z Waszej Firmy,

zdecydowalem sie na budowe domku na plycie betonowej.

Mialem swego czasu, dosc intensywne bliskie kontakty,

jak na razie, I stopnia - wymiana Emailii, z waszym Biurem Konstrukcyjnym,

lecz koszty, ( tez narzekam jako potencjalny klient ).

Ostateczna opcja plyty jest ciagle rozwazana, lecz w tych warunkach gruntowych jakie sa

na dzialce budowlanej i przyszlym cierzarze domu, ( sciany z Silki 24 ), raczej bedzie wymagana

bardzo wytrzymala, monolityczna, zelbetonowa ( pancerna) konstrukcja.

W kazdym razie Powodzenia

niech się mury pną do góry,jeśli będę umiał pomóc ,podpowiedzieć służę uprzejmie,widzę,że masz dobrego konstruktora,to jak wygrana w totka,trzymaj się projektu,wszelkie pomysły rodem z Zaczarowanego Ołówka,w przypadku posadowienia domu nie są wskazane.Zwróć uwagę później przy stawianiu chałupy,jesli będziesz odsadzał mur na zewnatrz,żeby murarze zebrali wyciekajacą warstwę betonu spod pierwszej warstwy ,wczoraj byłem u kolegi,pozostawili takie strupy,babole i potem przy przyklejaniu ocieplenia styropianem powstaja mostki,babole przeszkadzają., styro nie dolega.Takie tam podpowiedzi przy porannej kawie.

trzymaj się

Zaczynając od początku wzorowałem się na Szweckiej płycie czyli:

- 30cm zebrane z gruntu

- 60 cm dosypane ( udało mi się tanio załatwić specjalną podsypkę co dają pod asfalt, po zagęszczeniu twarda jak beton)

- rozkładam zewnętrzne krawędzie na wymiar domu osobiście wykonanymi narożnikami z XPS 5 cm ( wymiary 30cm x 60cm. płyty równo przeciął mi stolarz i przykleiłem je pianką do montowania płyt styropianowych na ściany.

- instalacja kanalizacyjna

- po stwierdzeniu faktu że narożniki nie wytrzymają naporu betonu zrobiliśmy szalunek.

- w środek pomiędzy XPS pod cały dom daję 5cm EPS100 tylko pod ściany nośne idą XPS (to jest pierwsza warstwa izolująca cały fundament od gruntu)

- następnie rozkładam folię jako izolacje przeciw wodną

- pierwsze zbrojenie pod ściany nośne wieńce z fi12x6 prętów 20x30cm

- potem w pozostałych miejscach pod pomieszczeniami styropian 20cm EPS100 (izolacja podłogówki)

- podłogówka i cała instalacja hydrauliczna itd.

- to wszystko zazbrajam fi12 oczko co metr na stopkach tak żeby nic nie dotykała rórek podłogówki i potem siatka z fi6 na całości domu.

- zalewam całość betonem B25

Grubość betonu na wieńcach to 30cm a na podłodze 10cm. To w zupełności wystarczy nie trzeba lać po 20cm jak są wieńce .

Jak słysze SUNDOLITT to mnie krew zalewa ! ! !

Firma http://www.sundolitt.com.pl to jakaś kpina ! ! !

Już chyba nie będzie do kogo kierować żali - info ze strony owej firmy:

"Szanowni Klienci!

Z przykrością zawiadamiam, że firma http://www.sundolitt.pl zaprzestała swojej działalności na terenie Polski z powodu nagłego i nieuzasadnionego przerwania współpracy, sprzedaży i rozprowadzania produktów szwedzkiej firmy Sundolitt AB na terenie Polski.

Wobec zaistniałej sytuacji wszystkich potencjalnych Klientów, z którymi współpraca nieomal doszła do finału bardzo przepraszam ale nie miałam na to wpływu.

Chcę również podkreślić że tak nagła nieodpowiedzialna decyzja Sundolitt AB - w moim mniemaniu - na pewno znacząco nadszarpnie swoją wiarygodność w Polsce co powinno zapalić czerwone światło ostrzegawcze dla polskich firm."