Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się jak najlepiej posadowić swój dom, by cieszyć się ciepłą i suchą podłogą.

Na początek może założenia:

- dom na planie prostokąta (po zewnątrz 8x13m, ocieplenie 25 cm, ściana 24 cm – silka), piętrowy, płaski dach, ściany nośne również w środku

- ogrzewanie wodna podłogówka (kocioł elektryczny)

- teren na dzień dzisiejszy I kategoria szkód górniczych (dookoła dużo kopalń więc to się może zmienić)

- badania geotechniczne - w wykonanych otworach do głębokości 4m, nie stwierdzono żadnych wód podziemnych, sączeń wody ani zwiększonego zawilgocenia gruntów (badania wykonywane po tygodniowych opadach ), grunt piaszczysty .

[ATTACH=CONFIG]374074[/ATTACH]

Czy dla takiej konstrukcji płyty i terenu warto robić odwodnienie dookoła domu i dodatkową opaskę ze styropianu położoną pod kątem ?

rzućcie okiem na moje przepusty- czego tam jeszcze brakuje?

Moge w jednym połączyć bednarke razem z kablem do ppompy, altany itp?

Przepusty wyglądają ok. Jednak bednarkę trudno będzie przepchnąć przez arot. Kup kilka metrów i od razu połóż pod płytą do miejsca gdzie bedzie rozdzielnia. Ja u siebie cały uziom otokowy i odwodnienie zrobiłem podczas wybierania humusu i zageszczania podbudowy.

Czy dla takiej konstrukcji płyty i terenu warto robić odwodnienie dookoła domu i dodatkową opaskę ze styropianu położoną pod kątem ?

A czemu nie chcesz robić styro pod płytą? Taki masz projekt na na tym foto? Odpadnie wtedy kombinowanie z perlitem itd

Uzasadnienie budowy odwodnienia wynika z rozdzaju gruntu.

Edytowane przez Daniellos_

A czemu nie chcesz robić styro pod płytą? Taki masz projekt na na tym foto? Odpadnie wtedy kombinowanie z perlitem itd

Uzasadnienie budowy odwodnienia wynika z rozdzaju gruntu.

Projekt dopiero się tworzy.

Wymyśliłem sobie, że nie chce styropianu pod płytą bo:

1) teren górniczy, dziś jest I kategoria, później nie wiadomo - mam obawy czy ten styropian się nie rozjedzie

2) pod bym musiał dać droższego XPSa, nad dam więcej tańszego EPSa

3) zawsze mogę później w styropianie nad płytą ukryć jakąś instalacje

Zamiast porothermu zasypywanego perlitem myślę nad porothermem z wełną

1) teren górniczy, dziś jest I kategoria, później nie wiadomo - mam obawy czy ten styropian się nie rozjedzie

2) pod bym musiał dać droższego XPSa, nad dam więcej tańszego EPSa

Ja mam teraa 1kat a przewidywana jest 3 (o ile uzyskają koncesje by brac pode mną)

Mam EPS200 pod płytą - tzn bede miał bo zaczynam w marcu :-)

Płyte projektował PPKonstruktor z Rudy Śląskiej.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez uciu

Mam EPS200 pod płytą - tzn bede miał bo zaczynam w marcu :-)

Planuję dom piętrowy z silki 24cm ściany nośne również w środku, dach płaski, więc nie wiem czy EPS by wchodził w grę.

Mieszkam teraz w bloku, na szkodach górniczych i czasem jak tąpnie to nie wiadomo czy się łapać czegoś, czy kłaść na podłogę.

Dlatego mam takie obawy co do styropianu pod domem.

Czy rury które przechodzą przez styropian i folię znajdującą się na nim uszczelnia się taśmami ?

Pytam , bo z jednej strony dało by to szczelność , ale z drugiej strony jak ugnie się choć trochę styropain od ciężaru betonu to taśmy te od razu się zerwą i pytanie czy nie zniszczą rur lub foli ...

Druga rzecz to jeśli była by jakaś wilgoć (woda) tam gdzie rury przechodzą przez folię to beton teoretycznie powinien tą wilgoć wciągnąc i "osuszyć" wewntulane zawilgocenie styropainu ?

Dzięki

Moim zdaniem olej uszczelnienie, ale niech styropian ładnie przylega, jak nie to dodaj pianki żeby beton nie uciekł

Tak jak mówisz, trochę wilgoci tamtędy ucieknie.

Styropian się nie ugnie, jeżeli by to zrobił to zerwana folia była by najmniejszym problemem :)

To co mogłem sprawdzić to sprawdziłem i wygląda że pianki że załowali i styropian ładnie położony jak i opiankowany.

Dziś dalej robią zbrojenie , mam nadzieję że pogoda będzie ok. W poniedzialek mam nadzieję że będzie skończona najpóźniej i w poniedziałęk KB odbierze prace i wtedy we wtorek betonowanie

Witam,

U sasiada robia plyte wg projektu w ktorym nie ma "bigli" pod scianami zewnetrznymi laczacych siatki, siatka gora i dolem fi12 oczko 20cm. Beton B25 20cm Wykonawca mowi ze sa nie potrzebne i w projekcie tez nie ma wiec o co mi chodzi. Czy wykonawca ma racje i projektant nie zrobil babola?

Mój projekt płyty był delikatnie mówiąc mocno "uproszczony" ...

Głównie było narysowane zbrojnie co 25cm z prętu fi12 i tyle ...

Nawet łączenie zbrojeń było bezsensowene , bo wszystkie łączenia było w jednym miejscu ...

Projektant nie narysował nic wiecej ...

U mnie mimo że w projekcie płyty nie ma tych dodatkowych "zbrojeń' tam gdzie ściany nośne to wykonawca je robi ..

We wszystkich plytach jakie robi wykonawca takie dodatkowe zbrojenia były i chyba to "standard" ..

KB z uprawieniami też zalecił zrobienie mu tych zbrojeń mimo że w "projekcie" nie ma ...

Takie ustalenia były u mnie jak KB rozmawiał z wykonawcą.

Ja sądzę że wykonawcy u sąsiada się nie chce , każde dodatkowe zbrojenie to dodatkowy czas i robota , więc wiadomo o co chodzi ...

Jeśli wykonawca ma jakieś doświadczenie z płytami to powinna zaświecić mu sie czerowana lampka że coś nie tak jest z projektem ...

Ale widać że mu to na rękę , bo przecież robi zgodnie z projektem a jako plus dla niego mniej roboty

Witam,

U sasiada robia plyte wg projektu w ktorym nie ma "bigli" pod scianami zewnetrznymi laczacych siatki, siatka gora i dolem fi12 oczko 20cm. Beton B25 20cm Wykonawca mowi ze sa nie potrzebne i w projekcie tez nie ma wiec o co mi chodzi. Czy wykonawca ma racje i projektant nie zrobil babola?

Czasami się nie daje bigli na końcach, tylko matę górną i dolną i beton dozbrajany drutem. Jakieś betonowe elementy się tak robi, ale nie płyty, jeszcze się nie spotkałem, żeby płyta nie była zamknięta biglami na końcach.

To co mogłem sprawdzić to sprawdziłem i wygląda że pianki że załowali i styropian ładnie położony jak i opiankowany.

Dziś dalej robią zbrojenie , mam nadzieję że pogoda będzie ok. W poniedzialek mam nadzieję że będzie skończona najpóźniej i w poniedziałęk KB odbierze prace i wtedy we wtorek betonowanie

Proponuję koledze przełożyć betonowanie na czwartek wtedy ma się ocieplić do plusów w nocy.....a czytając wykopane na necie opracowanie WYKONYWANIE MONOLITYCZNYCH ROBÓT BETONOWYCH W

WARUNKACH NISKICH TEMPERATUR nigdy nie zdecydowałbym się na wylewanie gdy temperatura w ciągu 48 godzin od wyłania spada do 0 . Sam wylalem płytę 30 listopada i do dziś mam kaca moralnego po tej decyzji. Ale po w/w lekturze śpię już spokojniej. Podaje linka dla dla uspokojenia sumienia wszystkich wylewajàcych zimą. Linkhttps://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.se.put.poznan.pl/almamater/biblioteka/podreczniki_akademicki/jj_technologie_budowlane_ii/07.pdf&ved=0ahUKEwj1vJOsuNfQAhVMOJoKHVXeAbEQFggaMAA&usg=AFQjCNGZ1VqO6fQHlaiYh8mT9ZIK920QxQ&sig2=hmB3xrSfAdo1i43YCDG1HQ

Proponuję koledze przełożyć betonowanie na czwartek wtedy ma się ocieplić do plusów w nocy.....

Betonowanie przekladam już od piątku ...

Beton będzie brany z dobrej betoniarni. Będzie to beton z domieszkami przciewzamrożeniowymi oraz podgrzewany.

Muszą być domieszki a jak temp w nocy spada poniżej 0 to od razu podgrzeają beton i przyjeżdza ciepły na budowę.

Dzięki temu też szybciej reakcja wiązania zachodzi ..

Rozmawawiałem w betoniarni z technologiem betonu i powiedziano mi że nie ma się czym martwić i że beton cały rok wożą.

Betonuje się cały rok . Najważniejsze aby mieszanka była odpowiednia na dane warunki atmosferyczne ...

Zależy na czasie bo nie wiadomo jakie temperatury będą dalej , a pogoda długotermionowa nie zawsze się sprawdza :(

PS, U mnie pogoda pokazuje temp na plusie we wtorek i brak opadów. Na czwartek widzę deszcze ...

Po betonowaniu i zawibrowaniu położymy folię i tyle ...

Edytowane przez kaszpir007

Betonuje się cały rok . Najważniejsze aby mieszanka była odpowiednia na dane warunki atmosferyczne ...

Nie jest to prawda. Gdy temperatura spada poniżej -10, budowa staje. Kwestia jest taka, że spada wytrzymałość betonu na ściskanie. Płyta będzie cała, wygląda tak samo, ale parametry ma gorsze. Niektórzy wykonawcy robią wszystko, byle były sensowne pieniądze, inni odmawiają i nie ma takich pieniędzy które by ich zachęciły, kwestia etyki, bo świadomość jest podobna.

Witam, mam pytanie co do płyty fundamentowej w budownictwie przemysłowym. Sprawa wygląda tak, że chce wybudować warsztat samochodowy, hala z miejscem na około 3 podnośniki. Budynek będzie w konstrukcji murowanej i chciał bym sobie troszeczkę ułatwić stawiając go na płycie. Większymi kosztami się nie przejmuję, ponieważ pod podnośniki i tak muszę mieć konkretnie przygotowane podłoże w zależności od podnośnika płyta o wymiarach 4m x 1m x 0.35m zbrojona zalana betonem klasy c25 w górę. I tak sobie myślę czy szło by załatwić razem fundament budynku i podnośników w jednym, zawsze to monolit. Czy tego typu konstrukcje wznosi się na ocieplonej płycie? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Nie jest to prawda. Gdy temperatura spada poniżej -10, budowa staje. Kwestia jest taka, że spada wytrzymałość betonu na ściskanie. Płyta będzie cała, wygląda tak samo, ale parametry ma gorsze. Niektórzy wykonawcy robią wszystko, byle były sensowne pieniądze, inni odmawiają i nie ma takich pieniędzy które by ich zachęciły, kwestia etyki, bo świadomość jest podobna.

Spoko...

Ale u mnie betonowanie nie będzie przy tak niskich temp ...

Na wtorek zapowiadają u mnie +3 w dzień i słońce (bez śniegu i deszczu) i -2 w nocy ...

Beton będzie miał domieszki antyzamrożeniowe a jak rano było by jednak na minusie to będzie podgrzany.

Po zabetonowaniu sądzę że nakryję folią i tyle ...

Warunki są takie jak są i nic nie poradzę. Siarczystych mrozów nie ma ...

Sądzę że nic nie ma prawa się stać ...

W czwartek ma być ładniejsza pogoda (temp) ale ma padać , a najgorsze co może być to opady deszczu/śniegu podczas betonowania ...