Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę powiedzcie mi jak na świeżo wylaną płytę fundamentowa mogło wpłynąć takie warunki pogodowe:

pierwsze 12 h - temp 1 stopień +

następne 24 h - temp 6 stopni + opady deszczu ze śniegiem ( płyta wylana w "basenie" z xps - nad płyta uzbierała się warstwa 2 cm wody i otrzymywała się przez 24 godz. potem przebiłem boczny xps i spuściłem wodę )

następne 24 h wiatr porywisty bez opadow temp 4 stopnie + (płyta bez wody)

najbardziej martwi mnie zalanie płyty (na całej powierzchni) warstwa 2 cm wody a potem szybkie osuszenie tego wiatrem. Czy nie będzie to miało wpływu na wytrzymałość betonu? Wylewałem z dodatkami na mróz ale i tak przez pierwsze 50 godz mrozu nie było. Teraz płyta wygląda bardzo dobrze - na wierzchu betonu wytracił się taki biały nalot - myślę ze to te plastyfikatory na mroz wyłażą.

Edytowane przez wesat

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę powiedzcie mi jak na świeżo wylaną płytę fundamentowa mogło wpłynąć takie warunki pogodowe:

pierwsze 12 h - temp 1 stopień +

następne 24 h - temp 6 stopni + opady deszczu ze śniegiem ( płyta wylana w "basenie" z xps - nad płyta uzbierała się warstwa 2 cm wody i otrzymywała się przez 24 godz. potem przebiłem boczny xps i spuściłem wodę )

A co się miało stać ?

Chyba najważniejsze są pierwsze godziny po wylaniu i wtedy trzba sie starać aby na beton nie padał śnieg i deszcz , a potem nie ma już to wielkiego znaczenia bo beton osiąga juz pewną wytrzymałośc i deszcz / śnieg nie robi na nim już wrażenia ...

Jak masz dodatki antyzamrożeniowe to tym bardziej nie ma sie co przejmować ...

Przy temp niższej niż +5 stopnie już betonu sie nie "podlewa" wodą , bo nie ma takiej potrzeby. Przy niższych temepraturach beton wolniej wiąże.

Beton to nie jajko ;)

Styropian nawinąłem folia z wywinięcia z wewnętrznej części wiec woda nie powinna tam się dostać. Oglądnąłem cały fundament przy krawędzi płyty i żadnych większych rowków wyżłobionych przez wodę nie zauważyłem. Moja płyta wygląda dobrze poza tym że na środku betoniarze nie do-poziomowali i wyszła głęboka na 1 cm niecka. Podsumowując moje prace ostrzegam przed kładzeniem foli na styro w 2 kawałkach - lepiej zrobić to 1 płachtą. nie wiem jak u innych ale u mnie mimo starań folia i tak została pouszkadzana w czasie zbrojenia - łatałem to potem ale to już nie to. Zamieszczę dla innych czytających temat parę fotek co by moje doświadczenie przeszło na innych - warto uczyć się na błędach - innych :-).1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

ostrzegam przed kładzeniem foli na styro w 2 kawałkach - lepiej zrobić to 1 płachtą. nie wiem jak u innych ale u mnie mimo starań folia i tak została pouszkadzana w czasie zbrojenia - łatałem to potem ale to już nie to.

Bez znaczenia, folia zawsze będzie dziurawa, chodzi tylko o to, żeby beton nie wchodził między styropian i mleczko nie uciekało z betonu. Beton przez dziurę o przekroju ołówka nie ucieka, a najczęściej są jeszcze mniejsze otwory.

1 cm niżej, to jest błąd, o 0,5 cm za dużo, pewno nie chciało im się sprawdzać wszystkiego. To błąd, ale nie problem, za to z budowy nie wyrzucają. :D

Ile minimlanie może trwać przerwa "technologiczna" zanim będzie można zacząć murować ściany na płycie fundamentowej ?

Dziś o 15.00 mam odbiór płyty przez KB a jutro beto będzie wylewany. Beton z dobrej betonirani B25 z dodatkami antyzamrożeniowymi , zapewne podgrzewany.

Czy tydzień starczy ?

Pytam , bo zapowiada się ocieplenie pogody i w nastepnym tygodniu można by murować ...

Murowanie Silkaty 18cm na cienką zaprawę. Zaprawę kupię "zimową" , no chyba że lepiej zwykła + jakiś dodatek ?

tydzień wystarczy bo zanim wypoziomujesz pierwszą warstwę to minie kolejny dzień.

No chyba że ekipa ma aspiracje wymurować wszystko w 2 dni to bym poczekał.

Załóż kaszpir dziennik bo mnie zaciekawiłeś tymi silikatami 18cm na ściany zewnętrzne :)

U mnie dzięki ścianą z silki 18 cm dom urósł w środku z 115m2 do 120m2 :)

Ile minimlanie może trwać przerwa "technologiczna" zanim będzie można zacząć murować ściany na płycie fundamentowej ?

Dziś o 15.00 mam odbiór płyty przez KB a jutro beto będzie wylewany. Beton z dobrej betonirani B25 z dodatkami antyzamrożeniowymi , zapewne podgrzewany.

Czy tydzień starczy ?

Pytam , bo zapowiada się ocieplenie pogody i w nastepnym tygodniu można by murować ...

Murowanie Silkaty 18cm na cienką zaprawę. Zaprawę kupię "zimową" , no chyba że lepiej zwykła + jakiś dodatek ?

w tych temperaturach, beton wiąże wolniej. Tydzień to może okazać się zbyt mało. Zwłaszcza, że silikat jest dość ciężki. Zależy też od ekipy murującej. Jeśli kolejny tydzień będą murować narożniki i układać jedynie pierwszą szychtę, to ok. Natomiast są ekipy, co w tydzień postawią kondygnację - i wtedy "niedojrzała" płyta dostaje duże obciążenie, co może być opłakane w skutkach...

tydzień wystarczy bo zanim wypoziomujesz pierwszą warstwę to minie kolejny dzień.

No chyba że ekipa ma aspiracje wymurować wszystko w 2 dni to bym poczekał.

Załóż kaszpir dziennik bo mnie zaciekawiłeś tymi silikatami 18cm na ściany zewnętrzne :)

Czy ja wiem ...

Mnie zaciekawił KB z uprawnieniami , jak zapytałem się czy jest jakiś problem ze zmianę grubości muru z 24cm na 18cm , Powiedział że żadnego (ale oczywiscie trzeba będzie zrobić pewne zmiany (zbrojenia) . Zapytał mnie czy nie chce dać muru 15 cm , bo w Niemczech to jest standard w budownictwie jednorodzinnym :)

Ale jednak zdecydowałem że 18-ka jest "optymalna" ..

Raczej w 2 dni nie wymuruje . Razem jest ponad 4300 bloczków do wymurowania :)

w tych temperaturach, beton wiąże wolniej. Tydzień to może okazać się zbyt mało. Zwłaszcza, że silikat jest dość ciężki. Zależy też od ekipy murującej. Jeśli kolejny tydzień będą murować narożniki i układać jedynie pierwszą szychtę, to ok. Natomiast są ekipy, co w tydzień postawią kondygnację - i wtedy "niedojrzała" płyta dostaje duże obciążenie, co może być opłakane w skutkach...

Bloczków mają 4300sztuk do położenia , wiec wątpie aby w jedne dzień skończyli ..

Dodatkowo będą słupy zbrojeniowe.

Po prostu widzę że pogoda będzie ładna (bez przymrozków) i wolałbymn aby w takiej pogodzie murowano a nie na minusie ...

Po prostu widzę że pogoda będzie ładna (bez przymrozków) i wolałbymn aby w takiej pogodzie murowano a nie na minusie ...

Nie muruje się na minusie, bo potem robotę trzeba wszystko poprawiać. Beton wytrzyma, zaprawa jest cienka i od razu ją trafia.

Też uważam, żeby z murowaniem się wstrzymać. W takich warunkach, jak obecne, płyta będzie twarda po trzech dobach, a gdzie jeszcze dojrzewanie?

Obciążysz płytę za szybko i możesz mieć duże problemy.

Ps. Pisałem o przykrywaniu. Jeśli położysz delikatnie folię i nie będzie pogięta, połamana, to później ściągnie się ją bez problemu.

Edytowane przez MiśYogi

Ok.A czy 2 tygodnie to będzie już wystarczający czas aby beton miał wystarczającą wytrzymałość? Czy od razu po betonowaniu mogę beton nakryć folią? Czy folia nie przyklei się do betonu?

ja miałem +10 i ok 7 godzin po betonowaniu nakrywałem folią - przykleiła się w niektórych miejscach, ale po prostu już ją tak zostawiłem nie ciągałem i na następny dzień dość ładnie odstała - po prostu tylko zostały takie pejzaże ładne odciśnięte :)

Nie muruje się na minusie, bo potem robotę trzeba wszystko poprawiać. Beton wytrzyma, zaprawa jest cienka i od razu ją trafia.

Też uważam, żeby z murowaniem się wstrzymać. W takich warunkach, jak obecne, płyta będzie twarda po trzech dobach, a gdzie jeszcze dojrzewanie?

Obciążysz płytę za szybko i możesz mieć duże problemy.

Ps. Pisałem o przykrywaniu. Jeśli położysz delikatnie folię i nie będzie pogięta, połamana, to później ściągnie się ją bez problemu.

Rozmawiałem z hurtownią o zaprawę do murowania bloczków na cienką spoinę zimową , to sprzedawca powiedział że mają w ofercie ale nie poleca , bo prawie 2x droższe a dużo taniej i lepiej kupić jakiś dodatek ...

Podobno dużo tego sprzedaje i stosują wykonawcy i murują nawet jak zimno ...

Ma się zrobić ciepło i dlatego myślałem że moża by to wykorzystać , ale nic na siłę ...

Poczekam 2 tygodnie i jak dalej będzie ładna pogoda , to wtedy zaczną murować a na razie niech sobie "twardnieje" płyta ...

To za duże pieniadze aby ryzykować a tydzień więcej nic nie zmieni ...

Dziś KB odebrał zbrojenie i jutro wyjewają płytę. Beton z bardzo dobrej betoniarni , z atestem + dodatkowy dodatek antyzamrożeniowy + prawdopodobnie beton podgrzewany ..

Rozmawiałem dziś z wykonawcą na temat zakrycia folią zaraz po zabetonowaniu to nie polecał. Mówił że jak już to wtedy wieczorem można zakryć ..

Ale czy kilka godzin po zakończeniu betonowania będzie to miało już sens ???

Rozmawiałem dziś z wykonawcą na temat zakrycia folią zaraz po zabetonowaniu to nie polecał. Mówił że jak już to wtedy wieczorem można zakryć ..

Ale czy kilka godzin po zakończeniu betonowania będzie to miało już sens ???

Bez znaczenia te kilka godzin. Według mnie, warto, bo zawsze cieplej i wiatr nie będzie studził betonu, jak bez folii.

My nakrywamy od razu, jak się spieszymy a beton nie ściągnie za szybko. Jak wykonawca ma czas, to zaczeka, inwestor płaci. :-) Tylko trzeba się liczyć z tym, że to trochę potrwa. Na płytę i tak wtedy nie wejdziesz, to nie lato.

Ps. Przykrywa się też fizeliną, lepiej izoluje. Ale tym nie można na rzadki beton. Ziemniaki też się tym przykrywa na wiosnę i nikt się nie pyta, dlaczego. ;-)

Edytowane przez MiśYogi

A co ma dać przykrycie płyty folią ?

Mniejsze straty ciepła ? Lepsze warunki dla płyty ?

Szczerze sam nie wiem ...

Kupiłem folię i mogę nakryć , ale całości nie nakryję i będę musiał "sztukować" z kilku sztuk.

Tyle że boję się że może sie przykleić i później będzie wiecej problemów niż ewentualnych zysków ;(

Beton biorę ze sprawdzonej betoniarni ktora zaopatruje duże budowy, Będzie atest , będzie dodatek przeciwzamrożeniowey i prawdopodobnie przyjedzie ciepły beton (podgrzewana woda i kruszywo). Więc przygotowane na te warunki.

Wykonawca nie widzi sensu plyty zabezpieczać folią ...