Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

^^

Jak jeszcze nie zapłaciłes za projekt to żądaj zmian , tą płytę projektował człowiek, który nie ma pojęcia o modelowaniu i wymiarowaniu płyt żelbetowych.....mówi Ci to konstruktor.... w płytach nie robi się tak tzw ukrytych belek bo to nic prawie nie daje ...

Przy szkodach górniczych nie powinieneś mieć izolacji pod płytą..

Jakiś konkretny argument?

Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Deku jak masz wątpliwości podeślij projekt płyty do firmy PPkonstruktor z Rudy Ślaskiej.

Ja tak zrobiłem i za nie duże pieniądze zrobili mi lifting :-) Dali cały projekt z wyliczeniami obciązeń itp. Odchudzili ją i zrobili gęstrzą siatke. Suma summarum mimo że im zapłaciłem za lifting płyta wyjdzie mnie taniej:-)

Tez mam prognozy ze po uzyskaniu koncesji moze być 3 kat.

Dom mam parterowy z silikatów, lany strop, cięzki dach z z dachówki i płyte mam 21cm

Edytowane przez uciu

Przy III kategorii nie ma obaw, że styropian pod płytą się np rozjedzie ?

Sam stoję przed dylematem styropian pod, czy nad i na razie wybieram opcje nad

[ATTACH=CONFIG]375628[/ATTACH]

dla 100% pewności mozna zrobić przekladke z 2 foli 0,5mm PE pod xpsem czyli tzw warstwe poslizgowa miedzy gruntem a izolacja, ale prawda jest taka, że jeżlei robi się podsypkę z piasku pod płytą min 40 cm to gurnt-piasek pod izolacja podczas "rozłażenia" sam się poukłada i przenoszenie rozciagań na izolację bedzie znikome

Edytowane przez jacentyy

Deku jak masz wątpliwości podeślij projekt płyty do firmy PPkonstruktor z Rudy Ślaskiej.

Ja tak zrobiłem i za nie duże pieniądze zrobili mi lifting :-) Dali cały projekt z wyliczeniami obciązeń itp. Odchudzili ją i zrobili gęstrzą siatke. Suma summarum mimo że im zapłaciłem za lifting płyta wyjdzie mnie taniej:-)

Tez mam prognozy ze po uzyskaniu koncesji moze być 3 kat.

Dom mam parterowy z silikatów, lany strop, cięzki dach z z dachówki i płyte mam 21cm

Już rozmawiam z firma PPkonstruktor. Myślę, że skorzystam z ich usług.

Jak rozwiązałeś sprawę projektu? tzn. masz teraz 2 projekty płyty? zgłosiłeś w urzędzie obydwa?

Nawet będziemy sąsiadami ja również będę budować w Mysłowicach Krasowych. Pewnie mamy to samo info z kopalni.

dla 100% pewności mozna zrobić przekladke z 2 foli 0,5mm PE pod xpsem czyli tzw warstwe poslizgowa miedzy gruntem a izolacja, ale prawda jest taka, że jeżlei robi się podsypkę z piasku pod płytą min 40 cm to gurnt-piasek pod izolacja podczas "rozłażenia" sam się poukłada i przenoszenie rozciagań na izolację bedzie znikome

Jeśli pod izolacją będzie jeszcze chudziak to nie będzie miał na nią (na izolację) złego wpływu ?

^^

Jak jeszcze nie zapłaciłes za projekt to żądaj zmian , tą płytę projektował człowiek, który nie ma pojęcia o modelowaniu i wymiarowaniu płyt żelbetowych.....mówi Ci to konstruktor.... w płytach nie robi się tak tzw ukrytych belek bo to nic prawie nie daje ...

Jakiś konkretny argument?

Jak tąpnie i Ci dom starci poziom to jak chcesz go wypoziomować z XPS-em pod płytą?

Jeśli pod izolacją będzie jeszcze chudziak to nie będzie miał na nią (na izolację) złego wpływu ?

Nie zerknałem na Twój przekrój, Ty nie masz izolacji pod płytą w projekcie, ale jeżeli chcesz takowa zastosować i mieć prawie 100% pewność, żeby izolacja się nie rozchodziła, to zrób 2 x folia 0,5 mm na chudziaku pod izolacją. Jeżeli będą ruchy podłoża od niecki czyli te rozłażenie się iles mm /m to warstwy będą się po sobie ślizgać , bo tarcie będzie mocno zredukowane poprzez folie , i w minimalnym stopniu bedą przekazywane na izolację, a nawet gdyby coś się tam przekazało to jeszcze izolację "trzyma poprzez tarcie" płyta żelbetowa która jest dodatkowo zaprojektowana na takie siły rozciągające.

Niestety szkody górnicze pomimo znanych kategorii itd sa ciezkie do przewidzenia w skutkach, ale płyta fudnamentowa to jest jedne z lepszych rozwiązań dla domów jednorodzinnych minimalzujace wpływ szkód górniczych na budynek.

Jak tąpnie i Ci dom starci poziom to jak chcesz go wypoziomować z XPS-em pod płytą?

Tak samo jak i bez, w czym ten XPS przeszkadza?

Z ciekawości, takie rzeczy się zdarzają? Kto w takiej sytuacji płaci za szkody?

Jeżeli na terenie są szkody górnicze to można się starać z kopalni o zwrot kosztów wzmocnienia fundamentów, tak samo jak o zwrot kosztów naprawy ew pęknięć.

Tak samo jak i bez, w czym ten XPS przeszkadza?

Tak? a jak dźwigniesz płytę to co posypiesz piasek na XPS-a?

^^

A co Ty myślisz, że cała płyta będzie wisiała w powietrzu a XPS bedzie latał w te i we wte? Ustawią podnośniki i wybiora cały piasek i beda czekac az XPS odklei się od płyty ?

Po co szukasz dziury w całym ? Po to ma się łeb, żeby do takiego podnoszenia podejść z głową !!! I XPS jest pewnym problemem ale nie do nieprzeskoczenia!

^^

A co Ty myślisz, że cała płyta będzie wisiała w powietrzu a XPS bedzie latał w te i we wte? Ustawią podnośniki i wybiora cały piasek i beda czekac az XPS odklei się od płyty ?

Po co szukasz dziury w całym ? Po to ma się łeb, żeby do takiego podnoszenia podejść z głową !!! I XPS jest pewnym problemem ale nie do nieprzeskoczenia!

Po to ma się leb, żeby nie pchać XPS-a pod płytę jak masz szkody górnicze..

Pewne problemy? Już to widzę, podnosisz płytę, przy okazji rozbiąc rozpierduchę w xps-ie (bo jakoś się trzeba dobrać do tej płyty) - płyta Ci się podnosi, zostają Ci ładnie i starannie posklejanie arkusze XPS-a na ziemi. I co teraz chcesz zrobić?

PS. No i oczywiście załóż, że ktoś ma dwie warstwy po 10 cm nie sklejone ze sobą..

Edytowane przez KrzysztofDagmara

^^

A skąd założenie, że arkusze zostają na ziemi ? Jeżeli beton był lany bezpośrednio na xpsa to wystepuje coś takiego jak adhezja i xps idzie razem z płytą w szczegolności, że leży na 2 foliach PE, a nawet gdyby sie odkleił to co nagle miedzy xpsa a płyte wejda tony kamieni i innych smieci ktore zablokują mozliwość powrotu xps na swoje miejsce? Co tam wejdzie liliput i zrobi rozpierduche?

Nawet gdyby xps sie odkleił i ladnie został na ziemi, to przesterzen miedzyy nim a płytą można wypełnić np pianobetonem, naprawde daj sobie spokój z szukaniem dziury w całym

Jak rozwiązałeś sprawę projektu? tzn. masz teraz 2 projekty płyty? zgłosiłeś w urzędzie obydwa?

Nawet będziemy sąsiadami ja również będę budować w Mysłowicach Krasowych. Pewnie mamy to samo info z kopalni.

W urzędzie do pozwolenia (które dziś się uprawomocniło:-)) dałem tylko oryginał.

Projekt z PPKonstruktor mam w szafie i KIERBUD w dzienniku wpisze, że fundament bedzie wg projektu PP - pokazywałem mu go - nie miał zastrzeżeń.

Zmiana posadowienia/fundamentu to zmiana nieistotna wg polskiego prawa.

Witam sąsiada:-) Ja też buduje na Krasowach:-) (na MIodowej)

Ma ktos z Was doswiadczenia z takimi dystansami

https://sklep.telka.eu/pl/p/Dystans-%2C-podkladka-betonowa-z-drutem-30/167

Wychodza duzo taniej niz plastikowe.

Maja wymiar 2,5*2,5.

Nie bedzie ich wciskalo w XPSa?

taniej - ale pod warunkiem że sam je odbierzesz - rozumiem taka jest opcja

z wysyłka wcale nie wyjdą mniej, a patrząc na przekrój to wątpię aby przy tej samej ilości na m2 nie właziły w styro. Próbowałem u siebie takie mniejsze plastiki to zostawiały wgniecenia. w dzienniku podałem wygląd tych co stosowałem u siebie to naprawdę jestem zadowolony.

Ktoś te podkładki będzie musiał wiązać, to kosztuje spore pieniądze. Poza tym, tak małe podkładki przewracają się i łamią. Może na styropianie tak się nie będą łamać, jak na twardym podłożu, ale jak się przewrócą, to będą wygniatać dziury, potem trzeba będzie chodzić i poprawiać co też jest utrapieniem.

Takie listwy się daje i jest spokój.

http://www.maxfrank.de/media/img/intl/produkte/abstandhalter/u-pro-aus-kunststoff-600px.jpg

To też nie jest idealne, przy kładzeniu mat potrafią się przewrócić na bok i po dużym obciążeniu potrafią się rozjechać na boki, ale takich obciążeń w płytach domków nie ma, a przewrócone od razu się poprawia. Wtedy idzie naprawdę szybko. Są też betonowe "węże", też dobre.