Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Izolacja jest pod płytą,

Wiekszość osób kładzie folie na styrodur pod płytą.

No właśnie folię też mam pod płytą. Z tego co przypuszczam część daje potem coś jeszcze, część nie daję. Zobaczę jak kosztowo wyjdzie, ale też nie widzę jakoś tego sensu tak jak to jest w przypadku ław.

Zresztą z ciekawości spojrzałem w projekt budowlany. Nie ma folii pomiędzy płytą a styropianem podłogowym.

Edytowane przez Darkat

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Szukam firmy, która zajęła by się wykonaniem ekspertyzy wykonania płyty fundamentowej. Niestety mam spore obawy co do jakości wykonania płyty, dlatego przed powtórnym podejściem do kolejnego etapu budowy, chcę mieć pewność, że nie będzie niespodzianek.

Może ktoś z was przerabiał podobny temat i podrzuci parę przydatnych informacji?

Pozdrawiam

No właśnie folię też mam pod płytą. Z tego co przypuszczam część daje potem coś jeszcze, część nie daję. Zobaczę jak kosztowo wyjdzie, ale też nie widzę jakoś tego sensu tak jak to jest w przypadku ław.

Zresztą z ciekawości spojrzałem w projekt budowlany. Nie ma folii pomiędzy płytą a styropianem podłogowym.

Wedlug mnie, folia powinna byc po cieplej stronie izolacji, pod styrodurem nie jest wymagana. Jest to przede wszystkiem warstwa poslizgowa a nie warstwa szczelnosci. W przypdaku styropianu pod plyta, oczywiscie moze wygladac inaczej, trzeba by bylo pytac producenta, czy material EPS sie nadaje jako material perimetryczny, czyli z bezposrednim kontaktem do gruntu.

Natomiast warstwa szczelnosci pod izolacja na plycie tez nie jest wymagana, tam juz powinno byc sucho :)

Edytowane przez tmann*

Po długich rozważaniach czy dawać styropian pod płytę na szkodach górniczych czy też nie zdecydowałem się, że będzie 20 cm XPS, ale na chudziaku.

W dzienniku the_anonima znalazłem ciekawy sposób na opaskę przeciwwysadzinową -> http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379135&d=1484941146

Postanowiłem opaskę połączyć z chudziakiem tzn.

PF_001.jpg

Czy to dobry pomysł ?

Wedlug mnie, folia powinna byc po cieplej stronie izolacji, pod styrodurem nie jest wymagana. Jest to przede wszystkiem warstwa poslizgowa a nie warstwa szczelnosci. W przypdaku styropianu pod plyta, oczywiscie moze wygladac inaczej, trzeba by bylo pytac producenta, czy material EPS sie nadaje jako material perimetryczny, czyli z bezposrednim kontaktem do gruntu.

Natomiast warstwa szczelnosci pod izolacja na plycie tez nie jest wymagana, tam juz powinno byc sucho :)

Dzięki, czyli rozumiem w moim przypadku gdy jest XPS pod płytą nie trzeba już żadnych hydroizolacji na płycie

Po długich rozważaniach czy dawać styropian pod płytę na szkodach górniczych czy też nie zdecydowałem się, że będzie 20 cm XPS, ale na chudziaku.

W dzienniku the_anonima znalazłem ciekawy sposób na opaskę przeciwwysadzinową -> http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379135&d=1484941146

[ATTACH=CONFIG]379976[/ATTACH]

Czy to dobry pomysł ?

Wydaje mi się, że pomysł całkiem całkiem. Myślę, że w takim przypadku warto pomyśleć o odprowadzeniu wody z rynien przed wylaniem chudziaka.

Czy pomiędzy chudziaka a XPS'a będziesz dawał folię jako warstwę poślizgową? Mój kierownik budowy powiedział, że na szkodach górniczych to mus, więc dałem.

Edytowane przez Regius

[ATTACH=CONFIG]379976[/ATTACH]

Czy to dobry pomysł ?

To może ja się wypowiem jako właściciel owej płyty.

Ja drugi raz na pewno bym tak nie zrobił, ale nie ze względu na opaskę przeciwysadzeniową ale przez burty (pionowe). 2/3 Burt jest do poprawy bo nie dokończyłem tego od razu a potem zaczęło wszystko odpadać (zobacz zdjęcia tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY&p=7396593&viewfull=1#post7396593 drugie zdjęcie). Ja mam specyficzną sytuację bo nie robiłem burt świadomie bo u mnie okna tarasowe będą w warstwie ocieplenia (kombinowane MOWO;)) a płyta jest już gotową podłogą wiec montaż okien będzie własnie w tych burtach. Ale pomijając ten fakt i tak bym tak nie robił:)

Jedyną sensowną (w mojej opinii podkreślam) jest robienie opaski przeciwwysadzeniowej pionowej nie poziomej. Ma to tylko same zalety ale o tym niech piszą zawodowi płytowcy. Jedyny minus to że jest to trochę więcej roboty.

A co do twojej sytuacji to faktycznie moja opcja może być dobra bo robisz chudziak trzeba by się*chwilę zastanowić.

Cześć, Chcę postawić swoją stodole na III kat górniczej (potencjalnej)w Myslowicach. Architekt proponuje mi płytę, ktora wyglada jak skrzynia wypelniona piachem. Cala konstrukcja ma ok 1,3 metra glebokosci!. Powołuje się na opinie konstruktora... Ja upieram się przy bardziej popularnej konstrukcji a'la ps-systemy fundamentowe. Doradzcie z kim skosultowac sprawę. Zmienię albo poglad albo konstruktora...

Cześć, Chcę postawić swoją stodole na III kat górniczej (potencjalnej)w Myslowicach. Architekt proponuje mi płytę, ktora wyglada jak skrzynia wypelniona piachem. Cala konstrukcja ma ok 1,3 metra glebokosci!. Powołuje się na opinie konstruktora... Ja upieram się przy bardziej popularnej konstrukcji a'la ps-systemy fundamentowe. Doradzcie z kim skosultowac sprawę. Zmienię albo poglad albo konstruktora...

Cześć Krasowiak, pewnie bedziemy sąsiadami:-)

Hehe jest tu już nas 4, którzy bedą rozpoczynać budowe na Krasowach w tym roku.

MI płyte robili z PPkonstruktor bo oryginalna płyta w projekcie to była porażka...

Polecam

witam,

po długiej lekturze tego watku poszukuje sprawdzonego wykonawcy PF. Widzę że na forum jest 2 wykonawców którzy sporo sie udzielali w tym wątku.

Czy moglibyście polecić jakichś wykonawców/firmy od PF (może być na priv)? Buduje w centralnej Posce .

A co z tymi dwoma jest nie tak? Brinkmann, robi w całej Polsce. Vega pewnie też.

A co z tymi dwoma jest nie tak? Brinkmann, robi w całej Polsce. Vega pewnie też.

Wątpię żeby było z nimi coś nie tak skoro swoją wiedzą się dziela na forum. Chodzi o to żeby było kilka alternatyw ze względu na terminy , cenę itp. Jeżeli ktoś może kogoś jeszcze polecić to będę wdzięczny.