Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czyli wychodzi na to, że lepiej nie zmieniać tego co jest w projekcie na płytę fundamentową pomimo jej zalet?. Bo już mam mętlik w głowie he he :). Wiem, że każdy ma inną sytuacje jeżeli chodzi o grunt na działce, ale jak chcemy budować dom energooszczędny to chyba płyta jest dobrym rozwiązaniem. Możecie mi napisać co się składa na płytę fundamentową i jakie się daje ocieplenia i z czego?. Ile styropianu jaka folia itd.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Czyli wychodzi na to, że lepiej nie zmieniać tego co jest w projekcie na płytę fundamentową pomimo jej zalet?. .

A czemu ?

Ja natomiast nie widzę żadncych zalet dla jakich jest sens obecnie budowania domu na zwykłych fundamentach ...

Osobiście wolę zapłacić za stal i beton niz za droższą robociznę , większe roboty ziemne i dużo większą ilość piasku (pospółki)

Przy plycie otrzymujesz dużo wyższą wytrzymałość fundamentu (bo płyta żelbetonowa jest po całlości domu ) , brak mostków termicznych i ciągłość izolacji.

To o co pytasz otrzymasz jak zamówisz projekt płyty. Najpierw badania gruntu a później będzie projekt płyty.

Grubość płyty , ilość zbrojenia jest w dużym stopiniu zależna od właściwości gruntowych , czy są szkody górnicze i itd ...

Ja w oryginale mialem zwykłe fundamenty , zmieniłem podczas adaptacji na płytę fundamentową.

Mam taką sytuację....

Mam dom parterowy z poddaszem, tego typu

view_ktm0bch0dciukm_View.jpg

od jakiś 3 miesięcy grzeje dom pompa ciepła, dom w całości podłogówka

mam wrażenie że na parterze gdzieś mi ucieka ciepło

przez kilka dni grzałem tylko parter, ostatnio włączyłem także górę po 24h na górze mam temp jest ok 3stopnie wyższa niż na dole, czy to normalne ?

aktualnie wokół domu nie posiadam żadnej opaski, tylko sam piasek, zauważyłem, że przy obecnej pogodzie, ok 30-40cm od domu piasek nie jest przymarźniety, jakby od domu "szło ciepło" czy to normalne ?

dom stoi na płycie, 10cm XPS, 30cm płyta, później 10cm EPS, posadzka a w niej ogrzewanie

Mam taką sytuację....

Mam dom parterowy z poddaszem, tego typu

view_ktm0bch0dciukm_View.jpg

od jakiś 3 miesięcy grzeje dom pompa ciepła, dom w całości podłogówka

mam wrażenie że na parterze gdzieś mi ucieka ciepło

przez kilka dni grzałem tylko parter, ostatnio włączyłem także górę po 24h na górze mam temp jest ok 3stopnie wyższa niż na dole, czy to normalne ?

aktualnie wokół domu nie posiadam żadnej opaski, tylko sam piasek, zauważyłem, że przy obecnej pogodzie, ok 30-40cm od domu piasek nie jest przymarźniety, jakby od domu "szło ciepło" czy to normalne ?

dom stoi na płycie, 10cm XPS, 30cm płyta, później 10cm EPS, posadzka a w niej ogrzewanie

10 cm w strefie brzegowej to nie za dużo nie mniej nie to powinno powodować ucieczkę ciepła. Możesz dać opaskę poziomą z eps hydro dookoła domu, można to zrobić w miarę szybko i koszt niezbyt duży, trzeba tylko ką pochylić, by woda spływała od domu. Masz dosyć grubą płytę to spora masa akumulacyjna. grunt pod domem też potrzebuje czasu, by się rozgrzać. W przyszłym sezonie powinno być lepiej. A jak rekuperator? Ile oC nawiewa?

ja mam 10cm później płyta a następnie znowu 10cm eps, opaskę poziomą także mam z EPS dookoła domu

czy to jest normalne, że przy ścianach ok 30cm szerokości pasek z piasku nie będzie w całości przymarznięty ?

zastanawiam się czy nie majster nie popełnił mi blędu, otóż w bryle budynku mam dość spory podcień, który także "stoi" na płycie a w żaden sposób nie jest odizolowany od "części domu"

mniej więcej coś takiego:

https://lh3.googleusercontent.com/-ILcacm0j4p2EkgjCb4VkNzJ8MrKC73vFfC_QIKqVwsgN8spTos1bwcPhroDhG1Itf7OAFu1gMc8BQ=w1920-h1080-rw-no

w domu na płytę dodatkowo ułożony jest eps 10cm

więcej foto : https://get.google.com/albumarchive/101023886072668488945/album/AF1QipNGQJEeDEQ-NQPOVqXjt2Uzi9Rd8Y_oyXvftt9p?source=pwa

ktoś może na to zerknąć ?

Szkoda że ciepły parapet.. wymusił zły montaż okna.. okno nawet nie jest na licu muru zamontowane.. powinny być w warstwie izolacji.. no ale.

Albo przynajmniej na licu muru.. i z sutym węgarem.

Taras... pytam się kto wjechał z betonem .. do samego muru ? aż bije po oczach.. i problem z tego spory.. bo później z pod okna będzie zimno bić.. .a to nie zimno tylko ciepło tak szybko ucieka..

cef43188d3d8.png

1f466544d57d.png paroizolacja między warstwami .. i na "zimnych" krokwiach.. do tego schowana gdzieś pod pustakami ..

2042dac493fc.png płyta fundamentowa..

wywalona poza obrys termiczny domu.. zamiast lepiej.. to gorzej.. jedyna opcja.. zabudować to ogrodami zimowymi.. i będzie sprawa rozwiązana..

inaczej to jest masakra.. lepszego mostka termicznego trudno sobie wymyślić.. no ale.. :(

a jakiś inny sposób ?

aktualnie jak przykładam rękę do tego HS od strony wew to jakoś zimna nie czuję ?

ogólnie to pomiędzy płytą a posadzką w której jest ogrzewanie jest eps 10cm oraz folia, które może troche ciepła uratują

na tarasie oraz przy wejściu do domu mam ok 15cm różnicy wysokości, może tam wrzucić np 15cm styro eps czy xps ?

aadasd.jpg

Edytowane przez brochas

Proponował bym dać na taras 10cm izolacji .. wjechać max na HS'a jak tylko się da najwyżej, będzie to już prawie dobre rozwiązanie.

"folia" ona jest dobra jako paroizolacja.. bo z alu. termicznie to nawet pogarsza sprawę.. bo alumunium lepiej przewodzi..

chyba że była by szklana posadzka.. to jak najbardziej miało by to sens.. przy betonie .. tylko dobrze się sprzedaje.

Wracają do tematu, potrzeba dać nad płytę i od zewnątrz izolację, najlepiej samemu zobaczyć gdzie jej brakuje..

a ten nadalny ? kawałek dolany do płyty przeciąć, wykuć.. i pozwolić izolacji na połączenie się.

1f466544d57d.png paroizolacja między warstwami .. i na "zimnych" krokwiach.. do tego schowana gdzieś pod pustakami ..

2042dac493fc.png płyta fundamentowa..

wywalona poza obrys termiczny domu.. zamiast lepiej.. to gorzej.. jedyna opcja.. zabudować to ogrodami zimowymi.. i będzie sprawa rozwiązana..

inaczej to jest masakra.. lepszego mostka termicznego trudno sobie wymyślić.. no ale.. :(

Masz teź źle położoną welnę ...

Jak jest pelne deskowanie to MUSI być zapewniona szczelina wentylacyjna minimum 2-3cm (za pomocą sznurowania lub sznurowanie + przybite listewki inaczej zawilgotnieje a drewno może zacząć gnić..

Oczywiście musi być też wentylacja tej szczeliny , czyli poprawna wentylacja od początku dachu aż po samą kalenicę ..

Zaden element płyty fundamentowej nie może byc poza powierchnią "ogrzewaną" , czyli żadne tarasy , podcienie i itd ...

Może to głupie, ja bym odciąć ile się da ha ha po konsultacji czy możesz.... Rowek na połowę płyty i wsadził tam styropian co by jak najcieńsza sześć przewodził ciepło do domu. To od góry by było nie najgorzej wtedy o ile nie planujesz wylewki bo wtedy chyba nie ma tu miejsca na ocieplenie od góry :/,

Od góry jak musi być cienko to płyty zbrojne XPS są już od 5mm. Zawsze coś to da.... Albo kuć do otuliny to już będzie ze 2-3cm....

Edytowane przez Janek795

Może to głupie, ja bym odciąć ile się da ha ha po konsultacji czy możesz.... Rowek na połowę płyty i wsadził tam styropian co by jak najcieńsza sześć przewodził ciepło do domu. To od góry by było nie najgorzej wtedy o ile nie planujesz wylewki bo wtedy chyba nie ma tu miejsca na ocieplenie od góry :/,

Od góry jak musi być cienko to płyty zbrojne XPS są już od 5mm. Zawsze coś to da.... Albo kuć do otuliny to już będzie ze 2-3cm....

Wątpie aby KB na to poszedł bo ryzykuje się w samą płytę i jej zbrojenie i można uszkodzić płytę i spowodować nawet pękniecie płyty , a wtedy kłopot byłby sporo większy ....

Można by domurować ściany i to co na zewnątrz "dołączyć" do domu , ale takie coś to zapewne pozwolewnie , projekt przeróbki i adaptacja dachu ...

Zapewne koszty spore i ... popsucie wyglądu domu ...