Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przestawienie czy usówanie ścian to tak.. ale dorzucenie ściani to kb powinien nie marudzić ;) Skucie otuliny nie powinno niczemu zaszkodzić a ocieplisz wtedy 2-3cm. Płyta 3cm PIR ew to jak kilka dobrych cm styropianu. Do tego na to pewnie zajdzie ci z 15-20cm elewacji przy samym domu i będzie w miarę ok a sam beton też swój opór cieplny na. Będzie lepiej niż balkon. Edytowane przez Janek795

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak :) płyta pir jak Ci się zmieści 6-10cm to zawsze jest Twój zysk.. to że strata ciepła płytą.. dwa komfort ..

kawał betonu bez izolacji .. to orpowowadzacz ciepła jak się patrzy, wystarczy że temperatura o wewnątrz będzie około +12 na elementach sąsiadujących..

i już jest ryzyko grzyba. Tak że liczby swoją drogą, ryzyko grzyba swoją drogą.. To jest jak kamyk w bucie.. niby pierdoła, ale trzeba się tego pozbyć.

Najlepiej na etapie projektu ...

Tak jak folia paroizolacyjna między wełnami.. to kolejny poważny babol, też ta folia to jak zło koniecznie, na tym poddaszu ułożona. To powinno być posklejane jak najdokładniej.

Edytowane przez מרכבה

Koledzy i specjaliści - mam pytanie i prośbę o pomoc.

Taki oto projekt konstrukcji/ parteru posiadam. Zleciłem wykonanie projektu zamiennego ze zwykłych fundamentów na płytę fundamentową.

Projektant chce zrobić płytę w kształcie prostokąta - bez poszerzeń w miejscach słupów.. Z mojego punktu widzenia jest to lepsze rozwiązanie - pytanie, czy kierownik budowy równiez może te słupy zmiejszyć np. zwięzić do 18 cm (jak szerokość ściany nośnej) i poszerzyć np. do 30cm? Jeżeli płyta będzie prostokątem a słupy zostaną, to znów będą komplikacje... Nadproża nad tymi dużymi oknami sa również szersze niż ściana..

Co sądzicie?

Part.jpg

Edytowane przez Dzior

Hmm

Bez zgody projektanta imo - nie. Musiał by to przeliczyć - bo część słupów jest - tzw "konstrukcyjna" i o ile z nośności może nie wynikać - ten wymiar..

to na pewno wynika z potrzeb otulenia zbrojenia, pewnie główne nadproże - ma w sobie np 4 x fi 16 ? co 5cm to już pokazuje że inaczej jak 250 nie będzie /?

chyba ze wyższy przekrój i w parach.

Hmm

Bez zgody projektanta imo - nie. Musiał by to przeliczyć - bo część słupów jest - tzw "konstrukcyjna" i o ile z nośności może nie wynikać - ten wymiar..

to na pewno wynika z potrzeb otulenia zbrojenia, pewnie główne nadproże - ma w sobie np 4 x fi 16 ? co 5cm to już pokazuje że inaczej jak 250 nie będzie /?

chyba ze wyższy przekrój i w parach.

Pewnie masz rację - z tego co rozumiem są 4 druty o średnicy 16mm w dolnej części. Dla potwierdzenia skan z konstrukcji nadproża.

Dla mnie to rozwiązanie z wystającymi słupami do zewnątrz jest beznadzieje z wielku względów - chociażby ocieplenie tego... Wolałbym już chyba, żeby te słupy zostały schowane do wewnątrz budynku lub po prostu zrobić ścianę z silki 24cm. nadproże.JPG

Rozmawiałem z projektantem płyty z PPK... i mówi, że te słupy sa w ogóle nie potrzebne i jakieś tylko nadproże zmieni... ;/ Ja nie wiem, czy na prawdę w tej branży trzeba się znać na wszystkim. Powoli dochodzę do wniosku, że trzeba było zacząć studia na Politechnice i zrobić wszystkie uprawnienia, a dopiero później zabrać się za budowę domu. Nie chcę wchodzić w kompetencje konstruktorów, ani tego, który liczył mój dom, ani tego, który teraz liczy płytę. Nie rozumiem, dlaczego to wszystko jest na tyle rozbieżne i nie chcą skonsultować tego pomiędzy sobą, tylko pytają laika.

Edytowane przez Dzior

To dlatego, że niektórzy projektanci robią 100% zapasu wzmocnień, zbrojenia i betonu aby mieć dupochron, bo to nie oni płacą za dodatkowy materiał.

Inna kwestia dotycząca np projektów gotowych to robienie kolejnego projektu, bazując na jakimś innym wiekszym, poprawiając kilka wymiarów, a zostawiając całą część konstrukcyjną bez zmian.

Projekt był indywidualny... Projektant płyty stwierdził, ze przeprojektuje nadproża i te słupy nie są w ogóle potrzebne. Musze znaleźć kierownika budowy z upranieniami konstrukcyjnymi, żeby jeszcze raz przeliczył to wszystko zanim zaczniemy działać. Wystarczy, że kierownik zaakceptuje taki "projekt zamienny" konstrukcji, czy musi robić to równiez architekt/konstruktor, który tworzy projekt? Teraz jeszcze staram się, aby projektant uzględnił w projekcie płyty "zagłebienia" pod montaż okien HS i innych na parterze, ponieważ wszystkie są do podłogi i trzeba jakoś ocieplić od spodu, żeby zminimalizować mostki termiczne.

Witam,

Mam do was pytanie. Na wiosnę zaczynam własnoręcznie budowę płyty fundamentowej pod dom z poddaszem użytkowym.

Ostatnio pojąłem decyzję, że na dole zrobimy wszędzie podwieszane sufity - koszt nie jest duży, natomiast jest większa elastyczność m.in jeżeli chodzi o oświetlanie + pójdą tędy rury od WM, zamiast męczyć się z układaniem na stropie.

Zastanawiam się teraz czy warto puszczać wodę ciepłą oraz zimną + rurki od odkurzacza centralnego w styropianie pod płytą czy lepiej już nie kombinować i wykorzystać do tego podwieszany sufit.

Jaka jest wasza opinia?

Pozdrawiam

Damian

Witam,

Mam do was pytanie. Na wiosnę zaczynam własnoręcznie budowę płyty fundamentowej pod dom z poddaszem użytkowym.

Ostatnio pojąłem decyzję, że na dole zrobimy wszędzie podwieszane sufity - koszt nie jest duży, natomiast jest większa elastyczność m.in jeżeli chodzi o oświetlanie + pójdą tędy rury od WM, zamiast męczyć się z układaniem na stropie.

Zastanawiam się teraz czy warto puszczać wodę ciepłą oraz zimną + rurki od odkurzacza centralnego w styropianie pod płytą czy lepiej już nie kombinować i wykorzystać do tego podwieszany sufit.

Jaka jest wasza opinia?

Pozdrawiam

Damian

Zrób na płycie wylewkę i tam wszystkie instalacje, łącznie z podłogówką.

Witam,

Jaka jest wasza opinia?

Pozdrawiam

Damian

Chcesz w podwieszanych suficie puszczać wod-kan i odkurzacz centralny?

Można wszystko puścić w płycie, ale musisz mieć wszystko dokładnie rozplanowane i na etapie płyty (jeśli ne znasz się bardzo) skorzystać z ekip od instalacji: wod-kan, elektryka, podłogówka, OC itp. Naprawdę dużo tego jest. Ja się nie zdecydowałem, pod płytę dałem 12 cm XPS i tyle sam na płytę.

Sufity - co to znaczy kosz nie jest duży. Wg Mnie materiały 40-50 zł + robocizna. Tynki gipsowe 27 zł za m 2 na gotowo. Sufity 2-3 razy droższe. Rozłożenie na stropie to nie problem żaden, musisz tylko założyć grubszą warstwę styropianu

Nie napisałem tego w moim poście, ale ja będę miał zatopione rurki od ogrzewania w płycie, tzn. wylana płyta będzie od razu moim poziomem 0,

Wynika to z planowanej pompy ciepła PW i chęci korzystania z drugiej taryfy, dlatego potrzebuję dużą akumulacyjność.

Wcześniej sądziłem, że wodę oraz odkurzacz będzie pomiędzy dwoma warstwami styropianu pod domem (2x10cm), ale teraz mając podwieszane sufity zastanawiam się czy nie lepiej mieć do wszystkich rurek w razie potrzeby łatwy dostęp.

Damian

Edytowane przez galileo87

Nie napisałem tego w moim poście, ale ja będę miał zatopione rurki od ogrzewania w płycie, tzn. wylana płyta będzie od razu moim poziomem 0,

Wynika to z planowanej pompy ciepła PW i chęci korzystania z drugiej taryfy, dlatego potrzebuję dużą akumulacyjność.

Wcześniej sądziłem, że wodę oraz odkurzacz będzie pomiędzy dwoma warstwami styropianu pod domem (2x10cm), ale teraz mając podwieszane sufity zastanawiam się czy nie lepiej mieć do wszystkich rurek w razie potrzeby łatwy dostęp.

Damian

Zatop podłogówkę w wylewce. Moim zdaniem to optymalne rozwiązanie dla płyty z izolacją pod spodem. Będziesz, zdaje się sam robił płytę. Nie jest łatwo otrzymać idealnie równą powierzchnię na całej powierzchni. Wylewka, to wprawdzie dodatkowy koszt ale, po pierwsze niewielki, po drugie warto się na nią zdecydować.

Po pierwsze, robiąc samą płytę nie musisz się martwić o jakość powierzchni

po drugie, w wylewce możesz umieścić praktycznie wszystkie instalacje a na upartego nawet kanały wentylacyjne.

po trzecie wylewki robisz w domu już zbudowanym. Nic ci nie kapie na głowę, spokojnie możesz wszystko rozplanować i umieścić. W razie awarii też jest możliwość dotarcia do uszkodzonego elementu.

po czwarte, w wylewce możesz umieścić odpływy z pryszniców, kratki w kuchni czy w pralni, wyprofilować spływ w podłodze. Masz czas i na zrobienie tego i na poprawki.

Wylewanie płyty to walka najpierw z pompą, potem z pompiarzem a na koniec z wyrównywaniem. Strasznie to wszystko szybko idzie. Po cholerę się spieszyć? Akumulację będziesz miał większą z wylewką.

Edytowane przez perm

Tak, chcę wykonać sam płytę fundamentową.

Jestem świadom, że utrzymanie równej płyty to będzie największy problem.

Czy mógłbyś dokładnie napisać jak miałaby wyglądać ta wylewka? rozumiem, że żadnego styropianu pod nią nie miałbym kłaść, gdyż w tym momencie XPS pod płytą byłby niepotrzebny (a jest już kupiony)

Damian