Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

lepiej się nie kłoć z asoltem bo Ty podstawowych rzeczy nie kumasz i od nieuków mnie wyzywasz, to jest hipokryzja, wyobraz sobie hipokryto , że jesteś na statku wykonanym z xpsa, woda ma temperaturę 4oC , w środku grzejesz i masz 20oC, czy Twoim zdaniem xps jest izolacją termiczną dla róznicy temperatur w środku tego stateczku a wodą ? Naprawdę jak tego nie zrozumiesz i dalej bedziesz sie upierał przy swoim to będą się z Ciebie śmiać na tym forum... Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lepiej się nie kłoć z asoltem bo Ty podstawowych rzeczy nie kumasz i od nieuków mnie wyzywasz, to jest hipokryzja, wyobraz sobie hipokryto , że jesteś na statku wykonanym z xpsa, woda ma temperaturę 4oC , w środku grzejesz i masz 20oC, czy Twoim zdaniem xps jest izolacją termiczną dla róznicy temperatur w środku tego stateczku a wodą ? Naprawdę jak tego nie zrozumiesz i dalej bedziesz sie upierał przy swoim to będą się z Ciebie śmiać na tym forum...
Płyta zalana wodą a ty się cieszysz, że dalej jest izolowana. Od spodu. A ta woda na izolacji, to będzie ciepła nie? Czym tu się martwić? Pomijam, że XPS też wodę chłonie ale pod płytą to już nigdy nie wyschnie ale sam fakt, moderowano Inwestor ma się zgodzić na mokrą płytę, podniesiony parkiet, wilgoć w domu, bo wziął sobie takiego pseudo fachowca, który twierdzi, że to się zdarza? Edytowane przez Tomaszs131

O czym ty nieuku piszesz? XPS pod płytą zalaną woda będzie izolował? Na łeb upadłeś?

Tak. Będzie izolował. Musiałby stać w wodzie przez lata aby izolować przestał. Jego nasiąkliwość jest bardzo mała. Henok robił test z zanurzaniem, wyszło ledwo co.

Poza tym jak woda odejdzie to z XPSa też zniknie więc zmiany, dość że niewielkie to jeszcze okresowe.

Jakby świat wyglądał tak dramatycznie jak tutaj opisujecie to by dom zjadał 3 razy tyle energii, zapadł się pół metra a płyta pękła by w 15 miejscach.

Mącicie inwestorom w głowach zamiast poprzestać na odesłaniu ich do odpowiednich projektantów.

Więc albo wykażecie się dyplomami i praktyką albo siejcie tą gównoburzę gdzie indziej.

^^

Mogę Cie zaręczyc, że akurat ja mam stosowny dyplom i uprawnienia budowlane, ale nie widze celu zeby to upubliczniać.

Masz rację zrobiła się z tego "gównoburza" , ale to niestety za sprawą wszystko wiedzącego niemajacego dyplomu inżyniera budownictwa perma

ale zapewne niedlugo wkrocza moderatorzy i potną te "gownoburze" jak i im sie bedzie pododbalo

Edytowane przez jacentyy

Tak. Będzie izolował. Musiałby stać w wodzie przez lata aby izolować przestał. Jego nasiąkliwość jest bardzo mała. Henok robił test z zanurzaniem, wyszło ledwo co.

Poza tym jak woda odejdzie to z XPSa też zniknie więc zmiany, dość że niewielkie to jeszcze okresowe.

.

Jak nie rozumiesz o co chodzi, to może nie zabieraj głosu? Twierdzi ten pseudofachowiec, że zalewanie izolacji pod płytą jest normalne i nie ma się czym przejmować. Sytuacja w której woda może wejść w izolację jest niedopuszczalna, bo równie dobrze dojdzie do samej płyty. To tylko 20 cm mniej więcej. Wiesz co to oznacza? Mokra płyta? Czy masz za mało wyobraźni?

perm Proszę, trochę pokory :) lubię Cie na forum za twarde stąpanie po ziemi, ale trochę się zapędzasz, chodzi mi o

używanie epitetów. Nie jest dobrym aby płyta stała w wodzie. Po to zbiera się każdy wat.. aby nie dopuszczać do zalania izolacji termicznej..

której wiele nie będzie, ale jak walczymy od każde 0,1 W/m2K przenikalności cieplnej.. to zakładając spadek do 0,15 W/m2K. ..

To jest coś jak analiza mocy zawodnika na rowerze .. gdzie trzeba walczyć o każe 5W.. i właśnie Twoje posty stoją na straży.. hola hola..

waty mi uciekają przez wodę! ale nie jest to dramat. Izolacja typu ciężkiego niewiele da, ponieważ jeśli będzie woda napierać

pod ciśnieniem, to co dociśnie papę ? XPS ? nie.. Teraz mam na tapecie dom z piwnicą, mój też ma mieć piwnice.. zresztą w DB

coś nie coś jest :) i priorytetem jest, nie dopuścić do pojawienia się wolnego zwierciadła wody między płytami izolacji.

U mnie dren będzie biegł popod drogę i po pod rzekę i musi być izolowany.. a rozsączenie będzie na mojej ziemi po przeciwnej stronie drogi i rzeki.

dobrze, że granica jak by dzieli rzekę na pół i wierzchołek trójkąta działki spotyka się z drugim wierzchołkiem.. i przez wierzchołki pójdzie rura z drenem :)

Inaczej .. jak robiłem studzienkę .. puki nie zabetonowałem dna.. woda podchodziła jakieś 15 cm w ciągu 15 min.. tak że warunki wodne są

"złe" i nie sprzyjają prostemu wykonaniu piwnicy.. trzeba system drenów.. Pocieszające jest, że dom stoi na skale:)

Rc z badań gruntu .. 800 kPa :) tak że niej jest źle :)

Zakładam i robię co mogę, aby izolacja nie zamokła, a jeśli zamoknie- to szat nie będę darł.. XPS sobie poradzi.

Nie umie Ci teraz powiedzieć ile spadnie opór cieplny.. taka odpowiedź.. kosztuje kupę kasy.. w postaci odpowiedniego oprogramowania symulacyjnego..

lub robienia wyników badań.. ale z tego co wiem.. BASF ma inwestycje ... które już 50-60 lat.. mają i żadnej degradacji izolacji termicznej nie ma.

A i proszę mi na Kolegę inż czy mgr inż.. Jacentyy'eo nie wyjeżdżać.. bo to że w całym monolicie przeogromnej wiedzy, pojawiła się luka .. to nie znaczy że trzeba, wylizywać tą ranę jak sfora. A wielkość mierzy się tym jak ktoś potrafi przyznać się do błędu..

dren.jpg

Edytowane przez מרכבה

Jak nie rozumiesz o co chodzi, to może nie zabieraj głosu? Twierdzi ten pseudofachowiec, że zalewanie izolacji pod płytą jest normalne i nie ma się czym przejmować. Sytuacja w której woda może wejść w izolację jest niedopuszczalna, bo równie dobrze dojdzie do samej płyty. To tylko 20 cm mniej więcej. Wiesz co to oznacza? Mokra płyta? Czy masz za mało wyobraźni?

Nie odzywaj sie jak sie na tym nie znasz, każda budowla zagłębiona w gruncie narażona jest na wilgoć, to jest zrozumiałe dla każdego poza Tobą.

Płyty posadowione w dość złych warunkach wodnych oraz np na glinach narażone są okresowo na stykanie się z wilgocią dlatego stosuje się hydorizolacje na fundamentach, naprawde osmieszasz sie w tym swoim bezmyslnym uparciu. To żeby płyta była wiecznie sucha to Twoje pobożne życzenie nie majace pokrycia w rzeczywistości...

perm Proszę, trochę pokory :) lubię Cie na forum za twarde stąpanie po ziemi, ale trochę się zapędzasz, chodzi mi o

używanie epitetów...

Może zobacz kto zaczął od epitetów. Masz płytę, pod nią izolację. Dopuściłbyś, by dostała się do niej woda? Twierdziłbyś, że to nic takiego? Ile dzieli te izolacje od samej płyty? 20 cm? Skąd gwarancja, że sama płyta nie będzie w wodzie? Co się stanie z wnętrzem domu? Jak można twierdzić, że to nie problem? Nie ma prawa być wody pod samą płytą czy izolacją i koniec. Tak to trzeba zaprojektować i wykonać, by do takiej sytuacji nie doszło.

Stąd powinno się robić piwnice na płycie- to powinno być jak amen w pacierzu :) technologia białej wanny.

Teraz każdy niuans biorę do prywatnego fortu Knox ..

Izolacja termiczna- gdy ma być zanurzona w wodzie, to nie jest bajka..tylko konkretny problem..

na który jak mniemam Kolega Jacenty ma parę haków ;)

Ty już się tu wystarczająco ośmieszyłeś i to nie raz. Pokory trochę nieuku.

Dobrze skonczmy to bo to bez sensu jestem nieuk i niech Ci tak bedzie, jesteś najmądrzejszy na forum.

Stąd powinno się robić piwnice na płycie- to powinno być jak amen w pacierzu :) technologia białej wanny.

Teraz każdy niuans biorę do prywatnego fortu Knox ..

Izolacja termiczna- gdy ma być zanurzona w wodzie, to nie jest bajka..tylko konkretny problem..

na który jak mniemam Kolega Jacenty ma parę haków ;)

Dzięki za wsparcie, sorki za epitety nawet w stronę Thomasa i perm, ja się wyłączam z dyskusji.

Edytowane przez jacentyy

^^^

Nie prawda, twierdzę, że szklo piankowe w postaci granulatu przy gorszych warunkach gruntowych np płyty fundamentowe w glinie, piaski silnie nawodnione z poziomem wody wahajacym sie np od 0,5 do 1,0, nie nadaje się jako izolacja pod płytą, jest kiepskim izolatorem w przypadku gdy okresowo warunki wodne się pogorszą w taki sposób, że cześć lub cała izolacja znajdzie się w wodzie. XPS po tym wzgledem jest znacznie lepszy, jego izolacyjność tak diametralnie nie spada jak granulatu szkła piankowego. Nie pisze, ze nie ma sie czym, przejmowac, tylko ze sytuacje sa mozliwe i nalezy zadbac o dobrą hydroziolacje plus drenaz, z którego bedzie mozliwość odprowadzenia wody.

Nikt na całym swiecie nie projektuje np kanalizacji burzowej na sytuacje bardzo wyjatkową w ktorej podczas "burzy stulecia" woda odbierana jest natychmiast, tak samo drenażu nie projektuje sie tak, żeby natychmiast odbierał wode spod plyty np w przypadku rzadko zdarzajacych sie długotrwałych opadów .

W praktyce przy takim deszczowym roku jak obecny, trzy sztychy szpadla i napływa woda. Studnia chłonna przy takim poziomie odpada, rowów melioracyjnych brak, kanalizacji brak.

Jakiś szczelny zbiornik i odpompowywanie na drugi koniec działki? Obawiam się, że będzie napełniał się w błyskawicznym tempie. Staw zrobić?

Zapytaj perma, on ma sposoby na to, by izolacja nie stala w wodzie. Podejrzewam, ze rada bedzie taka, by poszukać gorki:)

Zgadza się, szkło piankowe samo w sobie będzie izolować.. ale woda która wypełni przestrzeń.. obok okruchów szkła piankowego - już nie..

Drenaż jest trudny - kiedy nie ma gdzie odprowadzić wody. Pierwsza linia obrony, to odprowadzenie wody - od budynku.

Z drenaż trzeba wiedzieć jak wykonać, to znaczy: zakaz wprowadzania rur spustowych rynien np.

W myśl zasady, a będzie przepłukiwać ..

Ile między płyty XPS'a może wejść wody ? prawie nic. Nie mniej kwestia późniejszego "odparowania" o którą martwi się Kolega Perm i o to pewnie jest cały spór..

czy ona wyjdzie, czy nie wyjdzie.. XPS nie ma właściwości kapilarnych, czy jego boki.. stąd jak woda wejdzie.. i opadnie.. to grawitacja zrobi resztę i tak bym chyba zakończył .. Zakładając jest 30cm izolacji.. 10cm stoi w wodzie.. to mniej więcej tak jak by szczeliny między płytami zaciągnąć klejem..

Klej ma jakieś 1,0 1,1 W/mK .. a woda 0,53 W/mK .. chyba oto głównie chodzi.. Sama struktura XPS'a nie powinna być wrażliwa.. długotrwale.

^^^

Nie prawda, twierdzę, że szklo piankowe w postaci granulatu przy gorszych warunkach gruntowych np płyty fundamentowe w glinie, piaski silnie nawodnione z poziomem wody wahajacym sie np od 0,5 do 1,0, nie nadaje się jako izolacja pod płytą, jest kiepskim izolatorem w przypadku gdy okresowo warunki wodne się pogorszą w taki sposób, że cześć lub cała izolacja znajdzie się w wodzie. XPS po tym wzgledem jest znacznie lepszy, jego izolacyjność tak diametralnie nie spada jak granulatu szkła piankowego. Nie pisze, ze nie ma sie czym, przejmowac, tylko ze sytuacje sa mozliwe i nalezy zadbac o dobrą hydroziolacje plus drenaz, z którego bedzie mozliwość odprowadzenia wody.

Nikt na całym swiecie nie projektuje np kanalizacji burzowej na sytuacje bardzo wyjatkową w ktorej podczas "burzy stulecia" woda odbierana jest natychmiast, tak samo drenażu nie projektuje sie tak, żeby natychmiast odbierał wode spod plyty np w przypadku rzadko zdarzajacych sie długotrwałych opadów .

Dokladnie tak. XPS nie dosc, ze moze być polozony w cieńszej warstwie (a wiec plycej, mniej narazony na podmakanie), to przy kontakcie z wodą nie traci tak drastycznie lambdy, jak granulat.

Zgadza się, szkło piankowe samo w sobie będzie izolować.. ale woda która wypełni przestrzeń.. obok okruchów szkła piankowego - już nie..

Drenaż jest trudny - kiedy nie ma gdzie odprowadzić wody. Pierwsza linia obrony, to odprowadzenie wody - od budynku.

Z drenaż trzeba wiedzieć jak wykonać, to znaczy: zakaz wprowadzania rur spustowych rynien np.

W myśl zasady, a będzie przepłukiwać ..

Ile między płyty XPS'a może wejść wody ? prawie nic. Nie mniej kwestia późniejszego "odparowania" o którą martwi się Kolega Perm i o to pewnie jest cały spór..

czy ona wyjdzie, czy nie wyjdzie.. XPS nie ma właściwości kapilarnych, czy jego boki.. stąd jak woda wejdzie.. i opadnie.. to grawitacja zrobi resztę i tak bym chyba zakończył .. Zakładając jest 30cm izolacji.. 10cm stoi w wodzie.. to mniej więcej tak jak by szczeliny między płytami zaciągnąć klejem..

Klej ma jakieś 1,0 1,1 W/mK .. a woda 0,53 W/mK .. chyba oto głównie chodzi.. Sama struktura XPS'a nie powinna być wrażliwa.. długotrwale.

Spór się również o to toczy czy ma się tam prawo pojawić woda czy nie, perm i thomas sa zdania, że nie ma w ogóle, ja znajac życie i wdzac co potrafi woda zrobic uważam, że przy niekorzystnych warunkach może pojawic sie woda, rzadsze przypadki ale mozliwe.

Poza tym nikt nie badał tego granulatu w takich warunkach, tak jak piszesz w pory wejdzie dużo więcej wody anizeli w łączenia płyt XPSa, ale mniejsza o to trz zakończyć te dyskusje bo rodzi niezdrowe emocje....

Zgadza się, szkło piankowe samo w sobie będzie izolować.. ale woda która wypełni przestrzeń.. obok okruchów szkła piankowego - już nie...Nie mniej kwestia późniejszego "odparowania" o którą martwi się Kolega Perm i o to pewnie jest cały spór.
Woda z granulatu odpłynie równie szybko jak się tam znalazła. Granulat sam w sobie nie jest nasiąkliwy. Woda zatrzymuje się wyłącznie na powierzchni, która jest dosyć rozwinięta, nie mniej woda ma gdzie odparować, własnie dzięki wolnym przestrzeniom miedzy ziarnami. Normowa nasiąkliwość XPS to 3%. objętości. 1m2x20cm to będzie w litrach 200. 3% to 6 litrów. Na 1m2. Takie wiaderko. Siedzące wewnątrz zamkniętych komórek i otoczonych warstwą słabo przepuszczającą wodę. Ta, w tych warunkach nigdy z XPS nie odparuje. Zakładając, że z 20 cm izolacji stoi w wodzie 10 cm trzeba tez założyć, że izolacja będzie w wodzie cała a woda dojdzie do płyty. Czemu nie? W końcu takie przypadki się, wg niektórych myślących inaczej zdarzają? Podłoga domu w wodzie. Taki drobiazg. Nie ma czym się przejmować, prawda? W końcu pod spodem jest izolujący XPS. Edytowane przez perm

Zabieram głos jako praktyk. Swoja płytę robiłem sam, i jeszcze 2 inne. Głównie w terenie gliniastym, potem nie raz było przy płycie kopane i widziałem jak wygląda izolacja i w jakich warunkach spoczywa, więc uważam, im mam prawo zabierać głos jako praktyk.

A Ty ile płyt już wykonałeś?

Piszesz o tej wodzie jakby miała zakaz od projektanta dostać się do izolacji. Obawiam się, iż projekt takiej mocy sprawczej nie ma :p

Poza tym, jeśli 1 czy 2 cm styro są w środowisku wysoko wilgotnym, i tylko okresowo, a styro jest np. 15 cm to jaki to ma wpływ na izolacyjność tego miejsca?

Bardzo nie lubię teoretyzowania i wyolbrzymiania na forum zwłaszcza, jak się nie jest ani fachowcem w danej dziedzinie ani praktykiem.

Czytanie owszem, poszerza wiedzę, ale fizyka budowli ma tyle zmiennych iż mało który fachowiec bez praktyki wszystko by wiedział, już prędzej praktyk z otwartą głową może się bardziej przydać.

Woda z granulatu odpłynie równie szybko jak się tam znalazła. Granulat sam w sobie nie jest nasiąkliwy. Woda zatrzymuje się wyłącznie na powierzchni, która jest dosyć rozwinięta, nie mniej woda ma gdzie odparować, własnie dzięki wolnym przestrzeniom miedzy ziarnami. Normowa nasiąkliwość XPS to 3%. objętości. 1m2x20cm to będzie w litrach 200. 3% to 6 litrów. Na 1m2. Takie wiaderko..

Nawet tu musisz napisac bzdury ?

http://paneltech.pl/styropian-styrodur

Dlugotrwale zanurzenie do 0,7%, (zakladajac ze bedzie dlugotrwale)...

3% ma EPS...

Edytowane przez fotohobby

Nawet tu musisz napisac bzdury ?

http://paneltech.pl/styropian-styrodur

Dlugotrwale zanurzenie do 0,7%, (zakladajac ze bedzie dlugotrwale)...

3% ma EPS...

Wiem, że czytanie ze zrozumieniem nie jest twoja mocna stroną ale proszę: napisałem NORMOWO. Wg normy. Rozumiesz co to znaczy, czy trzeba ci to narysować?