Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty masz zwykły EPS 100 czy jakiś aqua ? Masz folię pod izolacją ?

I czy zdecydowałbyś się budując jeszcze raz na EPS 100 ? Widzisz jakieś przeciwskazania ?

Folia pod styro to rzecz dla mnie niezrozumiała. Na styro pod beton to jest właściwe. Mam zwykły EPS 100, bo przecież nie podciąga kapilarnie, a pod spodem mam tłuczeń, który też tego nie robi.

Komuś raczej proponowałbym EPS 200 bo EPS 100 różne widziałem i wolałbym ten mocniejszy :)

Co do grubości, to nawet 5 cm styro pod płytą już wiele daje, jak na niwelacje mostka fundament-ściana, styropian brzegowy dałbym nawet z 20-30 cm poniżej poziomu izolacji pod płytą, i tak cała płyta styro jest za wysoka na pokrycie grubości izolacji i płyty, więc zamiast ciąć można po prostu użyć.

Ooo a coś więcej? Czemu, jak i po co?;)

Mam dziakę wolną obok, więc mnie kusi ;)

Folia pod styro to rzecz dla mnie niezrozumiała.Na styro pod beton to jest właściwe.

Otóż to, ale zapytałem ;)

Mam zwykły EPS 100, bo przecież nie podciąga kapilarnie, a pod spodem mam tłuczeń, który też tego nie robi.

Komuś raczej proponowałbym EPS 200 bo EPS 100 różne widziałem i wolałbym ten mocniejszy :)

EPS nie ciągnie kapilarnie, ale jest nasiąkliwy. Po prostu trzeba być świadomym możliwości jego zastosowania. Na pewno nie na gruntach z wysokimi wodami.

Co do grubości, to nawet 5 cm styro pod płytą już wiele daje, jak na niwelacje mostka fundament-ściana, styropian brzegowy dałbym nawet z 20-30 cm poniżej poziomu izolacji pod płytą, i tak cała płyta styro jest za wysoka na pokrycie grubości izolacji i płyty, więc zamiast ciąć można po prostu użyć.

Coś na wzór płyty wykonywanej przez Brinkmanna ;) Ale tutaj trzeba uważać, żeby tego zwykłego EPS nie zamoczyć.

EPS nie ciągnie kapilarnie, ale jest nasiąkliwy. Po prostu trzeba być świadomym możliwości jego zastosowania. Na pewno nie na gruntach z wysokimi wodami.

To jest mocno wyolbrzymiony problem, który o ile wystąpi to na krótko i sam się rozwiąże. Skoro woda miała jak dostać się do styro (wody gruntowe wysoko, u mnie bywa, że płyciej niż 50 cm), dodatkowo raczej nie wystąpi to w okresie srogich mrozów.

Mój styro schodzi jakieś 15 cm poniżej poziomu terenu, dom musiałby stać dość długo w wodzie aby ta podeszła od spodu i/lub przeniknęła przez styropian brzegowy.

Dom musiałby przez długie tygodnie dosłownie tonąć w wodzie, aby to miało znaczący wpływ na izolacyjność całej powierzchni.

To jest mocno wyolbrzymiony problem, który o ile wystąpi to na krótko i sam się rozwiąże. Skoro woda miała jak dostać się do styro (wody gruntowe wysoko, u mnie bywa, że płyciej niż 50 cm), dodatkowo raczej nie wystąpi to w okresie srogich mrozów.

Mój styro schodzi jakieś 15 cm poniżej poziomu terenu, dom musiałby stać dość długo w wodzie aby ta podeszła od spodu i/lub przeniknęła przez styropian brzegowy.

Dom musiałby przez długie tygodnie dosłownie tonąć w wodzie, aby to miało znaczący wpływ na izolacyjność całej powierzchni.

To nie jest wyolbrzymiony problem, a nawet bardzo realny. Jeśli masz wody gruntowe na głębokości 50cm, a podbudowe masz z piasku, to na 100% masz wodę na styku piasek styro, bo piasek podciąga kapilrnie z 50-70cm, a gdy jest z domieszką gliny to spokojnie podciągnie z ponad metra. Ciebie ratuje tłuczeń, ale EPS'a nie poleciłbym nikomu kto ma "kiepskie" warunki gruntowe.

U mnie nie ma wody do głębokości 3m, dlatego rozważam EPS100 tylko pod kątem wytrzymałości.

Witam,

jestem nowy na forum, w krótkim czasie planuje zacząć budowę, wstępnie już wybrałem projekt, szukam kogoś kto zaadoptował by mi dobrze płytę fundamentową zamiast tradycyjnej ławy fundamentowej.

BTW. czy budując dom i ogrzewając go paliwem stałym jest sens pchać się płytę? W miejscowości nie ma gazu, myślę ewentualnie nad rekuperacją.

Za płytą przemawia szybkość wykonania oraz mały nakład prac ziemnych.

Węglem na bank nie, drewno ew gorszek/pellet. Wszystko chciałbym mniej więcej zaplanować

Domek będzie 15 Km od Krynicy, około 140m2 zabudowy. Dzisiaj w nocy -10st :eek:

O pompie nie mam żadnego pojęcia więc prosiłbym o pomoc, nikt znajomy nie używa, wielu hydraulików odradza bo prąd drogi.

Groszek to węgiel.

A będąc w Świeradowie byłem załamany tym, co mieszkańcy wypuszczają z kominów.

Jest mnóstwo wątków w dziale ogrzewanie, ja poradzę tylko tyle - znajdź rzetelnego audytora, aby obliczył Ci zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu.

Później zacznij liczyć.

I nie słuchaj "hydraulików".

Witam,

jestem nowy na forum, w krótkim czasie planuje zacząć budowę, wstępnie już wybrałem projekt, szukam kogoś kto zaadoptował by mi dobrze płytę fundamentową zamiast tradycyjnej ławy fundamentowej.

BTW. czy budując dom i ogrzewając go paliwem stałym jest sens pchać się płytę? W miejscowości nie ma gazu, myślę ewentualnie nad rekuperacją.

Budując dom i ogrzewać go paliwem stałym to jedynie sens jest zapaść się pod ziemie ze wstydu - 21 wiek a wy w nowych domach zostajecie kotłowym na etacie.

Wiesz ile potrzebujesz energii do ogrzania, że wybrałeś sposób jej dostarczania?

Nie znam zapotrzebowania na energię.

Mam 24 lata , patrzę otwarcie w przyszłość , nie boje się nowości, lecz wszyscy wokół palą drewnem lub gazem( utrzymując jak najniższa temperaturę byle tylko rachunki się zgadzały). Próbuje się dowiedzieć co i jak, nikt z rodziny czy znajomych nie ma rekuperacji, popmy ciepła, nikt nie grzeje prądem. Wszyscy palą drewnem bo jest relatywnie tanie, nie liczą w to swojej pracy ani czasu poświęconego na palenie czy utylrzymanie w czystości pieca/komina.

Nie znam zapotrzebowania na energię.

Mam 24 lata , patrzę otwarcie w przyszłość , nie boje się nowości, lecz wszyscy wokół palą drewnem lub gazem( utrzymując jak najniższa temperaturę byle tylko rachunki się zgadzały). Próbuje się dowiedzieć co i jak, nikt z rodziny czy znajomych nie ma rekuperacji, popmy ciepła, nikt nie grzeje prądem. Wszyscy palą drewnem bo jest relatywnie tanie, nie liczą w to swojej pracy ani czasu poświęconego na palenie czy utylrzymanie w czystości pieca/komina.

Nikt z Twojej rodziny budując się za kilka lat nie dostanie pozwolenia na budowę bez rekuperacji.

Nikt z Twojej rodziny budując się za rok np. w Krakowie nie będzie mógł palić drewnem.

Nikt z Twojej rodziny budując dzisiaj nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo zacofany technologicznie za kilka lat będzie dom z kotłem na paliwo stałe.

Ilu dookoła mieszka w nowym domu?

Ile z tych domów za 3 lata będą jeszcze spełniać warunki techniczne?

Znajdź kumatego architekta, określ budżet na budowę, skalkuluj wszystkie koszty utrzymania domu i zastanów się w co najlepiej zainwestować (grzanie prądem, pompa ciepła, fotowoltaika, itd).

Rekuperator to już nie wybór, tylko obowiązek.

A co do płyty , co polecacie xps czy eps wystarczy, czy montujecie podłogówkę w płycie czy dodatkowej wylewce ( ocieplonej ?). Bądźmy szczerzy ale betonu fundamentowego nie da się zrobić na gładko . Jakieś spostrzeżenia , porady dla planującego budowę w tym systemie?

No to ja już nie wiem kiedy i kto nam wygładził płytę i na gotowo zrobił.

Witam,

Dlatego powinieneś trochę poczytać forum.

Nikt nie poda Ci gotowego rozwiązania na tacy. Musisz w to włożyć trochę wysiłku... i czasu.

A co do płyty , co polecacie xps czy eps wystarczy, czy montujecie podłogówkę w płycie czy dodatkowej wylewce ( ocieplonej ?). Bądźmy szczerzy ale betonu fundamentowego nie da się zrobić na gładko . Jakieś spostrzeżenia , porady dla planującego budowę w tym systemie?

Ja to przerabiałem - możesz poczytać w dzienniku.

Jak relatywnie lekka konstrukcja parterowa to można rozważać eps. Ja robiłem wszystko w płycie i bez wylewki. Jak chcesz robić samemu to chyba za duże wyzwanie. Dla świeżaka polecilbym 10cm styro na to płyta i na płytę styro z instalacjami.

Nie wybieraj jakiegoś rozwiązania dlatego, że inni tak robią. Może jak przetrzesz szlak to inny pójdą Twoja drogą.

Czytaj forum. Wyciagaj wnioski. Pytaj.

Dzięki za wszelkie porady, jestem na etapie planowania jak na razie ale po przepisaniu działki ruszam na ostro, chciałbym w tym roku osiągnąć stan surowy, więc muszę wszystko przemyśleć i zaplanować.

Celem jest zrobienie całej instalacji w płycie.

Dom z poddaszem użytkowym więc myślę że nie ma co oszczędzać i dać XPS 20cm.

Dzięki za wszelkie porady, jestem na etapie planowania jak na razie ale po przepisaniu działki ruszam na ostro, chciałbym w tym roku osiągnąć stan surowy, więc muszę wszystko przemyśleć i zaplanować.

Celem jest zrobienie całej instalacji w płycie.

Dom z poddaszem użytkowym więc myślę że nie ma co oszczędzać i dać XPS 20cm.

Warto sobie poprzeliczać gdzie i ile izolacji warto dać.

Fachowo się to OZC nazywa - gdybyś potrzebował pomocy w tym kierunku to służę pomocą - pisz na priv.

Mam do Was pytanie. W projekcie płyty mam 20cm styro ( u mnie będzie XPS ) na tym płyta 25cm , 10 cm styro na instalacje i wylewka 7cm. Ogólnie wiadomo że dom schnie do 2 lat , więc płyta pewnie podobnie jak nie dłużej. Co ze schnięciem płyty skoro będzie pod spodem nie przepuszczający wilgoci XPS a po niedługim czasie na całej powierzchni płyty ułożymy styropian i zalejemy betonem. Co ze schnięciem płyty, czy po jakimś czasie nie będzie szopek z ciągle wilgotną płytą która nie miała szansy dobrze wyschnąć? Przerabiał ktoś już coś takiego? Bo nie chciałby czekać nie wiadomo ile na wyschnięcie płyty.