Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piach wg mnie jest najgorszą podbudową pod płytę.Ubij piach ubijarką i stań na nim,nogi bez problemu się zatopią w nim,w podbudowie z kruszywa nie ma takiej opcji,że nawet na mm się nie podda.

Na szczęście tylko wg Ciebie, tak przy okazji piasek to też kruszywo tyle, że drobne.

A co do zagęszczania to jak piasek jest mokry i zostanie zagęszczony to nogi w nim nie zatapiaja sie bez problemu, chyba piasek z błotkiem Ci sie pomylił lub byłeś na plaży w Świnoujściu....

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można wszystko. Sporo osób ma eps pod płytą i budynek stoi. Ale co to za oszczędność?
Pewnie, że można, ale chciałbym z głową. Dlatego xps pod płytę. Na boki eps choćby z tego powodu, że chcę dać 20 cm a nie chciałbym się bawić w cięcie i klejenie, kwestia oszczędności to pochodna acz także ważna sprawa. Edytowane przez yarpenowski

Gość Arturo72
Pewnie, że można, ale chciałbym z głową. Dlatego xps pod płytę. Na boki eps choćby z tego powodu, że chcę dać 20 cm a nie chciałbym się bawić w cięcie i klejenie, kwestia oszczędności to pochodna acz także ważna sprawa.
Sądzisz,że konstruktor projektował płytę bez głowy dając pod nią EPS200 ?

Gość Arturo72
Sądzę, że każdy może mieć własną opinię ;)
To dobrze,że nie posiadasz opinii o tym,że konstruktor wyliczył Ci za "chudą" więźbę i przez to nie dałeś zamiast dachu wylewany drugi strop ale znowu miałbyś dylemat czy konstruktor wyliczył Ci dobrze zbrojenie tegoż stropu bo może mógłby się zawalić ;) Czasami jak się czyta to myślę,że obecnie w szkołach nie ma zbyt wiele czasu poświęconego na tzw "logiczne myślenie" :D
Konstruktor też człowiek, zdarza im się pomylić.
jw :D

Na pewno na tych 726 stronach to pytanie już padło ale zapytam jeszcze raz - czy dużym nietaktem wg płytowych purystów jest użycie xps pod płytę a eps na boki ?

EPS na boki płyty ?? A co z jego nasiąkliwością ??

Jeśli ma to być jakiś Aqua to chyba nie jest to o wiele tańsze niż XPS ??

Sam jestem na etapie ocieplenia cokołu/boków płyty więc pytanie o EPS i jego nasiąkliwość akurat przydatna....

Pytanie odemnie czy smarować brzegi płyty przed położeniem EPS/XPS jakimś siuwaxem np izoplast b-w ??, czy nie ma to większego sensu skoro i tak spód płyty nie jest niczym izolowany/zabezpieczony (bak xps)

Edytowane przez _arek_