Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli musi być drewno to musisz to czymś zaizolować, że wilgoć z betonu problemem nie była. Albo można dać deskę barlinecką. Albo płytki drewnopodobne. Albo wylewka 5 cm, która zamyka temat.

Wiem ze jest opcja z jakims gruntem - ale nie bez efektow ubocznych typu zawilgocone listwy (to bym chyba przezyl i za rok czy 2 wymienil, badz wcale nie zalozyl listew przez pierwszy rok i poobserwowal co i jak).

Deska barlinecka to gorsze rozwiazanie niz deska lita - dolne warstwy klejone z iglakow sa mieksze i bardziej pija wode.

Wylewka nic nie da - opozni moze migracje wilgoci ale jej przeciez nie zablokuje.

Plytki odpadaja - wszyscy uwielbiamy chodzic boso i teraz majac drewno wiemy ze to o niebo milsze niz boso po kamieniach.

Ktos ma dechy na plycie betonowej ? Znacie moze takie dzienniki gdzie moge cos doczytac?

Zadzwoń może do jakiegoś parkieciarze powinien już temat przerobić.

No wlasnie czym wiecej z nimi rozmawiam tym wiecej watpliwosci, bo kazdy ma inne zdanie na ten temat.

Od tego ze nie da sie pomierzyc wilgotnosci w betonie tej grubosci (czy CM czy DNS ma powazne ograniczenia - DNS jeszcze oki ale nikt u mnie nie ma softu do c25) , po niemozliwosc wykonania bezpiecznego takiej podlogi (wzglednie polozenie jej na moja odpowiedzialnosc czyli bez gwarancji) .........

Musze chyba popisac do betoniarni i o jakies certyfikaty/badania poprosic - oni jakies badania / testy musza robic i pewnie cos wiedza.

Druga rzecz to jakosc wykonania betonu - co innego papier a co innego im "wyjdzie". Naczytalem sie jak to betony sa gorszej klasy bo wiecej popiolow czy mniej plastyfikatora dali pracownicy zeby "zaoszczedzic" czy polepszyc.

Mam pewne obawy co do podparcia boku płyty (burty) z XPS. Czy podczas lania betonu, albo i później, XPS nie zostanie wygięty/odspojony od krawędzi płyty? Poniżej rysunek:

plyta.jpg

Nawet jeśli podczas betonowania XPS nie zostanie wyparty, to czy później nie będzie takiego odspojenia? Wiadomo, że grunt osiada i nie zawsze dobrze dociska burtę do płyty... Może potem kołkuje się XPSa do płyty?

Może ktoś z Was stosował gotowe kształtki XPsowe w kształcie litery L; wtedy - o ile taka kształtka jest dobrze zrobiona - taka sytuacja nie będzie mieć miejsca? Dużo drożej wychodzi zamówienie takich burt od standardowego XPS'a?

Mam pewne obawy co do podparcia boku płyty (burty) z XPS. Czy podczas lania betonu, albo i później, XPS nie zostanie wygięty/odspojony od krawędzi płyty? Poniżej rysunek:

[ATTACH=CONFIG]421376[/ATTACH]

Nawet jeśli podczas betonowania XPS nie zostanie wyparty, to czy później nie będzie takiego odspojenia? Wiadomo, że grunt osiada i nie zawsze dobrze dociska burtę do płyty... Może potem kołkuje się XPSa do płyty?

Może ktoś z Was stosował gotowe kształtki XPsowe w kształcie litery L; wtedy - o ile taka kształtka jest dobrze zrobiona - taka sytuacja nie będzie mieć miejsca? Dużo drożej wychodzi zamówienie takich burt od standardowego XPS'a?

Nie bój ske. Trzy płyty już lałem, styro był 15 cm w ziemi i obsypany pod kątem do lica płyty. Nic się nie ruszyło, nie pękło.

Powiedzcie proszę, jak wysoko ponad górny poziom płyty wystawialiście rury kanalizacyjne? Na płycie będę jeszcze miał 15cm styro podłogowego i wylewkę 7-8cm + podłoga. Czy kielich rury 110 mieliście na równo z płytą, czy może wyżej, np. na równo z poziomem 0? Czy do każdej rury 110 dawaliście "osłonową" 160 lub 200? Z góry dzięki.

Powiedzcie proszę, jak wysoko ponad górny poziom płyty wystawialiście rury kanalizacyjne? Na płycie będę jeszcze miał 15cm styro podłogowego i wylewkę 7-8cm + podłoga. Czy kielich rury 110 mieliście na równo z płytą, czy może wyżej, np. na równo z poziomem 0? Czy do każdej rury 110 dawaliście "osłonową" 160 lub 200? Z góry dzięki.

Wszystko w osłonach o jeden rozmiar większych, rurę można dać nawet głębiej, w razie potrzeby łatwiej będzie dołożyć kolano i skorygować.

Jaka nierówność płyty fundamentowej jest do zaakceptowania ? U mnie różnica w poziomie to ok 5 cm niestety . Czym to później wyrównać, styropianem czy wylewką ?

No i niestety geodeta źle wymierzył kanalizację i piony wyszły mi ok 40 cm obok docelowego miejsca. Będę miał na płycie 10 cm EPS i wylewka ok 8 cm , dam rady zmieścić kolanko i przesunąć rurę 110 ? Nie będzie za dużo zakrętów ?

Jaka nierówność płyty fundamentowej jest do zaakceptowania ? U mnie różnica w poziomie to ok 5 cm niestety . Czym to później wyrównać, styropianem czy wylewką ?

No i niestety geodeta źle wymierzył kanalizację i piony wyszły mi ok 40 cm obok docelowego miejsca. Będę miał na płycie 10 cm EPS i wylewka ok 8 cm , dam rady zmieścić kolanko i przesunąć rurę 110 ? Nie będzie za dużo zakrętów ?

Dasz rade, zakretow rob jak najmniej. 5cm to sporo ale tragedii nie ma, wyrownasz troche styro i troche wylewką.

Jaka jest wystarczająca ale też bezpieczna grubość płyty fundamentowej dla domu parterowego beż żadnych ścian nośnych wewnętrznych? Dach wiązary prefabrykowane. 20cm wystarczy czy lepiej dołożyć do 25 cm?

A czy ściany będą z papieru, plastiku czy betonu? Dajesz projekt do konstruktora i wylicza.