Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy naprawdę nie możecie po prostu obsypać płyty przed zalaniem piachem. To jest pół godziny pracy koparki względem jakiś 70-80 zastrzałów. Szkoda czasu.

Łatwiej jest potem kolego z dołozeniem dodatkowej warstwy ocieplenia - niż odkopywać obsypany fundament , czyścić styropian itd....

IMG-2807.jpg

O ile tak na prawdę jest droższa płyta fundamentowa od tradycyjnych ław? Wiem, że mógłbym sobie to orientacyjnie policzyć ale może ktoś ma podobnej wielkości płytę do mojej, powierzchnia to ok. 220m2. Pytam bo mój projektant próbuje mnie usilnie zniechęcić do robienia płyty tłumacząc, że koszty dużo większe i ciężko będzie mi kogoś znaleźć kto to zrobi dobrze. I czy wystarczy zdjąć humus czy trzeba dokopać się do gruntu nośnego?

O ile tak na prawdę jest droższa płyta fundamentowa od tradycyjnych ław? Wiem, że mógłbym sobie to orientacyjnie policzyć ale może ktoś ma podobnej wielkości płytę do mojej, powierzchnia to ok. 220m2. Pytam bo mój projektant próbuje mnie usilnie zniechęcić do robienia płyty tłumacząc, że koszty dużo większe i ciężko będzie mi kogoś znaleźć kto to zrobi dobrze. I czy wystarczy zdjąć humus czy trzeba dokopać się do gruntu nośnego?
Nie licząc izolacji wychodzą bardzo podobne koszty. Płyta na izolacji wymaga, z reguły XPS. Przy ławach, pod wylewkę wystarczy najtańszy EPS. To robi różnicę kilku a czasem kilkunastu tysięcy. Można dać izolację na płytę i obowiązkowo opaski. Dostajemy praktycznie te samą cenę jak przy ławach i identyczną energooszczędność. Co do gruntu, to trzeba zrobić badania geotechniczne, które określą ile gruntu trzeba wymienić.

Nie licząc izolacji wychodzą bardzo podobne koszty. Płyta na izolacji wymaga, z reguły XPS. Przy ławach, pod wylewkę wystarczy najtańszy EPS. To robi różnicę kilku a czasem kilkunastu tysięcy. Można dać izolację na płytę i obowiązkowo opaski. Dostajemy praktycznie te samą cenę jak przy ławach i identyczną energooszczędność. Co do gruntu, to trzeba zrobić badania geotechniczne, które określą ile gruntu trzeba wymienić.

Ja chciałbym to zrobić tak jak chyba większość czyli 10cm xpsa pod płytą (2x5cm na zakładkę) i 10 cm epsa na płycie. Tak na prawdę jedyną niewiadomą dla mnie to ilość piasku, którą trzeba byłoby wymienić. Projektant mnie straszy, że będę musiał kopać na metr głębokości a nie wiem czym popiera te stwierdzenie. Czyli żebym był pewny muszę wyłożyć kilka zielonych na badania gruntu:) A czy zwykłe ławy można skutecznie ocieplić aby pozbyć się mostków cieplnych?

Ja chciałbym to zrobić tak jak chyba większość czyli 10cm xpsa pod płytą (2x5cm na zakładkę) i 10 cm epsa na płycie. Tak na prawdę jedyną niewiadomą dla mnie to ilość piasku, którą trzeba byłoby wymienić. Projektant mnie straszy, że będę musiał kopać na metr głębokości a nie wiem czym popiera te stwierdzenie. Czyli żebym był pewny muszę wyłożyć kilka zielonych na badania gruntu:) A czy zwykłe ławy można skutecznie ocieplić aby pozbyć się mostków cieplnych?
Od końca. Ocieplenie fundamentów od zewnątrz umożliwi ci postawienie domu energooszczędnego. Na pasywny to trochę mało, chyba, że dom szkieletowy. W pasywny jednak nie warto się pchać. Fundament na ławach to dobre i niedrogie rozwiązanie. Łatwo o ekipę, która zrobi to dobrze, a rachunki za ogrzewanie będą, przy dobrej izolacji reszty domu na niskim poziomie. Podobnie zresztą jak z płytą fundamentową z ociepleniem na płycie i opaską izolującą. Izolacja pod płytą to najdroższy element a jej skuteczność, moim zdaniem nie usprawiedliwia kosztów.

Co do głębokości wymiany gruntu, to wszystko możliwe. Skąd jednak projektant ma takie informacje??? Koszt badania gruntu to pikuś, bo może ci zaoszczędzić wielokrotnie więcej. Choćby tej wymiany na 1 m. Moim zdaniem obowiązkowy do zrobienia, chyba, że masz piach na 3 metry w głąb albo skałę i brak wysokiego poziomu wody gruntowej.

tak, mozna lawy lejesz w szalunku z xpsa, byly kiedys rysunki w muratorze, ale wtedy idąc za ciosem sciany fundamentowe ocieplone z 2ch stron no i cos pod chudziak bo mostki od działowych pozostają.

A co sądzicie o takim typie płyty?: https://muratordom.pl/budowa/fundamenty/budowa-plyty-fundamentowej-krok-po-kroku-jak-wykonac-fundament-pod-maly-dom-w-4-dni-aa-8Ahe-z5Uv-oweQ.html

Fundament na ławach to dobre i niedrogie rozwiązanie. Łatwo o ekipę, która zrobi to dobrze, a rachunki za ogrzewanie będą, przy dobrej izolacji reszty domu na niskim poziomie. P

Wyczuwam iż sugerujesz, że płyta w wykonaniu trudniejsza. To ja się pytam: czy jak ekipa umie zaszalować strop żelbetowy to z czym przy płycie ma sobie nie poradzić?

Wyczuwam iż sugerujesz, że płyta w wykonaniu trudniejsza. To ja się pytam: czy jak ekipa umie zaszalować strop żelbetowy to z czym przy płycie ma sobie nie poradzić?
Nic mnie sugeruję. Napisałem "podobnie jak płyta". Nie ma tu jakiejś wielkiej filozofii. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety. Ja mam dom na tradycyjnych fundamentach choć jestem wielkim zwolennikiem płyty. Cenowo, przy izolacji na płycie wychodzi podobnie ale, u mnie zdecydowały przede wszystkim warunki gruntowe - grunt nośny mam na głębokości metra i ocieplenie ściany fundamentowej. Łatwiej je zrobić niż opaskę, choć nie jest to jakaś większa różnica. Generalnie uważam, że oba rozwiązania są dobre, choć płytę można zrobić szybciej. Zważywszy jednak wynikającą z niewiedzy niechęć projektantów i wykonawców nie będzie błędem wybór tradycyjnych fundamentów.

Co do głębokości wymiany gruntu, to wszystko możliwe. Skąd jednak projektant ma takie informacje??? Koszt badania gruntu to pikuś, bo może ci zaoszczędzić wielokrotnie więcej. Choćby tej wymiany na 1 m. Moim zdaniem obowiązkowy do zrobienia, chyba, że masz piach na 3 metry w głąb albo skałę i brak wysokiego poziomu wody gruntowej.

A jeżeli jest glina i wysokie wody gruntowe, to co lepiej płyta czy fundament tradycyjny?

Chyba jednak wydam parę złotówek żeby się dowiedzieć na czym ma stać mój dom. Jakoś się "napaliłem" na tą płytę ale jeśli jej koszt nie zrekompensuje mi się w postaci mniejszych rachunków za prąd to pomyślę nad tymi ławami.
Bardzo rozsądnie. Koszt takiego badania nie przekroczy 1000 zł a może ci zaoszczędzić parokrotnie więcej. Proponuję sprawdzone i niedrogie rozwiązanie. Tradycyjne fundamenty z ocieplona ściana fundamentową lub płyta z izolacją nad nią i opaskami do głębokości 1 metra. Koszt podobny, energooszczędność identyczna. Płyta na izolacji wprawdzie kompletnie likwiduje mostki ale, po pierwsze, ta izolacja jest pieruńsko droga, po drugie, mostki nie są jakieś kosmiczne. Straty większe maksymalnie o 7KWh/rok/m2 a realnie około 4KWh/m2/rok w stosunku do płyty z izolacją pod spodem chyba są do zaakceptowania.

Chyba jednak wydam parę złotówek żeby się dowiedzieć na czym ma stać mój dom. Jakoś się "napaliłem" na tą płytę ale jeśli jej koszt nie zrekompensuje mi się w postaci mniejszych rachunków za prąd to pomyślę nad tymi ławami.

Nie rozumiem... przeciez badania geotechniczne sa wymagane do pozwolenia na budowe!? Jezeli np architekt adaptujacy "zalatwia" Ci to w cenie, to powiedz mu ze nie chcesz tego i sam to zalatwisz a niech on Ci obnizy oplate za calosc. Wtedy zaplacisz u niego 300zl mniej (zazwyczaj tyle kosztuje "pieczatka") dolozysz juz nie 1000zl tylko np 700zl. Wtedy masz czarno na bialym co bedziesz mial pod domem. Z reszta kazdy szanujacy sie konstruktor nie zrobi projektu plyty bez tych badan...

Btw w mojej okolicy takie badania kosztuja 700zl/3 odwierty.