Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tym styropianem, to musiałby być jakiś twardy i pewnie aqua. Miloszenko a ma to znaczenie, że chcę ocieplać od środka? Czyli ocieplenie fundamentu nie jest mi zbytnio potrzebne, tzn. nie mam żadnego mostku od niego.

Barthz swojego czasu temat fundamentu rozgryzał. Masz jakiś przekrój?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
taki sam z niego 'ekspert' jak i ze mnie . Jemu wyszło 'coś' , a mnie i jacentemu 'coś' innego , nie mam powodu by nie wierzyć sobie , a jemu tzn temu z filmiku.

Pozostali muszą ocenić sami lub poszukać więcej info , jak to z tym xps .

Zakopałem xps bez niczego w ziemi przy fundamencie . odkopię za 20 lat i napiszę :p ( jedną płytę zostawię w garażu by mieć z czym porównac . ) , ale do tego czasu juz pewnie jakieś dane spłyną .

Już kilka ładnych lat temu Henok robił tego typu eksperyment z XPS i EPS zakopujac je na kilka miechów w gruncie.

Zanim coś się napisze może warto poznać wyniki.

Sa na forum...

Chciałam podpytać jakiego kleju używaliście do XPS, bo mój wykonawca zalecił mi kupić taki zwykły do styropianu z worka. Z kolei Pani ze składu budowlanego poleciła Tytan EOS i teraz nie bardzo wiem co wybrać, bo wykonawca twierdzi, że ten zwykły lepszy.

U mnie EOS

Mam do Was pytanie trochę z innej beczki, ale w kontekście płyty. Płyta będzie na 10cm XPS. Czy pod pierwszą warstwę ścian dawaliście papę, folię, nic czy coś innego? Czy na płycie robił ktoś z Was hydroizolację poziomą, czy jest zbędna? A jak robiliście to z czego w kontekście połączenia z materiałem pod ścianami? Poziom wód gruntowych 3m ppt.

Mam do Was pytanie trochę z innej beczki, ale w kontekście płyty. Płyta będzie na 10cm XPS. Czy pod pierwszą warstwę ścian dawaliście papę, folię, nic czy coś innego? Czy na płycie robił ktoś z Was hydroizolację poziomą, czy jest zbędna? A jak robiliście to z czego w kontekście połączenia z materiałem pod ścianami? Poziom wód gruntowych 3m ppt.

Ciężko sobie wyobrazić sytuację, żeby tam było mokro, ale mimo wszystko większość daje papę :)

Jak dla mnie to zbedny wydadek. Plyta ma hydroizolacje od podloza wiec woda nie ma prawa sie tam dostac.

Planuje rowniez wybudowac dom na plycie fundamentowej i zastanawiam sie nad ogrzewaniem w niej. Zrezygnowal bym wtedy z dodatkowej wylewki i kladl podloge centralnie na plyte. Tyle ze jak narazie zaden z 2 wykonawcow z ktorymi sie kontaktowalemnie robi i nie chce sie podjac polozenia kabli grzewczych. Obaj robia podlogowke wodna. W systemie Rauha. Ale wracajac do tematu jesli by dostawala sie jaka kolwiek woda do plyty to wszystkie podlogi pojda w p... wiec jesli wykonawca daje 10 lat gwarancji to musi wiedziec na co sie pisze. I ze usluga musi byc wykonana dobrze.

Wydaje mi sie ze papa nie wniesie niczego po za dodatkowym kosztem.

Już kilka ładnych lat temu Henok robił tego typu eksperyment z XPS i EPS zakopujac je na kilka miechów w gruncie.

Zanim coś się napisze może warto poznać wyniki.

Sa na forum...

poznałem swoje wyniki i jacentego i o nich napisałem i odniosłem się do linków kaizena, skoro znasz inne to je pokaż , ach no tak nie możesz bo znowu ban :lol2:

Izolacja pod pierwszą warstwę ścian nośnych, na płytę pod bloczki.

Wg mnie ktoś tu myli pojęcia, albo przeznaczenie materiałów...

Czy "coś" pod pierwszą warstwę pustaków to hydroizolacja, czy warstwa poślizgowa? Jak hydroizolacja, to w jaki sposób łączy się ją z resztą hydroizolacji na płycie? Jak pod pustaki papa, to na reszcie płyty też papa albo materiał kompatybilny?

A jak pod pustaki daje się "coś" jako warstwa poślizgowa, to rozumiem, że hydroizolacja na płycie nie jest potrzebna?

Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad płytą fundamentową (dom szkieletowy około 100m2 z poddaszem użytkowym, grzanie kablami w wylewce - akumulacyjnie, kominek z DGP dla przyjemności). Zastanawiałem się ile powinienem dać XPS pod płytę, ale wykonawca stwierdził, że taniej i lepiej dać beton na grunt, a potem styropian na wierzch. Czy ktoś mi może wyjaśnić jaka będzie różnica w izolacyjności i kosztach? Które rozwiązanie jest lepsze i dlaczego? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i podzielenie się wiedzą. Ma ktoś taką płytę, że beton na grunt a potem izolacja?