Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wasza dyskusja jest pasjonująca. Proszę o podpowiedź, jak mam zadać pytanie, by uzyskać odpowiedź na problemy mnie nurtujące, bo mam wrażenie, że to co napisałem nie zostało nawet zauważone. Wydaje mi się, że zadaję je we właściwym miejscu, więc mogę prosić o pomoc? To dla mnie ważne. Wklejam jeszcze raz: od jakiegoś czasu zastanawiam się nad płytą fundamentową (dom szkieletowy około 100m2 z poddaszem użytkowym, grzanie kablami w wylewce - akumulacyjnie, kominek z DGP dla przyjemności). Zastanawiałem się ile powinienem dać XPS pod płytę, ale wykonawca stwierdził, że taniej i lepiej dać beton na grunt, a potem styropian na wierzch. Czy ktoś mi może wyjaśnić jaka będzie różnica w izolacyjności i kosztach? Które rozwiązanie jest lepsze i dlaczego? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i podzielenie się wiedzą. Ma ktoś taką płytę, że beton na grunt a potem izolacja?

Wydaje mi się, że wgryzając się w temat PF trafiłam na bardzo ciekawą dyskusję i wywody Perma w tym temacie, niestety nie pamiętam czy w tym konkretnym wątku czy innym związanym z płytą. O ile pamiętam podawał właśnie wyliczenia różnych wariantów izolacji płyty. Musiałbyś się cofnąć o rok, dwa to powinieneś namierzyć jego posty. Jeśli teraz nie zagląda na forum to możesz nie doczekać się konkretnych informacji, więc jeśli zależy ci na czasie to najlepiej samemu podjąć trud i poszukać.

. Zastanawiałem się ile powinienem dać XPS pod płytę, ale wykonawca stwierdził, że taniej i lepiej dać beton na grunt, a potem styropian na wierzch. Czy ktoś mi może wyjaśnić jaka będzie różnica w izolacyjności i kosztach?

Taniej na pewno. Czy lepiej ?

W przypadku domu szkieletowego mostek termiczny na styku płyta-ściane bedzie ograniczony , niż w domu z np ceramiki, ale jednak będzie.

Nikt ci nie napisze tu juka to bedzie różnica w izolacujnosci, bo tego prostym kalkultorem się policzyć nie da.

Jednak w krajach skandynawskich, gdzie budownistwo szkietetowe króluje, płyta jest jednak izolowana od spodu...

Wasza dyskusja jest pasjonująca. Proszę o podpowiedź, jak mam zadać pytanie, by uzyskać odpowiedź na problemy mnie nurtujące, bo mam wrażenie, że to co napisałem nie zostało nawet zauważone. Wydaje mi się, że zadaję je we właściwym miejscu, więc mogę prosić o pomoc? To dla mnie ważne. Wklejam jeszcze raz: od jakiegoś czasu zastanawiam się nad płytą fundamentową (dom szkieletowy około 100m2 z poddaszem użytkowym, grzanie kablami w wylewce - akumulacyjnie, kominek z DGP dla przyjemności). Zastanawiałem się ile powinienem dać XPS pod płytę, ale wykonawca stwierdził, że taniej i lepiej dać beton na grunt, a potem styropian na wierzch. Czy ktoś mi może wyjaśnić jaka będzie różnica w izolacyjności i kosztach? Które rozwiązanie jest lepsze i dlaczego? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i podzielenie się wiedzą. Ma ktoś taką płytę, że beton na grunt a potem izolacja?

Znam takie realizacje bez izolacji pod płytą, ale nie polecam. Płyta zyskuje swoją popularność bo jest izolacyjności znacznie lepszym rozwiązaniem od typowej ławy. Na tą chwilę wychodzi nam tu na forum iż optymalnie dać 10 cm XPSa pod płytę i 10 cm na płytę pod wylewkę.

Edytowane przez miloszenko

Znam takie realizacje bez izolacji pod płytą, ale nie polecam. Płyta zyskuje swoją popularność bo jest izolacyjności znacznie lepszym rozwiązaniem od typowej ławy. Na tą chwilę wychodzi nam tu na forum iż optymalnie dać 10 cm XPSa pod płytę i 19 cm na płytę pod wylewkę.

Wszystko zależy czym i jak chce grzać.

Oby tylko potem ktoś nie narzekał że w II taryfie się nie wyrabia albo komfort ma nie taki jak zakładał.

W tym przypadku bym wolał mieć pod nogami większy akumulator i na płytę bym nie dał nic a pod 20 no max 25 cm. Było to już kiedyś (kilka lat temu) liczone i optymalne ocieplenie wyszło na tym poziomie. Więcej niewiele już dawało a koszty rosły, natomiast mniej dawało już negatywne wnioski.

Roznica w kosztach to okolo 6000 przy 10cm XPS, a nawet mniej, jesli odliczyc na poczet cienszej warstwy EPS na plycie. Wyknawca za to musi wyrownac dokladnie pod styrodur, beton to wyleje jakkolwiek (wiec mniej betonu pojdzie tez zysk). Jak juz musi wyrownac to i wypoziomowac powinien, przy wylewaniu bezposrednio nie ma takiej motywacji. Bonusowo, oprocz braku mostka termicznego, takze mniej wilgoci od podlogi i lepsza izolacja scian. Ja na sama plyte izolacji juz nie dawalem. Z tego co ludzie pisza w samych kosztach ogrzewania roznica niewielka, ale tez na plus.

Za to DPG to sobie odpuscilem, na dom 100m2 to przerost formy nad trescia, a jak WM i rekuperacja to zbyteczne zupelnie. Ile tytaj kosztu mniej...

No właśnie ta rekuperacja, to mi pachnie zdecydowanie mniej niż na początku, bo:

1.Komplikuje budowę, bo trzeba opuszczać sufit, żeby było miejsce na kanały.

2. Jest droga to pewnie kilkanaście tysięcy, czyli de facto więcej niż ogrzewanie.

3. Jest obsługowa - wymiana filtrów.

4. Pobiera prąd.

5. A co jak np, się zagrzybi?

6. Co z serwisami, przeglądami itd.

7. Czy przypadkiem nie bardziej się opłaci wypuścić trochę ciepła w ramach wentylacji grawitacyjnej?

No właśnie ta rekuperacja, to mi pachnie zdecydowanie mniej niż na początku, bo:

1.Komplikuje budowę, bo trzeba opuszczać sufit, żeby było miejsce na kanały.

2. Jest droga to pewnie kilkanaście tysięcy, czyli de facto więcej niż ogrzewanie.

3. Jest obsługowa - wymiana filtrów.

4. Pobiera prąd.

5. A co jak np, się zagrzybi?

6. Co z serwisami, przeglądami itd.

7. Czy przypadkiem nie bardziej się opłaci wypuścić trochę ciepła w ramach wentylacji grawitacyjnej?

W watku o płycie wywołujesz temat rekuperacji ?

I to to z absurdalnym punktem 7. ?

Takich watków bylo juz mnostwo. Ze swej strony powiem jedno - jakbym budował kolejny dom, to wentylacja mechaniczna z rekuperecją byłaby wsród 3-4 rozwiązań, które także musiałyby się tam znaleźć

W watku o płycie wywołujesz temat rekuperacji ?

I to to z absurdalnym punktem 7. ?

Takich watków bylo juz mnostwo. Ze swej strony powiem jedno - jakbym budował kolejny dom, to wentylacja mechaniczna z rekuperecją byłaby wsród 3-4 rozwiązań, które także musiałyby się tam znaleźć

Rekuperacja to chyba jedno z tych rozwiązań, które zdecydowanie obniżają zapotrzebowanie na ciepło budynku, poprzez jego obniżkę. Projektowana na etapie budowania, pozwala nie budować kominów wentylacyjnych, czyli oszczędność.

W tym przypadku bym wolał mieć pod nogami większy akumulator i na płytę bym nie dał nic a pod 20 no max 25 cm. Było to już kiedyś (kilka lat temu) liczone i optymalne ocieplenie wyszło na tym poziomie. Więcej niewiele już dawało a koszty rosły, natomiast mniej dawało już negatywne wnioski.

Rozmawialem z gosciem od brinkmanna na temat plyty, stwierdzil ze jak na polskie warunki to 20 centow podplyta jest optymalnie. A w swojej ofercie maja 10,20 i 30 cm xpsa. Mowil ze niektorzy sie decyduja na 30cm ale uwaza ze to juz da duzo. Mam nadzieje dostac od nich wycene w niedlugim czasie, to napisze jak to wyglada cenowo.

Izodom na oferie plyte 25 cm styro, tyle ze jest to jedna plyta o tej grubosci. Z tego co czytalem to jednak lepiej jest dac, cieksze plyty warstwami na mijanke.

Rekuperacja to chyba jedno z tych rozwiązań, które zdecydowanie obniżają zapotrzebowanie na ciepło budynku,

Obliczeniowe - owszem. Ale ludzie z WG w praktyce osiągają ten sam efekt zatykając wentylację.

Za to nie do przecenienia jest komfort dowolnej ilości ciepłego powietrza zamiast lodowatej bryzy przy oknach.

Edytowane przez Kaizen