Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wywijałeś folię na burty czy odciąłeś równo ze styrodurem?

Żeby się przykleiło to musi mieć do czego.

Czy w tym przypadku pomysł z folią pomiędzy dwoma warstwami styropianu rzeczywiście jest bezsensowny jeśli jej nie będę wywijać na burty ?

W projekcie miałem na chudziaku folię jako warstwę poślizgową z której zrezygnowałem.

Nie chcę jej podziurawić przy układaniu zbrojenia.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co wy macie z tym dziurawienem folii?? Przy dobrej folii trzeba chcieć ją podziurawić. @busy_beaver jeżeli jeszcze będzesz robił to sam to już w ogóle, jeżeli zrobisz dziurę to kup dobrą taśme do folii PE i ją zaklej. Po za tym to nie apteka ;)

Ja już zrobiłem pare płyt i dziury zdarzają się sporadycznie, kwestia podejścia i rozsądku. Jak się uważa to będzie dobrze, ewentualnie trzeba załatać.

Co wy macie z tym dziurawienem folii?? Przy dobrej folii trzeba chcieć ją podziurawić. @busy_beaver jeżeli jeszcze będzesz robił to sam to już w ogóle, jeżeli zrobisz dziurę to kup dobrą taśme do folii PE i ją zaklej. Po za tym to nie apteka ;)

Ja już zrobiłem pare płyt i dziury zdarzają się sporadycznie, kwestia podejścia i rozsądku. Jak się uważa to będzie dobrze, ewentualnie trzeba załatać.

Co sądzisz o nie wywijaniu folli na burty by styropian się przykleił?

Jestem właśnie po zalaniu chudziaku B15 :) i już rozglądam się za betonem Agilia Lafarge (tak ten chudziak dał mi dziś w d**ę )

Edytowane przez busy_beaver

A na co chcesz czekać?

By odparowała wilgoć?

Jakieś przydatne rady przy układaniu styropianu ?

Planuję najpierw ułożyć burty z EPSu później środek wypełnić XPSem. Wszytko kleić klejem by mi tego wiatr nie ruszył.

Edycja.

Na początek tygodnia zapowiadają u mnie deszcze. Czy zalegająca woda pod XPS podczas układania będzie miała jakiś zły wpływ na niego?

Wiadomo, że przed samym ułożeniem zgarne nadmiar ale sucho nie będzie.

Edytowane przez busy_beaver

Czy można po 4 dniach od wylania chudziaka układać na nim XPSa czy lepiej czekać?

Bez sensu. Styropian układa się na bieżąco, na to folia, od razu podkładki i zbrojenie. Nic nie lata po okolicy i masz pewność, że dobrze leży. Nie warto sobie robić dodatkowej pracy. A chudziak da radę, nic mu nie będzie, byle nie pękał, wymiana też jest od gruntu, więc, jeśli nie ma mrozu, to w następny dzień można działać.

Kleiliście płyty styropianowe ze sobą ?

Niestety chudziak nie wyszedł za równy, do tego dostałem styropian z różnych partii (w tym trochę paczek zamiast o prostych krawędziach to frezowany).

Układam, staram się to dopasować ale trochę klawiszuje to wszystko.

Nie przejmuj sie klawiszowaniem. Jezeli to nie sa progi ponad centymetr to olej to . Tez jestem na etapie rozkladania styropianu tylko ze na piasku bez chudziaka i tez troche klawiszuje jak sie spojzy pod slonce to widac laczenia. Na poczatku kazda plyte mierzylem 10 razy poziomnica a itak lekko klawiszowalo. Poogladalem kilka zdjec realizacji plyt przez firmy i wszedzie praktycznie plyty klawiszuja i watpie zeby ktos sie tym przejmowal. Druga sprawa to dokladnosc wymiarowa materialow budowlanych,dla kogos kto na co dzien styka sie raczej z dokladnoscia do +-0.1mm to jest szok materialy sa krzywe i nic na to nie poradzimy trzeba sie z tym pogodzic ze styropian czy bloczek nie trzyma katow ani wymiarow co do mm. i przestawic lekko myslenie :) tak wiec rozkladaj i nie patrz na delikatne niedoskonalosci. Ja styropian kleje na laczeniach.

Pozdrawiam

Załamka. Po opadach pomiędzy chudziakiem a XPSem mam tyle wody, że chodząc po styropianie słychać tylko chlup, chlup.

Teraz ani nie ściągne płyt bo są posklejane ani wody nie wypompuje bo nie ma jak.

Bo trzeba bylo robic po Bożemu. Czyli XPS na piachu i plyt nie kleić, to by woda wsiakla w piach i po temacie. Sam widzisz ze to klejenie nie duzo daje, bo jakby bylo szczelnie (a to pewnie chciales uzyskac) to by woda w wannie styropianowej stała. U mnie tez zalalo plyte i podniosło boki. Styro trzeba szybko ukladac i potem folia i jeden odplyw np do kanalizy zeby woda wyszla po za plyte. Niestety samorobienie PF troche trwa, a pogoda jest jaka jest.

Tez trochę deszcz mnie postraszyl ale u nas piach pod plyta takze nic sie nie dzieje. Mam jednak pytanie jak zalatwic uziemienie przy plycie izolowanej xps? Tylko otok dookola domu czy otok plus wyprowadzenie bednarki polaczonej ze zbrojeniem plyty ? Jak macie to zrobione?gdzies tez wyczytalem ze dom na plycie bardziej potrzebuje piorunochronu. Jaka jest praktyka?

Tez trochę deszcz mnie postraszyl ale u nas piach pod plyta takze nic sie nie dzieje. Mam jednak pytanie jak zalatwic uziemienie przy plycie izolowanej xps? Tylko otok dookola domu czy otok plus wyprowadzenie bednarki polaczonej ze zbrojeniem plyty ? Jak macie to zrobione?gdzies tez wyczytalem ze dom na plycie bardziej potrzebuje piorunochronu. Jaka jest praktyka?

Poczytaj pracę dra Musiała nt uziomow. Ja nie jestem elektrykiem, ale rozumiem to w ten sposób, że musisz mieć 1 uziom w postaci bednarki o okach siatki nie większych niż 10x10m pod płyta w podsypce. Drugi uziom w samej płycie z drutu o okach nie większych niż 20x20m. Oba uziomy połączone w kilku miejscach. Instalacja odgromowa też musi lub powinna być. Ale niech się wypowie elektryk.

Też rozmawiałem o takim podejściu z kilkoma elektrykami i patrzyli dziwnie na mnie.

Coz, na tym polega budowa, że musisz się doktoryzowac x każdego zagadnienia i samemu podejmować decyzje, a nie ufać majstrom.

Chwila, a jakich parametrów tego uziemienia należy oczekiwać?

Czy wbicie kilku szpilek nie wystarcza do uziemienia samej instalacji wewnętrznej?

Chwila, a jakich parametrów tego uziemienia należy oczekiwać?

Czy wbicie kilku szpilek nie wystarcza do uziemienia samej instalacji wewnętrznej?

Parametry sprawdź w normach, albo pytaj elektryka. Ja nim nie jestem.

Same szpilki pewnie w pewnych okolicznościach mogą być, ale to też pytanie do elektryka, a nie do mnie. Z jakiegoś powodu (trwalosc) uziom fundamentowa jest zalecany zamiast szpilek.

Inna sprawa, że w przypadku płyty fundamentowej izolowanej te dwa uziomy (parafundamentowy pod plyta) oraz w płycie spełniają zdaje się trochę inne funkcje i Dlatego powinny być dwa. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Ale tu elektryk musi się wypowiedzieć.

Spotkał się ktoś z taką sytuacją.

W środe układałem XPSa w czwartek mi go zalało (XPS na chudziaku).

W sobotę z racji, że pogoda dopisała zapiankowałem widoczne szczeliny. W niedziele znów zlało XPSa.

Dzisiaj chcę rozłożyć folie patrzę, a w niektórych miejscach pomiędzy płytami zrobiły się szczeliny ( max 10 mm).

Przemierzyłem płytę i wymiary się zgadzały nic się nie rozeszło.

Czy styropian mógł się skurczyć ?