Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parametry sprawdź w normach, albo pytaj elektryka. Ja nim nie jestem.

Same szpilki pewnie w pewnych okolicznościach mogą być, ale to też pytanie do elektryka, a nie do mnie. Z jakiegoś powodu (trwalosc) uziom fundamentowa jest zalecany zamiast szpilek.

Inna sprawa, że w przypadku płyty fundamentowej izolowanej te dwa uziomy (parafundamentowy pod plyta) oraz w płycie spełniają zdaje się trochę inne funkcje i Dlatego powinny być dwa. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Ale tu elektryk musi się wypowiedzieć.

Tego to sami elektrycy nie wiedzą , jak zwykle jest kilka osób z tytułami i każdy ma swój najlepsiejszy sposób uziemienia budynku.

Ja mam uziom otokowy dla instalacji piorunochronnej , a szpilki do tej szyny czy jak tam sie zwie

Tego to sami elektrycy nie wiedzą , jak zwykle jest kilka osób z tytułami i każdy ma swój najlepsiejszy sposób uziemienia budynku.

Ja mam uziom otokowy dla instalacji piorunochronnej , a szpilki do tej szyny czy jak tam sie zwie

Kurcze, ale to uziemienia ma spełniać jakieś konkretne parametry tak?

Więc robimy, mierzy i powinno być ok tak?

A ile czego i gdzie się schowa to już chyba warunki lokalne decydują.

Nie róbmy znowu z tego jakiegoś zagadnienia, bo jak zwykle na forum coś co wszędzie powszechnie działa urasta do poziomu skomplikowania nie do ogarnięcia - tylko jakieś wybitne jednostki uważają, że mają na to patent.

U mnie jest tak.

W chudziaku mam otok z którego wypuszczono:

- 4 wyprowadzenia na boki (do nich podpięte szpilki i odgrom)

- 4 wyprowadzenia do góry (do nich podpięte zbrojenie w płycie - 4 pręty z płyty będą zespawane, utworzą otok)

- 1 wyprowadzenie do góry w miejscu przyszłej skrzynki

I co nie usmaży Ci styroduru jak walnie?

Witam.Mam w projekcie chudy beton 10cm i mam pytanie,jak będzie lepiej ułożyć burty z xps-a ,czy lepiej poza obrysem chudego na podsypce w rynnie wykopanej i powiedzmy osadzony na jakieś zaprawie i obsypany piachem i dociśnięty do chudego czy po prostu burtę ułożyć na chudym? Który sposób lepszy

Czyli podsumowujac i nie wnikajac w szczegoly na poziomie fizyki kwantowej jaka jest praktyka przy plytach fundamentowych? Do celu piorunochronu otok a do celu uziemienia instalacji szpila i nie laczyc jednego z drugim?

Czyli podsumowując co elektryk to inne zdanie i innych autorytetów używający .... na dodatek jest taki galimatias w przepisach, że nie ma nich aż takich konkretów...

Witam.Mam w projekcie chudy beton 10cm i mam pytanie,jak będzie lepiej ułożyć burty z xps-a ,czy lepiej poza obrysem chudego na podsypce w rynnie wykopanej i powiedzmy osadzony na jakieś zaprawie i obsypany piachem i dociśnięty do chudego czy po prostu burtę ułożyć na chudym? Który sposób lepszy

Jestem po tym etapie.

Zrobiłem burty na chudziaku (obawiałem się robactwa)

Następnym razem zrobiłbym poza obrysem na zaprawie

Niestety chudziak nie jest idealnie zrobiony co do milimetra. Płyty też nie trzymały wymiarów.

Wypoziomowanie tego na piance jest bardzo pracochłonne.

Mam pytanie do osób które robiły płyty od razu z burtami styropianowymi.

Wykonując burty kleiłem je tylko do chudziaka i ze sobą.

Później wrzucałem XPSa do środka i uszczelniłem pianką styk drugiej warstwy XPSa z burtami.

Obawiałem się by przy betonowaniu XPS nie osiadł (dopasowanie płyt ze sobą a nie zgniecenie).

Czy to poprawne wykonanie ? Bo w sumie teraz te burty będą się trzymać tylko na chudziaku i ewentualnie płyty betonowej i ewentualnie późniejszych kołkach

Doradźcie proszę w dwóch kwestiach dt. kanalizacji (na płycie będzie dodatkowo 15cm styropianu,7cm wylewki, 2cm posadzki):

1. Czy podejścia pionowe wyciągać do górnego poziomu płyty zawsze jako fi110 (potem redukcja na etapie układania kanalizacji), czy redukować do fi50 lub fi75 tak, by zredukowana góra była na równi z płytą?

2. Od którego punktu zaczynać układanie kanalizacji: od najwyższego/najdalszego, czy od miejsca gdzie kanaliza wychodzi z domu do studzienki (najniższy punkt w instalacji)?

Z góry dzięki!!!

Doradźcie proszę w dwóch kwestiach dt. kanalizacji (na płycie będzie dodatkowo 15cm styropianu,7cm wylewki, 2cm posadzki):

1. Czy podejścia pionowe wyciągać do górnego poziomu płyty zawsze jako fi110 (potem redukcja na etapie układania kanalizacji), czy redukować do fi50 lub fi75 tak, by zredukowana góra była na równi z płytą?

2. Od którego punktu zaczynać układanie kanalizacji: od najwyższego/najdalszego, czy od miejsca gdzie kanaliza wychodzi z domu do studzienki (najniższy punkt w instalacji)?

Z góry dzięki!!!

Wg mnie rób fi110 na równo z płytą, potem bedziesz redukował itp, są redukcje płaskie, więc na wysokosci nic nie stracisz. Układanie kanalizy najlepiej zacząć onajwyższego punktu czyli najdalej od wyjścia z domu. Oczywiście wszystko musisz sobie rozmierzyć i robić wg projektu. Warto natomiast kontrolować wysokość wyjścia kanalizy z domu zwłaszcza jak masz przydomową oczyszczalnie, wtedy im wyżej wyjdziesz tym lepiej dla późniejszych prac.

Jestem na etapie zbrojenia i chcialbym sie poradzic co do laczenia pretow. Plyta ma wymiary 8.04 x 11.34 z dluzszymi pretami nie ma problemu jednak krotsze bede musial co 3 pret laczyc po ucieciu z 12m preta bede mial 4m prety ktore przy polaczeniu na styk dadza te 8m. Do polaczenia chcialem uzyc metrowego odcinka dowiazanego na dlugosci do obu pretow czyli ok 50 cm zakladu.moze tak byc przy plycie?

Pozdrawiam