Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Popełniłem płytę a w zasadzie to płytkę; dobudówka 40 m2 do istniejącego domu. U mnie ze względu na bardzo dobre warunki gruntowe nie było chudziaka tylko kliniec bazaltowy 20 cm, na to bezpośrednio XPS 20 cm a potem beton b20 20cm. Domek już stoi choć ciągle się wykańcza; od jesieni. Szkieletor. Jeżeli będzie kolejny i też na płycie to jednak zrobię chudziaka. Dużo tymi ręcami więc koszt niewielki. Jednak pomimo wszelkich starań, płyty klawiszowały.

Największą wadą płyty z mojego punktu widzenia to brak uziomu fundamentowego i jednoznacznego stanowiska choćby ze strony SEP jak taki ma być zrobiony.

Popełniłem płytę a w zasadzie to płytkę; dobudówka 40 m2 do istniejącego domu. U mnie ze względu na bardzo dobre warunki gruntowe nie było chudziaka tylko kliniec bazaltowy 20 cm, na to bezpośrednio XPS 20 cm a potem beton b20 20cm. Domek już stoi choć ciągle się wykańcza; od jesieni. Szkieletor. Jeżeli będzie kolejny i też na płycie to jednak zrobię chudziaka. Dużo tymi ręcami więc koszt niewielki. Jednak pomimo wszelkich starań, płyty klawiszowały.

Największą wadą płyty z mojego punktu widzenia to brak uziomu fundamentowego i jednoznacznego stanowiska choćby ze strony SEP jak taki ma być zrobiony.

Zaszalałeś z tym XPSem :) Dobudówka w technologii pasywnej? 10 cm by starczyło.

Zaszalałeś z tym XPSem :) Dobudówka w technologii pasywnej? 10 cm by starczyło.

Pewnie tak ale to był test przed kolejną próbą o ile żona pozwoli. Warto było. Tą dobudówką "przykryłem" kotłownię i zimą kilka razy tylko odkręcałem kaloryfer. Ciepło które do tej pory szło w kosmos starcza na ogrzanie całości, a kubatura tak pi razy drzwi to 150 m3. Strop tylko na połowie, ściana szczytowa cała przeszklona. Izolacja ścian 25 cm, dach 35, wszędzie ekofiber.

^^

Ja bym położył ale przyklejoną do podłoża a ni na luźno jak część macherów robi , poźniej możesz z tą izolacja połączyć jakąś lekką izolację na płycie jeżeli taką masz w planie, płyta to jednak fundament i też trzeba coś pomyśleć o izolacji ale typu lekkiego , dodatkowo warto zabezpieczyć się przed radonem z ziemi. Normalnie to piwnica zawsze była takim buforem. Tak więc jakaś izolacja typu emulsja bitumiczno kauczukową stanowi tam już jakąś barierę anty radanową, nie jest to to samo co papa icopala antyradon ale zawsze coś.

Witam na forum. Przejrzałem cały temat lecz nie znalazłem podobnej sytuacji.

Otrzymałem wyniki badań gruntu i sytuacja przedstawia się jak poniżej:

30 cm humus

90 cm piaski luźne id=0,30

220 cm piaski średnio zagęszczone id=0,40

Brak wody do głębokości badań gruntu.

Mógłbym prosić o poradę ile gruntu będzie należało wybrać przy płycie fundamentowej ?

Z tego co czytałem jedna wersja mówi o wymianie gruntu aż do piasku średnio zagęszczonego, druga natomiast zaleca wybrać humus i wymienić 30 cm piasku luźnego na pospółkę i dobrze zagęścić. .

Edytowane przez budujeplyte

Witam na forum. Przejrzałem cały temat lecz nie znalazłem podobnej sytuacji.

Otrzymałem wyniki badań gruntu i sytuacja przedstawia się jak poniżej:

30 cm humus

90 cm piaski luźne id=0,30

220 cm piaski średnio zagęszczone id=0,40

Brak wody do głębokości badań gruntu.

Mógłbym prosić o poradę ile gruntu będzie należało wybrać przy płycie fundamentowej ?

Z tego co czytałem jedna wersja mówi o wymianie gruntu aż do piasku średnio zagęszczonego, druga natomiast zaleca wybrać humus i wymienić 30 cm piasku luźnego na pospółkę i dobrze zagęścić. .

A kierownika budowy nie będziesz miał? :)

Zamierzam postawić garaż wolnostojący o powierzchni zabudowy okolo 40-42m2.

Czy na takiej powierzchni warto robić płytę? Nie zalezy mi na super ociepleniu od ziemi bo garaż w zimę będzie sporadycznie ogrzewany, więc ocieplenie nie bedzie jakimś wyznacznikiem. Grunt jest mocno gliniasty i poziom wody wysoki, dlatego wolałbym uniknąć ław i tradycyjnego fundamentu. Wszystkie nowe domy w okolo musiały mieć robiony drenaż co wydaje mi się słabym pomysłem przy budowie tak malego budynku. Garaż bedzie murowany na 80% chociaż zastanawiam sie tez nad szkieletowym. Ile taka płyta może kosztować robiona przez firmę?

Przy okazji jeśli 10m dalej stoi dom to czy dla tekiego garażu musze wystąpić o osobne przyłącze elektryczne czy mogę pociągnąc z domu ?