Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

planuje płytę fundamentową 20 cm, nie planuję od spodu styropianu.

czy na takim gruncie jest potrzeba robić opaskę przeciwwysadzinową oraz drenaż?

badania geotechniczne:

odwierty 2 szt głębokość 4 m

utwory lessowate,

1. wierzchnia warstwa do 0,4 m utwory próchnicze

2. od 0,4m do 3 m - pyły, mało wilgotne stopień plastyczności IL = 0,00

3. od 3 m do 4 m - pyły, wilgotne stopień plastyczności IL = 0,12

warunki wodno gruntowe określono jako proste

do 4 metrów nie stwierdzono poziomu wód gruntowych

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

planuje płytę fundamentową 20 cm, nie planuję od spodu styropianu.

czy na takim gruncie jest potrzeba robić opaskę przeciwwysadzinową oraz drenaż?

badania geotechniczne:

odwierty 2 szt głębokość 4 m

utwory lessowate,

1. wierzchnia warstwa do 0,4 m utwory próchnicze

2. od 0,4m do 3 m - pyły, mało wilgotne stopień plastyczności IL = 0,00

3. od 3 m do 4 m - pyły, wilgotne stopień plastyczności IL = 0,12

warunki wodno gruntowe określono jako proste

do 4 metrów nie stwierdzono poziomu wód gruntowych

Jeśli grunt wysadzinowy to opaska niezbędna, izolacja pod płytą nie zabezpiecza przed wysadzinami.

Jeśli grunt wysadzinowy to opaska niezbędna, izolacja pod płytą nie zabezpiecza przed wysadzinami.

tak, gość co robił mi opinie geotechniczną, nie napisał tego, ale są tam grunty wysadzinowe, więc sprawa z opaską się wyjaśniła, a co z drenażem czy jest potrzebny przy braku wód gruntowych na poziomie 4 m ppt oraz przy takim podłożu tj glina, piasek gliniasty.

U mnie podobnie jest z gruntem,brak wody do 3.5m a projektant zaprojektował drenaż w koło domu oraz beton b10 10cm pod kątem 45stopni na to 10cm styroduru i znowu b10.Więc zrobił kanapkę z betonu do okoła domu.Na moje pytanie po co to ? Bo Tak się robi! Wykonawca stwierdził że facet jest szalony i mam dać przeliczyć płytę jeszcze raz. No i dałem, było 30cm podsypki 10cm b10,15 cm xps dolne zbrojenie siatka fi 12,góra siatka fi 12 po obwodzie kosze fi 14 o raz słupy fi 14 a na to 30cm b25.mieszkam w Rybniku więc trochę trzęsie ale mam 0 kategorię szkód gorniczych.Teraz mam zbrojenie z siatki fi 8 góra i dół,kosze fi 12 słupy też fi 12 oraz 2 słupy mniej, betonu 25cm b25.Pierwszy projektant to młody chłopak,dwie różne wersje , która lepsza ? Co tu zrobić

^^

To że nie ma wody w odwiertach to jest to specyfika gruntów spoistych, które są słabo przepuszczalne i nie może w nich być takiego zwierciadła jak w gruntach niespoistych, ale z kolei powoduje to, że na powierzchni i w dołach gromadzi się woda opadowa i tę wodę głównie ma za zadanie odprowadzić drenaż...

co do opaski to może być ułożona na piasku warstwa 10 cm chudziaka nie jest potrzebna, ale opaskę anty wysadzinową warto zrobić ....

Co do płyty to te kosze jak je nazywasz w ogóle nie są potrzebne, to jest taka nieznajomość pracy płyty , ważne jest zbrojenie zamykające krawędzie płyty i ono może być w postaci strzemion lub w postaci takiego c, wszelkie "kosze" wewnątrz pod ścianami nośnymi to nieporozumienie.

Wszelkie dawanie prętów o większych średnicach w te tzw kosze niewiele zmieniają w pracy konstrukcji, to czy w danym miejscu trzeba dogęścić zbrojenie wynika z analizy modelu płytowego konstrukcji fundamentu

Edytowane przez jacentyy

O opasce myślałem żeby zrobić przed zimą tak jak piszesz, po prostu ułożyć styrodur pod kątem na podsypce żeby płyta nie przemarzała ,choć płyta sama w sobie jest obłożona styrodurem na pewno 10cm a byc może i 15cm więc to rozwiązanie też jeszcze poddaję pod wątpliwość no bo skoro robię wanne ze styroduru to po co obkładać to drugi raz ? W tym roku planuję zrobić tylko płytę więc niska temperatura będzie oddziaływać przede wszystkim

od góry a nie widziałem żeby ktoś zabezpieczał powierzchnię płyty.

Co do zbrojenia to chyba będę skłaniał się do wersji takiej że wypośrodkuje grubość i dał bym siatki fi 10 nawet projektant i wykonawca byli zgodni a to mało kiedy się między tymi dwoma zdarza.Po obwodzie kosze fi 14 tez chyba zostaną zniwelowane na coś mniejszego no i wyciągnięte słupy fi 12 też ich liczba zmniejszona.Jak będę miał chwilę to wstawię jakieś dokumenty.

O opasce myślałem żeby zrobić przed zimą tak jak piszesz, po prostu ułożyć styrodur pod kątem na podsypce żeby płyta nie przemarzała ,choć płyta sama w sobie jest obłożona styrodurem na pewno 10cm a byc może i 15cm więc to rozwiązanie też jeszcze poddaję pod wątpliwość no bo skoro robię wanne ze styroduru to po co obkładać to drugi raz ? W tym roku planuję zrobić tylko płytę więc niska temperatura będzie oddziaływać przede wszystkim

od góry a nie widziałem żeby ktoś zabezpieczał powierzchnię płyty

no jak po co opaska? Chyba nie myślisz że ujemna temperatura działa tylko od góry ??? Tak samo ludzie olewają grubość izolacji płyty po bokach i dają np 15cm, a pod płytę 20cm, to przecież bez sensu.

no jak po co opaska? Chyba nie myślisz że ujemna temperatura działa tylko od góry ??? Tak samo ludzie olewają grubość izolacji płyty po bokach i dają np 15cm, a pod płytę 20cm, to przecież bez sensu.

Ta grubość po bokach to niestety jest mocno ograniczona. Jak ktoś ma 20 cm styro na elewacji a chce mieć widoczne odcięcie, to 15 cm na bok płyty to maksimum.

Powiedzcie proszę w jaki sposób wykonać uziemienie w płycie fundamentowej (nie chodzi mi o instalację odgromową). Jestem laikiem i nie chcę by budowlańcy nic nie zrobili, bo przecież "można później". W projekcie tego nie mam, ale będę jeszcze rozmawiał z projektantem.

Generalnie chodzi mi o dwie sprawy:

- uziemienie

- wyrównanie potencjału

Uziom fundamentowy w kontekście płyty na XPS nie ma sensu. Powiedzcie jak to rozwiązaliście u siebie? Robiliście otok, czy może szpilki? Łączyliście zbrojenie płyty z tym?

Jak realizowaliście wyrównanie potencjału?

Gdzie mieliście wyjścia bednarek w domu (jedna na pewno w okolicy rozdzielni elektrycznej)?

Wiem, że jest bardzo popularna książka o uziomach, ale są tam pojęcia, które ciężko laikowi ogarnąć :(

Niektórzy wypuszczają jeszcze bednarki w okolicach wejścia do domu mediów (woda, gaz), tylko nie bardzo wiem po co? Inni znowu łącza zbrojenie płyty z otokiem, uziemieniem i inst. odgromową. Przecież chyba jak walnie w to piorun, to wszędzie mamy ładunek...

Płytę będę miał posadowioną na sporej wymianie gruntu, ale w odległości około 1,5 od jej krawędzi jest glina.

Dostałem już mój projekt i nawet ja dopiero co wchodzący w budownictwo trochę oszalałem jak zobaczyłem jaka mocna ta płyta !

Mój wykonawca powiedział że projektanta "pogieło"

Dom ma być postawiony na terenie gdzie nie stwierdzono szkód czyli kat.0 fakt że często trzęsie itd ale to w tym rejonie można powiedzieć norma i na nikim to nie roni wrażenia ale z tym projektem to trochę przesadził a jego ojciec kierownik budowy nie widzi w tym nic złego.

Było już spięcie miedzy wykonawcą a nimi dwoma że naciągają mnie na mega koszty, wykonawca oddał projekt do swojego projektanta i wstępnie wiem że może być 25 cm betonu zazbrojone siatkami fi 8, pod ścianami kosze z prętów fi 12 a słupy zamiast 12 to 10 sztuk.

Co do opaski wokół płyty to niema sensu lać beton b10 potem styrodur i znowu b10 a pod tym drenaż.20190522_160426 (2).jpg20190522_160537.jpg

Jak rozwiazac temat izolacji poziomej pod sciane przy plycie z burtami ze styropianu?paoa i jakis lepik na zimno?zgrzac nie ma mozliwosci bo przeciez stopi sie styropian a polozyc tak luzem to chyba tez niebardzo?

Możesz posmarować dysperbitem przez położeniem papy, to i tak się nigdzie nie ruszy :)

Czy robiliście antyradonową warstwę pod płytą (bądź na styro) ?

Znalazłem jakieś mapki obrazujące zagrożenie, ale nie wiem czy traktować je serio.

W sumie gdzie nie spojżeć tam zagrożenie jak się człowiek wgłębi....

Niedługo startuje, ale dopiero teraz mnie naszły wątpliwości......

Edytowane przez dpo