Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawy wątek: że nie opłaca się XPS pod.

Czyli sugerujesz ocieplenie płyty od góry?

Ewentualnie pytanie w eter: kto zastosował pod EPS zamiast XPS?

Czy są jakieś obliczenia mówiące o różnicy w stratach ciepła na takim mostku i cenie ogrzewania? Możecie zaproponować tego typu lekturę?

I PRZEDE WSZYSTKIM: RZUĆCIE CENAMI WYKONANIA PŁYT, METRAŻEM I DATAMI WYKONANIA. JAKA FIRMA TEŻ SIĘ PRZYDA. Sorry za caps :)

4000 zł na płytę 100 M2. Rachunki za całe ogrzewanie domu 1000 zł. Mostek do gruntu to max. 5 %. Czyli wydajesz 4000 zł żeby rocznie oszczędzić 50. Lepiej mieć 1 kWp fotowoltaiki więcej, to daje 600 zł oszczędności rocznie.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nawodniony piasek ma mniejszą nośność, ale dla płyty fundamentowej nie ma to aż takiego znaczenia, ale zawsze lepiej mieć bardziej sucho pod płytą aniżeli basen .... wykop sobie zbiornik na deszczówkę :)

W takim razie gdzie umiescic drenaz ? W projekcie jest ok 80 cm od plyty i 70 cm ponizej. Czyli pod podbudowa w glinie.

4000 zł na płytę 100 M2. Rachunki za całe ogrzewanie domu 1000 zł. Mostek do gruntu to max. 5 %. Czyli wydajesz 4000 zł żeby rocznie oszczędzić 50. Lepiej mieć 1 kWp fotowoltaiki więcej, to daje 600 zł oszczędności rocznie.

A gdyby wybierać: płyta fundamentowa czy zwykłe fundamenty i różnicę w cenie dołożyć do instalacji pv? Jak to wygląda z ekonomicznego punktu widzenia? Celuję w ogrzewanie pompą ciepła.

5%? Dla mnie, to jest trochę dziwne, bo w proponowanym rozwiązaniu, ogrzewa się (przeliczeniowo) około 20 m2 gołej ściany, która przez dwa miesiące ma kontakt z gruntem o temperaturze bliskiej lub poniżej 0 stopni, a przez pół roku o temperaturze poniżej 10 stopni. Ciepło ucieka po ścianie do gruntu.

To jak reszta jest izolowana, jeśli straty są 20 razy większe?

Jak to wykonać dobrze, żeby nie było zimnych kątów? Przy obecnej technologii preferuje się ogrzewanie niskotemperaturowe. To nie piec kaflowy, który dawał w pomieszczeniu temperaturę 25 stopni, ogrzewał cały mur, który robił też za bufor, a przy większych mrozach paliło się dwa razy.

Jednym słowem, jestem sceptyczny. Już wolałbym robić tradycyjne ławy w szalunku styropianowym i do tego płyta na EPS'ie.

Witam.ja buduje w Rybniku i co prawda nie mam na papierze stwierdzonych szkód górniczych ale to tylko na papierze bo trzęsie jak cholera ! Mam 50cm piasku,10 cm chudego,10xps-a,siatka dołem fi 8 góra fi 10,po obwodzie kosze fi 12 i słupy na to wszystko 25 betonu.Czy jest jakaś różnica między producentami xps-a ? Basf itd.Ja raczej kupie finnfoam fl-300/100P

Czyli te max 5% to Twoje wyczucie?

Raczej chodziło mi o źródła naukowe.

4000zł? O czym mowa?

4000zł? O czym mowa?

Był temat na forum w którym ktoś liczył różnice (nie mogę sobie przypomnieć kto). Tyle, że było też tam o opasce pionowej (która naruszała patent). Temat został usunięty a szkoda.

4000zł? O czym mowa?

źródła podają kilka procent, ale każdy dom ma inaczej. 4000 zł to koszt styroduru pod płytę.

Z tymi szkodami to śliska sprawa bo u mnie kat.0 a obecnie mieszkam ok 2km dalej i tak samo mam kat.0 a tąpie i to bardzo.Więc to że ktoś nie zakwalifikował danego obszaru pod szkody to tylko pewnie dla tego że na taką decyzję naciskała kopalnia bo to oni pokrywają dodatkowe koszty więc im to wybitnie nie odpowiada tak to juz jest.I teraz idzie człowiek do projektanta oni widzą że z papierów wynika że niema szkód więc nie robią dodatkowych wzmocnień w postaci np. koszy,słupów a potem ściany pękają itd.

kosze Ci nic nie dają w płycie, musi być dobra podbudowa.

U mnie było tak, ze ja niby mam 1kat a sąsiad obok...za płotem ma 3kat... takie mamy pisma z WUGu.

On musiał mieć inspektora a ja nie.. Teraz ciekawe czy ja dostane kase z kopalni (sąsiad dostał).

Projektant napisał mi w projekcie ze musze mieć zabezpieczenie na szkody górnicze...i miałem 27słupów.... + 5 metrowe belki..

Projektant napisał mi w projekcie ze musze mieć zabezpieczenie na szkody górnicze...i miałem 27słupów.... + 5 metrowe belki..

Wow! 27 słupów gdybym nie czytala twojego dziennika pomyślałabym że to jakiś pokraczny bunkier musiał być. My budujemy koło kopalni w strefie ochronnej gdzie nie ma wydobycia tylko wstrząsy, kat 0-1, fi10 góra, dół, siatka co 15cm, 25cm B25, parterówka bez stropu na planie kwadratu ze scianą konstukcyjną centralnie przez środek. Konstruktor chciał dać słupy ale jak go pociągnęłam za język to sam przyznał, że jakieś badania ostatnio wyszły i przy tych niskich kategoriach słupy nic nie dają (więc to miał być dupochron z przyzwyczajenia). Mam tylko wieniec wzmocniony dodatkowo. Na całą budowę wychodzi 3t stali. Za lekko pogrubioną plytę mi na bank nie zwrócą , za słupy też by nie zwrócili.