Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może mi ktoś odpowiedzieć na krótkie pytanie czy płyta może mieć zmienną grubosć? Bo koparkowy wykopał mi nierówno na podłożu gliniastym i na 3/4 mam zebrane na 20 cm, a na reszcie głębiej to prawie 40 cm. Chcę zrobić płytę na 20 cm grubą. Czy tam gdzie głębiej i będzie grubsza dać podwójną kratownice 12x12?

Wyrownaj zeby wszedzie bylo 40 cm gleboko zasyp i zagesc 20 cm piasku i masz elegancka podbudowe pod plyte. Lepiej dorzucic taniego materialu ( piasek )niz przeplacac za beton ktory nic tu nie da a swoje kosztuje.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My tak mieliśmy, spad na jedną stronę. Wychodziło tak, że żeby uzyskać poziom 0 z jednej stony pospolki trzeba bylo dosypac jakos 40cm a z drugiej 0cm. Nie chcieliśmy zeby plyta leżała na rodzimym (hmm w sumie chyba nawet mogla -piaski) więc zdjeliśmy część ręcznie i przwiezliśmy gdzie brakowało. Nie wiem czy dobrze zrobiliśmy ale kiedy o tym myśle czuję się trochę frajerowato.

Tak też myślałem ale wymyśliłem sobie (w sumie to kolega mi doradzil) żeby na obrzeżach gdzie będzie obmurówka w "C" dac opuszczony wieniec 35x35 cm zbrojny belkami ze strzemionami więc jak teraz to zagęszcic żeby się nie osypało podczas zalewania? Wieniec opierałby się na glinie i przez to blokował napływ wody pod płytę a tym samym pod cały dom bo fundamenty domu też stoją na posypce piaskowej

Aktualnie jestem na takim etapie.

https://images89.fotosik.pl/228/2196a6f45f667ff3.png

Czy kołkować płyty ?

To poprawej na zdjęciu to pręt od bednarki ? Możesz opisać jak ile sztuk wypuszczałeś na zewnątrz i w jakiej rurce przez styro ? (ponoć jak bez specjalnej klasy to te prądy popalić mogą styro dość poważnie. Elektryk mi podał dokladnie jaka ma być ta rurka, ale teraz nie przypomnę sobie).

Naczytałem się jak to prawidłowo zrobić i znów głupi jestem....za dużo informacji:(

Tak się zastanawiam, może mi ktoś podpowie. W drodze wewnętrznej kopali pod wodociąg przy granicy mojej działki. Widziałem warstwy jakie są. Generalnie humusu z 10cm a potem do 1,5m zbity piasek, taki jak w piaskownicach dla dzieci. Czysty, bez jakichś glin itp. Generalnie dom który będę budować nie ma wewnętrznych ścian nośnych. Są tylko 2 słupy. Obwód zew ścian nośnych to 40 parę metrów. Co bardziej się będzie opłacać, ławy czy płyta? Jak ławy to będzie to robić murarz, jak płyta to myślę że dałbym radę sam. Myślę, że drenaż nie będzie konieczny. Teren naprawdę jest suchy.Tak samo grunt. Skoro jest piasek to dałbym tylko 5cm chudziaka pod wcześniej zagęszczony piasek i na to XPS. Co o tym sądzicie?

Ok. A klejenie burt? Widziałem 2 szkoły. Niektórzy kopali male rowy, lali zaprawę cementową i dopiero wkładali arkusz styro i poziomowali.

Inni układali na płaskiej utwardzonej podbudowie. Czy przy płaskiej podbudowie takie klejenie burt jest stabilne? Wiatr ich nie zdmuchnie?

To poprawej na zdjęciu to pręt od bednarki ? Możesz opisać jak ile sztuk wypuszczałeś na zewnątrz i w jakiej rurce przez styro ? (ponoć jak bez specjalnej klasy to te prądy popalić mogą styro dość poważnie. Elektryk mi podał dokladnie jaka ma być ta rurka, ale teraz nie przypomnę sobie).

Naczytałem się jak to prawidłowo zrobić i znów głupi jestem....za dużo informacji:(

Bednarka wychodzi z chudziaka.

W chudziaku mam zrobiony otok i wypuszczone 4 odnogi ktore beda połączone ze szpilkami oraz 4 odnogi które łączą się z kratownicą płyty i jedną do podłączenia skrzynki elektrycznej.

wlasnie wczoraj poziomowałam burty , robię sposobem z kopaniem ale bez cementu, my akurat musimy kopac bo i naczej nam poziom odpowiedni nie wyjdzie.Całkiem spoko to idzie, napewno stabilniejsze niz na płasko, zalezy jak długo to robisz , jeśli przyjdzię w miedzyczasie dobra burza z wiatrem to moze uszkodzic, wkopane raczej nie.

U mnie obrzeża płyty chciałem zrobić grubsze czyli opuszczone o jakieś 10-15 cm i miały by spoczywać na rodzimej nieruszonej glinie (oczywiście wszystko wylane na folii). Więc jak w środku podsypię piaskiem i ubiję "babą" (bo raczej będzie problem zejść w ciasny wykop z zagęszczarką) to wtedy płyta będzie swoim cieńszym środkiem (20cm) opierać się na ubitym piasku a dookoła grubszym obrzeżem 35cm spoczywać na rodzimej glinie. Czy kiedyś z czasem piasek ze środka się nie ubije i płyta nie pęknie w tym miejscu? Bo płyta spoczywała by na dwóch różnych gruntach (piasek i glina) z różnym stopniem zagęszczenia.No chyba żeby ten piasek/podsypke zmieszać z cementem?

183b822eb858568agen.jpg

Ok. A klejenie burt? Widziałem 2 szkoły. Niektórzy kopali male rowy, lali zaprawę cementową i dopiero wkładali arkusz styro i poziomowali.

Inni układali na płaskiej utwardzonej podbudowie. Czy przy płaskiej podbudowie takie klejenie burt jest stabilne? Wiatr ich nie zdmuchnie?

U mnie burty były wkopywane na około 5cm i nie były osadzane na zaprawie. Płyty były ze sobą klejone i u góry "zbijane" gwoździami; nie było specjalnego poziomowania. Na płyty kładzione były deski, aby wiatr nie dmuchał. Oczywiście z zewnątrz była potem stabilizacja metalowymi szalunkami, żeby to się nie rozjechało.

Potem po zalaniu i wyschnięciu płyty, gwoździe były usuwane, a xps był szlifowany do poziomu płyty. Odpadki wykorzystam podczas ocieplania cokołu.

20190711_172921.jpg

Jednak wkopanie burt nie było dobrym pomysłem, przyszła burza i moje ślicznie co do milimetra wypoziomowane burty szlag trafił, podniosło o 4cm. Nie idzcie tą drogą :D Teraz się zastanawiamy co z tym fantem zrobic. Osadzać to na chudziaku czy wypoziomować tak jak bylo i liczyc ze wiecej tyle daszczu nie spadnie do czasu wsadzenia calego styropianu do srodka płyty?

Mam pytanie jak prawidłowo powinna wygladać pozioma hydroizolacja na płycie ? Mam zamiar płytę w miejscu pod murami zagruntować izoplastem r-w na to położyć pape samozgrzewalną i wypuscić ją do środka na ok 5 cm żeby potem połączyć z folią pod wylewką ale czym dobrze skleić pape z folią ? Drugie pytanie na ile wypuścić pape na zewnątrz ? na równo z płytą ? czy może podłożyć pod nią folie i zawinąć na dół poza szalunek z xps-a?

Jednak wkopanie burt nie było dobrym pomysłem, przyszła burza i moje ślicznie co do milimetra wypoziomowane burty szlag trafił, podniosło o 4cm. Nie idzcie tą drogą :D Teraz się zastanawiamy co z tym fantem zrobic. Osadzać to na chudziaku czy wypoziomować tak jak bylo i liczyc ze wiecej tyle daszczu nie spadnie do czasu wsadzenia calego styropianu do srodka płyty?

Ja zrobilem to tak ze najpierw zaszalowalem deskami dookola potem wylozylem dno xpsem i dopiero po krawedziach przyklejalem styropian. Po deszczach nieraz w tej wannie stal basen wody i nic sie nie dzialo. Ewentualnie zaszaluj na zewnatrz z desek i wtloz dno xpsem a styropian po bokach przykleisz po wylaniu plyty.

Mam pytanie jak prawidłowo powinna wygladać pozioma hydroizolacja na płycie ? Mam zamiar płytę w miejscu pod murami zagruntować izoplastem r-w na to położyć pape samozgrzewalną i wypuscić ją do środka na ok 5 cm żeby potem połączyć z folią pod wylewką ale czym dobrze skleić pape z folią ? Drugie pytanie na ile wypuścić pape na zewnątrz ? na równo z płytą ? czy może podłożyć pod nią folie i zawinąć na dół poza szalunek z xps-a?

5 cm to troche malo na wypuszczenie do srodka. Ja plyte zagruntowalem roztworem dysperbitu i na to kleilem pape na dysperbit juz bez rozcienczania. Na drugi dzien trzyma i jest nie do oderwania. Papa termozgrzewalna 4.2 sbs icopala