Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam dom na płycie ze zbrojeniem rozproszonym i tradycyjnym w określonych miejscach od Brinkmann. Dom stoi od 3 lat, na razie nic się z nim nie dzieje. Zbrojenie rozproszone nie jest popularne bo to " nowość "

Wydaje mi się że dla małej płyty 115m2 jeśli jest to np. prostokąt bez udziwnień tradycyjne zbrojenie będzie łatwiejsze do zrobienia we własnym zakresie

Tak, prostokąt, cztery kąty, prosta stodoła. Skoro nawet posiadacz płyty na rozproszonym przekonuje do tradycyjnej, coś w tym musi być. A ewentualne siatki zamiast prętów duzo ułatwiają? Czy tylko podnoszą koszty?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

3 dni?

ze zbrojeniem górą i dołem?

w dodatku teraz masz już 0 16 koniec roboty

U mnie trwało to dłużej a robiły 2 osoby od rana do 18 i ja od 16

W sumie 6dni 150m2

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?271706-Parter%C3%B3wka-na-w%C4%85sk%C4%85-dzia%C5%82ke&p=7447957&viewfull=1#post7447957

Robota prosta ale mało wygodna i plecy...bolały

Racja nie wzialem pod uwage ze teraz dni sa krotsze . Mowie o samym kreceniu bez docinania i ukladania. Na to mozna doliczyc 1 dzien. Duzo tez zalezy kto jak kreci czy wszystkie skrzyzowania czy w szachownice .

Tak, prostokąt, cztery kąty, prosta stodoła. Skoro nawet posiadacz płyty na rozproszonym przekonuje do tradycyjnej, coś w tym musi być. A ewentualne siatki zamiast prętów duzo ułatwiają? Czy tylko podnoszą koszty?

Po prostu będzie Ci łatwiej jeśli chcesz to zrobić sam, tym bardziej że przy tak małej płycie koszt m2 w systemie zleconym będzie wysoki. Szybciej też znajdziesz ekipę w okolicy, płyta jest podobna do stropów monolitycznych a ta technologia była b. popularna zanim wyparły ją prefabrykaty.

Przelicz czy opłaca Ci się stal i samemu ją kręcić,czy też kupić siatki. Nauczyłem ze czasem droższe rozwiązania na początku okazują się tańsze.

Witam, za kilka miesięcy startuję z budową. Docelowo płyta miała być na tradycyjnym zbrojeniu ... lecz rozważam teraz wariant z rozproszonym. Dlaczego: bo (w teorii) mniej roboty a że będę kręcił zbrojenie sam - ma to dla mnie znaczenie. Problem pojawił się gdy zaczałem szukać kogoś, kto taką płytę zaprojektuje. Jedyne co znalazłem w sieci to firma która sprzedaje te włókna (beakert). Forumowy, znany z tego postu wykonawca - nie dostarcza samych projektów (brak czasu). Dwa pytania do Was:

1. warto iść w rozproszone: plusy minusy?

2. może ktos podrzuci jakiś kontakt do konstruktorów od rozproszonego? ;)

Pozdrawiam

Jak masz możliwość to wynajmij wiazarke akumulatorowa, koszt znosny a zazbroisz w jeden dzień o ile ze 3 ludzi nadazy Ci podawać zbrojenie

A ewentualne siatki zamiast prętów duzo ułatwiają? Czy tylko podnoszą koszty?

Siatki przyspieszają pracę, nie ma co mówić, że jest inaczej. Dół tylko łapiesz, potem na to i tak idą jakieś dystanse, a górna siatka dociska, tylko trzeba wszystko sensownie wybrać. Najwięcej roboty jest z biglami na brzegu i dozbrajaniem w niektórych miejscach. Już Ci pisałem, że dwóch sensownych zbrojarzy jest w stanie skręcić płytę 100 m2 z siatek w jeden dzień.

Dochodzi trzecia osoba, która układa styropian i rozkłada folię, taka trójka, to absolutne minimum, jeśli ma pójść szybko. To jest szybko. Jeśli nie chcesz zasuwać, to dwa dni.

Policz, jak Ci to wychodzi, ile musisz zapłacić za kręcenie, a ile dołożysz do siatek. Nie opłaca się, ale czasami są terminy szybkie, wtedy trudno. Za granicą wszystko się kręci z siatek, potem z prętów resztę, robocizna jest dużo droższa, dlatego.

Do tych automatów do kręcenia, nie jestem przekonany. Szybciej się kręci cęgami, a jeśli ktoś jest początkującym, to polecam kręcenie kluczykiem.

Ten automat jest niezły tylko w jednym przypadku, gdy się robi podłogówkę na cienkiej siatce, jedną ręką się układa rurki, a drugą kręci cienkim drutem.

• 3 weeks później...
Rewizja pod folią i styropianem.

Uspokójcie mnie i powiedzcie, że nadal nie powinienem się martwić ;D

To jest płytkie, ale i tak oko wkurza

[ATTACH=CONFIG]439912[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439913[/ATTACH]

Uspokajam Cię i mówię, że masz się nie martwić.

Dobrze rozumiem, że na płycie położyłeś styropian i przykryłeś folią ?

Tak. Miałem dużo takich resztek - z okolicznych budów. Spasowałem, ułozyłem przy sobie. Zakryłem folią i plandeką.

To dla potomnych - nie przykrywajcie betonu styropianem, bo styropian wchłania wodę. Jeżeli już chcecie to dajcie zwykłą folię, potem styropian i plandekę ;)

Ale na wytrzymałość raczej nie wpłynie.

Czytałem wiele opinii o zabezpieczaniu płyty na zimę i naprawdę różne rzeczy proponowano, w tym styropian. Ale widzisz, człowiek się uczy całe życie.

Sądzę, że na wytrzymałość nie wpłynie, ponieważ 2 tygodnie od wylania płyta była przykrywana tylko folią, a wówczas nie było przymrozków.

Edytowane przez blitzkrieg

To dla potomnych - nie przykrywajcie betonu styropianem, bo styropian wchłania wodę. Jeżeli już chcecie to dajcie zwykłą folię, potem styropian i plandekę ;)

Ale na wytrzymałość raczej nie wpłynie.

Niby jak ? Co styropian to pompka ssaca ? Aby jakis material podciagal kapilarnie musza byc odpowiednie kapilary ....

Dzień dobry,

Czy ma ktoś/stosował prefabrykowane burty typu L do płyty? Macie coś sprawdzonego w rozsądnej cenie?

Najlepiej cenowo chyba wychodzi Finnfoam i płyty LB/UB, ale jednak jest łączenie. Znalazłem kilka prefabrykowanych eLek, ale tylko z EPS200 no i cena ok. 70 zł/mb czyli jak za XPS prawie.

Nie podpowiem, bo nie wiem. Firma daje materiał, trzeba wszystko poukładać, zazbroić i zalać, resztę robi ktoś inny. Nie znam cen, staram się tylko w miarę oszczędzać materiał, bo to wszędzie jest drogie. Samo układanie styropianów idzie naprawdę szybko. Potem zbrojenie, dystanse i można zasypać.