Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To ma być płyta grzewcza czy tylko konstrukcyjna? Nie wiem jak się zachowa piasek wsypany na szkle ale to może być drogi eksperyment. Wyobrażam sobie różne scenariusze ale pomijając to - jaki jest problem z tym zagęszczaniem szkła u Ciebie? Możesz pokazać jakieś zdjęcia? Jak duże są te nierówności, że nie możesz na nich po prostu położyć folii i zacząć wylewać płytę??

Taka jest propozycja wykonawcy aby na ubite szkło sypnąć trochę piachu i też ubić. Wtedy niby będzie idealnie gładko pod folią. Nie wiem czy wtedy piach wejdzie między szkło czy nie? Nie znam się.

Obecnie czekam na odwierty i będzie dopiero projekt płyty robiony.

Płyta będzie bez ogrzewania. Na płycie dam z 10cm-15cm EPS i na to wylewka. Pod podłoga będą kable grzejne elektryczne prawdopodobnie.

Poziom podłogi będę miał na 45cm nad gruntem . Wiem że humusu mam około 30cm.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie gadaj głupot bo nie może, zgodnie z polskim rozprzorzadzniem jest to nielegalne, a z punktu widzenia konstrukcji czysty idiotyzm.

Chłopie skąd Ty się urwałeś? Zrobiłem tak dwa domy i robię trzeci. Płyta jest doskonałym akumulatorem ciepła (masa betonu) a zachowując odpowiednią otulinę betonu w około zbrojenia z nawet ułożoną rurką PE nie ma najmniejszego ryzyka. Trzeba być rzeczywiście idiotą aby tego nie wykorzystać! Mówię o niskotemperaturowym ogrzewaniu podłogowym z PC.

Logika to chyba jakaś Twoja wyssana z miejsca gdzie słońce nie dochodzi bo ja tu żadnej logiki nie widzę wręcz przeciwnie. Natomiast co do prawa w tym kraju nie będę się wypowiadał bo szkoda na to czasu. Płyty te mają prawie 10 lat i funkcjonują od 10 sezonów grzewczych i jak ktoś chce mogę zaprosić i nawet udostępnić dane czy też nawet pokazać jak to się robi i jak działa w praktyce. Natomiast Ty jak chcesz to teoretyzuj sobie dalej.

było robionych 5-6 odwiertów na działce przed zakupem 4000m2 ten ostatni odwiert był w miejscu gdzie ma stanąć dom, wyniki takie same wszedzie piach, na 2m 20-30cm torfu dalej piach z glina zmieszany.

Chciałem budować z silki ale w związku z tym żeby odciążyć budynek moze jednak lepiej nieszczęsny gazobeton ?

było robionych 5-6 odwiertów na działce przed zakupem 4000m2 ten ostatni odwiert był w miejscu gdzie ma stanąć dom, wyniki takie same wszedzie piach, na 2m 20-30cm torfu dalej piach z glina zmieszany.

Chciałem budować z silki ale w związku z tym żeby odciążyć budynek moze jednak lepiej nieszczęsny gazobeton ?

Tutaj jedną rzecz Ci ten cały logiczny kolega Jacenty dobrze doradził. Kumaty koparkowy i nie wiem jakiej wielkości masz dom (powierzchnię zabudowy) ale zbierz najlepiej ten dobry żwir na bok i po prostu usuń ten torf z tej warstwy na 2m po czym odbuduj warstwy nośne i wszystko w temacie (jak masz trochę czasu i sił to można się w to ręcznie pobawić też - tylko weź skoczka albo zagęszczarkę płytową taką trochę cięższą). Koszty może dniówka może nawet nie koparkowego a zabawa z osiadaniem płyty (a co jak osiądzie nierównomiernie i cały dom będzie krzywo stał albo pęknie płyta w pół??) czy też budową jakiejś płyty nośnej na głębokości 1m to chore pomysły. Mam tu na pomorzu (nie wiem skąd jesteś) dobrego a nawet dwóch kierowników budowy to Ci to ogarną jak trzeba. Aaa i trzeba to robić póki sucho bo widziałem poziom wody masz na 0,8m ppt.

Edytowane przez amir

Mazowieckie :) jak już pisałem jakbym miał wykopać ten torf, to pewnie bym zrobił zwykłe fundamenty, powierzchnia zabudowy około 150m2

teraz jest dół wykopany na 1m i jest sucho, koparka umówiona na sobotę tak czy siak.

Jakbym zrobił szerokie fundamenty? np 90-110? Słaby pomysł? Jeden z konstuktorów sugerował wykopać szersze fundmanety do 2m, wybrac ten torf, zakopać piachem do odpowiedniego poziomu, zagęsić i robić fundamenty

Edytowane przez martingg

Sama płyta prawdopodobnie nie jest rozwiązaniem problemu.

Potrzebujesz porządne badania (kilka odwiertów pod domem) i ogarniętego konstruktora zaprawionego w podobnych sytuacjach.

1m3 żwiru kupisz już od 100pln (np u mnie w lokalnej żwirowni) to zakładając wymianę pod 100m2 płyty fundamentowej zapłacisz max kilkanaście tysięcy pln (zostaje pewien lub na samą płytę - chudziak, izolacja itd). Jeżeli uda się wykorzystać te piaski jako warstwę nośną a wyrzucić tylko torf to zapłacisz tylko około 1000pln za koparkę jak sam zasypiesz. Nie wiem nad czym się tu w ogóle zastanawiać kolego??

Rozmawiałem z KB zobaczył opis płyty, jak ma wyglądać i powiedział, że skoro tak zaprojektował konstruktor to tak zrobimy, wybrać 40-50cm do zółtego, zagęścić dobrą ziemią i tyle. Żeby było lżej zrobimy ściany nośne z gazobetonu 600 i tyle, jakoś to przeżyję.

Przed zakupem robiliśmy odwierty obok 20 letniego domu, który ma takie same warunki geologiczne, stoi do dziś tylko ławy 80, obok dom na 50cm płycie samego betonu i stali tak 50cm, stoi i ma sie dobrze.

Edytowane przez martingg

Logika to chyba jakaś Twoja wyssana z miejsca gdzie słońce nie dochodzi bo ja tu żadnej logiki nie widzę wręcz przeciwnie. Natomiast co do prawa w tym kraju nie będę się wypowiadał bo szkoda na to czasu. Płyty te mają prawie 10 lat i funkcjonują od 10 sezonów grzewczych i jak ktoś chce mogę zaprosić i nawet udostępnić dane czy też nawet pokazać jak to się robi i jak działa w praktyce. Natomiast Ty jak chcesz to teoretyzuj sobie dalej.

Ależ ja nie teoretyzuje, mądry konstruktor i praktyk wie, że nie wkłada się rurek do konstrukcji. I cóż daje Ci te 10 lat, żywotność domu jest trochę większa aniżeli te 10 lat.

A logika nie wsadzania instalacji do konstrukcji jest taka :

- nie serwuje sie konstrukcji stale zmiennych naprężeń

- powody czysto praktyczne np za 50 lat będzie trzeba zmienić system grzewczy i co wtedy zrobisz? ano nic

- o ewentualnej awarii ogrzewania nie pisze .

Takich rzeczy po prostu sie nie robi z czysto zdroworozsadkowego podejscia do konstrukcji a nie z podejscia do ogrzewania i akumulacji betonu , sorki jak tego nie rozumiesz to jesteś po prostu beton i dlatego w polskim prawie ktoś narzucił takie podejscie aby taki własnie człowiek jak Ty tego nie robił bo mu sie wydaje, że to świetna sprawa.

Już nie mówie o akustyce takiego pomieszczenia w którym podłoga docelowa jest na ciagłej przez wszystkie pomieszczenia płycie żelbetowej, ale jak ktoś to ma w dupie to sobie robi rurki w płycie....

Rozmawiałem z KB zobaczył opis płyty, jak ma wyglądać i powiedział, że skoro tak zaprojektował konstruktor to tak zrobimy, wybrać 40-50cm do zółtego, zagęścić dobrą ziemią i tyle. Żeby było lżej zrobimy ściany nośne z gazobetonu 600 i tyle, jakoś to przeżyję.

Przed zakupem robiliśmy odwierty obok 20 letniego domu, który ma takie same warunki geologiczne, stoi do dziś tylko ławy 80, obok dom na 50cm płycie samego betonu i stali tak 50cm, stoi i ma sie dobrze.

Ja bym to zrobił inaczej - no ale to Twoja budowa więc róbta co chceta:)

Ależ ja nie teoretyzuje, mądry konstruktor i praktyk wie, że nie wkłada się rurek do konstrukcji. I cóż daje Ci te 10 lat, żywotność domu jest trochę większa aniżeli te 10 lat.

A logika nie wsadzania instalacji do konstrukcji jest taka :

- nie serwuje sie konstrukcji stale zmiennych naprężeń

- powody czysto praktyczne np za 50 lat będzie trzeba zmienić system grzewczy i co wtedy zrobisz? ano nic

- o ewentualnej awarii ogrzewania nie pisze .

Takich rzeczy po prostu sie nie robi z czysto zdroworozsadkowego podejscia do konstrukcji a nie z podejscia do ogrzewania i akumulacji betonu , sorki jak tego nie rozumiesz to jesteś po prostu beton i dlatego w polskim prawie ktoś narzucił takie podejscie aby taki własnie człowiek jak Ty tego nie robił bo mu sie wydaje, że to świetna sprawa.

Już nie mówie o akustyce takiego pomieszczenia w którym podłoga docelowa jest na ciagłej przez wszystkie pomieszczenia płycie żelbetowej, ale jak ktoś to ma w dupie to sobie robi rurki w płycie....

Może więc skoro argumenty do Ciebie nie trafiają to sobie poczytaj??:

https://kb.pl/porady/ciepla-plyta-fundamentowa-czy-grzewcza-plyta-sprawdza-sie-w-praktyce-_sht/

Są dziesiątki przykładów tak wykonanych płyt i nie słyszałem o żadnych problemach - chyba, że ktoś coś spie...ił ale to już jego problem. Przeważają zdecydowanie zalety - wady jak dla mnie są pomijalne i praktycznie nie zauważalne ani nie odczuwalne zupełnie (dźwięki?? chcesz to postukaj nogami w moje płyty i zobacz czy cokolwiek słychać u góry - powodzenia!:), naprężenia? temat całkowicie pomijalny biorąc pod uwagę temperatury jakimi się grzeje. Jak by jakieś były to by było to widoczne na podłodze którą mam ułożoną z ceramiki (poodklejała by się lub wręcz popękała) - długie elementy, awaria ogrzewania w zatopionych rurkach dobrej jakości? Nic takiego nie ma prawa wystąpić. W jaki niby sposób?? Rozdzielacze są na zewnątrz, woda która krąży w obiegu jest praktycznie jak destylowana (nie ma żadnych ubytków), zmiana ogrzewania za 50 lat?? Na jakie niby?? Płyta działa niskotemperaturowo i takie ogrzewanie należy stosować. Idealne są do tego pompy ciepła. Może jak by ktoś zastosował piec na węgiel i tłoczył gorącą wodę do płyty to zaczęły by występować rzeczywiście naprężenia konstrukcyjne ale to sam by się prosił o kłopoty.

stawiam, że kierownik i konstruktor wiedzą lepiej, jak zagęszczę mam zrobić operat i tyle

Czasem wiedzą a czasem nie. Wszystko zależy co to za kierownik i jaki konstruktor?:) Masz jeszcze zrobić operat?? To jakie koszty poniesiesz na to wszystko powiedz szczerze? Porównywałeś to z kosztami wymiany gruntu po prostu?

Może więc skoro argumenty do Ciebie nie trafiają to sobie poczytaj??:

https://kb.pl/porady/ciepla-plyta-fundamentowa-czy-grzewcza-plyta-sprawdza-sie-w-praktyce-_sht/

Są dziesiątki przykładów tak wykonanych płyt i nie słyszałem o żadnych problemach - chyba, że ktoś coś spie...ił ale to już jego problem. Przeważają zdecydowanie zalety - wady jak dla mnie są pomijalne i praktycznie nie zauważalne ani nie odczuwalne zupełnie (dźwięki?? chcesz to postukaj nogami w moje płyty i zobacz czy cokolwiek słychać u góry - powodzenia!:), naprężenia? temat całkowicie pomijalny biorąc pod uwagę temperatury jakimi się grzeje. Jak by jakieś były to by było to widoczne na podłodze którą mam ułożoną z ceramiki (poodklejała by się lub wręcz popękała) - długie elementy, awaria ogrzewania w zatopionych rurkach dobrej jakości? Nic takiego nie ma prawa wystąpić. W jaki niby sposób?? Rozdzielacze są na zewnątrz, woda która krąży w obiegu jest praktycznie jak destylowana (nie ma żadnych ubytków), zmiana ogrzewania za 50 lat?? Na jakie niby?? Płyta działa niskotemperaturowo i takie ogrzewanie należy stosować. Idealne są do tego pompy ciepła. Może jak by ktoś zastosował piec na węgiel i tłoczył gorącą wodę do płyty to zaczęły by występować rzeczywiście naprężenia konstrukcyjne ale to sam by się prosił o kłopoty.

Nie mamy o czym dyskutować , nie rozumiesz problemu... i namawiasz ludzi do robien ia czegoś niezogdnie z polskim prawem czyli rozporzadzeniem w sparwie warunków technicznych.

Edytowane przez jacentyy