Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale przecież napisałem wyżej, że MUSI być odbiór wody - drenaż opaskowy to podstawa. Czyli odpowiednie wykonanie tego elementu być musi. Za to nie trzeba się wtedy za przeproszeniem pie...yć z papą i innymi warstwami izolacyjnymi. Tylko geowłłknina pod szkło i nad folia budowlana i wszystko. Masz idealną izolację która przeżyje o wiele lat dom który na niej zostanie postawiony (zależy jeszcze oczywiście od jego technologii). Natomiast ja nie wiem jak takie XPSu po 20 latach będą wyglądać szczególnie w przypadku kiepskiego wykonania. Ludzie kładą je np na czymś to je potrafi zeżreć (reakcja chemiczna na rozpuszczalniki organiczne np) albo może się tam dostawać woda - założmy że, nie chłonie ale jak to będzie jakaś woda z czymś w niej co zaszkodzi takiemu styropianowi?? Różne rzeczy mogą się wydarzyć na przestrzeni lat z taką izolacją...

Jak jest XPS to się drenażu nie robi, ale jak szkło to drenaż jest podstawą? Jakoś nie łapię tej argumentacji z dostającą się wodą i jeszcze "woda z czymś w niej". Niby z czym?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodzi mi o argumentację, że szkło jest super i nie ma wilgoci bo się robi drenaż, a XPS jest w wodzie. To przy XPS się drenażu nie robi, że on w wodzie jest?

Dokładnie - większość robi po to hydroizolację aby się nie bawić w drenaż (jak już taki klient ma hydroizolację to nikt nie myśli o drenażu - bo po co każdy mówi, przecież jest hydroizolacja!). Zresztą zobacz co ludzie piszą - szkoda wybrać niektórym 30cm torfu pod płytą którą buduje się na całe życie co grozi poważnymi konsekwencjami. Natomiast ja po prostu nie ufam styropianowi. Nie jest obojętny chemicznie i są różne substancje które go mogą rozpuścić. Wleźć w to może jakiś nawet szkodnik i pogryźć - różne są przypadki... Ostatnio mi kuny w busie zeżarły całą termoizolację komory silnika (z wygłuszeniem!?). Masakra... Takiego szkła nic nie ruszy a ewentualnie XPS (chociaż lepiej piankę PIR) zastosować na boki i opaskę antywysadzinową jak już...

Według mnie warto dołożyć nawet kilka złotych i spać spokojnie. To co położysz pod płytą to już nic z tym nigdy nie zrobisz - zostaje na zawsze... Całą resztę zawsze można jakoś naprawić/wymienić...

Edytowane przez amir

^^

Nie jest to czysty torf , tylko przewarstwienie torfu i piasku , z odwiertów sasaida wynika ze to piasek z humusem , tak wiec jak zrobi dodatkowe badania bedzie dokladnie wiedzial. Poza tym jest to warstwa tylko 30 cm i na głebokości około 2 m . Nie masz wiedzy aby to ocenić!!

Co do hydroizolacji to ona jest niezależna od tego czy jest drenaż czy nie . Drenaż nie jest gwarancją, że w danym gruncie nie będzie wilgoci. Drenaż nie wysysa wilgoci z gruntu tylko nadmiar wody. Dodatkowo drenaż odprowadza tyle wody ile jest w stanie zrobić i w takim czasie jakim jest stanie to zrobić.

Dla mnie jak słyszę namuły organiczne, torfy, humus to bezwzględnie to usuwam jeżeli jest możliwe. Głębokość 2m to jest żadna głębokość i z tego co słyszałem i tak wykop będzie co namniej na 1m więc to nie są 2m ale dodatkowy tylko 1m. To na prawdę przy kosztach budowy jest pewnie nawet nie 1% wartości a święty spokój. Osiadanie może wystąpić po latach i zaczną pękać ściany itp. Kolega powziął nawet decyzję z tego powodu co do zmiany technologii budowy ścian - z moim zdaniem najlepszej czyli sikitatów na beton komórkowy?? Nie rozumiem tego na prawdę...

ps. to, że sąsiad tak ma to nic nie znaczy. Po pierwsze warunki gruntowe 5m dalej mogą być już zupełnie inne a po drugie może ma fart? :) A może w przyszłym roku zaczną mu ściany pękać? Jeżeli to stoi na torfie to jest taka opcja zawsze. Zresztą jak nie chciałeś płyty tylko ławy to jak byś wybrał ten torf to przecież mógłbyś nawet wtedy ławy zrobić?

Edytowane przez amir

Woda na 0,8m nie wiem czy chce się w to bawić. Silka waga 330kg m2, beton komórkowy 150kg m2, jest zdjęty hummus tylko 0,4m. Zrobię badania we wtorek będę wiedział więcej. Poza tym 3m od budynku zakopana jest na 1m elektryka 15kV pytanie czy to jest naprawdę 3m... tam to była puszcza jak kupiłem działkę. Edytowane przez martingg

Woda na 0,8m nie wiem czy chce się w to bawić. Silka waga 330kg m2, beton komórkowy 150kg m2, jest zdjęty hummus tylko 0,4m. Zrobię badania we wtorek będę wiedział więcej. Poza tym 3m od budynku zakopana jest na 1m elektryka 15kV pytanie czy to jest naprawdę 3m... tam to była puszcza jak kupiłem działkę.

Tzn w co się nie chcesz bawić? W ściany z Silikatu? Przy Twojej grubości i wysokości ściany masz taki nacisk? Jeżeli masz pod chałupą dobrze wykonaną płytę to taki nacisk to jest nic... No a kabel 15kV koło chałupy jak chcesz zbadać to sobie wykop dołek i zobacz czy jest taśma ostrzegawcza od góry? Chociaż z takimi kablami to chyba powinno się to w miarę dokładnie zgadzać...

Edytowane przez amir

ps. oczywiście są tu też tacy inwestorzy którzy idą na skróty i jak najmniejszym kosztem bo budują chałupy np na deal :) To wtedy zgadzam się - dać jak najtaniej i najoszczędnij aby zarobić:) Dlatego ja bym nigdy nie kupił chałupy po żadnym deweloperze. Ostatnio kolega np kupił szeregowca tu niedaleko mnie na pomorzu. Okazało się, że poniszczyli stare dreny robiąc fundamenty, odwodnienie działki przestało działać i na drugą porę deszczową koledze wysadziło całą podłogę pod naporem wody na parterze. Koszty naprawy przekroczyły 100tys pln a sprawę w sądzie przegrał bo deweloper miał dobre plecy i papiery z urzędów i kolega był zbyt cienki aby to wygrać. Masakra...

Nie wiem czy się chce bawić w fundamenty przy 0,8m wody. Z tego co wiem ławy muszą byc na 1,1m zagłębione, Teraz jest dół na 1m zrobiony i teoretycznie woda sie tam nie zbiera, ale jest grząsko w tym dole ale padało 3 dni prawie cały czas.

Jeśli nie bede wyciągął torfu to chce zmniejszyc obciążenie płyty dlatego gazobeton

jest zdjęty hummus na 40cm żadnej ostrzegawczej tasmy nie ma chyba ze koparkowy wywalił ;) jak kupilem działke to hałda gałęzi miała 4m wysokosci i 70m długość po wycięciu 200 drzew z 4000m2 i krzaków podobno jechali po granicy tak mówił sąsiad ale nie jest tego pewny w 100% podobno zakopali na metrze.

Nie wiem czy się chce bawić w fundamenty przy 0,8m wody. Z tego co wiem ławy muszą byc na 1,1m zagłębione, Teraz jest dół na 1m zrobiony i teoretycznie woda sie tam nie zbiera, ale jest grząsko w tym dole ale padało 3 dni prawie cały czas.

Jeśli nie bede wyciągął torfu to chce zmniejszyc obciążenie płyty dlatego gazobeton

jest zdjęty hummus na 40cm żadnej ostrzegawczej tasmy nie ma chyba ze koparkowy wywalił ;) jak kupilem działke to hałda gałęzi miała 4m wysokosci i 70m długość po wycięciu 200 drzew z 4000m2 i krzaków podobno jechali po granicy tak mówił sąsiad ale nie jest tego pewny w 100% podobno zakopali na metrze.

Powiedz mi kolego jaką masz powierzchnię zabudowy tego domu jak to nie tajemnica?

Parter strop monolit schody lane piętro nieużytkowe z możliwością adaptacji, 8m wysokości. Rozmawiałem z 3 konstruktorami jeśli wsrtstwa jest 20 cm na 2m nie ma co się tym przejmować.

No to jak nie ma to dlaczego chcesz zmienić materiał ścian? Tak Ci konstruktorzy doradzili? Czyli z jednej strony nie ma się czym przejmować ale jednak sugerują lżejsze ściany?

Parter strop monolit schody lane piętro nieużytkowe z możliwością adaptacji, 8m wysokości. Rozmawiałem z 3 konstruktorami jeśli wsrtstwa jest 20 cm na 2m nie ma co się tym przejmować.

Cześć, jak zrobisz wykop pod fundamenty to warstwa torfu będzie na głębokości kilkudziesięciu centymetrów w stosunku do fundamentu.

20 cm warstwa torfu jest w miejscu odwiertu a 2 metry dalej może być jej więcej lub mniej.

Jak masz obecnie wykop na 1m to wymiana gruntu kolejnego metra to pare godzin pracy i koszt kilku tysięcy zł i masz pewność, że dom powstanie na solidnym podłożu.