Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

właśnie rozmawiałem z ppkonstruktor zasymulował taką płytę z takim słabym narożnikiem i nic nie będzie się dziać. Aczkolwiek dla pewności w sobotę będę miał koparkę i to po prosty do 2m wybierzemy, akurat w tym miejscu jest już do 1m wybrane, zasypiemy żółtym piachem 0,1 i zagęścimy dla świętego spokoju i tyle.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadal twierdzę, że by trzeba jechać koparką wszędzie gdzie te świństwo jest... Natomiast wracając do wysokiego poziomu wody - drenaż chcesz zrobić? Masz gdzie wodę odprowadzić jak tak?

ps. w razie jakiegoś W po latach ten cały konstruktor bierze odpowiedzialność za potencjalną katastrofę budowlaną tak? będziesz mógł się zwrócić o odszkodowanie do niego?

Edytowane przez amir

Geolog jak to zobaczył to powiedział, że tego nie da się wybrać przy tym stanie wody o tej porze roku, aczkolwiek nie wiedział że obok jest staw który trochę ściąga wodę z okolicy, zobaczę za tydzień jak to się będzie kopać.

Jakaś konkretna firma XPS? Finnfoam? Genderka? Synthos?

^^

W jednym narożu masz gorszą sytuację, ale namuły to nie torf !! Jeżeli to są namuły mineralne to aż tak źle nie ma , po to masz płytę własnie na takie niezaciekawe grunty.

Jeżeli będziesz mial tam cieżką zagęszczarkę (500 kg) i ona podczas dogęszczania sie nie utopi w tym narożniku to nie masz co się przejmować

Namuły bardziej piaszczyste, mówił Geolog, że nie są takie złe. To mi polecił mój budowlaniec, który ma jednocześnie koparkę, wybrać ten narożnik o ile się uda przez poziom wody i zagęścić zagęszczarką 500kg, ma 300kg swoją, ale poleca pod takie grunty właśnie 500kg wypożyczyć na dzień za tą 100 i te 3x5 powierzchni tego narożnika wybrać, jutro ma przyjechać piach, przyszły tydzień ma mieć czas żeby podjechać koparką.

Mam takie pytanie, wątku nie będę zakładał... robię adaptacje płyty fundamentowej bo oryginalna jest zbyt przekombinowany W pierwotnym planie płyta jest na 20cm styroduru ale osoba adoptująca proponuje tylko 10cm styroduru. Jak to się ma do właściwości izolacyjnych /cieplnych takiej płyty vs projektu oryginalnego i późniejszym zapotrzebowaniu na ciepło ?

Mam takie pytanie, wątku nie będę zakładał... robię adaptacje płyty fundamentowej bo oryginalna jest zbyt przekombinowany W pierwotnym planie płyta jest na 20cm styroduru ale osoba adoptująca proponuje tylko 10cm styroduru. Jak to się ma do właściwości izolacyjnych /cieplnych takiej płyty vs projektu oryginalnego i późniejszym zapotrzebowaniu na ciepło ?

Tzn w jakim sensie robisz adaptację? Mówisz o gotowym projekcie który kupiłeś? Jest tam 20cm izolacji a projektant Ci to chce zmienić na 10cm? Dobrze rozumiem? To będzie całkowita izolacja aż do podłogi w domu czy jest na tym jakaś tam pływająca podłoga na kolejnej izolacji? Wklej rysunek tego to będzie można pomyśleć.

potem standardowo 15cm styro, rurki, wylewka.

Nic tu standardowego nie widzę wręcz wydaje mi się, że zafundujesz sobie lekki mostek cieplny przez te 10cm styropianu pod płytą (przez ściany np)... No i dlatego też płyta fundamentowa grzewcza ma kolejną wielką przewagę w stosunku do czegoś takiego...

Mam chudziak potem 20cm xps i płyta zbrojona 24cm zamiast 20 cm dam 10, płyta nieogrzewana
Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jak nie zależy Ci na dużym akumulatorze ciepła pod nogami i stabilniejszej temp. pomieszczeń to rób kanapkę, a jak chcesz odwrotnie to daj cały styropian pod płytę.