Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po co ta złośliwość?

Może dlatego, że nie bylo zwyczajnie takiej potrzeby. A z sensownego drenażu trzeba mieć gdzie odprowadzać wodę, a w okolicy nie ma takiej możliwości i w najbliższych latach nie będzie.

Oj, tam, od razu złośliwość ;-)

Masz zwyczajnie trudne warunki wodne.

Ale, żeby nie tylko żartować, wiele osób nie ma świadomości, że jak zrobią górkę w takich warunkach, to woda też się podniesie wokół budynku.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj, tam, od razu złośliwość ;-)

Masz zwyczajnie trudne warunki wodne.

Ale, żeby nie tylko żartować, wiele osób nie ma świadomości, że jak zrobią górkę w takich warunkach, to woda też się podniesie wokół budynku.

Czekaj... no właśnie przyznaję, może ja nie mam świadomości. Ale o co chodzi z tą górką i dlaczego? Planowałem podsypac ziemia trochę działkę i podnieść poziom terenu o około 20cm. To głupi pomysł?

Przy wysokich wodach gruntowych jest zjawisko podciągania kapilarnego. Podsypujesz i masz wodę wyżej. Trzeba robić tak, jak to robią Holendrzy, kanały i odprowadzenie z wypompowaniem, wtedy jest spokój. Może by wystarczył drenaż z pompą? Ja się na tym nie znam, ale już widziałem to w praktyce.

Nie chciałem zbytnio podnosić budynku, bo zaraz jest problem (więcej schodów wejściowych oraz wyżej podniesiony taras). A to ani tanie, ani komfortowe.

Szkło jest jednocześnie podbudowa i termoizolacja. Wykop pod płytę musisz czymś zasypac: albo kruszywo (piach/pospolka/kamien) i na to xps, albo mniej kruszywa i na to szklo, albo wyłącznie szkło. W moim przypadku i tak musiałem sypać mniej lub więcej kamienia.

Tak jak napisalem: można dac szkło lub xps. Kwestia przeliczenia, co taniej wyjdzie, ale to zależy od konkretnego przypadku. U mnie zasadnosc stosowania szkła była mocno dyskusyjna.

No nie tylko co taniej ale też co lepiej wyjdzie się liczy. Kilka stów czy nawet 1-2tys nie mają praktycznie znaczenia przy kosztach całej budowy ale patrz też na pozostałe względy. Poza tym można zawsze drenaż po cichu podpiąć do kanalizy i uszczelnić studzienki aby nie było widać dymu przy szukaniu świecą dymną przez wodociągi i kanalizację :))

Poza tym można zawsze drenaż po cichu podpiąć do kanalizy i uszczelnić studzienki aby nie było widać dymu przy szukaniu świecą dymną przez wodociągi i kanalizację :))

No można... , ale to śpiew dalekiej przyszłości, kiedy podłącza media do budynku. Moja budowa będzie trochę trwała.

Uważasz, że powinienem był jeszcze podnieść budynek?

Mój projektant chciał poziom podłogi na +30cm. Patrząc na sąsiednie domy kazałem mu jeszcze podnieść i finalnie jest +52cm.

Witam Szanownych forumowiczów!

Jestem nowy na forum i czytam czytam ale ten post nie ma końca, dlatego zdecydowałem się zapytać o mój przypadek.

Planuję budowę domu parterowego podpiwniczonego na płycie.

Grunt: piasek (tereny starej piaskowni ), wody gruntowe na 6m

Biję się z myślami, czy jeżeli nie mam zamiaru ogrzewać piwnicy, to wymagana jest izolacja termiczna pod płyta fundamentową?

Chciałbym aby płyta fundamentowa była moją posadzką w piwnicy i garażu (garaż w części piwnicznej). Ściany chciałbym zaizolować styropianem 20 oraz hydroizolacją oczywiście lecz nie wiem co z płytą.

Czy chudziak 10cm, na to hydroizolacja i płyta fundamentowa 25cm będą wystarczające? Piwnica na 2,2m z czego 2m w gruncie. Czy powinienem zaizolować płytę od spodu?

Strop pomiędzy piwnicą a parterem monolityczny- żelbet 12cm, na to ok 6 cm izolacji cieplnej, jastrych 6cm, płytka 1cm

Proszę o jakąś pomoc lub odesłanie do wątku, które mi będzie w stanie rozwiać wątpliwości.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

No można... , ale to śpiew dalekiej przyszłości, kiedy podłącza media do budynku. Moja budowa będzie trochę trwała.

Uważasz, że powinienem był jeszcze podnieść budynek?

Mój projektant chciał poziom podłogi na +30cm. Patrząc na sąsiednie domy kazałem mu jeszcze podnieść i finalnie jest +52cm.

To by trzeba zobaczyć - nie potrafię nic powiedzieć jak nie widzę terenu i sytuacji wodno-gruntowej...

Projekt jest w trakcie tworzenia. Ale to ja tam będę mieszkał a nie projektant. Na dzień dzisiejszy izolowanie płyty fundamentowej, co zaproponował projektant dla mnie mija się z celem. Nie widzę żadnego sensu, dlatego zwracam się do Was abyście podpowiedzieli.

Amir, w którym miejscu będą dokładnie mostki termiczne występować? Od razu zapytam jak je wyeliminować? Ściany zewnętrzne piwnic i parteru będą izolowane styropianem 20cm.

Przecież cała podłoga w piwnicy będzie nieocieplona i będzie wielkim mostkiem. Pytanie jak wielkim.

Wg mnie temat ten musisz omówić i obliczyć zlecając OZC. Chcesz piwnicę zaglebioną w gruncie. Tam będzie jakaś dodatnia temperatura. Może się zdarzyć, że straty ciepla bez ocieplenia płyty nie będą duże, a może wystarczy tylko jakaś termoizolacja szczatkowa (np jedynie 5cm). Pytanie, czy piwnica ogrzewane, czy nie. Może (jeśli nieogrzewana) wystarczy tańszy eps na suficie w piwnicy.

Na te pytania odpowie OZC i wnioski z niego płynące.

Dziś dostałem opinię od geologa i przesłałem ją do architekta, architekt twierdzi, że warunki są słabe, prosi dodatkowo o jeszcze jeden odwiert na głębokości 4-5m. Mi sugeruje zrobienie płyty fundamentowej niż tradycyjnego fundamentu.

Jak taka płyta ma się w porównaniu do tradycyjnego fundamentu jak chodzi o koszta?

Dziś dostałem opinię od geologa i przesłałem ją do architekta, architekt twierdzi, że warunki są słabe, prosi dodatkowo o jeszcze jeden odwiert na głębokości 4-5m. Mi sugeruje zrobienie płyty fundamentowej niż tradycyjnego fundamentu.

Jak taka płyta ma się w porównaniu do tradycyjnego fundamentu jak chodzi o koszta?

W poście nr 6 opisałem swoje koszty:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368686-wysoki-poziom-wod-gruntowych-jak-obnizyc

To nie mało.. Uważasz że jest to dużo lepszym rozwiązaniem niż tradycyjny fundament?

Mam teren - "glina plastyczna" architekt twierdzi, że tradycyjny fundament nie wchodzi w grę.

Nie mam pojęcia. Na pewno cieplejszy. Pytanie, jak to kosztowo w porównaniu do zwykłego fundamentu.

Geotechnik we wnioskach z badań geotechnicznych rekomendował płytę. Wyniki badań konsultowalem potem z 2 konstruktorami - każdy proponował płytę.

Ostatecznie biuro architektoniczne też zaprojektowalo płytę, aczkolwiek potem ich konstruktor mi powiedzial, że zwykle ławy też by mogły być bez problemu.

Z tradycyjnymi lawami byłby jeden zasadniczy problem - woda gruntowa, z którą byłby wiekszy problem bo raz że ławy się kopie głębiej, dwa, że trwa to dłużej.

Cześć, wtrącę się tu z moim pytaniem o przekrój płyty.

Generalny wykonawca ma swój "szymel" który stosuje we wszystkich inwestycjach. Na tej płycie ma stanąć prefabrykowany dom szkieletowy. Powinieniem zwrócić uwagę na coś w tym przekroju? Pierwsze co wydaje mi się że ta płyta nie ma żadnego drenażu. Woda na działce zaczyna sie na 4 m ppt więc może nie będzie to problem.

https://photos.app.goo.gl/H7aLee3LNm7GHonLA

EPS pod płyta to niewłaściwy pomysł. Nawet jeśli ma odpowiednie parametry na ściskanie (dom szkieletowy), to jest to nasiakliwy materiał. Powinienem być wyłącznie xps.

Też mi się wydaje że EPS to nienajszcześliwszy wybór. Z drugiej strony jest on w wannie z XPS i przykryty czapką betonu W8.

Firma ta postawiła już dziesiątki domów w tej technologii i szukałem negatywnych informacji nt takiego przekroju. Na razie ich brak.

Jest tu mega wątek o płytach fundamentowych. Temat eps pod płyta był tam wielokrotnie walkowany. Jak pamietam to eps:

1. Jest nasiakliwy

2. Nie ma aprobat technicznych do stosowania pod płyty

3. Nie ma badań nt odkształceń długotrwałych (po 50 latach)

Stąd nie powinien być stosowany pod płyty.

Ale niektórzy stosują. Domy się nie zawala, ale też bardzo trudno (Bo jak, bez zburzenia domu) wykazać, że coś po latach się niedobrego dzieje z eps.

Na twoim miejscu zadalbym (za doplata) zmiany na xps.

Projekt jest w trakcie tworzenia. Ale to ja tam będę mieszkał a nie projektant. Na dzień dzisiejszy izolowanie płyty fundamentowej, co zaproponował projektant dla mnie mija się z celem. Nie widzę żadnego sensu, dlatego zwracam się do Was abyście podpowiedzieli.

Amir, w którym miejscu będą dokładnie mostki termiczne występować? Od razu zapytam jak je wyeliminować? Ściany zewnętrzne piwnic i parteru będą izolowane styropianem 20cm.

Narysuj to dokładnie i tu wklej to można będzie coś powiedzieć wstępnie.