Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Najlepsza oferta jaką dostałem na płytę fundamentową ok 130m2

płyta fundamentowa 20cm wraz z wymianą gruntu 70cm, folia 0.3mm izolacja XPS 15cm za 56000 zł. lub XPS 20cm 58500 zł.

za ogrzewanie podłogowe w płycie 87.5m2 - 7400 zł.

Co o tym sądzicie?

Ma ktoś płytę na XPS 15cm?

Jeśli palcem przy tym nie kiwniesz a cały materiał i sprzęt po ich stronie (piach, koparka, beton, zbrojenie, styropian i.t.p.) po ich stronie to oferta w normie.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Potrzebuje jeszcze podpowiedzi, gdyż nie mogę się zdecydować czy robić ogrzewanie w płycie czy nie? Wykonawca płyty kładzie ogrzewanie bezpośrednio na styropianie, płyta będzie miała 20cm z jednej strony będzie duża akumulacja a z drugiej ciężko będzie uzyskać różnicę temperatur w różnych pomieszczeniach no i dodatkowo będzie nieogrzewany garaż. Ogrzewanie wodne, pompa ciepła. Jak wy to widzicie?

Załączam projekt.

projekt-domu-czarus-parter-eu-l.jpg

Edytowane przez Damis1988

Potrzebuje jeszcze podpowiedzi, gdyż nie mogę się zdecydować czy robić ogrzewanie w płycie czy nie? Wykonawca płyty kładzie ogrzewanie bezpośrednio na styropianie, płyta będzie miała 20cm z jednej strony będzie duża akumulacja a z drugiej ciężko będzie uzyskać różnicę temperatur w różnych pomieszczeniach no i dodatkowo będzie nieogrzewany garaż. Ogrzewanie wodne, pompa ciepła. Jak wy to widzicie?

Załączam projekt.

[ATTACH=CONFIG]454353[/ATTACH]

Ciesz się z tego czyli z mega dużej akumulacji, bezwładności itp.

To będzie Ci stabilizowało temp. w domu a o zróżnicowaniu temp.w nowym domu w różnych pokojach możesz zapomnieć, nie ma czegoś takiego, nawet bez płyty.

Doprawdy ? W pomieszczeniu technicznym mam 20C, w łazience za ścianą 22.

W sypialni 21...

Ja też mam w sypialni 21,w salonie 23 a we wiatrołapie 18,mając bardziej prawdziwą płytę niż Ty,bo Ty masz wydmuszkę płyty czyli sandwicha,zwal jak zwał, ale chyba nie jarzyles o co kaman.

Edytowane przez Arturo1972

Napisałeś o "zróżnicowaniu temperatury w pomieszczeniach"

Że tego się ponoć nie da.

Otóż się da.

Nie da się dynamicznie zmieniać temperatury w pomieszczeniach, ale pytającemu raczej nie o to chodziło.

Wiec zanim zaczniesz pisać zastanów,się "o co kaman"

Elektryka i woda są w warstwie izolacji między płytą, a wylewką

ok, czyli w płycie tylko kanalizacja.

Ja na dniach zaczynam budowę płyty, od spodu 10cm XPS, płyta 22cm, później 10cm EPS i wylewka. Pewnie zrobię tak jak Ty, chociaż wolałbym wodę dać w płycie żeby później się już nie bawić z docinaniem styropianu.

ok, czyli w płycie tylko kanalizacja.

Ja na dniach zaczynam budowę płyty, od spodu 10cm XPS, płyta 22cm, później 10cm EPS i wylewka. Pewnie zrobię tak jak Ty, chociaż wolałbym wodę dać w płycie żeby później się już nie bawić z docinaniem styropianu.

Co tak mało kolego tego styropianu?:) Dorzuć jeszcze trochę aby było równe pół metra! :)