Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sztuka dla sztuki wychodzi z tym zbrojeniem.

czyli co w wątku o płycie raczej odradzacie ją/

?

znowu wracam do ław z dociepleniem isomurem

Pianobeton jest ok ale wg mojej wiedzy trzeba na nim zrobić zbrojoną płytę z normalnego betonu. Jest też taka możliwość że zastosowanie włókien nylonowych jako zbrojenia rozproszonego nada płycie z pianobetonu wystarczającą wytrzymałość ale tu możemy tylko spekulować. Nikt chyba z takim rozwiązaniem się nie zetknął. Wykonawca jeżeli takie coś proponuje powinien mieć jakies doświadczenia w tym zakresie jak również myślę powinien wskazać inwestycje zrealizowane w tej technologii. Jeżeli masz być pierwszy a on ma na twojej budowie zbierać doświadczenia to lepiej sobie odpuść. Zrób płytę ze zbrojonego betonu na izolacji z XPS, szkła piankowego, keramzytu czy też pianobetonu. Nie będzie drożej niż w przypadku normalnych fundamentów, będzie bardzo ciepło, nie będzie mostków no i dużo szybciej się to robi. Same plusy :).

ja w przyszłym tygodniu będę coś więcej wiedział o tej płycie .

te zbrojenie nylonowe załatwia problemy.?

Zacytuję sam siebie :)

"...Jest też taka możliwość że zastosowanie włókien nylonowych jako zbrojenia rozproszonego nada płycie z pianobetonu wystarczającą wytrzymałość ale tu możemy tylko spekulować. Nikt chyba z takim rozwiązaniem się nie zetknął. Wykonawca jeżeli takie coś proponuje powinien mieć jakies doświadczenia w tym zakresie jak również myślę powinien wskazać inwestycje zrealizowane w tej technologii..."

no jestem po rozmowie z facetem od pianobetonu- w sumie to może być dobre.

no ale sobie firmę tą odpuszczam.

jak zwykle doszły dodatkowe koszty.

musiałbym wykonać im szalunki, dozbrojenie pod ścianami , murarz zbrojenie zabetonować i zniwelować.

no i w sumie wychodzi na to że to ja byłbym konstruktorem płyty , betonu ja na siebie kupuje[jakby co pretensje do siebie]

dodatkowe koszty z papowaniem boków

A co myślicie o takim zbrojeniu http://www.zbrojenierozproszone.pl/barchip-48 - zgodnie z opisem wygląda to rewelacyjnie - dowiedziałem się że 1 kg to koszt 23 zł / netto mniejwięcej a dawkowanie dla płyty fundamentowej to około 3 kg / m3 (przy cenie stali 3.7 zł /kg ) wychodzi to bardzo dobrze - ja muszę mieć w swojej płycie 30 cm grubości i 200 m2 powierzchni około 50 kg stali na m3 betonu b25 wiec zbrojenie wychodzi mnie ponad 11 tyś zł brutto za to to zbrojenie włóknem wyjdzie 7 tyś brutto. I podobno nie potrzeba dozbrajać pod ścianami. Czyli BRAK robocizny !!!- zbrojenie dodaje się już w gruszce na dno i miesza partiami. Jak dla mnie bomba jeśli tak rzeczywiście się da zrobić to oszczędzę kilka dni zbrojenia płyty, transportu ciężkiego zbrojenia, ( całość tego mieści się w kilku kartonach można kurierem sobie zamówić ) bałagan na budowie etc... Edytowane przez leniwybudowniczy

nieprzeliczałem nigdy płyty z rozproszonym zbrojeniem, prawdopodobnie da się ja zrobic tylko pójdzie w grubość, włukna dają wiekszość przyczepność a co za tym idzie wytrzymałość na scinanie, przy wystarczającej grubosci uda sie to, ale jeżeli masz liczona płyte grubości 30 cm to utrzymujac zapas konstrukcyjny musiałbyś zwiekszyc te grubośc, tak na pierwszy rzut oka około 2 razy może niecałe, uzyskałbyś coś pod 50 cm. Oczywiście że dom stał by i na tej cieńszej, ale jeżeli płyta to i pewnie woda, czyli potrzebna izolacja. U mnie zalewałem beton z włuknami jako dodatkowe wzmocnienie przeciw rysom. Gdyby połozyć zbrojenie pod scianami i siatka ścian byłaby w miare czyli około 4m to faktycznie może i te włukna by wytrzymały przy grubości 30, ale to da sie przeliczyc..nacisk..wytrzymałość betonu z włuknami i masz odpowiedź.

to nie jest zbrojenie wystarczające do płyty. Ono może służyć jako dodatkowe np. w celu wyeliminowania rys. Ale z całą pewnością trzeba wykonać zbrojenie standardowe. To nie przelewki.

Zadzwoniłem do tej firmy i powiedzieli mi że zrobią mi wyliczenia zamienne do zbrojenia i że w polsce zrobili już tym sposobem 6 budynków na płycie tak zbrojonej. Twierdzą że jeśli grunt jest jednorodny ( a u mnie jest piasek rzeczny równomierny na minimum 7 m w głąb to dawanie zbrojenia stalowego jest po prostu wyrzucaniem pieniędzy ) Oczywiście nie będę tego stosował bez konsultacji z kimś bardzo doświadczonym ( konstruktorem ) ale uważam że ma to sens.

jasne jak wyliczą że ok to ok. Najlepiej jakby ta firma dała ci te wyliczenia jakies ksero chociazby, wtedy mozna bedzie sprawdzić . Tylko przy liczeniach niech biora tesame parametry rozwarcia rys, aby wyniki były porównywalne, bo przyjecie o ułamek wiekszych dopuszczalnych daje duze rozbieżnosci.

nieprzeliczałem nigdy płyty z rozproszonym zbrojeniem, prawdopodobnie da się ja zrobic tylko pójdzie w grubość, włukna dają wiekszość przyczepność a co za tym idzie wytrzymałość na scinanie, przy wystarczającej grubosci uda sie to, ale jeżeli masz liczona płyte grubości 30 cm to utrzymujac zapas konstrukcyjny musiałbyś zwiekszyc te grubośc, tak na pierwszy rzut oka około 2 razy może niecałe, uzyskałbyś coś pod 50 cm. Oczywiście że dom stał by i na tej cieńszej, ale jeżeli płyta to i pewnie woda, czyli potrzebna izolacja. U mnie zalewałem beton z włuknami jako dodatkowe wzmocnienie przeciw rysom. Gdyby połozyć zbrojenie pod scianami i siatka ścian byłaby w miare czyli około 4m to faktycznie może i te włukna by wytrzymały przy grubości 30, ale to da sie przeliczyc..nacisk..wytrzymałość betonu z włuknami i masz odpowiedź.

Gdzie tam u mnie woda na 5 metrach pierwsza później ciek na 17 metrach - mówie płytę chcę zrobić dla OSZCZEDNOSCI robocizny / szalowania /czasu - warunki gruntwe mam doskonałe ZERO problemów czysty piach który zabierają ode mnie za pieniądze z wykopu.

Zadzwoniłem do tej firmy i powiedzieli mi że zrobią mi wyliczenia zamienne do zbrojenia i że w polsce zrobili już tym sposobem 6 budynków na płycie tak zbrojonej. Twierdzą że jeśli grunt jest jednorodny ( a u mnie jest piasek rzeczny równomierny na minimum 7 m w głąb to dawanie zbrojenia stalowego jest po prostu wyrzucaniem pieniędzy ) Oczywiście nie będę tego stosował bez konsultacji z kimś bardzo doświadczonym ( konstruktorem ) ale uważam że ma to sens.

a co Ci mieli powiedzieć kolego. Przecież oni to sprzedają :D

Proponuje głęboki oddech, i przełknięcie właściwego zazbrojenia płyty. Choć ryzyko zawsze możesz podjąć. Tylko czy nie szkoda na to kasy/zdrowia?

a co Ci mieli powiedzieć kolego. Przecież oni to sprzedają :D

Proponuje głęboki oddech, i przełknięcie właściwego zazbrojenia płyty. Choć ryzyko zawsze możesz podjąć. Tylko czy nie szkoda na to kasy/zdrowia?

1. Nie no jak się UDA to kasy właśnie nie będzie szkoda bo wyjdzie taniej.

2. Zdrowiem to chyba ryzykuje tyko w przypadku braku sukcesu - jak mi dom zacznie pękać. - ale tak na zdrowy rozum obok mnie wybudowany jest 15 letni dom ( bardzo duży 4 kondygnacje na ławicach fundamentowych grubych na 50 cm i szerokich na 80 cm BEZ ZBROJENIA i jakoś stoi, nie popękany jest - to jakim cudem na płycie 30 cm zazbrojonych tymi włóknami ma mi zacząć coś pękać ? - wg. Ciebie czym to niby grozi ? skoro powierzchnia płyty jest 3 krotnie większa od ław fundementowych zaprojektowanych dla mojego domu w pierszym projekcie ?? czyli ciężar rozkłada się na 3 krotnie większą powierzchnię. - ściany mam dośc gęsto (bliźniak ze wspólną ścianą działową ) wiec punktowo obiciążenie nie jest duże.

Mam nieodparte wrażenie że konstruktorzy/projektanci kurczowo trzymają się wyuczonych na studiach zasad i dodają jeszcze dla bezpieczeństwa swojego "tyłka" duże zapasy a nowych rzeczy boją się tykać - no bo i po co ? przecież to nie oni płacą za robociznę i materiały. Pracowałem w firmie konstrukcji stalowych i jak wprowadzono premię za oszczędności stali w konstrukcji (sucess fee) to nagle zużycie stali w konstrukcjach spadło o 30-40% !!! np. przy budowie stropów w warszawskim centrum Arkadia tak zoptymalizowali projekt że koszt stali w porównaniu do pierwotnego projektu architekta i jego pracowni wyszedł prawie 2 razy taniej !!! a oni byli super zadowoleni bo dostali wysokie premie

Edytowane przez leniwybudowniczy

skoro powierzchnia płyty jest 3 krotnie większa od ław fundementowych zaprojektowanych dla mojego domu w pierszym projekcie ?? czyli ciężar rozkłada się na 3 krotnie większą powierzchnię.

Własnie po to aby się ciężar rozłożył na 3 większa powierzchnie stosuje sie zbrojenie w płycie. Nie rozproszona a "normalne". Nie dasz zbrojenia to najnormlaniej w świecie plyta popęka. Będziesz mial dom na "ławach" betonowych gr.30cm.

Pracowałem w firmie konstrukcji stalowych

Na jakim pracowałeś stanowisku?

Będzie stał. Ale nieekscytuj sie tak bardzo bo niewiesz czy napewno i napewno siedząc sobie przy kominku bedziesz myslał czy płyta wytrzyma..i tak kilkadziesiat lat :).

Koszt ław jest mniejszy niz płyty w jakiejkolwiek wersii niewiem jak to kalkulowałeś..albo jakich miałeś fachowców :)

Troche szerzej niz 30 :)..praktycznie 35 :)..przy ścianie 25 jak ściany gesto to stozki ścinania będą blisko siebie, ale aby rozłozyć równomiernie na podłoże to musi byc odległość w granicach 1m :)..no tak gesto to raczej ich niema..ale te 50 kPa to w sumie niewiele

Edytowane przez antech

Kiedyś gdzieś czytałem o zbrojeniu włóknami stalowymi lub włóknem PP twardym HPP .Te polipropylenowe mają chyba np tu

http://www.noxan.pl/fibermesh/mikrozbrojenie-betonu-fibermesh.html

Gdzieś tak jakoś zrozumiałem ,że takie zbrojenia zastępują siatkę ,ale siatkę na wylewkę to tak ,ale w płycie to chyba jednak klasyczne zbrojenie.

Będzie stał. Ale nieekscytuj sie tak bardzo bo niewiesz czy napewno i napewno siedząc sobie przy kominku bedziesz myslał czy płyta wytrzyma..i tak kilkadziesiat lat :).

Koszt ław jest mniejszy niz płyty w jakiejkolwiek wersii niewiem jak to kalkulowałeś..albo jakich miałeś fachowców :)

Troche szerzej niz 30 :)..praktycznie 35 :)..przy ścianie 25 jak ściany gesto to stozki ścinania będą blisko siebie, ale aby rozłozyć równomiernie na podłoże to musi byc odległość w granicach 1m :)..no tak gesto to raczej ich niema..ale te 50 kPa to w sumie niewiele

Jak to kalkulowałem prosto :

przy ławach mam 34 m3 betonu zbrojonego plus stal 50 kg/m3

przy płycie mam 60 m3 betonu ( tak mam zrobiony projekt płyty ) i również około 50 kg/m3

to niby wychodzi że ławy tańsze

ALE !! ( i to duże )

- przy ławach ponad pięciokrotnie więcej deskowania niż przy płycie

- i tak muszę lać posadzkę 20 cm żwirobetonu wzmocnionego siatką fi6 - na powierzchni zbliżonej do płyty - to się niby tanio wyrabia na budowie ale trwa to niemiłosiernie długo i cement etc. kosztują nie mówiąc o robociźnie wyrobienia 40 m3 takiej breji ale zazbroić siatą też trzeba ( przy płycie mam gotową zaizolowaną posadzkę - jedynie drobne wylewki pod płytki w piwnicy )

- robocizna ponad 2 krotnie mniejsza ( krócej )

Wiec nawet jeśli kosztowo materiały wyjdą podobnie to i tak lepiej bo szybciej.

Edytowane przez leniwybudowniczy