Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant atmoTEC VUW plus - problem

muody123

Recommended Posts

Witajcie,

mam w domu zainstalowany kocioł Vaillant atmoTEC VUW plus z zasobnikiem, do tego sterownik pogodowy Calormatic 430.

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz:

instalacja składa się z 7 grzejników Purmo z głowicami termostatycznymi oraz z 3 podłogówek. Regulator pogodowy ma ustawione godziny grzania.

Problem pojawił się np dzisiaj. temperatura na zewnątrz wynosi 19st., wewnątrz 22st.(sterownik ma ustawioną temperaturę obniżania na 19st, w czasie grzania 20 i 20,5st). Wszystkie kaloryfery maja głowice otwarte na max. Ciekawostką jest to iż w pewnej chwili zaczęły grzać 2 kaloryfery na pietrze (łącznie na pietrze jest 5 + podłogówka), pozostałe były zimne. Sytuacja utrzymywała się parę godzin. Kaloryfery są spięte do rozdzielacza (na parterze i pietrze).

Dlaczego tak się dzieje? Przy poprzednim sterowniku Calormatic400 takiego problemu nie zauwazyłem.

Pomóżcie bo nie wiem od czego zacząć aby zlokalizować usterkę.

wina pewnie lezy w ustawieniach regulatora ---napisz jakie masz nastawy

Poniżej najważniejsze nastawy:

temp. obnizona 19st

krzywa grz. 0,9

Włącz temp pok Termostat

Offset trybu lato 15k

Temp minimalna 15st

Tryb Auto-wyl: ECO

Opozn. ochr. p. zamr. 0h

Czas blokady pompy 15min

Maks wczes nagrz 0min

Maks wyprzedz wyl 0min

ciagle grzanie: wyl

Korekta temperatury:

temperatura zewnetrzna -2k

temperatura pokojowa 0k

Wersja oprogramowania VRC 430 2.15

To chyba wszystkie najwazniejsze funkcje.

Nie wiem jaki masz ukłąd hydrauliczny. Jak masz podłogówke na mieszaczu i była włączona, to pracowała w trakcie ogrzewania pompa w kotle i "pchała" wodę też do grzejników, a akurat w dwóch głowice termostatyczne nie było zamknięte, więc grzały. Sprawdź głowice.

Nie wiem jaki masz ukłąd hydrauliczny. Jak masz podłogówke na mieszaczu i była włączona, to pracowała w trakcie ogrzewania pompa w kotle i "pchała" wodę też do grzejników, a akurat w dwóch głowice termostatyczne nie było zamknięte, więc grzały. Sprawdź głowice.

To też nie tak, podłogówek nie mam na mieszaczu, głowice we wszystkich kaloryferach sa otwarte. W momencie przygotowywania c.w.u. podgrzewana jest również woda do c.o. pomimo braku potrzeby (sterownik działa w trybie termostat, zadana temperatura 20st, wg wskazań 22).

Pytanie, co się zablokowało i czy bez serwisu się obejdzie?

Widzę, że masz duży opór po stronie podgrzewacza. Może się zdarzyć, że pmpa podgrzewając cwu przpechnie wodę do grzejniczków i nawet wstawienie zaworu zwrotnego nie zwiększy oporu przepływu. Sprawdziłbym przewody rorowe i armaturę na linii kocioł podgrzewacz (wężwonica) czy nie mozna zmniejszyć oporu.

Oczywiście może byc uszkodzony zawór 3dr. Może się zdarzyć, że gniazdo zaworu jest przybrudzone jakimś paprochem, lub jesli zamontowany silnik krokowy może dojść do częściowego otwarcia zaworu - wysoka temperatura wody kierowana na wężownicę i praktycznie naładowany zasobnik i część ciepłą kierowana do grzejników.

• 6 months później...

odgrzewam i witam,

muody123 czy mógłbyś w skrócie opisać jak skończył się temat, mam ten sam problem z kotłem VC, też miałem przypuszczenie, że to zawór 3d,

przyjechał serwisant wymienił i... dalej to samo - pojechał zasięgnąć języka - jestem przed jego drugą wizytą.

pozdrawiam

kkza