muody123 29.04.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Witajcie,mam w domu zainstalowany kocioł Vaillant atmoTEC VUW plus z zasobnikiem, do tego sterownik pogodowy Calormatic 430.Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz:instalacja składa się z 7 grzejników Purmo z głowicami termostatycznymi oraz z 3 podłogówek. Regulator pogodowy ma ustawione godziny grzania. Problem pojawił się np dzisiaj. temperatura na zewnątrz wynosi 19st., wewnątrz 22st.(sterownik ma ustawioną temperaturę obniżania na 19st, w czasie grzania 20 i 20,5st). Wszystkie kaloryfery maja głowice otwarte na max. Ciekawostką jest to iż w pewnej chwili zaczęły grzać 2 kaloryfery na pietrze (łącznie na pietrze jest 5 + podłogówka), pozostałe były zimne. Sytuacja utrzymywała się parę godzin. Kaloryfery są spięte do rozdzielacza (na parterze i pietrze).Dlaczego tak się dzieje? Przy poprzednim sterowniku Calormatic400 takiego problemu nie zauwazyłem. Pomóżcie bo nie wiem od czego zacząć aby zlokalizować usterkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 29.04.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 wina pewnie lezy w ustawieniach regulatora ---napisz jakie masz nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muody123 06.05.2010 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 o jakie ustawienia dokładnie chodzi? Calormatic 430 ma ich sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muody123 08.05.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 wina pewnie lezy w ustawieniach regulatora ---napisz jakie masz nastawy Poniżej najważniejsze nastawy: temp. obnizona 19st krzywa grz. 0,9 Włącz temp pok Termostat Offset trybu lato 15k Temp minimalna 15st Tryb Auto-wyl: ECO Opozn. ochr. p. zamr. 0h Czas blokady pompy 15min Maks wczes nagrz 0min Maks wyprzedz wyl 0min ciagle grzanie: wyl Korekta temperatury: temperatura zewnetrzna -2k temperatura pokojowa 0k Wersja oprogramowania VRC 430 2.15 To chyba wszystkie najwazniejsze funkcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 08.05.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 co masz na pierwszym ekranie ----grzanie , auto ,wył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muody123 08.05.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 co masz na pierwszym ekranie ----grzanie , auto ,wył ? auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.05.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Nie wiem jaki masz ukłąd hydrauliczny. Jak masz podłogówke na mieszaczu i była włączona, to pracowała w trakcie ogrzewania pompa w kotle i "pchała" wodę też do grzejników, a akurat w dwóch głowice termostatyczne nie było zamknięte, więc grzały. Sprawdź głowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muody123 09.05.2010 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Nie wiem jaki masz ukłąd hydrauliczny. Jak masz podłogówke na mieszaczu i była włączona, to pracowała w trakcie ogrzewania pompa w kotle i "pchała" wodę też do grzejników, a akurat w dwóch głowice termostatyczne nie było zamknięte, więc grzały. Sprawdź głowice. To też nie tak, podłogówek nie mam na mieszaczu, głowice we wszystkich kaloryferach sa otwarte. W momencie przygotowywania c.w.u. podgrzewana jest również woda do c.o. pomimo braku potrzeby (sterownik działa w trybie termostat, zadana temperatura 20st, wg wskazań 22). Pytanie, co się zablokowało i czy bez serwisu się obejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.05.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Widzę, że masz duży opór po stronie podgrzewacza. Może się zdarzyć, że pmpa podgrzewając cwu przpechnie wodę do grzejniczków i nawet wstawienie zaworu zwrotnego nie zwiększy oporu przepływu. Sprawdziłbym przewody rorowe i armaturę na linii kocioł podgrzewacz (wężwonica) czy nie mozna zmniejszyć oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 09.05.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 mysle ze mozesz mieć problem z zaworem 3-trogowym w kotle ,sprawdz jak podgrzewa wode czy czasem parametr tez nie idzie na grzejniki -jak idzie zawór jest do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muody123 09.05.2010 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Jak podgrzewa wode c.w.u. , to grzejniki robią się ciepłe. czyli pewnie zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.05.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Oczywiście może byc uszkodzony zawór 3dr. Może się zdarzyć, że gniazdo zaworu jest przybrudzone jakimś paprochem, lub jesli zamontowany silnik krokowy może dojść do częściowego otwarcia zaworu - wysoka temperatura wody kierowana na wężownicę i praktycznie naładowany zasobnik i część ciepłą kierowana do grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 24.11.2010 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 odgrzewam i witam, muody123 czy mógłbyś w skrócie opisać jak skończył się temat, mam ten sam problem z kotłem VC, też miałem przypuszczenie, że to zawór 3d,przyjechał serwisant wymienił i... dalej to samo - pojechał zasięgnąć języka - jestem przed jego drugą wizytą. pozdrawiamkkza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts