myciek 02.02.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Czy ktoś z forumowiczów prowadził kiedyś instalację odkurzacza pomiędzy budynkami? Chcę wstawić odkurzacz (jednostkę centralną) w wolnostojącym garażu i przeprowadziś rurę ssącą do bud. mieszkalnego. Poszukuję porady co do sposobu poprowadzenia instalacji pod ziemią: jaka głębokość, czy rurę osłonić czymś dodatkowo (myślałem o 100mm rurze karbowanej - jak do odwodnienia, ale BEZ perforacji) itd? Jakieś inne pomysły? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 ja instalacje poprowadziłem pod daszkiem ktory łaczy garaż (wolnostojący) z domem, odkurzacz bedzie stał na antresoli w garażu.Jeśli musisz dawać w ziemi to wsadź to w rurę osłonową najlepiej metalową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.001 02.02.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Jeżeli musisz przeprowadzić rurę z budynku do budynku wykop rów o głębokości około 80 cm, a na samą rurę załóż otulinę(wytrącanie się pary wodnej za względu na różnicę temperatury) i całość włóż np. do rury karbowanej, o której pisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 04.02.2004 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 O otulinie nie pomyślałem - dzięki za radę. Zdecydowanie chcę schować rurę w ziemi, bo to ozdoba żadna (też mam zadaszony łącznik pomiędzy garażem i domem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.02.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 myciek - zastanów się czy warto. Jaką masz odległość między garażem a budynkiem? Ponadto piszesz, że odurzacz będzie na antresoli - a to kolejne metry i kolejne kolanka. Z pewnością odległość wynosi kilkanaście metrów a to powoduje, że musisz kupić mocniejszą (czytaj droższą) jednostke centralną. W instalacji odkurzacza liczy się każdy metr, każde kolanko (instalatorzy przyjmują, że 1 kolanko 90stopni = od 2 do 3 m instalacji) .Ponadto rura fi 100. To niedorzeczność. Taki przekrój spowoduje, że utracisz moc ssącą. Standardem jest fi 50 i tego się trzymaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 08.02.2004 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Wowka, Dzięki za rady, ale nie wszystkie dotyczą mojej sytuacji:1. Nie mam antresoli - to nie ja chcę ustawić odkurzacz na antresoli. 2. "Z pewnością kilkanaście metrów" to w moim przypadku 9m+2m wewnątrz garażu+ok.2 m na zejście pod ziemię i z powrotem. Faktycznie w przypadku niektórych firm oznacza to kupno mocniejszego odkurzacza. Jednak różnica (w konkretnych przypadkach) wynosi ok. 300-400 zł a przecież żeby odkurzać samochód w garażu musiałbym kupić drugi "tradycyjny" odkurzacz też za jakieś pieniądze. A gdzie znana nam wygoda odkurzacza centralnego? Sumując: wiem, że to drożej, ale daje więcej wygody i możliwości. 3. "Rura fi 100 to niedorzeczność". No pewnie! Tylko, że u mnie to jest średnica rury osłonowej, co napisałem wyraźnie. Brudy lecą typową rurą Beama 50mm. 4. Na koniec jeszcze dokładniejsze wyjaśnienie dlaczego odkurzacz będzie w garażu. Otóż sprzedawca (podobno wieloletni) odkurzaczy na moje stwierdzenie, że jednostka centralna znajdzie się w pomieszczeniu gospodarczym powiedział, żebym uważał przy odbiorze budynku, bo miał już takich klientów, którym zakwestionowano taką lokalizację. Powodem jest to, że w kotłowni nie może być urządzeń zawierających iskrzące silniki!Ponieważ byłem poważnie zainteresowany doprowadzeniem końcówki odkurzacza do garażu (kto ma odkurzacz c. ten wie dlaczego!) to sprzedawca zaproponował, abym cały odkurzacz umieścił w garażu. Dodatkową korzyścią jest oddalenie hałasującej jednostki od mieszkania.PozdroM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts