sailor_man 29.04.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Jestem na etapie wyboru kominów w domu.Pierwszy komin będzie w kotłowni (dom ogrzewany gazem). W projekcie komin składa się z czterech kanałów - 1 spalinowy i 3 wentylacyjne.Drugi komin będzie w salonie tu gdzie jest kominek i składa się z 1 kanały spalinowego i 3 wentylacyjne. Doradźcie proszę z czego wykonać te kominy. Jeśli chodzi o komin pierwszy to zastanawiałem się aby zbudować go z pustaków wentylacyjnych np. takich http://www.cegielniastopka.pl/1,9,Pustak_wentylacyjny_C1.html, i w kanał wentylacyjny włożyć wkład z kwasówki. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jakie kominy macie u siebie przy ogrzewaniu gazowym? Drugi komin chciałem zrobić systemowy - jeden kanał z wkładem + trzy kanały wentylacyjne. Dodatkowo do pierwszego komina chcę wymurować z pełnej cegły dodatkowy kanał, aby ewentualnie w przyszłości podłączyć piec na eko-groszek. Jakie rozwiązanie byście mi zaproponowali dla mojego domu? Z góry dzięki za pomoc.sailor_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 30.04.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Ja sobie postawiłem dwa kominy systemowefirmy cj-blok. Takie same chyba sprzedaje Zapel.Są tanie. One są na kominek i na ten piec, któregochyba i tak nigdy nie będzie. No ale mam. Gdybymchciał trochę zaoszczędzić to dałbym tylko pustakbez wkładu ceramicznego. W przyszłości mógłbymdo niego włożyć stalową rurę. Podobno kominy ceramiczne nadają się też do kotłów gazowych.No ale to nie jest chyba eleganckie rozwiązanie.Wszyscy posługują się do kotłów gazowychprzewodami powietrzno-spalinowymi. Najlepiejkoncentrycznymi. Taki przewód ma wymiaryfi 125/80 a więc jeden z kanałów wentylacyjnychmógłbyś przeznaczyć aby go do niego włożyć.Uwaga typowe kanały wentylacyjne sąprostokątami np 12x17 więc przewód koncentrycznydo niego nie wchodzi. Ja u siebie będę miał odkotła do kanału wentylacyjnego rurę koncentrycznąa dalej już w samym szachcie kominowym pojedyncząrurę fi 80. No ale przewód koncentryczny wydaje sięlepszym rozwiązaniem.Bierz pod uwagę pustaki keramzytobetonowe. Są onepowszechnie używane do budowy kominów. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.05.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Dodatkowo do pierwszego komina chcę wymurować z pełnej cegły dodatkowy kanał, aby ewentualnie w przyszłości podłączyć piec na eko-groszek.A dlaczego nie systemowy dla pieca na eko? Dlaczego chcesz murowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 01.05.2010 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 A dlaczego nie systemowy dla pieca na eko? Dlaczego chcesz murowany? Znajomy zastosował takie rozwiązanie. Poza tym chyba taki komin murowany jest tańszy od komina systemowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 01.05.2010 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 samm dzięki za informacje o rozwiązaniu jakie u siebie zastosowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 06.05.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Czy każde pomieszczenie powinno posiadać kanał wentylacyjny?powiedzmy 70m2 powierzchni otwartej parterowej, gdzie chce zastosowac komin i ujscie z pieca na paliwo stale plus dodatkowo komin pod kominek.Juz czytałem i na innym forum ze zaleca sie inny materiał na te 2 kominy.więc 2 pytanie ile kanałów wentylacyjnych powinno byc do takiego pomieszczenia (1 wystarczy?) i jak z materialem na te kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 06.05.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Czy każde pomieszczenie powinno posiadać kanał wentylacyjny? - NieW pomieszczeniu w którym będzie zainstalowany piec wystarczy jeden kanał wentylacyjny ale również potrzebny jest nawiew powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 26.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Witam.Ja w projekcie mam jeden wspólny komin, dla pieca na ekogroszek i kominka. Jedno i drugie dzieli ściana. Czy tak może być czy powinny być dwa kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1 28.07.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Też ma zamiar kupić komin z wkładem ceramicznym czy taki np http://allegro.pl/item1153199276_8_5m_fi_200_wentylacja_komin_kominy_promocja.html będzie odpowiedni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.07.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam. Ja w projekcie mam jeden wspólny komin, dla pieca na ekogroszek i kominka. Jedno i drugie dzieli ściana. Czy tak może być czy powinny być dwa kominy? Jeden komin z dwoma kanałami, jeden do kominka, drugi do pieca - tak. Komin z jednym kanałem dymowym, wspólnym - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts