Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Wykopac głebokie fundamenty czy...

Benett

Recommended Posts

Witam!

Mam problem zdo rozstrzygniecia, co jest lepsze? Wykopać fundament na 2 m głeboki, czy nawieść 7 przyczep piachu,

Mój budowlaniec stwierdził, że wykopanie głebokich fundamentow jest tańsze niż 7 wywrotek piachu, (30 tys.) Teren jest lekko podmokły i po wykopaniu dołu pod fundament juz widać że stoi woda. Co było by lepsze, żeby potem nie było problemów, buduję dom bez podpiwniczenia

W moją wypowiedź wkradł się błąd nie 7 wywrotek tylko 70 teren podmokły a sąsiedzi mają już wybudowane pdomy obok i jest duża różnica poziomów, które trzeba wyrównać. Więc aby bylo taniej (mniej wywrotek) budowlaniec powiedział ze mozna zrobić głębsze fundamenty i potem je zasypać mniejsza ilością piachu aby wyrównać poziom. ale zastanawiam się czy lepiej nie oszczedzac i nawieść pach czy oszczedzić i zrobić fundamenty 2m. Nie wiem która opcja jest lepsza i czy wykopanie takich fundamentów nie spowoduje w przyszłości jakich konsekwencji.

Możesz wykopać ten fundament na głębokość 2 m (ja mam około 2,5 m) ale wtedy trzeba go solidnie zabezpieczyć przeciwwilgociowo, nie oszczędzać na niczym. Poza tym jak będziesz miał płytsze wykopy i nawieziony piasek czy dom nie będzie wyglądał karykaturalnie na takim wzniesieniu, musisz sam rozważyć wszystkie za i przeciw co Ci się bardziej opłaca i jak lepiej będzie wyglądał twój dom.

.budowlaniec powiedział ze mozna zrobić głębsze fundamenty i potem je zasypać mniejsza ilością piachu aby wyrównać poziom. .

Przepraszam , ale dalej nie rozumiem dlaczego głębsze wykopy?

Skoro trzeba podnieść teren to fundamenty na wieszu.

Jeżeli nie podnosimy terenu to głębokość przemarzania.

sasiedzi są wyżej, nasza działka teraz jest w dołku więc trzeba wyrównać aby poziom się zgadzał i trzeba tyle piachu ale budowalaniec mówił że jak zrobi wyższe fundamenty głębiej wkopane to będzie taniej poprostu nie wiem jak będzie lepiej a wyglądać ma poziomami tak jak sasiedzi z boku.

Ile trzeba podnieść poziom ?

Jeżeli poziom zerowy ma być zrównany z sąsiadami i fundamenty będą zasypane wiecej niż 1m to nic nie kopiemy , zciągamy tylko humus i robimy fundamenty.

Piechem zasypujemy tylko to co w środku fundamentów. Na zewnątrz może być dowolna ziemia, nawet gruz.

Czyli piachu będzie coś z 300 m3.

Warstwowo dobrze go ubić to też

duży koszt.

I z tego piachu chcesz wznieść

górkę a na niej postawić dom?

Od poziomu górki kopiesz na

głębokość np. 1 metr i robisz ławy.

A drugie rozwiązanie to wysokie ściany

fundamentowe.

Ale jak będą wysokie

to i tak do środka trzeba dużo

piachu wrzucić i zagęścić.

Od aktualnego poziomu gruntu

kopiesz na głębokość też ok. 1 metr

i robisz ławy.

Czyli ławy w obu rozwiązaniach będą

na innych wysokościach.

Czy dobrze zrozumiałem?

Witam, mam 1250 m kw powierzchni dzialki wyrównać musze na powierzchni gdzie stoi dom, czyli jakieś 133 m kw nasz budowlaniec powiedział że w tym przypadku najlepsze są wysokie fundamenty i tańsze niż nawiezienie piachu, poza tym lepiej żeby dom stał na fundamentach wyższych niż na piachu i fumdamentach 80 cm.