Anna Pepa 30.04.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Mam pytanie do ludzi którzy pozbywali się kominka, otóż nie planujemy robić kominka bo jako ogrzewanie mamy zaprojektowany piec na paliwo stałe, pomyślałam sobie że skoro i tak będziemy musieli chodzić i podkładać, to wolę to robić w gospodarczym niż w salonie. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lukrecji-2/m4937b5b82e8feto ten projekt rzućcie proszę okiem i napiszcie czy można nie robić tego komina, ja wiem że te zmiany powinniśmy zlecić architektowi ale za póżna bo już projekt wrócił od architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.04.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Jaki strop jakie zbrojenie? A tak w ogóle to bez projektanta i tak nic nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 30.04.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 komina możesz nie robić ale ta ściana pośrodku salonu to musi być żeby na czymś oprzeć strop. Chyba że jakieś słupy zrobicie, co będzie równie urocze.A jak chcecie oszczędzić, to wywalcie te balkony i tak nie będziecie z nich korzystać, a i mostek cieplny będzie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.04.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Jest szansa, są prefabrykanty, poza tym można puścić żebro itd itp, jednakże bez projektanta nie można tego zrobić, choćby dlatego, żeby nie zawaliło się na łeb. tam jest raptem 6,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 30.04.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Popatrzyłem na Twój projekt.I tak potrzebujesz mieć w tamtymmiejscu komin wentylacyjny. Zdajesię, że trzykanałowy. Osobno salonosobno kuchnia z okapem. No chyba, że będzieszkombinować z rekuperatorami.No ale gdy nie ma kominka to do salonu może nie trzeba osobnego kanału.Ale dwa jeszcze zostają.Skoro masz te dwa kanały wentylacyjne toi tak komin musisz postawić. Komin z dwóch kanałów wygląda głupio bojest cienki. Dlaczego więc nie dołożyćkominowego pustaka z keramzytobetonuale bez ceramicznego wkładu. Gdybyśkiedyś się zdecydowała jednak na kominekto włożysz w niego rurę. Same pustakikominowe nie będą kosztować dużo.No nie wiem ale na poddaszu do tegokomina może dojdą dodatkowe kanaływentylacyjne. Chyba więc od tego kominanie uda się uciec.Aha zwróć uwagę, że te Twoje pomieszczeniegospodarcze jest za małe aby tam postawićkocioł na paliwo stałe. Łącze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 02.05.2010 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 No więc tak, strop lany (taki jest w projekcie), kocioł - podobno (zdaniem architekta i osób które już mieszkaja mieści się bez problemów, też się tym martwiłam jak się okazało niepotrzebnie). Sciana i tak miała zostać, bo i tak wszystko jest otwarte i akurat ścianka w tym miejscu to dobre rozwiązanie. Co do kanałów wentylacyjnych to rzeczywiście jest trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 02.05.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Spokojnie możesz zrezygnować z tego komina, postaw tam ścianę nośną a w nią wmuruj kanały wentylacyjne z pustaków wentylacyjnych 19cm x 19cm. Pustaki mogą się zaczynać z pół metra pod stropem. Na piętrze dołóż następne dwa kanały dla wentylacji pokoi. Kanały możesz na dachu zakończyć kominkami wentylacyjnymi lub od stropu obmurować cegłą pełną i zakończyć ponad dachem klinkierem jako zwykły komin. Jest to o wiele tańsze rozwiązanie niż kominy systemowe albo murowanie od samego dołu z cegły. Nie potrzebujesz specjalnej ławy pod komin. Tylko przemyśl sprawę kominka dokładnie, bo potem będzie już za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 02.05.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 ja osobiście radziałbym jednak dobrze zastanowić się czy np. za 5 lat nie zapragniecie popatrzeć na płomyczki w salonie przecież kominek nie koniecznie musi służyć do grzania domu (DGP czy z płaszczem) kominek można zabudować później a między czasie można znaleść niezłe zastosowanie takiej ścianki w salonie ... np. jakiś podświetlany obraz z tulipankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 02.05.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Muszę to poważnie przemyśleć, mieć kominek czy nie, jak zauważyliście salon nie jest zbyt duży i to też przemawia za tym coby go nie robić. Trochę czytałam na forum i zdania są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 02.05.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Na piętrze dołóż następne dwa kanały dla wentylacji pokoi Po co kanały w pokojach?Nie doradzaj lepiej w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 02.05.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Po co kanały w pokojach?Nie doradzaj lepiej w ten sposób. jakaś łazienka jest na piętrze kanały mogą się przydać .. bobasxxx nie napisał, że w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 02.05.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Napisał,żeby do tego komina o którym mowa dołożyć dwa kanały dla wentylacji pokoi.Dla łazienki na górze jest inny,drugi komin,który rozwiązuje wentylację łazienki i kotłowni z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 03.05.2010 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Tak sobie patrzę i widzę że w projekcie są tam właśnie kanały wentylacyjne do pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 03.05.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Tak sobie patrzę i widzę że w projekcie są tam właśnie kanały wentylacyjne do pokoi. Aż mi się wierzyć nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 03.05.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A ja też tak sobie popatrzyłem. I jakoś na piętrze nie widzę w łazience kanału wentylacyjnego. A z innej strony to na poddaszu podobnoprzepisy zalecają kanał wentylacyjny dlakażdego pomieszczenia. Może to iprzesada ale przesadą też byłoby zrobienietylko jednego kanału gdzieś np. w garderobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 03.05.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A z innej strony to na poddaszu podobno przepisy zalecają kanał wentylacyjny dla każdego pomieszczenia. Może to i przesada ale przesadą też byłoby zrobienie tylko jednego kanału gdzieś np. w garderobie. samm - ciekawie to napisałeś "podobno przepisy zalecają". Lepiej nic nie pisać niż wprowadzać innych w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 03.05.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 MK - dlaczego uważasz, że wprowadzam w błądjeżeli chodzi o te przepisy. Mógłbym odwołać siędo kilku poważnych źródeł w internecie w którychtak pisze. Oczywiście, że jakbym poszukał to teżznalazłbym wypowiedzi, że wystarczy, że w łazience,garderobach bez okien, w pomieszczeniachoddzielonych więcej niż dwoma drzwiami. I takjest w większości projektów. Dlatego napisałempodobno. A potem napisałem, że przesadą jest,żeby u autorki tego wątku był kanał tylko w garderobie bo ktoś przede mną napisał, że wpokojach nie trzeba. Oczywiście tego niezauważyłeś. A w łazience nie ma.Więc pytaniem na pytaniedlaczego zalecasz dla Anna Pepa, żeby miałatylko kanał w garderobie na poddaszu. No boskoro ja źle doradzam a do rad innych nie maszuwag to chyba źle życzysz dla Anna Pepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.05.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 (edytowane) samm - doradzanie łączy się ze sporą odpowiedzialnością. Doradzając trzeba bardzo dobrze znać zagadnienie w którym się wypowiadamy i starać się nie wprowadzić nikogo w błąd. Ponadto trzeba umieć przyznać się do błędu, bo nie jesteśmy nieomylni.Natomiast u Ciebie wygląda to tak : "podobno przepisy zalecają....", "jeżeli chodzi o te przepisy, mógłbym odwołać się do kilku poważnych źródeł w internecie w których tak pisze.....", "dlaczego zalecasz dla ........, żeby miała tylko kanał w garderobie", "skoro ja źle doradzam a do rad innych nie masz uwag to chyba źle życzysz dla..." Przepraszam ale zaczynasz przeginać i zamiast przyznać się do błędu próbujesz dodatkowo manipulować. Powołujesz się na przepisy ,ciekawe jakie? Potem są to poważne źródła.... jakie? Potem brniesz dalej i próbujesz przypisać mi wypowiedzi których nie wypowiedziałem. Pasuje tutaj cytat Ignacego Krasickiego : " prawdziwa cnota krytyki się nie boi " .Pozdrawiam Edytowane 4 Maja 2010 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 04.05.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 M KMoże ja i zrobiłem jakiś błąd.Chętnie do niego się przyznam.Tylko, że ja nie wiem jaki.Nie wiem co ja źle doradziłem dlaAnna Pepa. Która z moich rad narażaćją będzie na nieuzasadnione koszty amoże nawet będzie niebezpieczna dlazdrowia jej i jej rodziny. Mam prośbę, może by mi ktoś podałi uzasadnił jaki ja błąd popełniłem.Jeszcze raz chętnie się do niego przyznam.Żadnych problemów z tym nie mam. Chcę zwrócić jeszcze uwagę, że na tymforum żadnych dyplomowanych fachowcówod wentylacji a nawet od kominów nie ma.I albo będą pisać tacy ludzie jak ja, alboposługując się tokiem rozumowania M K, niktnie powinien, bo skoro się nie zna to nie powinienzabierać głosu. A w ogóle M K o co Tobie tak naprawdę chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.05.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Mam prośbę, może by mi ktoś podał i uzasadnił jaki ja błąd popełniłem. ...... Chcę zwrócić jeszcze uwagę, że na tym forum żadnych dyplomowanych fachowców od wentylacji a nawet od kominów nie ma......... A w ogóle M K o co Tobie tak naprawdę chodzi? Żebyś nie naginał faktów i powstrzymał się z doradzaniem w dziedzinie o której masz blade pojęcie. Poniżej jedna z twoich wypowiedzi: "na poddaszu podobno przepisy zalecają kanał wentylacyjny dla każdego pomieszczenia" . Nie ma takich przepisów dla budynków mieszkalnych. Ponadto po co na poddaszu kanał wentylacyjny dla każdego pomieszczenia? Chyba, że zamierzamy ogrzewać okolice naszego budynku? Więcej kanałów wentylacyjnych to więcej dziur którymi ucieka ciepłe powietrze z budynku. Przy wentylacji grawitacyjnej, kanał wentylacyjny potrzebny jest w łazience, wc, kuchni, kotłowni, w pomieszczeniu gdzie będzie kominek, garderobie. Taka ilość kanałów wentylacyjnych wystarczy w zupełności. Mylisz się na forum jest wielu fachowców bardzo dobrze znających się na wentylacji, kominach, ...., np: Adam MK, An-bud, Bogusław58, Forest Natura, Pablitoo, sSiwy12 oraz wielu innych. Poczytaj, można się wiele się od nich nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts