samm 05.05.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 M KNapisałeś, że nie ma takich przepisów. Proszębardzo uczestniczyłeś niedawno bo w marcuw dyskusji o wentylacji poddasza.Polecam zacząć czytać od wypowiedzi HenoKczwartego wątku od dołu. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148113-Prawid%C5%82owo-wykonana-wentylacja-grawitacyjna-praktyczne-rady/page4 Czyli jakieś tam przepisy są. Każdy mądrala możeje interpretować jak chce, ale są.Ja osobiście nie zalecam ścisłego ich przestrzegania.No ale ja, jak i być może wszyscy ci których wymieniłeś,nie jestem dyplomowanych specjalistą od wentylacji.Dlatego użyłem słowa "podobno". Po prostu chciałemnadmienić, że jakieś tam przepisy, być może przez nikogonie przestrzegane, być może głupie, być może nieprecyzyjneale są. Według mnie użycie słowa "podobno" podkreśliło aby nietraktować tego fragmentu mojej wypowiedzi jako wiarygodnej. Tak samo używa się zwrotów:"moim zdaniem""wydaje mi się""słyszałem""czytałem gdzieś""IHMO""znajomy mi mówił""rozmawiałem z jednym budowlańcem""mój sąsiad zrobił tak" Taka gra słów ale od razu wiadomo, żetakiej wypowiedzi nie należy traktowaćjako wypowiedzi wiedzącego wszystkofachowca. Aha gdybym nie użył słowa "dyplomowanych"to rzeczywiście te osoby mogłyby poczuć sięurażone. Dodaję jeszcze na Twoją listę HenoK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.05.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 samm - owszem brałem udział w tej dyskusji, znam również treść PN-83/8-03430 o wymaganiach odnośnie wentylacji w budynkach mieszkalnych. I nie ma tam przepisu nakazującego wykonanie kanału wentylacyjnego w każdym pomieszczeniu na poddaszu. Na stronie 5 tego tematu sSiwy12 bardzo dokładnie to wytłumaczył.Dalsza dyskusja na ten temat nie ma więc żadnego uzasadnienia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz86 05.05.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Prawdopodobnie nie powinno być żadnych problemów, jak projektant zatwierdzi (a powinien) nie będzie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 05.05.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Ludzie przecież autorka postu pytała osoby które mają jakieś doświadczenie w rezygnacji z komina. Ja też zrezygnowałem z komina ( według mnie zbędnego), w kuchni, zamiast niego idą dwa kanały wentylacyjne w ścianie, stąd moja sugestia. http://i42.tinypic.com/65a4gl.gif Wy się kłócicie o jakieś przepisy, a kobieta potrzebuje konkretnej rady... Ja tam nie widzę jakiegoś dodatkowego komina wentylacyjnego na piętrze wiec sugeruję dodatkowe kanały went. Ja w swoim projekcie mam wentylację w każdym pomieszczeniu na piętrzę, żeby było ciekawiej są tą kominki w dachu do każdego pokoju połączone rurą spiro z kratką w suficie (...żal...). Fakty są takie, jak sobie zrobisz dodatkowe kanały wentylacyjne, to będziesz je mogła wykorzystać lub nie, a jeśli nie zrobisz to już będzie "po ptakach..." Wybór należy do Ciebie. Aczkolwiek jeszcze raz proponuję przemyśleć sprawę kominka w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 08.05.2010 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Jak się nauczę to zaraz wkleję zdjęcie szczegółowego rzutu z projektu bo tam są trzy kanały wentylacyjne i jeden kanał do kominka, czyli coś tam wentylują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.05.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Temat podobny: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=43770 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts