herakles 30.04.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam, mam zagwozdkę, planowane miejsce kuchenki znajduje się w linii prostej 3m od komina, a planowana kratka w łazience 2,5m. Czy mogę pod wylewką na poddaszu puścić to poziomo w kanale kwadratowym i podłączyć pod komin?Czy mogę w sensie prawnym i logicznym?Załóżmy dwie opcje rozważań, mechanicznie i grawitacyjnie. Jest też opcja zrobić 2 dodatkowe kominy i na dachu dać takie wywietrzniki, ale byłyby one dużo niżej niż komin(czy mogą być?, ew. by się je podniosło, ale jak to będzie wyglądać?!). Opcja "max 30st pochylenia" odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.04.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Ważne aby powierzchnia przekroju kanału była odpowiednia.Rozwiązanie z kanałem pod wylewką jest dopuszczalne i pewnie sprawniej będzie działać wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.04.2010 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Co to znaczy sprawniej? No i czy 200x60 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.04.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 0,14 x 0,14 = 196 cm2 200x 6 =120 cm2 to około 2/3 z zalecanego, mało ...Jest też opcja zrobić 2 dodatkowe kominy i na dachu dać takie wywietrzniki, ale byłyby one dużo niżej niż komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 30.04.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Oj herakles trochę życia na to forum wprowadzasz.Zbigniew100 zapewne pisze o mechanicznejwentylacji. Dla niej przekroje mogą być mniejsze.Jednak jeżeli chodzi o naturalną wentylację toniestety wentylacja przy wykorzystaniu poziomychprzewodów kominowych jest niedopuszczalna,bo podobno nieskuteczna. Chociaż gdzieś czytałem,że o ile jest to do dwóch metrów i zrobi się przekrojedwa razy większe tego poziomego odcinka to możebyć dobrze. Zgodnie z przepisami komin może niebyć pionowy, ale odchylenie od pionu nie może byćwiększe od 30-tu stopni na odcinku 2 metrów długościkomina. Jeżeli sprawdzisz to co napisałem i zrezygnujeszz tego poziomego kominowego kanału to daj znać aa napiszę Tobie jak ja zaplanowałem sobie poradzićz analogicznym do Twojego problemem. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.04.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Zdaję sobie sprawę, że będzie musiał być wiatraczek, który mechanicznie przepompuje powietrze. Chciałbym tego uniknąć, dlatego jestem otwarty na każda propozycję. Myślałem o tym, żeby nagiąć te 30 stopni, dach ma być pod kątem 45 i puścić to w dachu, ale boję się schłodzenia i cofek oraz tego, że mi domu nie dobiorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 01.05.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 herakles - przeczytaj stronę z dyskusją.Myślę, że Ciebie zainteresuje. Zwróć uwagę na drugi od dołu post. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157869-Problem-z-kominami&highlight=samm Uważaj na te swoje pomysły z wysokościamibo to tak dowolnie nie należy robić. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts