kurt76 30.04.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam, serdecznie.Kolejna zagwozdka - chcialbym wyeliminowac druga pare dzwi w holu wejsciowym. Na pierwszy rzut oka wyglada, ze kurtyna powietrzna moglaby cos wniesc w tym temacie.Wyobrazam sobie to w ten sposob, ze urzadzenie jest uruchamiane jakas czujka ruchowa wewnatrz domu, to samo przed drzwiami chwile przed otworzeniem.... Czy to ma sens, czy ktos stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.04.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 kumpel tak ma, zrezygnował z wiatrołapu bo to mu się na etapie projektu podobało, tak po amerykańskiemu a hydraulikiem od c.o. wymyślili kurtynę na drzwiami wejściowymi, jak dziś pamiętam jak obaj się tym zachwycali, uruchamiana na czujkę ruchu (skierowana na drzwi) lub włącznik na ścianie, zakupili (~1500zł, mówimy o kurtynie wodnej podłaczonej do c.o., bo na elektrycznej ponoć ze względu na zużycie energii sie zupełnie nie kalkuluje), zainstalowali i było fajnie, bo działa, bo takie nowoczesne i nietypowe, pochodziła może z miesiąc pierwszej zimy, kolejne dwie wyłaczona, bo jakoś wiecej przeciw niż za zauważyli: obcych na wejsciu straszy wiejąc po głowach, piękna fryzura żony kumpla po przejściu przez drzwi wygląda jak po wichurze , a to wentylator prąd żre, a to głośno pracuje a nie zawsze przy nocnym powrocie wymagane są hałasy , czujka ruchu łapie każdy ruch w okolicy drzwi, do tego mało atrakcyjny element dekoracji wnętrza, przy braku wiatrołapu jednak trzeba się liczyć z wiekszym wychłodzeniem okolic drzwi, sama kurtyna to często jest za mało, ona przecie pracuje tylko w zadanych warunkach (otwarcia drzwi, ruchu przy drzwiach itp), jednak w naszych warunkach klimatycznych wiatrołap wydaje się być najrozsądniejszym wyjściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 30.04.2010 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Wyobrazilem sobie w tej chwili to co piszesz i raczej masz racje. Jednakze to nie rozwiazuje mojego problemu w najmniejszym stopniu Co robic? Co robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.05.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Co robic? Co robic? Celem instalowania drugich drzwi jest obniżenie rachunków za CO, ale jeśli ktoś preferuje wygląd, to może obejść się bez tych drzwi. Zainstaluj kaloryfer lub podłogówkę i po problemie. Lepszy wygląd wyższe rachunki czyli standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.05.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Wyobrazilem sobie w tej chwili to co piszesz i raczej masz racje. Jednakze to nie rozwiazuje mojego problemu w najmniejszym stopniu Co robic? Co robic? no właśnie mój plan wziął w piz..du ....ja nawet nie mam opcji załozenia 2 drzwi i kurtyna miała być tym super rozwiazaniem. Co robić, Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 05.05.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 pole silowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.05.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Nie mam drzwi w wiatrołapie. Podłogówka spokojnie wystarcza. A porównanie mam - w biurze przy otwartych drzwiach od wiatrołapu pizgało po nogach, że ho ho A nie znoszę tego wiania w dziób tych kurtyn (centra handlowe brr....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.05.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Co robić, Co robić? Skoro na pole siłowe raczej liczyć nie można oraz inne rozwiązania mniej radykalne nie pasują, to pozostaje tylko jedno: Drzwi zamurować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 06.05.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 obcych na wejsciu straszy wiejąc po głowach, piękna fryzura żony kumpla po przejściu przez drzwi wygląda jak po wichurze Przepływ ma być laminarny a nie w granicach śladu lub wręcz turbulencji Czyli żadna wichura a tylko łagodny zefirek - to naprawdę jest skuteczne Rozwiązanie powszechnie stosowane w śluzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.05.2010 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Skoro na pole siłowe raczej liczyć nie można oraz inne rozwiązania mniej radykalne nie pasują, to pozostaje tylko jedno: Drzwi zamurować! zawsze byłam fanka najprostszych rozwiazań, ze tez na to wczesniej nie wpadłam,hmmmmm, alezTy jesteś bystrzacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 09.05.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 sporadyczne ogrzewanie strefowe => promiennik podczerwieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.05.2010 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 sporadyczne ogrzewanie strefowe => promiennik podczerwieni a cos więcej na ten temat ,chodzi o cos takiego ? http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/images/FRICO_EZ100.gif czy da sie tym sterować ? np włączenie przy otwarciu drzwi, wyłącznik czasowy? jaka jest wydajność i jaki pobór energii jaki czas nagrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.05.2010 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Jak najbardziej można sterować, włączać zwykłą czujką ruchu i/lub termostatem, można również sterować mocą (ciepło, cieplej, gorąco...). Moc od 300W wzwyż. Zasilanie 230V pociągnięte skądkolwiek obok. Te urządzenia są praktycznie bezawaryjne, bezobsługowe, niedrogie (pojęcie względne) i nie mają wad kurtyn powietrznych. Przykład: http://allegro.pl/item1009160129_promiennik_elektryczny_1000w_atlantic_tatou_deco.html Wybór odpowiedniego promiennika. Aby osiągnąć komfort temperaturowy, bardzo ważny jest wybór odpowiedniego typu promiennika. Promienniki wysokotemperaturowe charakteryzujące się temperaturą źródła wyższą od 750°C dają intensywne, krótkofalowe promieniowanie cieplne. Efekt uzyskany za pomocą tego typu promienników może być przyrównany do odczucia ciepła wydobywającego się z otwartego płomienia np. ogniska. Promienniki te przeznaczone są do zastosowań na zewnątrz budynków lub do wysokich pomieszczeń. Natomiast urządzenia o temperaturze źródła na poziomie 100°C emitują długofalowe promieniowanie cieplne, zapewniając komfort cieplny oraz dobre rozprzestrzenianie promieni cieplnych w pomieszczeniach do wys. 2,7m. Szybkie ogrzewanie. W porównaniu z tradycyjnymi systemami ogrzewania, promienniki umożliwiają bardzo szybkie dojście do żądanej temperatury. A w praktyce daje możliwość zaprogramowania dłuższych okresów redukcji temperatury np. w ciągu nocy lub weekendów - co przekłada się na oszczędność energii. Wentylacja mechaniczna. Promienniki cieplne bardzo dobrze współpracują z mechaniczną wentylacją. Nie powodują powstawania niepożądanych ruchów powietrza, które mogłyby mieć zły wpływ na główny system wentylacyjny budynku. Dodatkowe źródło ogrzewania. Promienniki bardzo dobrze nadają się do dodatkowego ogrzewania wybranych powierzchni, na przykład recepcji narażonej na częste wyziębienia. Zastosowanie dodatkowego ogrzewania za pomocą promienników jest z reguły proste i niedrogie. .... Ciąg dalszy na stronie: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=298&cms=281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.05.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Robertsz bardzo dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 13.05.2010 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 @robertsz Twoja propozycja z promiennikiem, jest wg mnie calkowicie chybiona.Promiennik nie moze zastapic kurtyny, to dwie rozne bajki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 13.05.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 ale mnie nie chodzi o zastąpienie, chodzi o szybkie nagrzanie korytarza,po wychłodzeniu,przez otwarcie drzwi głównie zimą. nie mam miejsca na klasyczny grzejnik,a obawiam się,że sama podłogówka nie da rady.Takie włączenie na chwile promiennika,może rozwiązać napływ zimnego powietrza do innych części domu.To moze byc jedyne rozsądne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 14.05.2010 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Tyle, ze tu chodzi nie o nagrzewanie zimnego powietrza promiennikem, tylko o uniemozliwienie przeplywu zimnego powietrza z zewnatrz do wnetrza.Kurtyna realizuje tow ten sposob, ze oddziela dwie masy powietrza. Jej zaleta jest mala bezwladnosc. Chodzi tez o maksymalnie krotki (zblizony do czasu otwarcia drzwi czas poboru pradu). Jakies wypowiedzi uzytkownikow kurtyn by sie przydaly w tym miejscu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neron35942 09.11.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Witam, chcę tylko powiedzieć , że ja te kurtyny powietrzne sobie bardzo chwale, bo dużo to mi daje, a z tego co się orientuje przydatne są wszędzie, nie tylko w domu. Ja polecam klima-sklep.pl - ja jestem z ich usług zadowolony Edytowane 11 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.11.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Witam, chcę tylko powiedzieć , że ja te kurtyny powietrzne sobie bardzo chwale, bo dużo to mi daje, a z tego co się orientuje przydatne są wszędzie, nie tylko w domu. Ja polecam klima-sklep.pl bo maja atrakcyjne ceny no i ja jestem z ich usług zadowolony Neron bardzo inteligentny kamuflaż reklamowy Edytowane 11 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.07.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 :lol2: ktos ma jeszcze kurtyne i mógłby polecić? Do małego sklepiku. Kumpel szuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts