samm 30.04.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Ponieważ powoli robię sobie hydraulikę chcęjuż teraz zainstalować pewne elementy, którebędą ochraniać moją piwnicę przed zalaniemw przypadku np. pęknięcia rury. Klocki z których chcę taki system zbudować to: -elektrozawór z krańcówkami,-wodomierz a raczej przepływomierz z wyjściem 4-20 mA lub z ustawianym progiem,-miernik ciśnienia wody też z wyjściem prądowym 4-20 mA lub z nastawialnym progiem,-wyłącznik pływakowy do studzienki, którą mam w kotłowni,-jakieś przełączniki, przekaźniki itp. Jeżeli ktoś z Was taki lub podobny system posiadalub chciałby swoje zdanie o nim wyrazić to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.05.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 A dlaczego ta rura miałaby pęknąć??I dlaczego tylko w piwnicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 01.05.2010 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Trociu Pewnie, że nie tylko w piwnicy.Przy szczelnych i wytrzymałych oknachi drzwiach to nie wiem gdzie ta wodamogłaby się zatrzymać. Czy rura, czy zawór, czy wężyk przybaterii. A może dlatego, że tą hydraulikębędzie osobiście robił taki fachowca jakja. Tych przyczyn może być kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.05.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Jestem w trakcie próby zrobienia sobie czegoś takiego.Czujnikiem będzie wodomierz z impulsatorem. Zwróć uwagę na jego rozdzielczość. Mam w tej chwili taki co daje impuls co 100l i to jest do kitu. Będę wymieniał na taki z impulsem co 2,5l. Do tego zawór z siłownikiem i komputerek sterujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 02.05.2010 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 TomkiiZapewne myślisz o takim wodomierzu http://bmeters.pl/woda_produkty_prezenter-wyposazenie.php?id=13 Ja jeszcze biorę pod uwagę wodomierze firmy Metron.Do tego dorobiłbym multiwibrator monostabilny np. naukładzie scalonym 555 i wykrywanie przekroczenia proguprzepływu miałbym. A swoją drogą ten multiwibrator już powinienbyć w ten nadajnik impulsów wbudowany. Co to za problem.Myślałem też aby użyć do pomiaru kryzy i różnicowego przetwornika ciśnienia czy presostatu. To byłoby w pełni profesjonalne rozwiązanie.No może o jakieś 250 zł droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.05.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Tomkii Zapewne myślisz o takim wodomierzu http://bmeters.pl/woda_produkty_prezenter-wyposazenie.php?id=13 Podobny - Metron. U mnie impulsy pójdą do komputera. Zamiast wodomierza z impulsatorem można zastosować przepływomierz... Ale koszty są masakryczne. Wycieków wody mogą być dwa rodzaje: - leje się na full - będzie trudno odróżnić od np. napełniania wanny, - przecieka - w ogóle nie wyłapiesz. Moje założenia są takie: - jak mnie nie ma w domu (alarm włączony) to w ciemno zamykam zawór, - jak jestem to analizowana jest charakterystyka poboru wody i jak będzie za bardzo odbiegać od normy to wtedy będę odcinał - dlatego potrzebny jest komputer. W razie potrzeby będę mógł wykorzystać dodatkowo analizę z czujek od alarmu (czy ktoś jest w kuchni/łazience) i poboru prądu (pralka, zmywarka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.05.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 W razie potrzeby będę mógł wykorzystać dodatkowo analizę z czujek od alarmu (czy ktoś jest w kuchni/łazience) i poboru prądu (pralka, zmywarka). Pomysł dobry, ale: - dla przypadku gdy alarm wyłączony, to ktoś może przecież napełniać wannę będąc w innym pokoju i wtedy nie wyłapiesz czy ten duży upływ to zamierzony czy nie - dla przypadku gdy alarm włączony, to chyba być musiał mieć wydzielone obwody na zmywarkę i pralkę, aby to kontrolować. Bo zawsze chociażby lodówka może zakłócać. Planujesz system automatycznego nawadniania? Kolejny czynnik zakłucający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 02.05.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Ja aktualnie się ograniczam do zrobieniawyłącznie układu do zabezpieczenia przedzalaniem.Chcę aby idea była jak najprostsza.Żeby układ był stosunkowo tani i najlepiejżeby w stanie czuwania pobierał np. 5 W. Idea jest następująca.Wodomierz wskazuje za duży przepływ np.50 litrów/minutę to wtedy następuje automatycznezamknięcie zaworu. Napełnianie wanny to np.15 litrów/minutę.Drugie źródło to przetwornik ciśnienia (manometrze stykiem). Jak zacznie wskazywać za małąwartość to też zawór się zamknie. Ta za maławartość to np. poniżej 0,5 bara. Ten przetwornikumieszczony byłby gdzieś na końcu instalacjiz wodą.Trzecie źródło, które zamknie zawór to czujnikpływakowy w studzience w kotłowni. W tej studzience byłaby też pompa do brudnejwody.Czwarte źródło to przycisk chwilowy, czylibędzie można zamknąć zawór na życzenie. Zawór po zamknięciu otworzyć będzie możnajedynie ręcznie za pomocą specjalnegoprzycisku. Niestety coś ta strona Metron jest jakaśniedopracowana. Nie mogę wejść nastronę z opisem nadajników do ichwodomierzy. Też się zaczynam zastanawiać nad znalezieniemjakiegoś wzoru z ilością przepływającej wody wzależności od ciśnienia i przekroju. Czyli chciałbymwiedzieć jak szybko moja piwnica będzie zalewana. Na razie żadnego sterownika nie zamierzaminstalować. No ale gdybym chciał wykrywać małewycieki wody to może już by był sens jakieś tamLogo zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.05.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Pomysł dobry, ale: - dla przypadku gdy alarm wyłączony, to ktoś może przecież napełniać wannę będąc w innym pokoju i wtedy nie wyłapiesz czy ten duży upływ to zamierzony czy nie - dla przypadku gdy alarm włączony, to chyba być musiał mieć wydzielone obwody na zmywarkę i pralkę, aby to kontrolować. Bo zawsze chociażby lodówka może zakłócać. Planujesz system automatycznego nawadniania? Kolejny czynnik zakłucający. Ogród ma osobne zasilanie w wodę (studnia). Wykryć włączenie pralki czy zmywarki na pewno da się łącząc pobór wody z poborem prądu. Na dzień dzisiejszy z wykresu prądu widzę kiedy została włączona pralka a kiedy zmywarka. Zresztą pobiera określoną ilość wody na cykl - więc da się na pewno coś z tym zrobić. Zresztą mam je na osobnych obwodach i mogę wprost podłączyć podlicznik z impulsatorem na te obwody. Na razie miałem jedną awarię u mnie - zawiesiła się spłuczka. Woda leciała kilka godzin... U rodziców raz przekorodowała rura, zrobiła się mała dziurka i leciało na ścianę w piwnicy - też parę godzin. PS. Chcesz gotowy algorytm? Spróbuje coś sklecić: 1/ alarm uzbrojony - zamknij wodę (ew. uwagi z pkt. 4) 2/ ruch w kuchni i pojawia się pobór wody - po X litrach wyłącz wodę 3/ ruch w łazience i pojawia się pobór wody - po Y litrach wyłącz wodę 4/ brak ruchu i pojawia się pobór wody - wyłącz wodę (można tutaj uwzględnić pralkę i zmywarkę z opóźnionym włączaniem chociażby analizując pobór prądu). A co do wodomierza metron: http://www.metron.torun.pl/katalogi/woda/js_15-25_zdalnie_sterowane.pdf Edytowane 2 Maja 2010 przez Tomkii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 04.05.2010 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Tomkii - dziękuję za namiary na pdf metron.Aktualnie rozpatruję wodomierze 3-ch firmmetron, bmeters i powogaz. Najgorsze wydająsię kontaktrony metron potem powogaz a najlepszebmeters. Na dniach podejmę decyzję. To też zależy od tego jaki ja mam wodomierz w studziencei od tego jakie wodomierze sprzedaje hurtownia wktórej lubię się zaopatrywać.Chciałbym Ciebie zainteresować, na roboczowytypowanym przeze mnie zaworem kulowym z siłownikiem. Załączam namiary na niego http://www.insbud.org/pl/produkt-1097873991617010944/IB-Q20---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN20.html# Napisz co o nim sądzisz. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.05.2010 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Tomkii - dziękuję za namiary na pdf metron. Aktualnie rozpatruję wodomierze 3-ch firm metron, bmeters i powogaz. Najgorsze wydają A możesz powiedzieć po czym to wnosisz? Mam akurat Metrona więc pewnie go tam wsadzę, ale jestem ciekawy po czym idzie ocenić lepszy/gorszy. Chciałbym Ciebie zainteresować, na roboczo wytypowanym przeze mnie zaworem kulowym z siłownikiem. Załączam namiary na niego Mam już jeden zainstalowany (na zasilaniu domu w wodę), jak się sprawdzi to jeszcze tego nie wiem. Brakuje mi żeby coś takiego dostać na 12 lub 24V (w sensownej cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 05.05.2010 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 TomkiiNie znam typów kontaktronów stosowanychw tych czujnikach impulsów.Zakładam, że żywotność maja taką samą np.100 mln przełączeń. Zakładam, że czas naprzełączenie razem z drganiami styków tookoło 2 ms.Metron ma styk przez który może przepływaćprąd do 4 mA. Napięcie przełączające to max12 V. A moc sygnału przełączanego to zaledwie0,048 VA.Zwykle sterowniki PLC lubią aby na ich wejściacyfrowe podawać 24 V przy prądzie około 7 mA.Wejścia zwykłych transoptorów też takiegoprądu wymagają. Przesyłanie na odległośćimpulsów 4mA 12V jest narażone na zakłócenia.Bo to będzie przesyłanie sygnału napięciowe.Najlepiej sygnały przesyłać nie napięciowoa prądowo czyli np. w stanie zwarcia styku kontaktronu 20 mA niezależnie od obciążenia.No ale na to już styk kontaktronu nie pozwoli.U mnie nie będzie przesyłania na duże odległościimpulsów bo zastosuję multiwibrator monostabilnyprzy kontaktronie. U Ciebie rozumiem, że po doprowadzeniu impulsów do, jak to określaszkomputera, będziesz je starał się obsłużyćnp. przerwaniowo. No bo np. 2 impulsy na sekundęo szerokości impulsu około 20 ms. Rzeczywiście i ja bym wolał, żeby silnik byłna 24 V. Niestety inne firmy, które mają w ofercietakie silniki nie podają cen. Zresztą nad wyboremwłaściwego zaworu muszę jeszcze trochę popracować.Ale tutaj optymistą nie jestem. Może zadzwonię w przyszłym tygodniu do Insbud i się spytam czy wersjąna 24 V dysponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.05.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 U Ciebie rozumiem, że po doprowadzeniu impulsów do, jak to określasz komputera, będziesz je starał się obsłużyć np. przerwaniowo. No bo np. 2 impulsy na sekundę o szerokości impulsu około 20 ms. Ja je czytam przy wodomierzu układem DS2423 (niestety już nie produkowany - idzie jeszcze czasem znaleźć). Prądy tam są w uA a wbudowany licznik ma 32bity więc można sobie czytać w dowolnym momencie. Układ już działa tylko mam zły wodomierz (Szlumberger Unimag 1impuls/100litrów). Mam z niego wykres zużycia wody, stan licznika no i będzie sterowanie zaworem. W taki sam sposób odczytuje licznik prądu. Będę jeszcze próbował zrobić temu DS podtrzymanie na kondensatorze 1Farad. W tym samym systemie (1-wire) odczytuje temperatury, steruje piecem CO i będe sterował zaworami od CO i od wody. Rzeczywiście i ja bym wolał, żeby silnik był na 24 V. Niestety inne firmy, które mają w ofercie takie silniki nie podają cen. Zresztą nad wyborem właściwego zaworu muszę jeszcze trochę popracować. Ale tutaj optymistą nie jestem. Może zadzwonię w przyszłym tygodniu do Insbud i się spytam czy wersją na 24 V dysponują. Gdybyś znalazł to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 11.08.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Odgrzeje kotleta...Niestety Insbud się zbiesił i prawie nic sensownego z zaworów nie idzie u nich kupić.Znalazłem np. tutaj: http://www.pneumat.com.pl/zawory_kulowe_sterowane_elektrycznie2Są wersje 12-48V i 230V ale... cena brutto to ok. 1900PLN!Udało się komuś znaleźć coś tańszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terska 13.08.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Jeśli już zaleje piwnicę to pozostaje tylko pompa do jej wypompowania ? Rury kanalizacyjne odpływowe mam położone równo z podłogą piwnicy. Kratki ściekowej nie mogę zrobić bo będzie za wysoko, ale może są jakieś rury z syfonami które się otwierają jak "poczują" wodę ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts