orasje 01.05.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam a raczej cześć pracy- w końcu to 1 Maja. Pytanie jest takie. Juz niedługo będę zasypywał piwnice. Problem polega na tym, że dół "dzięki" hojnej pracy koparki mam z jednego boku na szerokość 4 m i musi tam wejść b.dużo piasku. Nie chcę zasypywać wszystkiego ziemia rodzimą bo to glina i opaska drenująca na którą bardzo liczę nie przyda się. Planuje więc zasypać piwnicę piaskiem + żwir na całej jej wysokości ale na szerokość około 1.5 m. A reszte dołu zasypać gliną. Oczywiści ze wzglęgów oszczędnościowych. Gdy nie to to bym cały dół zasypał piaskiem. Czy jest wg. państwa jakaś "technika" tak usypania tych dwóch "kolumn" piasku i gliny aby tworzyły one dwa przylegające do siebie w pionie zwały ziemi w tym rowie. Czyli inymi słowy jak je sypać aby sie nie zmieszały i nie zawaliły na siebie w trakcie zasypywania rowu. Nie wiem czy nie skomplikowałem zagadnienia ale może ktoś juz tego dośiwadczył?.... Miłego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 01.05.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Ja trochę nie na temat, ale o ile dobrze pamiętam niejednokrotnie pisano tu już, że obsypywanie piaskiem w terenie gliniastym to nienajlepszy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 01.05.2010 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 No własnie na temat, tyle że opinie sa podzielone. Jak zasypie glina to woda deszczowa-podskórnej nie mam nie dojdzie do drenażu opaskowego tylko gdzieś tam po drodze będzie zalegać, a tak na prawdę to już na podwórzu będzie ja widać w postaci nie zniakających kałuż. Jeżeli bedzie warstwa przepuszczalna-piach do woda zejdzie wzdłuż scian i dojdzie do drenażu nigdzie sie nie gromadząc po drodze. Dobrze mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts