michalsiak 01.05.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witajcie,. Skończył się sezon grzania więc miałem okazję sprawdzić ile mi zżera gazu na podgrzewanie wody. Okazało się że właśnie 3,6 m3 na dobę - sporo ale mam zasobnik 300 litrów z dwiema wężownicami a na razie jest podłączona tylko jedna bo solarów nie założyłem, może stąd takie zużycie? Woda jest ustawiona na 45 stopni a zużycie miesięczne średnio 13 m3 .Co o tym sądzicie? zapomniałem dopisać że gaz to nie GZ50 tylko GZ45 (chyba) michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 01.05.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 a cyrkulacje jak masz rozwiazaną ??? jak chodzi bez regulacji (zegara) to moze wyciągnąc sporo gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 01.05.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witajcie,. Skończył się sezon grzania więc miałem okazję sprawdzić ile mi zżera gazu na podgrzewanie wody. Okazało się że właśnie 3,6 m3 na dobę - sporo ale mam zasobnik 300 litrów z dwiema wężownicami a na razie jest podłączona tylko jedna bo solarów nie założyłem, może stąd takie zużycie? Woda jest ustawiona na 45 stopni a zużycie miesięczne średnio 13 m3 . Co o tym sądzicie? zapomniałem dopisać że gaz to nie GZ50 tylko GZ45 (chyba) michalsiak jeśli masz licznik nowego typu (pewnie tak) i piec z tzw płomyczkiem .. to jak mi powiedziała "Krystyna" z gazowni w takim układzie może być zużycie nawet 1m3/dzień nie pogrzewając w ogóle wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 01.05.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 (edytowane) no właśnie zapomniałem napisać że cyrkulacja wyłączona jeśli masz licznik nowego typu (pewnie tak) i piec z tzw płomyczkiem kocioł to nowoczesny kondensat michalsiak Edytowane 1 Maja 2010 przez michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.05.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Jak masz podłączony zbiornik? Czy przyłącza są zasyfonowane a rury zaizolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 02.05.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Jak masz podłączony zbiornik? Czy przyłącza są zasyfonowane a rury zaizolowane nie mam pojecia jak podłączony, na co zwrócić uwagę ? rury są zaizolowane na pewno pianką, jak sprawdzić czy przyłącza są zasyfonowane, wydaje mi się że jest podłączone dobrze tzn. od sprzęgła przez pompe na zasilanie zasobnika. Kocioł gazowy załącza pompę kiedy trzeba. Nie mam izolacji rurek w kotłowni może dlatego takie straty ? Aha i przypomniało mi się że jedna nitka woda wędruje do części garażowej która jest na razie nie używana i jest tam po prostu zimno. Może ta nitka generuje takie straty? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.05.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 nie mam pojecia jak podłączony, na co zwrócić uwagę ? rury są zaizolowane na pewno pianką, jak sprawdzić czy przyłącza są zasyfonowane, wydaje mi się że jest podłączone dobrze tzn. od sprzęgła przez pompe na zasilanie zasobnika. Kocioł gazowy załącza pompę kiedy trzeba. Nie mam izolacji rurek w kotłowni może dlatego takie straty ? Aha i przypomniało mi się że jedna nitka woda wędruje do części garażowej która jest na razie nie używana i jest tam po prostu zimno. Może ta nitka generuje takie straty? michalsiak Możesz wstawić zdjęcia jak masz podłączony zbiornik i jak wygląda kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 02.05.2010 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 No to wklejam fotki, środkowa pompa jest od ładowania zasobnika, nie napisałem że w tym zużyciu jest tez gotowanie ale nie mam pojęcia ile to może zejść dla rodziny 2+1 http://img714.imageshack.us/img714/4374/p5020200.jpg http://img97.imageshack.us/img97/3281/p5020201.jpg nie wiem czy coś bardziej szczegółowo? Zasobnik to Galmet michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.05.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Teoretycznie zużycie gazu na potrzeby c.w.u. (150l/dobę + straty zbiornika) powinno wynosić ~1m^3 GZ41,5. Rozumiem, że te 13m^3 wody to razem ciepła + zimna?Na zdjęciach nie widać przyłączy zbiornika. Pierwsze co to zaizoluj rury, zwłaszcza od ciepłej wody i cyrkulacji.Jeśli chcesz sprawdzić ile zużywacie gazu na gotowanie to wyłącz kocioł wieczorem i sprawdź następnego dnia wieczorem licznik gazu.Możliwe, że jeszcze czasem kocioł dogrzewa c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.05.2010 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 OK będę robił doświadczenia ale odkryłem jeszcze jedną możliwą przyczynę większego zużycia, uszkodzony zawór zwrotny na obwodzie komnikowym - czyli grzałem razem z zasobnikiem róznież cały obwód kominka z płaszczem i cały płaszcz . Może to to ?? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.05.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Nawet na pewno. Ot takie ogrzewanie płaszczowo-kominkowe ale na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko12 19.05.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 witam wszystkich. ja to jestem laikiem wtych sprawach. Jednak mam zamiar zainstalowac kominek z plaszcze wodnym oraz kocioł gazowy na gaz plynny z uwagi na to , że tam gdzie kupilem dzialke nie ma gazu ziemnego. kominkiem chce palic przez caly okres zimowy jedynie kociol gazowy chce wykorzystywac latem do cieplej wody i ewenualnie dogrzac noca. I teraz mam pytanie czy 2800 litrow zbiornik starczy mi na caly sezon. jak wycxzytalem tu na forum 1m3 to spalenie gazu jest mieszieczne czy na dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko12 19.05.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 do powyższego postu dom bedzie mial 95 m 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 19.05.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 witam wszystkich. ja to jestem laikiem wtych sprawach. Jednak mam zamiar zainstalowac kominek z plaszcze wodnym oraz kocioł gazowy na gaz plynny z uwagi na to , że tam gdzie kupilem dzialke nie ma gazu ziemnego. kominkiem chce palic przez caly okres zimowy jedynie kociol gazowy chce wykorzystywac latem do cieplej wody i ewenualnie dogrzac noca. I teraz mam pytanie czy 2800 litrow zbiornik starczy mi na caly sezon. jak wycxzytalem tu na forum 1m3 to spalenie gazu jest mieszieczne czy na dzien. proponuje ci załozyć pompe ciepła na C.W.U. ,wydaje mi się lepsze rozwiazanie niz propan http://www.soltec.pl/ftp/Do_pobrania/Dimplex_CWU.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 19.05.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 te 2800 l to płynny gaz który odparowuje tego nie można porównywać z gazem ziemnym Co do pytania to wszystko zależy od tego ile będziesz faktycznie dogrzewał jak zaizolujesz dom ? ale z praktyki 2800 wystarczy w zupełności nawet jezeli trzeba będzie zatankować częściej to żaden problem tylko kasa. pompa ciepła w zestawieniu z LPG to naprawdę ciekawe rozwiązanie. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 21.05.2010 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 wymieniono zawór zwrotny, i po wstępnych pomiarach wychodzi 2,6 m3 doba razem z gotowanie - czyli spadło o 1 m3 .Nadal wydaje mi się dużo ale spróbuję jeszcze ocieplić rury w kotłowni i zobaczę wtedy. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts