Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nie za duże zużycie gazu na CWU ? ( 3,6 m3) doba

michalsiak

Recommended Posts

Witajcie,.

Skończył się sezon grzania więc miałem okazję sprawdzić ile mi zżera gazu na podgrzewanie wody.

Okazało się że właśnie 3,6 m3 na dobę - sporo ale mam zasobnik 300 litrów z dwiema wężownicami a na razie jest podłączona tylko jedna bo solarów nie założyłem, może stąd takie zużycie?

Woda jest ustawiona na 45 stopni a zużycie miesięczne średnio 13 m3 .

Co o tym sądzicie?

zapomniałem dopisać że gaz to nie GZ50 tylko GZ45 (chyba)

michalsiak

Witajcie,.

Skończył się sezon grzania więc miałem okazję sprawdzić ile mi zżera gazu na podgrzewanie wody.

Okazało się że właśnie 3,6 m3 na dobę - sporo ale mam zasobnik 300 litrów z dwiema wężownicami a na razie jest podłączona tylko jedna bo solarów nie założyłem, może stąd takie zużycie?

Woda jest ustawiona na 45 stopni a zużycie miesięczne średnio 13 m3 .

Co o tym sądzicie?

zapomniałem dopisać że gaz to nie GZ50 tylko GZ45 (chyba)

michalsiak

jeśli masz licznik nowego typu (pewnie tak) i piec z tzw płomyczkiem .. to jak mi powiedziała "Krystyna" z gazowni :)

w takim układzie może być zużycie nawet 1m3/dzień nie pogrzewając w ogóle wody :(

Jak masz podłączony zbiornik? Czy przyłącza są zasyfonowane a rury zaizolowane

nie mam pojecia jak podłączony, na co zwrócić uwagę ?

rury są zaizolowane na pewno pianką, jak sprawdzić czy przyłącza są zasyfonowane, wydaje mi się że jest podłączone dobrze tzn. od sprzęgła przez pompe na zasilanie zasobnika. Kocioł gazowy załącza pompę kiedy trzeba.

Nie mam izolacji rurek w kotłowni może dlatego takie straty ?

Aha i przypomniało mi się że jedna nitka woda wędruje do części garażowej która jest na razie nie używana i jest tam po prostu zimno. Może ta nitka generuje takie straty?

michalsiak

nie mam pojecia jak podłączony, na co zwrócić uwagę ?

rury są zaizolowane na pewno pianką, jak sprawdzić czy przyłącza są zasyfonowane, wydaje mi się że jest podłączone dobrze tzn. od sprzęgła przez pompe na zasilanie zasobnika. Kocioł gazowy załącza pompę kiedy trzeba.

Nie mam izolacji rurek w kotłowni może dlatego takie straty ?

Aha i przypomniało mi się że jedna nitka woda wędruje do części garażowej która jest na razie nie używana i jest tam po prostu zimno. Może ta nitka generuje takie straty?

michalsiak

Możesz wstawić zdjęcia jak masz podłączony zbiornik i jak wygląda kotłownia?

No to wklejam fotki, środkowa pompa jest od ładowania zasobnika, nie napisałem że w tym zużyciu jest tez gotowanie ale nie mam pojęcia ile to może zejść dla rodziny 2+1

http://img714.imageshack.us/img714/4374/p5020200.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/3281/p5020201.jpg

nie wiem czy coś bardziej szczegółowo?

Zasobnik to Galmet

michalsiak

Teoretycznie zużycie gazu na potrzeby c.w.u. (150l/dobę + straty zbiornika) powinno wynosić ~1m^3 GZ41,5. Rozumiem, że te 13m^3 wody to razem ciepła + zimna?

Na zdjęciach nie widać przyłączy zbiornika. Pierwsze co to zaizoluj rury, zwłaszcza od ciepłej wody i cyrkulacji.

Jeśli chcesz sprawdzić ile zużywacie gazu na gotowanie to wyłącz kocioł wieczorem i sprawdź następnego dnia wieczorem licznik gazu.

Możliwe, że jeszcze czasem kocioł dogrzewa c.o.

• 2 weeks później...
witam wszystkich. ja to jestem laikiem wtych sprawach. Jednak mam zamiar zainstalowac kominek z plaszcze wodnym oraz kocioł gazowy na gaz plynny z uwagi na to , że tam gdzie kupilem dzialke nie ma gazu ziemnego. kominkiem chce palic przez caly okres zimowy jedynie kociol gazowy chce wykorzystywac latem do cieplej wody i ewenualnie dogrzac noca. I teraz mam pytanie czy 2800 litrow zbiornik starczy mi na caly sezon. jak wycxzytalem tu na forum 1m3 to spalenie gazu jest mieszieczne czy na dzien.

witam wszystkich. ja to jestem laikiem wtych sprawach. Jednak mam zamiar zainstalowac kominek z plaszcze wodnym oraz kocioł gazowy na gaz plynny z uwagi na to , że tam gdzie kupilem dzialke nie ma gazu ziemnego. kominkiem chce palic przez caly okres zimowy jedynie kociol gazowy chce wykorzystywac latem do cieplej wody i ewenualnie dogrzac noca. I teraz mam pytanie czy 2800 litrow zbiornik starczy mi na caly sezon. jak wycxzytalem tu na forum 1m3 to spalenie gazu jest mieszieczne czy na dzien.

proponuje ci załozyć pompe ciepła na C.W.U. ,wydaje mi się lepsze rozwiazanie niz propan

http://www.soltec.pl/ftp/Do_pobrania/Dimplex_CWU.pdf

te 2800 l to płynny gaz który odparowuje tego nie można porównywać z gazem ziemnym

Co do pytania to wszystko zależy od tego ile będziesz faktycznie dogrzewał jak zaizolujesz dom ?

ale z praktyki 2800 wystarczy w zupełności nawet jezeli trzeba będzie zatankować częściej to żaden problem tylko kasa.

pompa ciepła w zestawieniu z LPG to naprawdę ciekawe rozwiązanie.

Piotr